The Phantom Pain

Początek rewolucji Big Bossa i przekształcenie serii jaką znamy

The Phantom Pain

Postprzez SaladinAI » So gru 08, 12 12:35

The Phantom Pain czyli projekt od Moby Dick Studios = ściema Kojimy. Prawdopodobnie piąta cześć Metal Gear Solid, związki z Ground Zeroes prawdopodobne.

Wypatrzone postaci:

- Volgin (lub jego strój)
- Psycho Mantis
- Big Boss z hakiem zmiast dłoni?
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Re: The Phantom Pain

Postprzez SaladinAI » So gru 08, 12 12:49

Na początek definicja z wiki

Ból fantomowy - ból odczuwany w miejscu nieistniejącej, amputowanej kończyny lub w miejscu, w którym nie nastąpiły zmiany fizjologiczne, lub które nie zostało uszkodzone mechanicznie tak by mogło powodować ból rzeczywisty, np. w przypadku bolących, lecz zdrowych zębów.

Blizna pasuje do Big Bossa ale to wcześniejszy od GZ okres:

Obrazek

A także ktoś podobny do Mantisa:

Obrazek

Koń?

Obrazek
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » So gru 08, 12 13:15

Serio?
Cos mi mignelo rano ze jakis trailer z MGS5 ale myslalem ze to sciema. Zobaczylem no i rzeczywiscie ranny zolnierz przypomina BB z GZ. Ciekawe i to bardzo ;)
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » So gru 08, 12 13:33

to więcej niż koń - to jest jednorożec, pewnie sprowadzony do istnienia tak jak ognisty wieloryb. Oprócz mantisa mamy jeszcze płonącego kolesia który jakby nie patrząc nosi Armor Dress.

Jedynie mi czas nie pasuje - mi się wydaje że to czasy dzisiejsze niz lata 80te
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Solidny » So gru 08, 12 14:28

Swoją drogą - Joakim Mogren? Tak, wiemy już, że JOAKIM -> KOJIMA, ale kto jeszcze zauważył, że jak wywalimy pierwszą i ostatnią literę z drugiego słowa, to zostanie OGRE? Ciekawe co tam smażą :)
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez kALWa888 » So gru 08, 12 14:37

No w uniwersum MGS dzieje się ostatnio wiele ciekawego. Czekam na więcej info. Szkoda tylko, że wszystko znów sprowadza się do BB, ale i tak będzie mega ciekawie. To albo GZ jest MGS5 albo to jeszcze inna gra z serii.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Gac666 » So gru 08, 12 14:46

Mnie tylko nie pasuje ta proteza...
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Coldman_9 » So gru 08, 12 15:19

Znowu BB i filmik nie wiadomo o czym. Ziew...
Coldman_9
Vamp

Postprzez SaladinAI » So gru 08, 12 16:36

Z grubsza można wysnuć wniosek, że gra wraca na paranormalne tory: halucynacje, duchy, gigantyczny wieloryb a la ognista głowa The Fury itp.

Chronologia i kwestia ręki: Kojima wodzi nas za nos ale znowu mam przeczucie, że to imitacja Big Bossa, tytułowy fantom.

I czy to Kio Marv?

Obrazek
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Hidden » So gru 08, 12 17:22

Wydawało mi się, że GZ miało być prologiem do MGS5, a będzie tak naprawdę jego kontynuacją?

Btw, znalezione na PS3site:
Obrazek
Hidden
Red Blaster

Postprzez Dzbwu00 » So gru 08, 12 17:42

Skoro MGS:Ground Zeros ma być fundamentem do kolejnej części sagi i kontynuuje wydarzenia "Peace Walker" być może zakończy się Powstaniem w Outer Heaven. A "The Phantom Pain" chronologicznie pasowałby w okres pomiędzy MG i MG2SS. Big Boss został okaleczony w wyniku starcia z Solid Snake-m w trakcie misji Intrude N313, jeśli mnie pamięć nie myli BB w MG2SS miał cybernetyczną kończyne i wogóle był poskładany do kupy po upadku Outer Heaven.
Dzbwu00
Fire Trooper

Postprzez uci » So gru 08, 12 18:39

ale w czasach MG1 BB jest zdecydowanie starszy niż w tym zwiastunie - ale idziemy tym tropem

MGS:GZ toczy się po PW i jest wprowadzeniem do MGS5 - pasuje jeżeli weźmiemy protezę, potem akcja przenosi się do czasów MG1 - jako że gra była pikselowa bezproblemowo można nie zauważyć że jedna z rą BB to proteza - potem do czasów MG2 Kio przerabia BB w cyborga i już przy MGS4 wraca bez protezy. Naciągane ale mieliśmy już większe nagięcia w serii;)

A teraz tak - Mantis opowiadał że spalił swoją wioskę -- może wieloryb czy jednorożec to próbka pokazu zdolności pirotechnicznych mantisa?

GZ jest też reklamowane hasłem 2 fantoms are born - może BB z zwiastuna to nie orginał a jakiś fantom? sobowtór lub ktoś w ten deseń?
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » So gru 08, 12 18:46

Trochę za silny byłby no nie?

To jeszcze może być The Sorrow - pamiętacie podpalony las? On też się bawił sztuczkami i jeszcze Volgina mógł do spółki przywołać.

Mapa w szpitalu sugeruje Afrykę

http://mgs.gram.pl/wordpress/2012/12/08 ... ntom-pain/

I jeszcze kwestia atakujących szpital żołnierzy

Obrazek
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » So gru 08, 12 19:49

jak sie przyjżeć to okularki też mają podobne

co do mocy - mantis jakoś musiał spalic cała wioskę i chyba nie podpalał jej domek po domku, może przed trepanacją czaszki czy jakimś innym samoogarnięciem potrafił "wybuchać" mocą i dewastować na poziomie starkillera?
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » So gru 08, 12 20:08

A moze Phantom Pain to nie gra a epizod MGS5 reklamowany jako gra. To samo mogloby dotyczyc Ground Zeros i moze Diamond Dogs oraz byc moze Project Ogre. Mowilo sie ze gra (GZ) mialaby odbywac sie w roznych miejscach. Moze w roznych okresach. Z czego GZ i PP mogly by byc epizodami (aktami?) wlasciwej MGS5. Bo zauwazmy jaka panuje dezorientacja, koji co chwila wyskakuje z czyms nowym, z innym projektem. A moze calosc to po prostu jeden Project OGRE, ale prezentowany w taki sposob, jak gdyby to mialy byc rozne gry. Moze nawet nie wszystko to beda gry?

Coraz bardziej podoba mi sie to, co sie dzieje wokol piatki ;).
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Tidus93x » So gru 08, 12 23:06

Ja już mam mindfucka totalnego, nic z tego nie kumam...
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez Osvelot » So gru 08, 12 23:20

Wszystko git, ale faktycznie ta proteza się nie trzyma reszty.
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Postprzez SALADYN » N gru 09, 12 00:58

Rzeczywiście jeden z gości w zwiastunie wyraźnie nosi na sobie strój z Peace Walkera.

Hak zamiast lewej dłoni, hmm, jak dotąd w serii były dwie postacie które rozstały się z tą kończyną, pierwszą był oczywiście wspomniany Ocelot a na dźwięk imienia tej drugiej co poniektórym fanom ze szczęścia puszczają zwieracze, tak tak skoro nie ma problemu z płonącymi gośćmi czy ognistymi wielorybami to dlaczego nie Liquid.

A tak ogólnie to wam powiem że mam jednego wielkiego WTF po zapoznaniu z tymi materiałami i mnie to wygląda tylko na celową akcję żeby podtrzymać zainteresowanie Ground Zeroes podczas gdy Kojima nie ma czego pokazać w czasie kolejnych growych imprez, w każdym razie nie wygląda mi to jakąś nową grę a tym bardziej piątą część serii (chyba że Kojima z GZ zrobi jednak numerowany interquel) a o nowym projekcie nie będącym w żadnym stopniu MGS'em nawet nie marze.
Dość tego sztucznego wodzenia za nos panie Kojima my tu jesteśmy dla konkretów a nie dla pierdół mydlących oczy, po doskonale zapowiadającym się Rising i świetnym zwiastunie GZ serwuje się nam takie coś o czym nie wiadomo co myśleć.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Solidny » N gru 09, 12 02:47

Zaraz zaraz...
podczas gdy Kojima nie ma czego pokazać w czasie kolejnych growych imprez

Po obejrzeniu tego zwiastuna pomyślałeś "Kojima nie ma czego pokazać"? Sugerujesz, że zmontowanie tego to robota na weekend? Że to było słabe/nudne? Cynizm po sam sufit.

Swoją drogą chciałbym żeby to było coś innego, nawet w uniwersum MGS. Przeczytałem jeden komentarz, że gra może się skupiać na PTSD (post traumatic stress disorder). Kojarzy się trochę z Dead Space 2. Fajnie by było, gdyby to studio okazało się prawdziwe, zachodni partner Kojima Pro majstrujący "braterski" projekt na Fox Engine, coś jak FFXIII i FFXIII Versus (mało pozytywny przykład). Skoro mamy slasher, to dlaczego nie survival horror w uniwersum MGS? Teraz przypomina się propozycja zrobienia Silent Hill przez Kojimę. Hmm...

Cholernie mnie ciekawi co tu się dzieje, bo takiej podpuchy nawet Kojima nie robił. Ukryć główną postać to jedno, ale całą grę i studio?
Solidny
Zanzibar

Postprzez uci » N gru 09, 12 08:55

mamy więc 2 fantomy na foxie - GZ i PP

a ja wyskocze z nową teorią - może to walka z bossem?
tj. z psycho mantisem który nam miesza w głowie i niczym w komiksie MGS1 cała walka z nim to jedna wielka halucynacja - stąd hak na ręce, szpital jak z horroru, płonący volgin, wieloryby i inne jednorożce.

A liquid odpada - nie ta ręka
uci
Uber Big Boss

Postprzez Aszyn » N gru 09, 12 10:42

Ucik ma rację, pasuje to pod jakąś psychodelę, trochę jak walka ze Scarecrowem w Batmanie. Bardzo mi się podoba pomysł TK. MGS5, to gra podzielona na części (2, może więcej) - Phantom Pain, Ground Zeroes, ... . Teraz widzimy tylko kolejne po sobie zajawki i nam ciśnienie skacze, bo myslimy: "O cholera, smażą GZ, teraz MGS5, a może jeszcze coś..."
Obrazek
Aszyn
The End

Gram: Destiny
Czytam: Solaris

Postprzez uci » N gru 09, 12 11:09

może będzie to że MGS5 okaże się zlepkiem takich fabularnych przygód BB z róznych okresów jego życia od PW do MG1
uci
Uber Big Boss

Postprzez Osvelot » N gru 09, 12 11:13

Ja może uściślę, o co mi chodziło z protezą - nie zgadza mi się ewentualna chronologia:

- Proteza w PP i full sprawne (i pewnie własne) ręce w GZ = PP miałoby dziać się później
- Rana na twarzy w PP i zagojona blizna w GZ = blizny nie zamieniają się z nudów z powrotem w żywe rany, więc to by sugerowało, że PP działoby się przed GZ

Z trzeciej strony, opatrunek na oku też sprawia wrażenie, jakby był założony na świeżą ranę (brudny), więc tym bardziej się to słabo zgadza. W przypadku halucynacji oczywiście wszystko się zgadza, wygrywają nawet z nanomaszynami jako panaceum na nieścisłości i uchybienia realizmu.

PS. Przyczaił ktoś, kim może być typ z płonącą głową, widziany po -teoretycznym- Volginie?
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Postprzez Hidden » N gru 09, 12 12:03

Ocwelot napisał(a):PS. Przyczaił ktoś, kim może być typ z płonącą głową, widziany po -teoretycznym- Volginie?

Czytałem wczoraj, że to Ivan Raidenovitch Raikov.
Hidden
Red Blaster

Postprzez SaladinAI » N gru 09, 12 12:48

Niektórzy sugerowali nawet Eve...pozytywna szajba trwa.

Mnie natomiast niepokoi co innego. Może tego na tym zwiastunie nie da się dojrzeć ale nigdzie na klatce piersiowej Big Bossa nie zobaczyłem blizny w kształcie węża po samookaleczeniach. Pamiętacie Peace Walkera. A tego tutaj nie ma lub jest niewidoczne co już naprowadza na trop że to w ogóle nie jest Big Boss.

Czyli fantom, niemal podróbka dla odróżnienia z hakiem zamiast dłoni i twarzy też do końca nie widać co może skrywać tożsamość delikwenta.

Daruje sobie tezy z alternatywną rzeczywistością, komputerową symulacją (aczkolwiek w wuj tam heksagonów jest...) i postawie na mieszanie wspomnieniami, manipulacje pamięcią. Bohater wciąż może być w śpiączce. A swoją drogą wypadek w samochodzie ma miejsce przed czy po zapadnięciu w śpiączkę? Wydaje się że oni uciekają z szpitala...co też zaburza poczucie czasu i chronologii.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Solidny » N gru 09, 12 13:04

A w Peace Walkerze ta blizna nie zniknęła po wyciągnięciu żyłki? Wiem, dziwne, może się zagoiła, w końcu to nie prawdziwa rana :P. Zresztą to nie pierwszy raz, Solid też nie miał blizny po pociągnięciu po twarzy od Wolf.
W sumie to od tego lustrzanego plakatu miałem dziwne uczucie, jakbym nie patrzył na Big Bossa. Skojarzyło mi się z SSS, Liquid Ocelotem... ale to trochę przeginka, przecież dopiero eksperymentowali z tym w MGS2. Żeby mieć gotowego gostka, który jest przekonany, że jest Big Bossem 30 lat wcześniej... Mam nadzieję, że obędzie się bez bliźniaka.
Solidny
Zanzibar

Postprzez SaladinAI » N gru 09, 12 13:21

Ktoś napisał że pod koniec słychać głos kobiety z rosyjskim akcentem, który mówi "przebudził się" (lub "he has come to"). Przyjmując tezę że to halucynacje/śpiączką, widok haka zamiast dłoni będzie tylko złudzeniem a całość odtworzeniem może wcześniejszych wydarzeń w surrealistycznym tonie. Albo to kolejna odsłona Guy Savage.

Tak do popołudniowych przemyśleń:

Obrazek
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Solidny » N gru 09, 12 14:01

Też o tym pomyślałem, ale głos mi się nie zgadzał. Nawet nie chodzi o to, że te trailery mają inne dubbingi. Po prostu... wyobrażacie sobie tego Freddy'ego jak mówi "on your feet soldier" tym głosem? Mimo wszystko spora szansa że tak właśnie jest.
Solidny
Zanzibar

Postprzez SALADYN » N gru 09, 12 15:16

Solidny napisał(a):Zaraz zaraz...
podczas gdy Kojima nie ma czego pokazać w czasie kolejnych growych imprez

Po obejrzeniu tego zwiastuna pomyślałeś "Kojima nie ma czego pokazać"? Sugerujesz, że zmontowanie tego to robota na weekend? Że to było słabe/nudne? Cynizm po sam sufit.

Dokładnie, bo z tego zwiastuna nic konkretnego nie wynika poza tym że Koji znowu nam próbuje pokazać jaki to on jest tajemniczy i nieprzewidywalny a tymczasem ten zwiastun mydli nam oczy.
Możliwe że się mylę, nawet bardzo bym tego chciał ale jednak nie potrafię dojrzeć w tym zwiastunie żadnej głębi, pożyjemy zobaczymy.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez uci » N gru 09, 12 16:00

może Snake z hakiem to "lustrzany" snejk a zwiastuny z GZ mówiły by o dwóch węzach a nie BB/Zero

Wypadek samochodowy jest zdecydowanie po ucieczce ze szpitala, widać jak snake z hakiem na na plecach uprząż do noszenia haka.
No i BB był po jakimś wypadku w śpiączce wtedy pobrali jego DNA do LET - choć to by już były czasy sprzed PW

Przy płonącym kolesiu obstawiam Volgina lub kogoś podobnego - ten sam strój, i kształt głowy z fryzurą.

Albo jakiś totalny offspin od serii ale w uniwersum? Takie co by było gdyby
uci
Uber Big Boss

Następna strona

Powrót do Metal Gear Solid V