Demo Metal Gear Rising

Kontynuacja losów Raidena od Platinum Games we współpracy z Kojima Productions. Czy fani to przeżyją?

Moderatorzy: Snake., GM

Demo Metal Gear Rising

Postprzez Coldman_9 » Pn sty 07, 13 16:08

Od 1 grudnia demo Rising dołączane jest do ZoE HD Collection, myślę więc, że warto podzielić się wrażeniami na jego temat w wydzielonym do tego miejscu.

Jestem świeżo po dwukrotnym ograniu dema i moje wnioski są takie, że Platinum Games po raz pierwszy nie dało rady. Na YT właściwie większość wyglądała ok, ale jak odpaliłem to na nowym Samsungu i wziąłem pada w dłoń, nie było już tak różowo. Jakby na przekór sobie zacznę od plusów:

+ techniczne wykonanie cut-scenek (renderów) stoi na najwyższym poziomie;
+ design Raidena, przeciwników, broni, itp., jak wiadomo było już wcześniej, jest gites;
+ pomysł na Blade Mode i jego stosunkowo szerokie wykorzystanie;
+ rozbudowany repertuar ruchów Raidena w walce;
+ dobra muza;
+ w kwestii grafiki - ładne smugi towarzyszące ciosom kataną.

Minusów jest już więcej i są poważniejsze:

- strasznie przeciętna grafika z całkowitym brakiem anty-alliasingu. 10 metrów za najbliższym budynkiem widać bitmapowe drzewa rodem z PSone'a - bez komentarza;
- Codec wygląda obskurnie. Kurka, to już puszczony na nowym TV Codec z MGS1 wygląda po stokroć lepiej. Postać jest wyświetlana po środku ekranu, a słowa nie zgrywają się z ruchem ust;
- KATASTROFALNE dialogi. Fabuły nie ruszam, jako że po demie niewiele na ten temat wiadomo, ale to, co mówią postaci i jak gestykulują (i żartują), to jeden wielki facepalm. Nawet Naked Snake śmiejący się na pokładzie samolotu w MGS3 wysiada;
- użycie Blade Mode. Jaki bezmózgowiec wpadł na pomysł, aby oprócz namierzania linii prawym analogiem wykonywać nim też ciosy? Gdyby namierzanie było pod prawą gałką, a puszczanie ciosów pod R1, byłaby Ameryka. A tak jest niewygodnie i wcale nie intuicyjnie.
- (nie)inteligencja wrogów. Kiedy bawimy się w "stealth" są po prostu śmieszni, a podczas walki zawsze atakują pojedynczo;
- "stealth" to zbędny bajer, zwłaszcza że obnaża żałosne SI wrogów;
- praca kamery podczas zadymy potrafi pięknie wpienić;
- bronie dodatkowe - kolejny zbędny bajer, a to tak dynamicznej rozgrywki rzucanie granatami pasuje jak pięść do nosa. Idę o głowę, że prawie nikt z was nie będzie z tego korzystał;

W demie jest jeszcze chyba pewien glitch. Otóż jak wyrwiemy z przeszkadzajki baterię, ta nie rozwala się, tylko stoi nieruchomo. Jak chcemy ją wtedy pociąć Blade Mode'em, to ten... przenika przez niego. Trzeba go więc dotknąć kataną z "kwadrata" lub "trójkąta".

Dzięki Konami za to demo, bo dzięki niemu wiem, żeby grę kupić, jak cena zjedzie do 70 zł. Od podniecenia po zlewkę - tak wyglądała moja przygoda z Revengeance. Szkoda, bo potencjał był wielki.
Coldman_9
Vamp

Re: Demo Metal Gear Rising

Postprzez kALWa888 » Pn sty 07, 13 17:10

A już zaczynałem pokładać spore nadzieje w tym tytule. Nic to, ocenie jak sam zobaczę.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Pabian01 » Pn sty 07, 13 18:35

Hmm wszak to tylko demo ;) Fajnie, że Raiden ma duży wachlarz ciosów bo bałem się, że będzie kiepsko.
Na jakim poziomie trudności grałeś ?
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Coldman_9 » Pn sty 07, 13 18:41

Hmm wszak to tylko demo

To, że finalna wersja może się różnić, to kłamstwo deweloperów. Mówił o tym Adrian Chmielarz.

Normal oczywiście. Blok jest tutaj zdecydowanie w cenie.
Coldman_9
Vamp

Postprzez uci » Pn sty 07, 13 19:16

PT nie robiło tej gry tylko odratowali to co dostali od KP

cóż - nastawiam się że nie jest tak źle jak próbuje narzekać Johan, a demko ma być jakoś dzisiaj czy jutro
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SALADYN » Wt sty 08, 13 06:23

Johan napisał(a):
Hmm wszak to tylko demo
To, że finalna wersja może się różnić, to kłamstwo deweloperów. Mówił o tym Adrian Chmielarz..

Ale też rzucać werdyktami po posmakowaniu urywka całości też raczej nie wypada. Ja tam jednak nie zaufam twojemu gustowi Johan bo jak dotąd to ani razu nie pokrył się on z moim.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Simon » Wt sty 08, 13 10:04

A ja tam mysle, ze +- 70zl za te odslone to idealny plan:]
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez Gillian » Wt sty 08, 13 10:14

Ja celuje w 10 funtów na zavvi ;). Myślę że szybko stanieje ;)
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Simon » Wt sty 08, 13 10:16

Tyż dobrze.
Aleee z nas heretycy:D
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez Solidny » Wt sty 08, 13 13:09

- Cięcie gałką aż tak mi nie przeszkadzało, przynajmniej czułem jakbym ruszał tym mieczem - dla mnie kwestia przyzwyczajenia. A tego błędu z baterią nie miałem.
- Co do grafiki to nie kojarzę bitmapowych drzew, ale też siedziałem tak zabójczo blisko ekranu, że anty-aliasingu bym i tak nie zauważył :D. Poza tym postacie wyglądają całkiem nieźle. No i ani razu mi chyba nie zwolniła, a na płynności w grze akcji zależy mi bardziej niż na pięknym slideshow. Niby dostali spadek po KP, ale jednak grę robili chyba od nowa po swojemu.
- Praca kamery nie była gorsza niż w takim Ninja Gaiden Sigma.

Tak poza tym nie ma w tych minusach nic szczególnego. Kamerę da się przeżyć, grafika i tak się starzeje, na fabułę nie liczyłem... Nie ma nic więcej o core gameplay'u, jeśli nie liczyć stealth, które i Platinum na start wywaliło i tylko na szybko wskrzesiło oraz granatów, których też nie używałem.
Jeśli ktoś liczył na ambitną historię, to faktycznie może zaboleć... powinno od pierwszego trailera Revengeance. No ale ja lubię Heavy Rain, więc kto wie, może mi się spodoba.
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez SALADYN » Wt sty 08, 13 15:19

Simon napisał(a):Aleee z nas heretycy:D

Ja to z wami gadać przestane normalnie.
SALADYN

Postprzez uci » Wt sty 08, 13 21:25

gdyby oceniac gry na podst. demek to bym nie kupił nigdy Castlevani: LoS czy Brutal legend
uci
Uber Big Boss

Postprzez Coldman_9 » Wt sty 08, 13 22:08

Ja nie oceniam gry, tylko demo. A to demo zasugerowało mi zdecydowanie, żeby 200 zł na pełną wersję nie wydawać.
Coldman_9
Vamp

Postprzez Gillian » Śr sty 09, 13 00:05

uci napisał(a):gdyby oceniac gry na podst. demek to bym nie kupił nigdy Castlevani: LoS czy Brutal legend

Ja zagrałem w demo LoS i było spoko. Odbiłem się za to od pełniaka. Więc to działa w obie strony :)
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez kALWa888 » Śr sty 09, 13 17:26

Castlevania PRAWIE mnie zachwyciła. Wszystko byłoby spoko, tylko te niepraktyczne kamery i próbowanie podejścia retro (sterowanie) - bo sterowanie jest bardzo złe - i do tego te podpowiedzi dla casuali. Pełno złych połączeń. Ale widoczki i klimat są naprawdę piękne.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Gillian » Śr sty 09, 13 17:56

No wlasnie. Klimat, widoczki, muzyka - wszystko cudne. Tylko gameplay zasysa :/
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Śr sty 09, 13 20:25

obydwoje się znacie, jeden co gra w gry sprzed 15 lat a ma pretensje do retro sterowania, a drugi co gra w minimalną ilość gier
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez kALWa888 » Śr sty 09, 13 20:39

Retro sterowanie dobre jest do gier gdzie albo dobrze współgrają z nowymi elementami, albo przeważa większość elementów retro. Nie inaczej, bo to się gryzie. A kilka gier udowadnia, że takie połączenie jest możliwe. Podałbym przykłady ale się nie znam. No i mózg mi się wylał na kolana.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez uci » Wt sty 15, 13 09:42

demko będzie 22 stycznia, akurat na ostatni chwyt żeby nastawić się na premierę lub odwrotnie - odpuścić na dłuższy czas
uci
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Wt sty 15, 13 15:16

uci napisał(a):demko będzie 22 stycznia, akurat na ostatni chwyt żeby nastawić się na premierę lub odwrotnie - odpuścić na dłuższy czas

Z takimi nie będę gadać.
SALADYN

Postprzez uci » Wt sty 15, 13 16:17

jako że to forum MGSa można by pomyśleć że tych drugich tu nie będzie :P
uci
Uber Big Boss

Postprzez Recoil » Wt sty 15, 13 23:37

uci napisał(a):jako że to forum MGSa można by pomyśleć że tych drugich tu nie będzie :P

<Nieśmiało podnosi rękę do gory> ;)
Calm down People!
It's just a little Lie.

Warning Shot!
Obrazek
Recoil
Vulcan Raven

Gram: The Last of Us

Postprzez Osvelot » Wt sty 15, 13 23:46

Przyłączam się do Recoila, chociaż wszelkie procesy decyzyjne załatwiły mi braki technologiczne.
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Postprzez SALADYN » Śr sty 16, 13 02:12

uci napisał(a):jako że to forum MGSa można by pomyśleć że tych drugich tu nie będzie :P

Przecież widać że większość ludzi na forum już RISING'a skreśliła bo Raiden ma chrypkę, świra i ciacha wszystkich wokoło.
SALADYN

Postprzez Coldman_9 » Śr sty 16, 13 03:11

Niektórzy wzięli też pod uwagę szalejącą kamerę, brak uniku z odskoku, blok pod kwadrat + kierunek na gałce i ogólną biedę w porównaniu z zabawą z Kratosem. O właśnie, GoW. Formuła świetna i poza małymi upgrade'ami nic tam nie trzeba mieszać, jak w Mario Bros.
Coldman_9
Vamp

Postprzez Osvelot » Śr sty 16, 13 08:34

SALADYN napisał(a):

Przecież widać że większość ludzi na forum już RISING'a skreśliła bo Raiden ma chrypkę, świra i ciacha wszystkich wokoło.

ale ze zrozumieniem to ty czytaj, co
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Postprzez Zychu(snipershit) » Śr sty 16, 13 09:00

Johan kupiłeś ZoE HD Collection specjalnie dla demka? A dla was to jest profanacja, czy dobrze że wychodzi? Po t ym co usłyszałem o grze, o zmianach to jakoś ona mi się nie widzi
Zychu(snipershit)
Dostanie bana!

Postprzez SALADYN » Śr sty 16, 13 09:52

Co tu do rozumienia, jedni chcą grać już ewentualnie krótko po premierze a reszta olewa nową część i czeka na używki.
SALADYN

Postprzez uci » Śr sty 16, 13 10:11

Johan fanbojuje Kratosa więc jego zdanie sie w temacie slasherów nie liczy, a łysy spartan siedzi w miejscu od czasu GoW2 :)

system blokowania w Rising to przecież znany z DMC3/4/Bayo patent który choc trudny z założenia sprawdza się świetnie.

zresztą jaki sens bronienia i tak z góry skreślonej gry :/
uci
Uber Big Boss

Postprzez kALWa888 » Śr sty 16, 13 16:18

Gry jeszcze osobiście nie skreśliłem. Zagram w demko jak bedę mieć okazję, zobaczę poczatek tej przygody i wtedy stwierdzę czy warto czaić się zaraz po premierze. Tłumaczenie sobie, że to spin-off czy że PG dostało crapa i zrobiło z tego grę ratując od znalezienia się w koszu mi nie wystarczą. Jeśli fabuła będzie wyglądać tak jak się zapowiada to pewnie ją tylko wyplatynuję i nie wrócę do niej nigdy więcej. Bo każdego MGSa przeszedłem po więcej niż 15 razy. Ale wiem, to nie MGS, to MGR. Raiden w MGS4 jeszcze był spoko, ale to co zapowiadają zwiastuny mi się ani trochę nie podoba. Raidenowi brakuje Raidena, coś w kreacji tego bohatera nie hasa i to jest chyba największy problem jak dla mnie. To całkiem inna postać i tylko wygląda i walczy podobnie. Ale może się mylę i okaże się, ze Raiden będzie "głębszą" postacią niż się zapowiada. I gdyby pozostawili mu głos z MGS4 też byłoby o wiele lepiej.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Następna strona

Powrót do Metal Gear Rising: Revengeance