Demo Metal Gear Rising

Kontynuacja losów Raidena od Platinum Games we współpracy z Kojima Productions. Czy fani to przeżyją?

Moderatorzy: Snake., GM

Re: Demo Metal Gear Rising

Postprzez SALADYN » Śr sty 16, 13 16:20

Szukanie głębi w slasherze mija się chyba z celem.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez kALWa888 » Śr sty 16, 13 16:26

SALADYN napisał(a):Szukanie głębi w slasherze mija się chyba z celem.

A niby dlaczego? To jest jakaś zasada, że slasher nie może mieć głębszej fabuły? MGSy ogólnie to z założenie jedynie szpiegowska gra akcji. Czy od takiej gry wymaga się głębi? Raczej nie i dlatego ta seria jest tak wyjątkowa bo to coś więcej niż Tactical Espionage Action. Nie widzę przeszkód, by spróbować czegoś podobnego w slasherze, tym bardziej, że w graniu raczej by to nie przeszkadzało. Cutscenki można pomijać bez względu na to o czym opowiadają.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Coldman_9 » Śr sty 16, 13 16:34

Wygląda na to, SALADYN, że zostałeś fanbojem tego tytułu i będziesz bronił nawet żartów Raidena z Sunny o genitaliach cyborgów. Można i tak :)
Coldman_9
Vamp

Postprzez SALADYN » Śr sty 16, 13 16:35

No właśnie tak przy okazji każdego slashera wychodzi na to że zrobiono z tego zasadę.
SALADYN

Postprzez SaladinAI » Śr sty 16, 13 16:36

Dobra, kogo to dziwi?

Autor fabuły pisał oryginalny scenariusz dobrze ponad rok. Sprawa się rypła, przyszło PG i człowiek musiał zaczynać całą pracę od nowa, tyle że miał na to raptem 3 miesiące i jeszcze do tego był wkurwiony. Dlatego tak to wygląda.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » Śr sty 16, 13 16:41

Johan napisał(a):Wygląda na to, SALADYN, że zostałeś fanbojem tego tytułu i będziesz bronił nawet żartów Raidena z Sunny o genitaliach cyborgów. Można i tak :)

Rising mi się po prostu podoba bo nie oczekiwałem nie wiadomo czego ponad slasher i nie przeszkadza mi madafaka Raiden, jeżeli uważasz to za fanbojstwo to cóż twoja sprawa.
SALADYN

Postprzez uci » Śr sty 16, 13 17:16

wypominanie fanbojstwa przez fanboja trochę się mija z celem...

pewnie gdyby fabułe zostawili z MGS:R to była by i głębia, ja mam nadzieje że będzie tutaj chociaż jednolita i spójna fabuła
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Tidus93x » Śr sty 16, 13 17:27

Nie no ja demko obczaję bez wahania, ale fabularnie boję się tego, co nastąpi. To slasher ofcoz, ale to nie zmienia faktu, że ma słowa "Metal Gear" w tytule, a to do czegoś zobowiązuje. Ja tej gry nie skreślam, nauczyłem się myśleć o niej odrębnie, ale to co zrobili Raidenowi to IMO zdrowa przeginka.
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez Solidny » Śr sty 16, 13 17:55

Nowy DmC jest podobno miejscami dojrzały, więc chyba się da; stare DMC też bywały mądrzejsze od tego co jest w tym zwiastunie Rising. Zresztą, co z God of War? Uwielbiam fabułę tej serii, a postać Kratosa jest świetna i to nie jako parodia. God of War nie wydawał mi się kretyński, więc dlaczego Metal Gear ma być? No ale nadal się wstrzymuję do czasu recenzji. Dialogi w demie aż tak mnie nie raziły, tylko ten żart z Draculą wydał się przegięty. I ten Borys... fuj. Ostatnio czytałem "2010: Odyseja kosmiczna" - książka z 1982 roku, a nawet tam bohaterowie mówią, że zwrot "towarzyszu" był przestarzały za życia ich dziadków. Jest 2013 i mamy takiego Borysa, co nie może opanować słowa "yes" i wciska swoje "da". Dobra, cofam wszelką defensywę, Rising jest koszmarnie napisany. Gameplay wciąż jednak mi się podoba.
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez kALWa888 » Śr sty 16, 13 19:02

No niestety, mi sam gameplay w przypadku MGów nie wystarcza.

Co do zasad SALADYN, jakoś nie widzę żeby przykładowo Splinter Cell (na którym opiera się MGS4 jeśli chodzi o gameplay) miał głęboką fabułę. To samo tyczy się wielu podobnych gier. Gatunek gry nijak skreśla jej możność do przedstawienia bogatej historii, bo można to i w karciance czy platformówce zrobić. Pewnie jest tak jak mówi Sal01, brak czasu, wkurwienie (i fruwająca jucha).
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Gillian » Śr sty 16, 13 19:24

SC ma fabułę, ale to takie political fiction zapodane raczej skromnie. Kto chce, ten poczyta maile, pogrzebie w kompach itp. Dopiero Double Agent i Conviciton postawiły na jakieś emocje i konkretny wątek główny. Innymi słowy - miały filmowy scenariusz. Bo starsze SC miały raczej taką fabułę opowiadaną oldskulowo, gdzie gracz sam poznaje szczegóły.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Simon » Cz sty 17, 13 23:40

W ktorym miejscu gameplay MGS4 opiera sie na SC? Co ty, kalwa, brales?
Usmialem sie:D
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez Gillian » Pt sty 18, 13 00:47

Co jak co, ale da się zauważyć, że ktoś się SC inspirował projektując pewne elementy gameplayu w MGS4.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Pt sty 18, 13 10:38

byłem pewny że przy MGS4 to się opierali o Gearsy bo to nimi Payton męczył pracowników KojimaPro by im uświadomic jak ma wyglądać gra tej generacji.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Simon » Pt sty 18, 13 14:59

Wymien te 'pewne elementy' bo ja jakos kompletnie nie dostrzegam podobienstw a Splintery ogralem wszystkie, lacznie z Essentials na PSP.

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Postprzez kALWa888 » Pt sty 18, 13 22:42

Jakoś te gry konkurowały ze sobą odkąd powstał pierwszy SC. Dlatego też porównuję. Chodzi mi głównie o posługiwanie się kamerą. A to bardzo ważny element gameplayu. Dochodzi do tego kamera zza ramienia podczas używania broni palnej. Takie podobieństwa widoczne na pierwszy rzut oka. O ile ktoś je posiada. (Oczy).

Też się uśmiałem jak czytałem swoje posty. Muszę spodnie teraz przebierać. I tak nie dopiorę, ale...

Teraz to i nawet do Assassin's Creed znajdziesz podobieństwa w MGS4. Może i wzorowali się na Gears of War, ale Splinter Cell było pierwsze i gdy się pojawiło zaraz zaczęły się porównania SC do MGS2.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Coldman_9 » Pt sty 18, 13 23:17

Robicie off-top, a jak zwróciłem uwagę, to moderacja usnęła mój post i offtopic leci dalej. Fajnie.
Coldman_9
Vamp

Postprzez Gillian » Pt sty 18, 13 23:35

Simon napisał(a):Wymien te 'pewne elementy' bo ja jakos kompletnie nie dostrzegam podobienstw a Splintery ogralem wszystkie, lacznie z Essentials na PSP.

To co Kalwa mowil... Celowanie, kamera, bieganie w kucki. No ale wiadomo, ze czwórka nie jest tak zaawansowana jak SC (no poza Conviction może).

Johan napisał(a):Robicie off-top, a jak zwróciłem uwagę, to moderacja usnęła mój post i offtopic leci dalej. Fajnie.

Nie poczuwaj sie ;). Lekkie offtopy sa zdrowe, nie ma co sie ograniczać w dyskusji. Potem zawsze można wydzielić posty.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » So sty 19, 13 00:03

tylko te same elementy były w girsach także, co mi bardziej nastawia że jednak MGS4 bliżej do trybów wojny (szczególnie gdy gramy na głośno).

jedynie kucki to patent czysto zabrany z SC
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » So sty 19, 13 01:47

Oj tak mozna drazyc dalej, ze np kamera znad ramienia pochodzi z RE4. Tylko ze w SC takie celownie było na lata przed girsami i RE.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » So sty 19, 13 01:55

oczywiście nie przeczę - po prostu pamiętam stare wywiady a tam było że Payton = gearsy = wizja MGS4 którą wdrażał. Nie dam głowy czy gdyby nie to MGS4 ciągle nie byłby z lotu ptaka ale miałby chodzenie w przysiadzie
uci
Uber Big Boss

Postprzez Simon » So sty 19, 13 03:34

Mam rozumiec, ze uwazacie iz celowanie zza ramienia to zasluga tylko i wylacznie SC i Gearsow? Czyli, ze zadna inna gra takiego patentu nie stosowala...np takie Vice City na PS2.
Kamera, seriously? To samo, co powyzej.
Jestem sklonny zgodzic sie na kucki bo tutaj faktycznie nie przychodzi mi do glowy zadna inna gra...No, wait...gra stara jak swiat - Prisoner of War.
I nawet jesli wzieli to z SC to po tak dlugim czasie, ze wiele innych gier moglo to zastosowac bo pierwszy SC to 2002 a MGS4 to 2008. Ze juz nie wspomne o tym, ze po drodze byl MGS3, ktory kuckow NIE stosowal.
Inna sprawa, ze kucki to trademark Fishera ale nie mowcie mi, ze MGS4 bazuje na SC dopoki MGS nie bedzie zawieral akrobacji, nie bedzie sie opieral na ukrywaniu w ciemnosciach i nie bedzie korzystal z max dwoch a nie wiadra broni ukrytej w niewidzialnych kieszeniach.

kALWa888 napisał(a):Teraz to i nawet do Assassin's Creed znajdziesz podobieństwa w MGS4.

Jakby ci to powiedziec...oprocz kostiumu Altaira (ktory tak naprawdę jest bonusem a nie podobienstwem), w ktory mozemy przyodziac Old Snake'a, NIE widze zadnych.
Pewnie dlatego, ze nie mam oczu.

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Postprzez Solidny » So sty 19, 13 05:56

Simon napisał(a):
Jakby ci to powiedziec...oprocz kostiumu Altaira (ktory tak naprawdę jest bonusem a nie podobienstwem), w ktory mozemy przyodziac Old Snake'a, NIE widze zadnych.
Pewnie dlatego, ze nie mam oczu.

Jeszcze kostium Raidena w AC: Brotherhood :) - dzięki niemu czuję się jak podróżnik w czasie, który zmienia historię znaną z książek w to co wymyśliło Ubi na potrzeby serii - w ten sposób mam logiczne wyjaśnienie fabuły :D. Metal Gear Raiden: Snake Ereaser, anyone?
A tak bardziej konkretne podobieństwa:
- chowanie się przed strażnikami to bardziej zabawa w chowanego niż poważna ucieczka
- kilka faz alarmu
- (bardzo) krótkowidzący strażnicy z poważnym zanikiem pamięci krótkotrwałej
- uwielbienie teorii spiskowych
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Simon » So sty 19, 13 08:19

Eeee...Zdaje sie, ze to wszystko bylo w MGS juz w 1998.

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Postprzez Osvelot » So sty 19, 13 12:51

CZY W AC MOŻNA PUKAĆ W ŚCIANĘ?

/temat
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Postprzez uci » So sty 19, 13 15:12

Simon - ale my pisaliśmy konkretnie o MGS4 i grach z których brano inspiracje do tego dzieła, a tutaj zdecydowanie były to gearsy (payton wspominał w wywiadach) i SC (trailer do MGS4 na silniku MGS3?) a nie które gry zapoczątkowały konkretne patenty
uci
Uber Big Boss

Postprzez Coldman_9 » So sty 19, 13 16:45

Ale nawijka. Boże, MGS4 i wszystkie ludzkie TPP przeszły na Residentową kamerę, bo tak jest po stokroć wygodniej niż wcześniejsze jaja z MGS3.
Coldman_9
Vamp

Postprzez SaladinAI » So sty 19, 13 20:52

Niech się wyżyją.

Po wypuszczeniu dema, zachęcam tradycyjnie do opublikowania własnych wrażeń/opinii w wpisach na głównej.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » So sty 19, 13 21:01

To może mini konkursik na najlepszą reckę zorganizujemy.
SALADYN

Postprzez SaladinAI » So sty 19, 13 21:15

Tak ale...skąd nagrody?
SaladinAI
Cipher watches all

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Metal Gear Rising: Revengeance