Metal Gear Solid V

Początek rewolucji Big Bossa i przekształcenie serii jaką znamy

Re: Metal Gear Solid V

Postprzez Aszyn » Cz mar 28, 13 20:07

SALADYN napisał(a):...pamiętajcie że Koji lubi dodawać takie rzeczy jak doktorek podobny do bohatera poprzedniej części i nie ma to nic wspólnego z fabułą, ot easter egg.

Podaj jakiś przykład, bo nie wiem co możesz mieć na myśli. Wydaje mi się, że Kio Marv w sumie mógłby tam być, mimo, że to mniej więcej 15 lat przed akcją z MG2.

Co do odłamka w głowie - dla mnie to jest najdziwniejsza rzecz o której tutaj dyskutujemy. Czy to ciało obce, czy jakaś narośl - trudno stwierdzić. Nie mam pojecia co to może być, do tego nikt czegoś takiego w głowie by nie zostawił. Akurat to mogłoby być przyczyną śpiączki, ale z medycznego punktu widzenia też nie do końca, bo musiałby to być mega głęboki uraz i dziwnym trafem musiałby nie uszkodzić kory nowej. Każdy uraz, który przebiłby czachę najprawdopodobniej by spowodował obrzęk mózgu i śpiączkę, ale też uszkodzenie kory nowej, przez co, albo byłby inwalidą fizycznym, albo psychicznym. Nie mam pojęcia co to może być, ale wg mnie nie jest przyczyną śpiączki. Jest to raczej na pewno nabyte w późniejszym czasie...
Obrazek
Aszyn
The End

Gram: Destiny
Czytam: Solaris

Postprzez SALADYN » Cz mar 28, 13 20:17

Ot choćby postacie z Metal Gear będące kopiami z terminatora, zabójczej broni itp.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Zancudo » Cz mar 28, 13 20:20

Ostatnio edytowano So cze 27, 20 17:16 przez Zancudo, łącznie edytowano 1 raz
Zancudo
Jack the Ripper

Postprzez Kaldas » Cz mar 28, 13 21:54

A może jeszcze wszystko w 30% się zmieni jak to było z początkiem MGS3, Snake a potem Big Boss, super otwarty teren dżungli miał być a potem liniowe kawałeczki lasu, roślinność czyli parę drzewek bo jednak konsola nie pociągnie ;p
Kaldas
Fire Trooper

Postprzez SaladinAI » Cz mar 28, 13 22:18

Obejrzałem wszystko dokładnie raz jeszcze i kilka rzeczy należy zweryfikować.

1. Big Boss ma odłamek w czaszce. Cały czas. Widać to odkształcenie na bandażu w momencie termicznej eksplozji czyli nie mógł tego zyskać później.

2. Piekielna istota. Ktoś wzmiankował o Mantisie na koniu - zgadza się, oglądałem akurat na telewizorze i widać włosy chłopaka na poziomie jego wzrostu. Za nim siedzi bestia.

Obrazek

I co teraz z tego wynika. Ognista postać to prawdopodobnie manifestacja, mentalna projekcja Mantisa, przez którą ucieleśnia się jego fiksacja, paranormalne zdolności. Podpisuje się pod tezą o niezbalansowanym poczuciu siły wynikającym z młodego wieku chłopca - być może ta istota jest protezą tychże zdolności, demonicznym wyobrażeniem przejmującym kontrolę nad jego umysłem.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Kaldas » Cz mar 28, 13 22:24

Jestem ciekaw jak zostanie wyjaśniona walka z nim. Wszyscy je widzą ? Ocelot też ? Czy nie zwraca uwagi na Snake który sobie za nim strzela w las :D
Kaldas
Fire Trooper

Postprzez Suomi993 » Cz mar 28, 13 23:14

Witam jestem nowy na forum i chciałbym dołączyć do dyskusji.

Mam pytanie, ten mother base, który zostaje zniszczony na trailerze, to baza MSF, czy Outer Heaven??
Suomi993
Black Viper

Postprzez Solidny » Cz mar 28, 13 23:21

Suomi993 napisał(a):Witam jestem nowy na forum i chciałbym dołączyć do dyskusji.

Mam pytanie, ten mother base, który zostaje zniszczony na trailerze, to baza MSF, czy Outer Heaven??

To MSF, dokładnie ta sama baza którą budowaliśmy w Peace Walkerze. Pamiętam jednak, że Big Boss co jakiś czas nazywał swoją organizację Outer Heaven, ale raczej jako opis tego gniazdka.
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Suomi993 » Cz mar 28, 13 23:40

No tak, tylko, że po napisach w Peace Walker'rze, Big Boss, przemawiał, że OH, jeszcze pamiętam część cytatu: "Our Hell and our heaven. This is Outer Heaven". Nie wiem, czy dobrze zacytowałem, ale coś w ten deseń było.
Suomi993
Black Viper

Postprzez SaladinAI » Cz mar 28, 13 23:57

Outer Heaven to cała ideologia nie miejsce.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Curtis » Pt mar 29, 13 00:21

Wszystko ładnie pięknie ale czemu bez Davida Haytera się pytam ?
Osvelot jest Bogiem
Curtis
The Sorrow

Czytam: Nie podam bo jak skończę będzie nieaktualne

Postprzez Hidden » Pt mar 29, 13 01:04

pdoodek napisał(a):
https://www.youtube.com/watch?v=jOQdehwKuyg
Trailer GZ był po japońsku.

jeez....ale wtopa z mojej strony :P

Może widziałeś ten fun-dub?

http://www.youtube.com/watch?v=xt3kO9oExwo

Curtis napisał(a):Wszystko ładnie pięknie ale czemu bez Davida Haytera się pytam ?

Rzekomo nawet nie powiedzieli słowa do Davida, olali... Więc przychodzi mi na myśl, ze to kolejny numer Kojimy. Ten człowiek stworzył Snake'a jakiego my znamy i nawet by się z nim nie skontaktowali? Możliwe, ze Hideo chce podgrzać atmosferę, a David gra w tym także pewną rolę. A swoje kwestie i tak będzie nagrywać jako Snake. :)
Hidden
Red Blaster

Postprzez Suomi993 » Pt mar 29, 13 01:07

Mnie w ogóle ciekawi, co się stało z Metal Gear Zeke. Czy został zniszczony, czy przejęty przez XOF?
Suomi993
Black Viper

Postprzez Curtis » Pt mar 29, 13 01:53

Cóż możliwe, że to zostanie wyjaśnione, aczkolwiek dla mnie motyw Zeke'a mógłby być całkowicie pominięty.
Osvelot jest Bogiem
Curtis
The Sorrow

Postprzez Solidny » Pt mar 29, 13 02:25

A ja chcę wsiąść do niego i naparzać :). Tylko wtedy pewnie rozerwą go na strzępy :(
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Osvelot » Pt mar 29, 13 02:42

Co do Haytera - przypominam, jak było z Hitman: Absolution.

Nowy (ciulowy) aktor, wielkie oburzenie fanów, Bateson nawet nieskontaktowany, nie odbierają od niego telefonów, jeszcze większe oburzenie, nagle Bateson wraca i wszyscy są szczęśliwi.

W tym przypadku jest trochę inaczej (chociaż to co słyszałem w trailerze brzmi... młodzieńczo, ale trudno) - BB może mieć z racji wieku innego aktora, choćby Richarda Doyle'a albo nawet Johna Cygana. Jakby do takiego a nie innego wieku pasował im jeszcze inny - spoko. Przeżyję bez Haytera, wyjątkowo, o ile nie spieprzą tego wyboru.

Co do reszty trailera i spekulacji - do teraz sram dolarami, wypowiem się więcej jak pozbieram myśli. Szykuje się coś niezłego.
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Postprzez Curtis » Pt mar 29, 13 03:15

Tak tylko jednego nie rozumiem. Skoro Hayter bardzo dobrze podłożył głos pod Old Snake'a to jaki jest sens zmieniać aktora ? Jeszcze aktora, którego głos jest tak ważny i charakterystyczny dla serii ? Pamiętam jak umarł Tony Jay(Aktor od Elder Goda z serii Legacy of Kain) wiele osób związanych z serią stwierdziło, że nie da sie bez Tonyego dalej ciągnąc seriii. Jego głos był unikatowy.
Osvelot jest Bogiem
Curtis
The Sorrow

Postprzez pdoodek » Pt mar 29, 13 09:19

wydaje mi się (a raczej mam nadzieję), że ten rzekomy brak Hayter'a, a raczej oznajmienie "że nie będzie grał Snake'a" (trudno stwierdzić na ile Kojima i w ogóle twórcy gry określają jeszcze BB jako Snake'a, nie pamiętam, czy w PW częściej postaci zwracały się per Boss czy per Snake) ma jakieś mocniejsze podstawy niż tylko kwestie finansowe (wersja, że głos Hayter'a nie pasuje do tego wieku jest śmieszna, generalnie chyba po raz pierwszy Snake i Hayter są mniej więcej w tym samym wieku), pozbawiając DWIE gry głosu ikonicznego, podstawy identyfikacji postaci, robią bardzo niebezpieczny krok, może nie wpłynie to od razu na sprzedaż MGSV, ale może odbić się na całej serii. Zobaczymy co będzie dalej, ale moim zdaniem jest to większy temat do przejmowania się i drążenia niż jakiekolwiek spekulacje na temat fabuły - wręcz prosi się o petycję !

ps. co do trailera GZ - tak działa siła sugestii, podobny "tembr" głosu, tonacja, do tego napisy po angielsku i percepcja głupieje (zwłaszcza gdy bazujemy tylko na szybkiej, powierzchownej pamięci).
Ostatnio edytowano Pt mar 29, 13 09:25 przez pdoodek, łącznie edytowano 3 razy
pdoodek
Arnold

Postprzez WhiteDeath » Pt mar 29, 13 09:20

Hideo zawsze kręci, dla mnie pachnie to zakulisowymi rozmowami :D
WhiteDeath
Black Color

Postprzez Osvelot » Pt mar 29, 13 09:59

Naprawdę, poczytajcie jak było z Batesonem i Hitmanem.
Obrazek
Osvelot
Solidus Snake

Postprzez tomcraft » Pt mar 29, 13 10:13

Nie wiem czy ktos o tym tu pisał ale mi sie wydaje, ze mantis nie jest tu tym złym ;)
Jak widzieliśmy zatrzymał bb i jego kolegę przed podejściem do windy, a jak wiemy jakby byli bliżej skończyło by sie to dla nich obu tragicznie. Poza tym jak bb wylazl z ambulansu to mantis był nad nim i nakierowal ręką na helikopter i w jego kierunku poleciał ten wieloryb :) z powodu tych scen wydaje mi sie ze mantis pracuje z ocelotem aby uratwac bb. Do tego wiem, ze mantis i ocelot byli w kgb wiec moze sie tam razem spikneli i polubili?

co do potworów itp. Wydaje mi sie, ze to nie wina matisa a tych narkotyków które podał mu pan w bandarzach.
tomcraft
Machinegun Kid

Postprzez Marciniak » Pt mar 29, 13 11:05

Mi sie wydaje ze Mantis lezy w tym samym szpitalu co BB i podczas ataku uwalnia sie i testuje Snejka? Niby z jednej strony ten wieloryb to jego sprawka, ale z drugiej ten ziomek na koniu raczej tez. Albo moze jako dzieciak po prostu lubi sie bawic swoja moca i tyle. Wiadomo w jakim wieku Mantis wstapil do KGB? Moze po tych wydarzeniach Ocelot np zabierze go z soba i tam dopiero oszlifuje jego talent?
Obrazek
Marciniak
Red Blaster

Postprzez SaladinAI » Pt mar 29, 13 11:50

Ten "róg" t wystający kawałek kości. Cholera, teza z neuroimplantem obcych właśnie rozbiła się na pysk.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Osvelot » Pt mar 29, 13 11:59

Saladin01 napisał(a):Ten "róg" t wystający kawałek kości.

Źrodło/potwierdzenie plz?
Obrazek
Osvelot
Solidus Snake

Postprzez SaladinAI » Pt mar 29, 13 12:00

Aha bo nie dałem newsa :) Na GameTrailers jest wywiad z Kojimą. Link zgubiłem niestety.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SaladinAI » Pt mar 29, 13 12:41

I zostało objawione

- gramy jedną postacią
- akcja gry toczy się w 1984 roku
- litera/liczba "V" obrazuje metamorfozę cyklu
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Osvelot » Pt mar 29, 13 12:52

"Debris and bone as well"

Czyli i odłamek, i kość? :I

No i czy ta kość w ogóle ma jakiś sens medyczny? (to w stronę Dwighta pytanie) Przy takim ciele obcym w łepetynie zresztą chyba te co najmniej dwie wywrotki (eksplozja w szpitalu, wypadek samochodowy) by naszego delikwenta zabiły na miejscu.
Obrazek
Osvelot
Solidus Snake

Postprzez Aszyn » Pt mar 29, 13 12:54

Posuchałem tego wywiadu i przynajmniej w niektórych miejscach miałem wrażenie, że Kojima mnie prosto w oczy okłamuje. Nie wierzę w brak Haytera, tak jak nie wierzę do końca w niektóre jego tłumaczenia.
Ta wystająca kość to jakiś pic na wodę. ciekawe jakby tak biegał z mózgiem na wierzchu.

Wywiad spoczko, redaktor się spisał, ale Kojima dobrze wie co robi. Udziela wywiadu, opowiada o mnóstwie rzeczy, a teraz to oni nawet tej gry pewnie w 50% nie mają zrobionej. Zawsze tak było, że Kojima miał wizję, a potem zespół go do parteru sprowadzał bo się nie dało zrobić. To coś na PS3 nie pójdzie, będą cięcia, z otwartego świata zrobi się tak otwarty świat jak w Tomb Raiderze i całość wróci swą budową do poprzednich MGSów. Mnie to akurat odpowiada...

Pytań było bardzo dużo, a Kojima nie chce na obecną chwilę powiedzieć co i jak. Nawet sobie myślę, że do dnia premiery nie będziemy mieli pojęcia co tam tak na prawdę siedzi w tej grze. Być może okaże się, że to nawet jest remake MG1, tylko tak wielki, że pół gry prowadzi nas do OH, a potem pół gry gramy remake. Nie mamy zielonego pojęcia. Odpowiedź na pytanie o to czy gramy jednym bohaterem, też mnie nie przekonała. Zresztą Koji robił dużo różnych dziwnych minek ;p

Mnie chyba na chwilę obecną najbardziej interesuje MGO3, bo to pewnie jedyny multik, który zaspokoi moje potrzeby :)
Obrazek
Aszyn
The End

Postprzez SaladinAI » Pt mar 29, 13 12:57

Ocwelot - to jednak najlepszy żołnierz w historii a tym można wszystko uzasadnić. Po coś go w końcu klonowali.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Aszyn » Pt mar 29, 13 13:06

Ocwelot napisał(a):"Debris and bone as well"

Czyli i odłamek, i kość? :I

No i czy ta kość w ogóle ma jakiś sens medyczny? (to w stronę Dwighta pytanie) Przy takim ciele obcym w łepetynie zresztą chyba te co najmniej dwie wywrotki (eksplozja w szpitalu, wypadek samochodowy) by naszego delikwenta zabiły na miejscu.

Wszystko zawsze będzie zależało od tego jak rozległy jest uraz. Czaszka to taka fajna gładka puszka, która chroni nam mózg. Czasem przez to, że jest twarda, to działa na naszą korzyść (chroni np. przed urazem mózgu, czy przebiciem), a czasem na niekorzyść (np. krwawienie i obrzęk - przez to, że czacha się nie poszerzy w takim wypadku, to wystąpi ucisk i można paść w ciągu doby, nawet bez urazu mózgu).

Mnóstwo ludzi przeżywa uraz nawet samej tkanki mózgowej i mają się dobrze, vide gość który ostatnio na budowie w Białymstoku, czy gdzieś tam, wbił sobie na kilka centymetrów śrubokręt w płat czołowy.

W tym przypadku odłamek może mu się wbić w czaszkę i tak zostać. Nawet jestem skłonny uwierzyć, że przez pewien czas (np. na polu bitwy, czy podczas misji, gdy nie miał możliwości skorzystać z pomocy medyka) on tam tkwił i nic wielkiego się nie stało. Ciężko mi natomiast uwierzyć, że to kość. Po pierwsze jakby kość czaszki "odprysknęła" (nawet nie wiem jak to nazwać) to by odsłoniła mózg. W takim wypadku, jeśli nie przebywałby w ośrodku medycznym, to pewnie w ciągu kilka godzin by zmarł (krwiak, obrzęk, sepsa). Druga sprawa, kości czaszki tam się nie łamią. Po prostu z praw fizyki, a do tego ciąż skóra i mięśnie głowy je przykrywają.

Oczywiście zawsze można naciągnąć rzeczywistość, albo powiedzieć, że to jest kość, ale nie czaszki, tylko jakaś wbita :)

Ha! Jeszcze może to być nowotwór kości rosnący na zewnątrz :) Może być ;p

http://www.youtube.com/watch?v=GmBM4prVjFI
Zresztą take a look. w 1:00 widać zbliżenie na BB i nic tam nie ma. Nawet zadrapania.
Obrazek
Aszyn
The End

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Metal Gear Solid V