GT Event (Sezon 3) - 14.04.2013 (Eiger Nordwand)

Moderator: Hal

Re: GT5 Event

Postprzez Simon » N kwi 14, 13 16:10

Dzis takze bede o 19.30...
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

GT Event (Sezon 3) - 14.04.2013 (Eiger Nordwand)

Postprzez Hal » Pt kwi 19, 13 01:12

Wyniki wyścigu (Puchar K-Car, Eiger Nordwand Short Course, Daihatsu OFC-1 Concept '07, wyścig trwał około 1h i 12min.):

1. Budyń – najlepsze okrążenie: 1:35,353

2. Tar – strata: + 00,241; najlepsze okrążenie: 1:35,296

3. PRZESTEPCA – strata: + 31,710; najlepsze okrążenie: 1:35,139

4. Luqat – strata: + 1:53,378; najlepsze okrążenie: 1:37,601

5. Simon – strata: - 23 okr.; najlepsze okrążenie: 1:37,572

Kary:

- ścinki (tym razem byłem wyjątkowo rygorystyczny w ich ocenie):

Tar – 21., 22. i 42. okrążenie. Kary: Tar -3 pkt

Luqat – 10., 14. i 33. Kary: Luqat -3 pkt

PRZESTEPCA – 2., 5. i 22. okrążenie. Kary: PSA -3 pkt

Simon – 19. okrążenie. Kary: Simon -1 pkt

Klasyfikacja Puchar K-Car (po 2/3)

1. Budyń – 50 pkt

2. Tar – 36 pkt

3. Luqat – 26 pkt

4. Simon – 20 pkt

5. PRZESTEPCA – 13 pkt

6. Sebek – 8 pkt

Klasyfikacja Z Deszczu Pod Rynnę (po 3/7)

1. Tar – 58 pkt

2. Luqat – 49 pkt

3. Budyń – 45 pkt

4. PRZESTEPCA - 26 pkt

5. Simon – 21 pkt

6. Kalten – 13 pkt

Klasyfikacja generalna (po 11/20)

1. Tar – 230 pkt

2. Luqat – 165 pkt

3. Budyń – 164 pkt

4. PRZESTEPCA – 88 pkt

5. Simon – 76 pkt

6. Hany – 40 pkt

7. Kalten – 24 pkt

8. Zadzior – 20 pkt

9. Plazi – 10 pkt

10. Sebek – 8 pkt

11. Smoke – 6 pkt

Niedziela 21.04 – La Festa Cavallino (4/6)

Samochód: Ferrari 458 Italia '09

- tuning zabroniony

Można: zmienić olej, zmodyfikować balans hamulców, ustawić dyferencjał w samochodach z napędem 4WD, przywrócić sztywność zawieszenia oraz wyremontować silnik, przemalować karoserię i zmienić felgi

Nie można: Cała reszta

- wspomagacze wyłączone (z wyjątkiem ABS)

- opony sportowe twarde

Tor: Grand Valley Speedway

Ilość okrążeń: 32

UWAGA: ZMIANA GODZINY ROZGRYWANIA EVENTU

Kwalifikacje w Jeździe Próbnej potrwają od godziny 20:00 do 20:30. O kolejności na gridzie decydować będą najlepsze czasy okrążeń uzyskane przez kierowców. Po zrobieniu satysfakcjonującego Was wyniku kwalifikacji, proszę nie opuszczać toru i nie powracać już do głównego poziomu lobby, gdyż uzyskany rezultat zostanie anulowany przez grę. Start wyścigu zaplanowany jest na godzinę 20:30.

Panowie, dopiero co ukończyłem analizę powtórki z naszego niedzielnego wyścigu, a czas nagli mnie niemiłośiernie, więc pozwólcie, że jedynie nawiążę do tego, o czym pisaliście.

Nie ukrywam, że zależałoby mi na tym, by ten sezon jeszcze dograć do końca w takiej formie, w jakiej został on pierwotnie zaplanowany. Zmiany i ewentualne ułatwienia można by wprowadzić począwszy od kolejnego kalendarza, o ile w ogóle będziemy starali się w przyszłości taki zrealizować.

Nie sądzę też, że zmiana ustawień mogłaby nas w jakikolwiek sposób poratować w kwestii frakwencji. Myślę, że większym problemem dla potencjalnych uczestników jest sama moc pojazdów, w jakich ścigamy się w tym sezonie. To potężne maszyny i niewielu graczy jest w stanie zaakceptować fakt, że zwycięstwo może przytrafiać się im stosunkowo rzadko. Współczesny gracz chce wygrywać jak najczęściej i to motywuje go do dalszej rozgrywki (w tym sezonie mieliśmy doskonałe wyłożenie tego na przykładzie jednego z uczestników). Na palcach jednej dłoni policzyć można takich graczy, którzy, podobnie jak Luqat czy Simon, zaakceptują to, że o triumf będzie im walczyć niesłychanie ciężko, a pomimo to nie zniechęcają się i czerpią maksymalną radość z uczestnictwa. Nie mniejsze znaczenie dla spadku frekwencji ma zjawisko zmęczenia graczy tą grą. Nie ukrywajmy, GT5 ma już niemal te 3 lata na karku i ludzi grających w nią regularnie nie pozostaje już wiele. Spośród tych, co wciąż grają w ścigałkę od PD część nawet nie rozpoczyna przygody z online.

Być może zabrzmię skrajnie pesymistycznie, ale nie wierzę w utrzymanie frakwencji na poziomie, o którym wspominał Budyń czy Luqat. Oczywiście nie znaczy to, że mamy zaniechać dalszych prób werbowania nowych uczestników. Simonowi udało się zachęcić jednego gracza, a i ja próbowałem w tym tygodniu pozyskać dla Eventu nowego kierowcę. Nie udało się. Wyraźnie dostrzegam na swojej liście znajomych PSN dogasające zainteresowanie GT5. Dlatego zaakceptujmy tę naszą piątkę, która stanowi absolutne minimum do rozgrywania przyzwoitych wyścigów, ale i starajmy się wciąż o pozyskiwania ludzi z naszego otoczenia. Cudów się już nie spodziewam (może przy GT6:)), ale nawet jak byłoby nas sześciu, już byłoby radośniej.

Do zobaczenia w niedzielę.

PS. Simon, ja Cię proszę, staraj się kończyć te wyścigi teraz. Zmieniłem porę rozgrywania Eventu, więc nawet jak nie masz chęci i czasu poćwiczyć w tygodniu (a ktoś w ogóle jeszcze to robi?;)), to przychodź na Jazdę Próbną. W 30 minut spokojnie idzie się przygotować przyzwoicie do startu.

PS2. Jeszcze odnośnie tego, co napisał Budyń o ABS. Może niech każdy z Was obierze stanowisko na ten temat - ABS w pozostałych 5 wyścigach GT500. Budyń jest na nie. Reszta niech się wypowie w temacie (PSĘ zapytam na PSN). Chcę wiedzieć, co sądzicie na ten temat. Ja dostosuję się do głosów większości.

Pozdrawiam
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Gram: Gran Turismo 6

Re: GT5 Event

Postprzez Luqat » Pt kwi 19, 13 14:32

Hej.
Jako, że nikt nie kwapi się by zdać chociaż tekstową relację po wyścigach, skrobnę więc ja kilka słów.
Wyścig jako taki nie miał wielkiej historii czy dramatycznego przebiegu, ale przy tylu uczestnikach to mało możliwe. Niemniej kilka momentów było.

Standardowo już dla mnie, zepsuty start wyścigu i spadam za 4tej na 5tą, ostatnią pozycję, zamieniając się miejscami z Simonem.
Z przodu stawka pozostała bez zmian, czyli BB, Tar, Psa. Ta trójka też, zwyczajowo od początku ruszyła szybszym tempem, zatem ja i Simon mieliśmy walczyć ze sobą.

Na początku trzeciego okrążenia, próbując wyprzedzić Simona, uderzam w barierkę(mokra nawierzchnia) i od tego czasu jadę z uszkodzeniem przedniego, lewego koła. Po ruszeniu, miałem około 10ciu sekund straty do Simona, ale systematycznie się do niego zbliżałem i w okolicach 10tego okrążenia udaje mi się go wyprzedzić. Simon jednak wisiał mi na plecach i próbował ataków do okrążenia nr 19, kiedy to również uderzył w murek i "nabawił się" takiej samej kontuzji jak ja. Niestety (dla mnie) Simon postanowił zjechać do boksu na następnym kółku, gdzie pozostał już do końca wyścigu.

W tym czasie czołowa trójka jechała w większym lub mniejszym kontakcie, ale jeśli dobrze zauważyłem, to zmian na pozycjach nie było.
Ja natomiast z dużą stratą do liderów starałem się jechać jak najlepiej, a także znaleźć motywację do dalszej jazdy.

Status quo utrzymywał się do 24tego okrążenia, natomiast już od następnego Psa zaczął stopniowo tracić dystans do BB i Tara. Nie wiem jaka była tego przyczyna, ale na pewno nie uszkodzenia, bo tych Psa nabawił się dopiero na okrążeniu 39, na którym dwukrotnie zapoznaje się z bandą i równomiernie rozkłada uszkodzenia na przednie koła ;)
Ja również tracąc systematycznie, postawiłem sobie za cel nie być zdublowanym. Kiedy jednak okazało się, że będzie niemożliwym utrzymać się przed liderującą dwójką, kolejnym celem było nie dać się wyprzedzić chociażby Przestępcy i to zadanie udało mi się wykonać :)
W tym czasie (a właściwie przez cały wyścig) Tar próbuje dobrać się do skóry Budyniowi, próbując wyprzedzić go do ostatniego zakrętu, co jednak się nie udaje. Tar jednak się tym zbytnio nie przejmuje, wpadając na metę zaraz za Budyniem, bo wie, że sędziowie są w jego kieszeni i mimo, że dojeżdża drugi okazuje się, że wygrywa ;) Jak nie wiadomo o co chodzi, to wiadomo o co...

Krótka fotorelacja:
Obrazek
Start wyścigu. Lu oczywiście po dżentelmeńsku puszcza Simona przed siebie i zostaje sam na starcie ;)

Obrazek
Początek 3go okrążenia. Lu wpada w poślizg w pogoni za Simonem(mokra nawierzchnia) i uderza w barierkę, uszkadzając przednie lewe koło.

Obrazek
Okrążenie nr 11(?). Lu dopada i wyprzedza Simona po wewnętrznej.

Obrazek
Okrążenie 18te. Simon, który cały czas siedzi mi na karku od momentu wyprzedzenia, próbuje odzyskać pozycję.

Obrazek
To samo okrążenie i kolejna próba Simona po wewnętrznej, także nieudana ponieważ lepsze i szybsze wyjście z zakrętu pozwoliło mi na kontrę :)

Obrazek
Kolejne okrążenie i Simon uderza w murek, doznając takich samych uszkodzeń w samochodzie jak Lu.

Obrazek
Lap nr 20 i Simon zjeżdża do boksów, żeby już nie wrócić do wyścigu.

Obrazek
W tym czasie liderzy cały czas jadą bezpośrednim kontakcie i niezmiennej kolejności, a więc BB, Tar i Psa.

Obrazek
Okrążenie 39te. BB i Tar, którzy zostawili za plecami Przestępcę, zbliżają się do mającego być zdublowanym Luqa.

Obrazek
Na tym samym kółku Psa zapoznaje się z płotkiem po lewej...

Obrazek
...i prawej stronie toru ;)

Obrazek
Ostatnie 43cie okr. i kolejne próby Tara, aby wyprzedzić Budynia. Po zewnętrznej...

Obrazek
...i wewnętrznej - na ostatnim zakręcie wyścigu.

Obrazek
Tar pomimo przecięcia linii mety na drugiej pozycji wie, że zwycięstwo i tak należy do niego ;)
Ostatnio edytowano So kwi 20, 13 16:42 przez Luqat, łącznie edytowano 1 raz
Luqat
Olga Gurlkovich

Powrót do Gran Turismo Club