GT Event (Sezon 3) - 19.05.2013 (Circuit de la Sarthe)

Moderator: Hal

GT Event (Sezon 3) - 19.05.2013 (Circuit de la Sarthe)

Postprzez Hal » Pt maja 17, 13 02:06

Niedziela 19.05 – Zawody GT500 (8/11)

Ustawienia samochodów na Zawody GT500:

- tuning zabroniony

Można: zmienić olej, zmodyfikować balans hamulców, ustawić dyferencjał w samochodach z napędem 4WD, przywrócić sztywność zawieszenia oraz wyremontować silnik, przemalować karoserię i zmienić felgi

Nie można: Cała reszta

- wszystkie wspomagacze wyłączone

- opony wyścigowe twarde

- moc pojazdów ograniczona do 500 koni mechanicznych

- w poszczególnych wyścigach cyklu startować może każdy z dopuszczonych do zawodów pojazdów. Pomiędzy kolejnymi wyścigami istnieje możliwość zmiany używanego modelu dowolną ilość razy.

- Tor: Circuit de la Sarthe 2009

Ilość okrążeń: 18

Ustawienia pogody i czasu na rozgrzewkę w Jeździe Próbnej:

- wirtualna godzina startu: 14:00

- współczynnik upływu czasu: 1

- pogoda w czasie startu: 0%

- wilgotność w czasie startu: 0%

- zmienność pogody: 0

Ustawienia pogody na wyścig:

- wirtualna godzina startu: 14:00

- współczynnik upływu czasu: 15

- pogoda w czasie startu: 25%

- wilgotność w czasie startu: 0%

- zmienność pogody: 4

Kwalifikacje w Jeździe Próbnej tym razem nie odbędą się. O kolejności na gridzie decydować będą kwalifikacje, które odbyły się przed dwoma tygodniami. Przypominam ich kolejności: DoctorEgg, Budyń, Tar, PRZESTEPCA, Luqat, Simon, Namingway. Jeśli w niedzielnym wyścigu weźmie udział kierowca spoza tej siódemki, która ukończyła poprzednio kwalifikacje, będzie musiał zadowolić się miejscem startowym za tymi zawodnikami. Jeśli takich kierowców będzie więcej, o ich kolejności poza czołową siódemką zadecyduje pozycja w klasyfikacji generalnej.

Sparing w Jeździe Próbnej będzie miał miejsce w godzinach: 20:00-20:30. Okrążenie formujące odbędzie się o 20:30. Start wyścigu zaplanowany jest natomiast na około 20:40.

[TIP] Przypominam, że przestrzeń toru wytycza ciągła biała linia, a nie kerby i tarki.
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Gram: Gran Turismo 6

Re: GT Event (Sezon 3) - 19.05.2013 (Circuit de la Sarthe)

Postprzez Simon » Pt maja 17, 13 23:52

Eeee...ja chyba bylem ostatni w kwalifikacjach.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez Namingway » So maja 18, 13 12:51

Hmm.. a ja bylem piąty a nie ostatni, mam jeszcze powtórkę wyścigu, który pojechaliśmy zaraz po awarii i tam chyba byla zachowana kolejność z kwalifikacji
PSN ID: Namingway_PL
Namingway
Predator

Postprzez Simon » So maja 18, 13 14:31

Tak moze byc, wydaje mi sie ze Lu byl przedostatni w kwalifikacjach.

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Postprzez Hal » So maja 18, 13 22:01

Taką kolejność stawki udało się zrekonstruować bezpośrednio po tamtym wyścigu i taka kolejność pozostaje na jutrzejszy wyścig.
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Postprzez Luqat » N maja 19, 13 12:06

Jeśli wszyscy się pojawią to dziś powinno być nas 10ciu :! :! :! :cheers: :O

Po absencji wraca Roht (tak mi napisał) no i odezwał się jeszcze jeden chętny i mam nadzieję, że zadebiutuje i nie ucieknie.
Mam też nadzieję, że dziś nie będę ostatni, a Simon dojedzie do końca ;)
Luqat
Olga Gurlkovich

Postprzez Simon » N maja 19, 13 12:36

Troche jestem skacowany...Nie wiem jak to dzis bedzie z moim wyscigiem.

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Postprzez bigbudyn500 » N maja 19, 13 15:00

Szymek SKOŃCZ z tym piciem bo Ci nera wysiądzie :)
Obrazek
bigbudyn500
Sniper Wolf

Postprzez Hal » N maja 19, 13 15:33

Simon, weź zainwestuj w jakąś używaną kierę typu Driving Force PRO lub GT. Odblokowałbyś w pełni swój potencjał i doświadczył na poważnie frajdy płynącej z modelu jazdy. Myślę, że teraz, kiedy wiemy już, że GT6 pojawi się na PS3, byłby to świetny wybór.

Jeśli wszyscy się pojawią to dziś powinno być nas 10ciu

Zapowiedzenie GT6 widać podziałało stymulująco na wirtualnych kierowców. No ale nie zapeszajmy, bo jeszcze nagle zaczną się wykruszać w ostatnim momencie;)

Oby tylko lobby wytrzymało do końca wyścigu taki napływ zawodników...
Hal
Zanzibar

Postprzez dregg » Wt maja 21, 13 13:25

Fotorelacja z niedzielnego wyścigu:
Event odbywający się na Circuit de la Sarthe przyciągnął sporą liczbę uczestników. Na starcie stawiło się aż dziesięciu kierowców. Wyniki kwalifikacji zostały zachowane z poprzedniego wyścigu samochodów klasy GT500, który niestety został przerwany ze względu na ciężkie warunki atmosferyczne, uniemożliwiające dalszą rywalizację. Oto lista kierowców i miejsca zajmowane przez nich na gridzie:
1. DoctorEgg; 2. bigbudyn500; 3. Tar-Elendil; 4. PRZESTEPCA; 5. luqat; 6. Namingway; 7. S_i_m_o_n_e_y; 8. sebek_x; 9. RothD; 10. ghostkasper

Obrazek
Kierowcy, ustawieni na polach startowych, oczekują na zielone światło.

3...2...1...START! Nerwowy start kierowcy ruszającego z pole position, skutkuje znacznym poślizgiem opon i sporą chmurą dymu za pojazdem. Doskonałym startem popisuje się Simoney, który momentalnie awansuje z siódmej pozycji na czwartą, aby po chwili, w drugim zakręcie, nerwowo wbić się przed jadącego na trzecim miejscu Tara. Niestety agresywna jazda i emocje wyzwolone w trakcie walki, prowadzą do tego, że żółta Supra wypada poza tor na jednym z kolejnych zakrętów. Podczas hamowania do zakrętu nr 2, na końcu stawki, między dwoma Nissanami Xanavi Z dochodzi do kontaktu, w wyniku którego koła obu pojazdów doznają lekkich uszkodzeń.

Obrazek
Moment startu. NSX dregga zostawia za sobą kłęby dymu.

Obrazek
Doskonały start Simoneya. Supra wyskakuje między oponentów niczym wystrzelona z armaty.

Obrazek
Zawodnicy pokonują pierwszy zakręt. Z prawej strony żółta Supra, przedzierająca się na czwartą pozycję.

Obrazek
Simoney opóźniając hamowanie, przypuszcza atak na Takatę Tara. Kierowca Hondy zachowuje ostrożność i
zostawia Toyocie sporo miejsca.

Obrazek
Kontakt dwóch Nissanów na końcu stawki. Samochody doznają lekkich uszkodzeń układu zawieszenia.

Obrazek
Honda Doctora, nerwowo podskakując na nierównościach, zbliża się do pierwszej szykany. Za plecami pędzi BB
w swoim Xanavi GT-R. W oddali widać zakończony powodzeniem atak Namingway'a na Tara.

Między Tarem a Namingway'em wywiązała się piękna, czysta walka o trzecią pozycję. Po kilkukrotnej wymianie miejsc, Nissan zaczął odjeżdżać Nsx'owi Tara. Po paru kilometrach do walki tej dwójki dołączył jadący również Nsx'em PRZESTĘPCA, któremu w rezultacie udało się wyprzedzić Tara. Hamowanie przed szykaną na trzecim okrążeniu przysporzyło sporo kłopotów uciekającemu przed Hondami Namingway'owi. Opóźnione hamowanie zaowocowało niedostatecznym wytraceniem prędkości przed szykaną. W Nissanie, wpadającym w zakręt nadmierną szybkością, opony nie radzą sobie z utrzymaniem przyczepności i w efekcie Nami rozbija pojazd o bandę.

Obrazek
Namingway w Nissanie Xanavi Z, uciekając przed Tarem, najeżdża na pobocze, podnosząc kłęby kurzu.

Obrazek
PSA (EPSON) i Tar (TAKATA) przejeżdżają obok rozbitego samochodu Namingway'a.

Na kolejnych okrążeniach za liderem, podróżującym z przewagą około dziesięciu sekund, formuje się grupa pościgowa składająca się z BB, PRZESTĘPCY oraz Tara. Kierowcy dają popis swoich umiejętności i swoją przepiękną, równą jazdą zdobywają serca kibiców. Rywalizacja na najwyższym poziomie zostaje jednak przerwana, kiedy to na piątym okrążeniu, podczas pokonywania z ogromną prędkością zakrętów Porsche, prawe tylne koło samochodu Przestępcy łapie pobocze, co skutkuje zupełną utratą kontroli i rozbiciem o bandę.

Obrazek
Uślizg tylnej osi w Xanavi GT-R prowadzonym przez BB, skutkuje utratą cennych sekund i dogonieniem przez Hondy.

Obrazek
Grupa pościgowa zbliżająca się do drugiej szykany. Piękna i czysta jazda "zderzak w zderzak".

Obrazek
Na czwartym okrążeniu Honda Przestępcy łapie pobocze i wpada w poślizg, którego, jak się później okaże, nie dało się opanować.

Obrazek
BB i Tar odjeżdżają, zostawiając w tyle rozbitą Hondę.

Na piątym okrążeniu, BigBudyń naciskany przez Tara, popełnia błąd i zbyt szeroko wychodząc z zakrętu, trafia na pobocze, gdzie wytraca swoją prędkość i umożliwia jadącej za plecami Hondzie wyprzedzenie. Nerwy biorą górę nad BB, co daje się zauważyć przez stopniowo zyskiwaną przewagę Tara.

Obrazek
Błąd kierowcy Nissana i w rezultacie utracona pozycja na rzecz Tara.

Na siódmym okrążeniu, po zapadnięciu zmroku, lider wyścigu nie przystosował się do jazdy w ciemnościach, minął punkt hamowania przed szykaną Forda i ze znaczną prędkością opuścił tor. Gwałtowne zblokowanie kół pozwoliło wytracić prędkość wystarczająco do tego, aby uniknąć roztrzaskania bolidu na bandach. Incydent ten przyczynił się do znacznej straty czasowej i pojawienia się Tara za plecami Doctora.

Obrazek
Honda doctora wpada w szykany Forda ze zbyt dużą prędkością.

Obrazek
Okazuje się, że lider miał dużo szczęścia i wychodzi z tego zdarzenia bez szwanku.

Na dziewiątym okrążeniu jadący w bliskim kontakcie kierowcy Hond, docierają do zakrętów Indianapolis Arnage. Zaskakujące dla Doctora, zbyt wczesne hamowanie Tara, zmusza go do błyskawicznego wciśnięcia pedału hamulca, co prowadzi do zblokowania kół tylnej osi i utraty przyczepności. Tar, widząc w lusterkach błąd przeciwnika, bezpiecznie oddala się i zyskuje coraz większą przewagę.

Obrazek
Atak Tara na pozycję lidera.

Obrazek
Doctorowi udaje się odeprzeć atak i jeszcze przez chwilę nacieszyć się pierwszą lokatą.

Obrazek
Dramat Doctora na jednym z zakrętów Indianapolis Arnage.

Na 12. okrążeniu nerwowo zrobiło się w samochodzie Tara. Na zakręcie poprzedzającym wjazd do pitstopu, Tar na krótką chwilę traci kontrolę nad pojazdem, przez co bezzwłocznie podejmuje decyzje o wizycie w boksach. Opony Dregga okrążenia swojej świetności również mają dawno za sobą i dziesięć sekund później pojawia się u mechaników. Po wyjeździe z boksów Doctorowi nie udaje się złapać rytmu, co odbija się na pokaźnych stratach czasowych do lidera. Następne okrążenia nie przynoszą żadnych niespodzianek i w rezultacie bezbłędna jazda Tara przekłada się na zwycięstwo w wyścigu.

Obrazek
Tar unika rozbicia swojej Hondy i podejmuje decyzję o wizycie w boksach.

Obrazek
Tar podróżujący w fotelu lidera o wschodzie słońca.
Ostatnio edytowano Śr maja 22, 13 09:06 przez dregg, łącznie edytowano 1 raz
dregg
Arnold

Postprzez Hal » Wt maja 21, 13 15:39

To się nazywa relacja, która wnosi sporo świeżości do dotychczsaowych sprawozdań...

Kapitalne fotki, uwieńczające kluczowe momenty niedzielnego wyścigu. Nic Ci nie umknęło. Powiedz, podrasowywałeś zdjęcia poza grą, czy po prostu wykorzystałeś wbudowany w tryb foto edytor? Mnie nie wychodzą tak spektakularne fotki, ale to być może dlatego, że nie mam bladego pojęcia o meandrach fotografii.
Hal
Zanzibar

Postprzez dregg » Wt maja 21, 13 15:53

Nie podrasowywałem ich. Pojęcia o fotografii też nie mam. Trzeba tylko kombinować z ustawieniem czasu migawki, przysłony i ustawić focus na odpowiednim punkcie :) Kiedyś na jakimś forum natknąłem się na temat, w którym ludzie robili zdjęcia samochodów standardowych tak, aby te wyglądały fotorealistycznie - to dopiero robiło wrażenie :) Dzięki za komplement odnośnie relacji - mam nadzieję, że w przyszłości znajdę więcej czasu i przygotuję jeszcze jakieś sprawozdanie. Przepraszam, że uwzględniłem rywalizację praktycznie tylko czołówki stawki, ale i tak spędziłem nad tym sporo czasu.
P.S. Wideorelacja to by było coś! :P
dregg
Arnold

Postprzez Simon » Śr maja 22, 13 08:20

Świetna relacja Dregg! Mam tylki dwie uwagi - pierwsza to taka, ze nie podales kto byl szosty (Namingway) na gridzie a druga to taka, pisz po prostu 'Simon':]
No i brak wynikow koncowych ale pewnie je Hal opublikuje.

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Postprzez dregg » Śr maja 22, 13 09:19

Dzięki za uwagę Simon - faktycznie zgubiłem na liście startowej Namingway'a, za co go serdecznie przepraszam :salute:
dregg
Arnold

Postprzez Namingway » Śr maja 22, 13 12:38

Spoko Egg :) nic się nie stało, a fotorelacja super ;)
PSN ID: Namingway_PL
Namingway
Predator

Postprzez Hal » So maja 25, 13 02:44

Obrazek

Fot. Legendarne Circuit de la Sarthe przyciągnęło rekordową liczbę kierowców. Przywilej startu z pole position przypadł tym razem Doctorowi.

Wyniki wyścigu (Zawody GT500, Circuit de la Sarthe 2009, wyścig trwał około 1h i 17min.):

1. Tar (Honda Takata Dome NSX '06) – najlepsze okrążenie: 4:02,411

2. DoctorEgg (Honda Raybrig NSX '06) – strata: + 23,909; najlepsze okrążenie: 4:02,585

3. PSA (Honda Epson NSX '08) – strata: + 2:00,293; najlepsze okrążenie: 4:04,360

4. Luqat (Honda weider HSV-010 '11) – strata: + 2:06,666; najlepsze okrążenie: 4:08,594

5. Budyń (Nissan Motul Autech GT-R '08) – strata: + 2:42,847; najlepsze okrążenie: 4:03,791

6. Nami (Nissan Xanavi Nismo Z '06) – strata: ponad 3 min.; najlepsze okrążenie: 4:03,022

7. Simon (Toyota Yellowhat YMS Supra ’05) – strata: ponad 3 min.; najlepsze okr.: 4:10,723

8. Ghostkasper (Nissan Xanavi Nismo Z '06) – strata: - 2 okr.; najlepsze okrążenie: 4:29,536

9. Sebek (Honda weider HSV-010 '11) – strata: - 9 okr.; najlepsze okrążenie: 4:58,663

10. Roht (Nissan Xanavi Nismo Z '06) – DNF

Obrazek

Fot. Drugi zakręt wyścigu. Egg skutecznie broni pozycji lidera i rozpoczyna budowanie przewagi nad resztą stawki.

Obrazek

Fot. Jeszcze przed wjazdem na prostą Mulsanne na 1. okrążeniu Simonowi przytrafia się dotkliwy błąd, który pozbawia go korzystnej lokaty. Od tej pory Simon walczył już będzie jedynie o przebicie się do środkowej części stawki.

Kary:

- Ghostkasper vs Roht. 1. okrążenie. Na podejściu do drugiego zakrętu wyścigu, debiutujący w Evencie Ghost nie wyhamowuje dostatecznie przed jadącym tuż przed nim Rohtem. Dochodzi do zderzenia, którego efektem jest lekkie uszkodzenie osi w pojeździe Rohta.

Obrazek

Fot. Moment zderzenia obu Nissanów.

Upomnienie dla Ghosta powinno wynosić sześć punktów karnych, gdyż do incydentu doszło na jednym z trzech pierwszych okrążeń wyścigu. Jednakże debiutant unika kary z dwóch powodów: po pierwsze, poszkodowany Roht nie ukończył wyścigu; po drugie, istnieje niepisana zasada niekarania debiutujących w Evencie kierowców.

- Roht vs Sebek. 1. okrążenie. Chwilę po opisanej wyżej sytuacji dochodzi do kolejnego zdarzenia, którego tym razem głównym winowajcą jest Roht. Powracający po dłuższej nieobecności w Eventach, kierowca Nissana Xanavi nie zachował należytego dystansu od poprzedzającego go pojazdu Sebka. Toteż przy dohamowaniu do serii zakrętów lewo-prawo Roht uderza w auto rywala i powoduje w nim usterkę koła.

Obrazek

Fot. Xanavi Z Rohta wchodzi w groźny kontakt z Hondą Weider Sebka.

Jako, że do incydentu doszło na drugim zakręcie wyścigu, kara punktowa dla Rohta wynosić powinna sześć punktów. Jednakże Roht, wychodząc przedwcześnie z lobby, nie zdołał dokończyć zmagań, nie zdobył więc żadnego dorobku punktowego. W ten oto sposób kierowca Nissana unika upomnienia.

- Ghostkasper. 1. okrążenie.

Obrazek

Fot. Po incydencie z Rohtem na pierwszych kilkudziesięciu metrach wyścigu, Ghost zmaga się z poważnymi defektami swojego Nissana. Wiele czasu mija zanim debiutantowi udaje się pokonać pełne okrążenie długiego toru i uzyskać możliwość naprawy usterek w pit stopie. Niestety, albo w wyniku zwyczajnego gapiostwa, albo w efekcie niedostatecznej znajomości trasy, Ghost nieopatrznie omija wjazd do boksu, a tym samym, według regulaminu Eventu, traci na tym konkretnym okrążeniu wyścigu możliwość skorzystania z usług mechaników. Debiutant znajduje jednak sposób na ten problem.

Obrazek

Fot. Zrozpaczony wizją kolejnego okrążenia w poważnie zdewastowanym samochodzie, Ghostkasper decyduje się na desperacki krok. Zawraca swój pojazd i przejeżdżając kilkanaście metrów pod prąd drastycznie skraca sobie wymaganą drogę do boksu. Taka decyzja kierowcy, choć w tym konkretnym przypadku nie niosła ze sobą absolutnie żadnego zagrożenia dla innych uczestników rywalizacji, jest jednak poważnym naruszeniem jednego z kluczowych paragrafów regulaminu. Jakakolwiek jazda pod prąd, uzasadniona bądź nie, jest w świetle eventowych reguł absolutnie zabroniona. Ghost powinien do dna wypić czarę goryczy, jaką zgotowało mu przegapienie wjazdu do pit stopu, i najzwyczajniej przemęczyć się kolejne okrążenie za kierownicą zepsutego samochodu. Nieznajomość tego, gdzie na konkretnym torze ulokowany jest wjazd do boksu, jest poważnym błędem ze strony kierowcy biorącego udział w rywalizacji. Jazda pod prąd / zawracanie do pit stopu powinno kosztować debiutanta aż sześć oczek karnych. Jednak, jak to było już wspomniane przy okazji poprzedniego incydentu z udziałem Ghosta, kierowcę i tym razem ochrania jeszcze immunitet debiutanta. Dlatego też Ghost unika szczęśliwie kolejnego upomnienia.

- Namingway vs Luqat. 12. okrążenie.

Obrazek

Fot. Incydent, którego nie było. Event na torze znanym przede wszystkim z Le Mans był kolejnym, który potwierdził tezę, jakoby powtórki poszczególnych uczestników różniły się pomiędzy sobą. W przypadku niedzielnego starcia zmiany w replay'ach odnoszą się do dwóch zdarzeń, w obu wzięli udział ci sami kierowcy. Na powtórce zapisanej po wyścigu przez prowadzącego Event, znajduje się fragment sugerujący, iż na 12. okrążeniu wyścigu doszło do kontaktu i uszkodzeń w pojazdach Namingway'a oraz Luqata. Po konsultacji z zawodnikami okazało się jednak, że żaden z biorących udział w zdarzeniu kierowców nie doznał w czasie rywalizacji jakichkolwiek usterek, a przedstawione na zdjęciu zderzenie pojazdów okazało się w rzeczywistości jedynie niegroźnym otarciem. Jako, że stanowiska obu graczy są ze sobą w tej kwestii w 100% zbieżne, za opisany incydent nie zostają nałożone żadne upomnienia.

- Luqat vs Namingway. 13. okrążenie.

Prawdziwy problem nastręcza ocena drugiej sytuacji z udziałem tych samych kierowców. Okrążenie dalej, tuż po prostej Mulsanne, Luqat okupuje miejsce zaraz za plecami Namingway'a. Obaj Panowie walczą zacięcie o wyższą pozycję w wyścigu. Na zjeździe z prostej i niebezpiecznym nawrocie w prawo, Nami popełnia dość powszechny w tym miejscu toru błąd. Jego Nissan gubi przyczepność tylnich kół, zjeżdża poza tor i uderza w murek po prawej stronie zakrętu. Samo uderzenie w okalającą trasę przeszkodę szczęśliwie nie powoduje w aucie zawodnika żadnych defektów. Wydaje się, że Nami wyjdzie cało z tej niesłychanej opresji.

Obrazek

Fot. Dystans dzielący obu kierowców w chwili, kiedy Nissan Namingway'a znajduje się w zaawansowanej fazie poślizgu.

Niestety, nadjeżdżający od tyłu Lu przy pokonywaniu zakrętu w prawo nie reaguje wystarczająco szybko na pomyłkę rywala. Kierowca Hondy nie wykorzystuje wolnej lewej przestrzeni zakrętu i w konsekwencji uderza w tylni zderzak pojazdu Namingway'a. Kontakt pomiędzy samochodami kończy się ciężką usterką osi w Nissanie Namiego. Zjazd do boksu okazuje się konieczny. Luqat natomiast kontynuuje wyścig bez żadnych dalszych utrudnień. Tak przedstawia się cała sytuacja z 13. okrążenia na powtórce prowadzącego Event. Jak opisali ją sami zainteresowani? Co powiedziały ich replay'e?

Obrazek

Fot. Moment uderzenia Hondy Luqata w Xanavi Z Namiego.

Luqat zaprzeczył temu jakoby w tej konkretnej sytuacji doszło do choćby najdrobniejszego kontaktu pomiędzy jego pojazdem, a samochodem Namingway'a. Lu stwierdził, że gdyby kolizja taka miała miejsce, nie kontynuowałby jak gdyby nigdy nic wyścigu bez wcześniejszej wizyty w boksie. Stanowiska tego nie podzielił z kolei Namingway. Po oglądzie powtórki kierowca Nissana dobitnie oznajmił, że sam kontakt jego auta z bandą nie spowodował żadnego defektu, jednakże z chwilą, gdy nadjeżdżający Lu uderzył w tylni zderzak jego pojazdu, w Nissanie pojawiło się ciężkie uszkodzenie osi. Stąd decyzja Namiego o konieczności zjazdu do pit stopu.

Wyraźnie widać, iż zeznania uczestniczących w zdarzeniu zawodników znoszą się wzajemnie i nie mogą być bardziej odmienne. Prowadzący Event nie wyklucza żadnej z tych wersji, ani nie podważa wiarygodności zeznań zawodników. Jednak, jako że problem musi znaleźć końcowe rozstrzygnięcie, po raz kolejny należy odwołać się do powtórki hosta, jako tej która rozstrzygnie konflikt. Ta z kolei potwierdza stanowisko Namiego – Lu, zahaczając o pojazd rywala, spowodował cięzkie uszkodzenie tylnej osi w samochodzie oponenta. Mamy więc do czynienia z typowym błędem kierowcy jadącego z tyłu. Na niebezpiecznym zakręcie po długiej prostej Luqat nie wziął pod uwagę możliwości popełnienia przez rywala pomyłki, nie zachował dostatecznej do podjęcia skutecznej reakcji zapobiegawczej odległości i w efekcie uderzył w auto Namingway'a. Kara za spowodowanie ciężkich uszkodzeń osi w pojeździe przeciwnika to: Luqat -5 pkt

-ścinki:

Simon – 1. okr., 9.okr. i 16. okr. Kara: Simon -3 pkt

PRZESTEPCA – 1. okr., 7. okr. i 9. okr. Kara: PRZESTEPCA -3 pkt

Namingway – 13. okr. Kara: Namingway: -1 pkt

Luqat – 3. okr. Kara: Luqat -1 pkt

- poszerzanie przestrzeni zakrętu poprzez zbyt szerokie wyjazdy poza tor:

Namingway – 5. okrążenie. Kara: Namingway -1 pkt

Klasyfikacja Z Deszczu Pod Rynnę (po 4/7)

1. Tar – 83 pkt

2. Budyń – 56 pkt

3. Luqat – 54 pkt

4. PRZESTEPCA - 39 pkt

5. Simon – 27 pkt

6. DoctorEgg – 20 pkt

7. Kalten – 13 pkt

8. Namingway & Ghostkasper – 8 pkt

10. Sebek – 7 pkt

Obrazek

Fot. Jeszcze przed zapadnięciem zmierzchu Namingway traci trzecią lokatę po poważnej pomyłce w czasie wyjścia z szykany. Zderzenie z okalającym zakręt murem owocuje poważnymi defektami Nissana.

Obrazek

Fot. Po wykruszeniu się Namiego za plecami Egga wykrystalizowała się silna grupa pościgowa w składzie: Budyń, Tar, PRZESTEPCA oraz, widoczny na najdalszym planie, Luqat.

Klasyfikacja Zawody GT500 (po 8/11)

1. Tar – 169 pkt

2. Luqat – 115 pkt

3. Budyń – 106 pkt

4. PRZESTEPCA – 71 pkt

5. Simon – 44 pkt

6. DoctorEgg – 33 pkt

7. Kalten – 24 pkt

8. Hany & Zadzior – 20 pkt

10. Namingway – 15 pkt

11. Ghostkasper – 8 pkt

12. Sebek – 7 pkt

13. Plazi – 6 pkt

Obrazek

Fot. Kiedy nad torem zapadły ciemności, Budyń nie radził sobie już tak dobrze z jazdą i z czasem tracił kolejne pozycje. Ostatecznie wyścig ukończył na 5. miejscu, co jest najsłabszym jego występem od wielu Eventów.

Obrazek

Fot. Po tym, jak Tar wraz z Doctorem odskoczyli grupie na wiele kilometrów, walka o najniższy stopień podium nabrała dodatkowych rumieńców. Tu PRZESTEPCA na krótko wyprzedza mającego spore problemy Budynia.

Klasyfikacja generalna (po 15/20)

1. Tar – 329 pkt

2. Budyń – 217 pkt

3. Luqat – 209 pkt

4. PRZESTEPCA – 126 pkt

5. Simon – 100 pkt

6. Plazi – 46 pkt

7. Hany – 40 pkt

8. Namingway – 37 pkt

9. DoctorEgg – 33 pkt

10. Kalten – 24 pkt

11. Zadzior – 20 pkt

12. Sebek – 15 pkt

13. Ghostkasper – 8 pkt

14. Smoke – 6 pkt

Obrazek

Fot. Noc nieco spowolniła tempo, z jakim poruszał się po torze Egg, toteż Tarowi (na dalekim planie) udało się nieco przybliżyć do znakomicie jadącego rywala.

Obrazek

Fot. Tar pokonuje ostatnią szykanę toru. Za moment stanie się triumfatorem prestiżowego wyścigu.
Hal
Zanzibar

Postprzez dregg » So maja 25, 13 22:06

Świetnie się czyta relację napisaną z innego punktu widzenia. Z dużą dokładnością wychwyciłeś większość przewinineń popełnionych przez uczestników. Fajnie, że pokazałeś również to, co działo się z tyłu stawki.
dregg
Arnold

Postprzez GhostKasper » Wt cze 11, 13 11:52

Cześć wszystkim.
Świetne recenzje. Widać, że są pisane z wielkim zaangażowaniem-po prostu z pasją!!!!

Trafiłem tu z forum, gdzie gry już zwyczajne ludzi nudzą i mam dość już czytania postów jakie to GT5 jest złe i niedopracowane.
Ja widzę to inaczej. Gdy odpalam GT5, to wciąż czuję ten dreszczyk, który towarzyszył mi przy premierze gry.

Jeśli chodzi o mój debiut w eventach, to był okupiony spora dawką stresu, do tego jazda bez ABS też przysporzyła sporo problemów.
W rezultacie czytając relację widzę, że niektóre moje akcje wypadły dość komicznie:)
Starałem się bardzo, żeby nie uprzykrzać życia innym zawodnikom, niestety doszło do malej kolizji za co przepraszam Roht-a.
Dziękuję za wyrozumiałość i za to, że jako debiutant moglem uniknąć kar:)

Pozdrawiam.
Ghost
Ostatnio edytowano Wt cze 11, 13 22:44 przez GhostKasper, łącznie edytowano 2 razy
GhostKasper
Coward Duck

Postprzez Luqat » Wt cze 11, 13 12:00

No, a kiedy wracasz? Ostatnio Cię nie było. Będziesz jeszcze jeździł?
Luqat
Olga Gurlkovich

Postprzez GhostKasper » Wt cze 11, 13 12:05

Tak, będę. Skrobnąłem posta pod nowym eventem.
GhostKasper
Coward Duck

Postprzez Hal » Wt cze 11, 13 22:53

Jeśli chodzi o mój debiut w eventach, to był okupiony spora dawką stresu, do tego jazda bez ABS też przysporzyła sporo problemów.
W rezultacie czytając relację widzę, że niektóre moje akcje wypadły dość komicznie:)
Starałem się bardzo, żeby nie uprzykrzać życia innym zawodnikom, niestety doszło do malej kolizji za co przepraszam Roht-a.
Dziękuję za wyrozumiałość i za to, że jako debiutant moglem uniknąć kar:)

Chyba każdy z nas, kto zaczynął swą przygodę z takiego typu wyścigami online, musiał zmierzyć się z tymi problemami. Pamiętam, że kiedy startowałem w swej pierwszej lidze, organizowanej jeszcze na innym forum, bardziej stresowałem się tym, aby innym zawodnikom nie zepsuć wyścigu poprzez jakiś głupi błąd, niż tym by samemu wypaść znakomicie pod względem sportowym. Jak to się kończyło, wiadomo. Maksymalnie asekuracyjna jazda, całkowite blokowanie potencjału, który był tamowany właśnie przez te irracjonalne obawy, by nie zniweczyć trudu pozostałych kierowców. Z czasem było lepiej i jestem pewien, że tak też będzie w Twoim przypadku, Kasper. Ograsz się online i będziesz doskonale wiedział, gdzie być ostrożnym, na jakie sytuacje szczególnie zwracać uwagę, gdzie pozwolić sobie na zdecydowaną jazdę, itd.. To nic więcej jak tylko doświadczenie. Nie ma też co się zbytnio przejmować, że czasem spowoduje się jakiś groźniejszy incydent, taka jest naturalna kolej rzeczy, kiedy zbierze się grupka ludzi walcząca o wynik.

Pozdrawiam i do zobaczenia w kolejnych wyścigach.
Hal
Zanzibar

Powrót do Gran Turismo Club