Siema, może ktoś z Was będzie wiedzieć coś więc niż ja. Potrzebuję kupić dysk twardy, który będzie służył jako nośnik danych na stałe podłączony do TV w celu nagrywania materiałów z tegoż. Model TV do LG 42LM620s.
Pytanie: czy to wystarczy? W opisie aukcji stoi, że dysk nie wymaga zewnętrznego zasilania, natomiast na internetach znalazłem informacje, że ten telewizor wymaga dysku twardego z zewnętrznym zasilaniem.
Ktoś, coś?
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Problem sam sobie rozwiązałeś. Dysk jest zasilany bezpośrednio podczas podłączenia przez USB ale twój telewizor po prostu go nie będzie zasilał po podłączeniu, ot takiej funkcji nie przewidzieli. Kup nowy telewizor albo dysk z zewnętrznym zasilaniem
zapytałem speców z LG i dostałem wyczerpującą odpowiedź, która jeszcze bardziej mi komplikuje życie: Uprzejmie informujemy, iż model telewizora 42LM620S obsługuje zewnętrzne dyski twarde USB w standardzie USB 2.0 o pojemności do 2 TB pracujące w warunkach napięcia do 5V i natężenia do 500mA, sformatowane w systemie plików Windows FAT32 bądź NTFS. Jeżeli dysk pracuje w powyższych warunkach nie jest wymagane zewnętrzne zasilanie.
no kuuuuurwaaaaaa
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
W takim razie jest ci potrzebny dowolny dysk zewnętrzny działający na usb v2.0, bez dodatkowego zasilania. (to co dałes w pierwszym linku to usb 3.0)
Jednakże nie widzę na komputroniku nic w przedziale 200zl, raczej 300zł wzwyż. Ale na allegro może coś trafisz. Co już wybierzesz to nie ma większego znaczenia, ale ludzie na forach psioczą na WD (western digital), więc może szukaj wszystko oprócz tego.
Ale przecież USB 3.0 jest kompatybilne wstecz... poza tym skąd mam wiedzieć czy dysk pracuje z takim napięciem i natężeniem, takich informacji nie podają na allegro ciule
USB 3.0 jest kompatybilne wstecz ale w pctach, nie wiem jak w telewizorach. Jeśli podali Ci oficjalną informacje, że usb 2.0 to lepiej wierzyć na słowo.
poza tym skąd mam wiedzieć czy dysk pracuje z takim napięciem i natężeniem
polskie torrenty wymagają durnych opłat, albo wciepywania stuffu, a te zagraniczne często nie mają polskich wersji filmów, a tylko takie z szeptanką dla rodziców się nadają