Gameplay

Początek rewolucji Big Bossa i przekształcenie serii jaką znamy

Re: Gameplay

Postprzez uci » Cz wrz 19, 13 09:03

no jak zdejmował strażnika z wieżyczki to też go złapał chyba przez drewno i przyciągnął mocą -ale wiesz to wszystko do poprawki jeszcze, we wczesnych pokazach MGS4 karabiny przechodziły przez ściany
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SALADYN » Cz wrz 19, 13 09:04

Mam nadzieję bo później takie pierdoły sprawiły że MGS4 wyszedł na archaiczna grę.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez SaladinAI » Cz wrz 19, 13 09:08

Może to przewijali do przodu dlatego tak to sztucznie wyszło. W końcu to tylko prezentacja.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » Cz wrz 19, 13 09:11

Raczej nie, on po prostu z tej wieżyczki spadł.
SALADYN

Postprzez SaladinAI » Cz wrz 19, 13 09:13

O przyciąganiu strażnika mówiłem, myślałem że podejdzie do drabinki a tu telekineza. Wyglądało to jak pocięty materiał.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Faja » Cz wrz 19, 13 09:29

Z wieżyczki spadł bo nie wcisnął trójkąta zdaje się
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Gillian » Cz wrz 19, 13 09:50

Obejrze po robocie, bo nie chcę bez dźwięku. Ale z tego co zerknąłem, to tagowanie przeciwników zrobione jak w Far Cry 3.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » Cz wrz 19, 13 18:22

Obejrzałem.
Nie chcę Peace Walkera 2 :( A tak to wygląda... Na pewno w normalnej jakości zwrócę uwagę na więcej szczegółów. Na razie wygląda to jakoś tak standardowo, nie widzę żadnej nowej jakości, jakiejś miazgi i rewolucyjnych rozwiązań na miarę tych pokazywanych kiedyś w trailerach MGS2 lub 3. Raczej ten gameplay wskazuje na ten trend japońskiego pościgu za Zachodem.

Za to jedno jest pewne - klimacik jest super. Noc, deszcz, światła... Chciałbym żeby ta gra potrafiła przynajmniej stworzyć niezapomniany i unikalny dla każdej rozgrywki klimat suspensu i żeby również wymuszała inną taktykę w zależności od warunków - właśnie dzięki dynamicznemu środowisku. Właśnie IMO geniusz projektowania otwartych światów w grach polega na tym, iż pozwala na kreowanie sytuacji, które wydają się wręcz wyreżyserowane, lecz tak naprawdę wynikają ze złożoności i dopracowania owego świata. Tutaj właśnie widzę przebłyski takiego podejścia, ale czy wiemy, czy ta konkretna misja zawsze będzie się odbywała w identycznych warunkach?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez kALWa888 » Cz wrz 19, 13 18:52

Denerwuje mnie ten trend pościgu za Zachodem. I nie podoba mi się, że GZ wygląda jak PW. To co mówisz o rewolucyjnych rozwiązaniach to też mi tego zabrakło. Z kolei klimat za bardzo kojarzy mi się ze Splinter Cell, jest mało unikatowy. Ale do konkretnego marudzenia i zachwalania poczekam do momentu aż sobie zagram.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez SaladinAI » Cz wrz 19, 13 19:24

Nawet Kojima skradanek od nowa nie wymyśli. Nie ma co się spinać o zapożyczenia, które i tak wynikają z ogólnej ewolucji myślenia o stealth jako gatunku a o rewolucjach to sobie kilkanaście lat temu mogliśmy pogadać. Pod wieloma względami Ground Zeroes idzie jednak własną drogą, choćby gdy ustalamy punkt i sposób ewakuacji po wykonaniu zadania: pełna swoboda plus wykorzystanie różnorodności otoczenia, kreślenie własnych planów.

A tą placówkę w innych warunkach zobaczymy w sobotę:

https://twitter.com/HIDEO_KOJIMA_EN/sta ... 8740363265
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez kALWa888 » Cz wrz 19, 13 19:43

Osobiście wolałbym żeby to nie były akurat te zapożyczenia, jak ułatwianie rozgrywki typu widzenie przez ściany. Kiedyś MGSy też zapożyczały, oczywiście. Od początku swojego istnienia seria czerpie garściami z różnych mediów. Ale to było tak dobre połączenie, że składało się na grę wyjątkową pod niemal każdym względem. Teraz tego nie widać. Teraz panuje festiwal pogoni za jakością gier zachodu.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Solidny » Cz wrz 19, 13 21:52

kALWa888 napisał(a):Denerwuje mnie ten trend pościgu za Zachodem. I nie podoba mi się, że GZ wygląda jak PW. To co mówisz o rewolucyjnych rozwiązaniach to też mi tego zabrakło. Z kolei klimat za bardzo kojarzy mi się ze Splinter Cell, jest mało unikatowy. Ale do konkretnego marudzenia i zachwalania poczekam do momentu aż sobie zagram.

WTF serio? W którym miejscu?

Ja naprawdę nie wiem o co chodzi z tymi porównaniami :(. Jedyne podobieństwo jakie widzę to to, że jest misja i po wykonaniu wracamy do bazy. Ale co to ma do gameplay'u, który prezentuje zupełnie inną złożoność? Serio widzicie w tym "kontynuację gry na handhelda"?
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Gillian » Cz wrz 19, 13 22:08

Mi chodziło o to, że wyglądało to jak typowa poboczna popierdółkowata misja z PW, w której trzeba było uratować więźnia. Pewnie tak to wyglądało na potrzeby pokazu, ale mimo wszystko nie chciałbym krótszego wątku głównego i miliona nudnych zapełniaczy w postaci dodatkowych misji, które niewiele się od siebie różnią (vide PW).
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez kALWa888 » Cz wrz 19, 13 22:34

Zamiast stworzyć gameplay od nowa, oni ulepszyli ten znany z PW. Długo czekałem na pełnoprawnego MGSa, najpierw okazało się że to kolejna opowieść o BB, potem że wygląda jak trochę ulepszony PW. Choć do MGS3 to gameplay jedynki był ulepszany, tam jednak zachwycałem sie trailerami, zdjęciami i gameplayami. Potem długi czas grą jak już dopadłem. Gdybym miał PS3 to to samo byłoby z MGS4. Tutaj tego nie czuję, tak samo jak było z PW. Jakoś nie lubię PW i moze przez to że GZ mi się z nim kojarzy czuję tą niechęć. Może jak już gra się pojawi będę wniebowzięty, na razie mało się jaram a nawet nie podoba mi się w dużym stopniu to co widzę.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez SALADYN » Pt wrz 20, 13 07:26

Kalwa marudzisz jak stara baba. PW jest pełnoprawnym MGS'em tylko że z innym podejściem do gameplayu a na Ground Zeroes prawie stawiasz krzyżyk po zobaczeniu gameplayu prologu który jak mniemam ma wciąż nawiązywać do Peace Walkera a po przejściu do Phantom Pain zacznie być inną grą. Przypomnijcie sobie jak wyglądał gameplay z Afganistanu, Peace Walkerowa mechanika w otwartym świecie to będzie inna para kaloszy.

kALWa888 napisał(a):Denerwuje mnie ten trend pościgu za Zachodem.

To nie jakiś trend ale konieczność jeśli chcesz jeszcze kiedyś zobaczyć dobre gry z kraju kwitnącej wiśni.
Ostatnio edytowano Pt wrz 20, 13 07:30 przez SALADYN, łącznie edytowano 2 razy
SALADYN

Postprzez Faja » Pt wrz 20, 13 07:27

Powód dla którego nie lubisz PW jest pewnie tylko jeden: bo wyszło w HD kolekcji tadaaaam.

Mi się podoba to co pokazali, czekam na kolejną prezentację.
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Simon » Pt wrz 20, 13 07:46

Grafika i płynność jest świetna. Ciekawe czy podobne będzie na currentach...
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez uci » Pt wrz 20, 13 08:20

o 30 fpsów wolniej

ale zeby tez nie marudzić - widzenie wrogów - nie jest to gorsze od NVG z MGS4 który rozdzielał cały obraz na elementy interesujące (świecą) i resztę (nie świeci).
Ale podoba mi się duża swoboda w działaniu i kierunku działania
uci
Uber Big Boss

Postprzez kALWa888 » Pt wrz 20, 13 10:25

Przecież ja sobie tylko spekuluję. Marudze czy nie marudzę, nie musi mi się to wszystko podobać. PW nie podoba mi się głównie przez fabułę ale gameplay też jakoś - przynajmniej na PSP. To że wyszedł w HD to dobrze, bo sterowanie jest lepsze niż na PSP. Chodzi mi o to, że rozgrywka PW nie przypadła mi jakoś do gustu, mam nadzieję że elementy które tam mi się nie podobały w GZ nie będą miały miejsca. Nie czuję szału, a podobno fanboj ze mnie :P.

A i podążanie za zachodem wcale nie jest koniecznością. Przynajmniej nie aż tak dosadne.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Suomi993 » Pt wrz 20, 13 13:19

CZIKOKA?
Suomi993
Black Viper

Postprzez SALADYN » Pt wrz 20, 13 16:08

kALWa888 napisał(a):A i podążanie za zachodem wcale nie jest koniecznością. Przynajmniej nie aż tak dosadne.

Skoro Japończycy nie potrafili sami zmienić podejścia do swojego rynku gier to muszą się wzorować na innych którym sprzedaż gier przeznaczonych dla całego świata nie zamyka się w ich własnym regionie.
Akurat Kojima takie rzeczy rozumie i dlatego w PW zabawa nie wygląda jak w reszcie serii i dlatego MGSV znowu pokaże cos innego.
SALADYN

Postprzez kALWa888 » Pt wrz 20, 13 23:34

Jak dla mnie to nie wygląda jak coś super nowego. Ale okaże się dopiero w praniu, po trailerach i prezentacjach rozgrywki możemy sobie gdybać. Nowością (fajną) jest na pewno idea sandboxu - używanie pojazdów, latanie na różnie misje. Ale to nowość jedynie w serii no i nie wiadomo jak to się będzie prezentowało w grze. Na czym będzie polegać ta swoboda.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez uci » So wrz 21, 13 08:54

http://uk.ign.com/videos/2013/09/20/metal-gear-solids-brand-new-footage-tgs-2013 gameplay za dnia, inventory pod krzyżakiem w końcu wygodne, a alarm teraz oznacza niezła batalię
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » So wrz 21, 13 09:03

http://mgs.gram.pl/wordpress/2013/09/21 ... more-17369

;)

CQC rozwala, Snake już nie trzyma broni w nieskończonym plecaku.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » So wrz 21, 13 09:10

no mamy wymianę sprzętu z trupami, poprawione celowanie na leżąco i latające APC - troche ten alarm mi przypomina gwiazdki z GTA, im dłużej tym cięższy sprzęt
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » So wrz 21, 13 09:15

Doszedłem do końcówki - ja pierdolę. Lepiej się w tym walczy niż skrada. Reakcja żołnierzy na granat i te trzy wykrzykniki - nie mogłem przestać się śmiać :) A wcześniej akcja rodem z Black Hawk Down. Opancerzone wozy bojowe: nie oszczędzają na środkach i wtedy zaczyna robić się grubo. Scena z C4 na skałach to już ładny przykład wykorzystania taktyki i środowiska. Ale najlepsze i tak są unique jumps:

Obrazek

SNAAAAAAAAAAKE!

GTA jak najbardziej.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » So wrz 21, 13 09:23

No mechanika strzelania jak w jakimś Max Payne 3... Kojima chyba zapatrzył się w Rockstar ;]
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » So wrz 21, 13 09:38

Kilka rzeczy:

- Kojima myśli o możliwości wyłączenia funkcji tagowania/slow-mo. Czyli to jest wymuszone? W początkowej fazie gry opcje nie były uwzględnione i dlatego grało się się zbyt ciężko (gracz nie widział z której strony był wykryty). Hideo słucha graczy i nie wszystko jest przesądzone.

- interfejs oraz sterowanie może się zmienić. Wszystko zależy od opinii fanów.

- spec ops (demo) to zadania nie związane z fabularnym rdzeniem gry. Są całkowicie opcjonalne.

- Fulton powraca ale tylko w Phantom Pain.

A z tego co usłyszałem w demie, chyba w pewnym momencie przewija się nazwisko Motosady Moriego.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Kelevra » So wrz 21, 13 10:46

Nie ma licencji na nazwy broni krotkiej/dlugiej/miotanej... ;(
Kelevra
Arnold

Postprzez kALWa888 » So wrz 21, 13 15:37

ten gameplay bardziej mi się spodobal, ale wciąż to tagowanie tak bardzo mi się nie podoba. Oby dało się to wyłączyć. Nie podoba mi się przywracanie zdrowia z czasem, wolałbym apteczki, racje, pożywienie, cokolwiek byle nie to. Wyskok kojarzy mi się z Need For Speed, ale dobrze wyglądał. Strzelanina fajna, brakowało mi tylko jakiejś emocjonującej muzyki, której albo nie było jeszcze albo jej nie słyszałem. Ciekawi mnie czy przeciwnicy będą się zastanawiać nad leżącą gdzieś bronią, ale pewnie nie. CQC wygląda banalnie, takie jak było w PW. Łańcuszki -.-
A to tagowanie? Uderzył jeepem w gościa, który w tym samym momencie został otagowany, podniósł uduszonego z ziemi, to samo, no ja pierdolę. I się błyszczą jak psu jajca. Jeśli ta opcja pozostanie jakaś wymuszona to jak dla mnie do dupy. Da się przeboleć, ale w MGSach nigdy nie musiałem się zmuszać do lubienia jakiegoś aspektu gameplayu. Dobrze by było gdyby to slow mo i tagowanie było opcją, którą można wyłączyć. Na przywracanie życia tylko w określonych warunkach nie mam pewnie co liczyć. Schowam się za skałą i jak nikt mnie do tej skaly nie przylezie to za chwilkę będę zdrów jak ryba. :icescream:
Akcja z C4 była przepiękna. A woda mieniła się jak w animcach xD
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Metal Gear Solid V