Gameplay

Początek rewolucji Big Bossa i przekształcenie serii jaką znamy

Re: Gameplay

Postprzez SALADYN » N wrz 22, 13 16:09

No właśnie nie tylko tobie tylko całej masie graczy którym nagle to zaczęło przeszkadzać, wystarczy poczytać komentarze na youtube pod tymi filmikami. W MGS3 nigdy życie nie ubywało jeżeli nie opatrywałeś ran, one tylko w pewnym momencie nie pozwalały życiu się odnawiać.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez DaveMGS » N wrz 22, 13 16:18

kALWa888 napisał(a):No ja też wolałbym, żeby leczenie wygladało podobnie jak w Snake Eater. Wspominałem też już, że niekoniecznie uważam że automatyczne leczenie to jakieś super ułatwienie, ale ja po prostu wolę ideę leczenia samodzielnego za sprawą apteczki, strzykawki, czegokolwiek. I tak najbardziej denerwuje mnie ta wizja patrzenia przez ściany i tagowania - wszystko wskazuje na to, że nie będzie jak pozbyć się tej opcji skoro każda misja ma własny poziom trudności.

Ale na tym dziennym gameplayu widać jak niewiele sami zauważają. Jak Snake chowa się za rogiem, to strażnik przechodzi obok niego i nie zauważa go mimo iż Snake wychylił głowę, potem go przesłuchuje. Widziałem dwie wersje tej samej misji i w obu helikopter zostaje zestrzelony. Druga sprawa, że te rozwalenie śmigłowca to raczej nie jest akcja spontaniczna, a po prostu zaplanowana. Wygląda to tak jakby nie dało się powstrzymać zniszczenia śmigłowca. Już np akcja z C4 wygląda trochę inaczej ale tak samo się kończy.

Mi automatyczne leczenie w sumie nie przeszkadza bo w trakcie dużego zamieszania trzeba byłoby wybierać jakiś healing item co mogłoby obniżyć tempo gry. Jednak przyszło mi na myśl coś innego co dodało by grze elementów survivalu jakieś złamania lub większe obrażenia co wymagałoby specjalnego leczenia. W końcu mieliśmy ten poster z rentgenem.
Co do tej sytuacji gdy Snake zachodzi od tyłu żołnierza to faktycznie gdyby jego inteligencja była większa to powinien on wcześniej zobaczyć jego cień.
Rozwalenie śmigłowca pewnie można zatrzymać po prostu trzeba nie dopuscić przeciwników do dział przeciwlotniczych w pewnym momencie widać jak jeden z nich biegnie do działa.
DaveMGS
Machinegun Kid

Postprzez kALWa888 » N wrz 22, 13 16:25

SALADYN napisał(a):W MGS3 nigdy życie nie ubywało jeżeli nie opatrywałeś ran, one tylko w pewnym momencie nie pozwalały życiu się odnawiać.

Fakt, teraz nawet sprawdziłem. Dawno się nie grało :).

No i faktycznie nie tylko ja narzekam, widziałem również dużo postów tego typu na ppe.pl. Tym gorzej jeśli nie będzie poziomów trudności. Ale może już będzie inaczej w The Phantom Pain.

Mi cały czas chodzi o to, że kiedyś to Hideo tworzył standardy i był mistrzem. Teraz jest uczniem i kopiuje patenty z innych gier nie robiąc tego w ten sposób jak kiedyś.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Szada Farkas » N wrz 22, 13 16:35

Poziomy trudności pewnie będą. Rozumiem, że każda misja będzie miała inny poziom trudności, ale to wynika z konstrukcji map. Wątpie by jeden poziom trudnośc zadowoliłby zarówno casuali jak i weteranów. Wystarczy, że w zależności od poziomu trudnośći AI przeciwników byłoby coraz inteligentniejsze, a na najwyższym poziomie nie miałoby nałożonych żadnych ograniczeń.
Wszyscy jesteśmy demonami w okowach.
Szada Farkas
Olga Gurlkovich

Postprzez SALADYN » N wrz 22, 13 16:40

Taa, coraz inteligentniejsi przeciwnicy ? Wyższe poziomy trudności oznaczają w grach coraz bardziej upierdliwych terminatorów zamiast przeciwników, poza tym sam Kojima powiedział że nie ma wyboru i każda misja ma z góry ustaloną trudność.
SALADYN

Postprzez uci » N wrz 22, 13 17:04

no w PW już nie było poziomów trudności na cała grę, tylko na misję od 1 czaszki do 5ciu
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SaladinAI » Cz paź 03, 13 10:40

To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Zancudo » So paź 26, 13 13:53

Ostatnio edytowano So cze 27, 20 17:44 przez Zancudo, łącznie edytowano 1 raz
Zancudo
Jack the Ripper

Postprzez kALWa888 » Pt lis 15, 13 19:06

Na głównej Sal01 wrzucił gameplay z angielskim va. Jakiś lepszy mi się teraz wydaje. Widać też że jest wybór poziomu trudności, ale niestety prezentujący gra na Normal, który wyglada na zbyt łatwy. Znów drażni mnie ten autohealing i oznaczanie przeciwników, wciąż mam nadzieję że będzie można się tego pozbyć. Ogólnie mogliby zrobić prezentację na Hard. Druga sprawa - czy każdy musi grać tak samo, robić te same rzeczy? Nie ma miejsca na jakąś improwizację? Każdy ma alarm w tym samym miejscu za sprawą tego samego gościa, każdy robi CQC zza murka, każdemu nie udaje się ocalić helikoptera, każdy używa C4 na wozie opancerzonym. To ma zaprezentować tą mnogość rozwiązań?
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Pabian01 » So lis 16, 13 13:15

Dla mnie ważne jest CQC i tutaj w końcu wygląda tak jak powinno. Najlepsze było w 3, a teraz widzę, że będzie lepiej.
Fajną fizykę mają ciała trafione snajperką.
Przeciwnik zniszczył wieżę wartowniczą rakietą. Ciekawe czy te namioty można też zniszczyć i ciekawe co się z nimi dzieje. Spektakularnie wybuchają :D ?

PS. Genialny art przy "Limitowane wydanie Metal Gear Solid V: Ground Zeroes w Japonii" :)
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez SALADYN » N lis 17, 13 02:16

Zauważył ktoś że w angielskiej wersji trailera z dzienną misja w camp omega jest wybór trudności danego zadania ?
SALADYN

Postprzez Solidny » N lis 17, 13 02:42

Mi się nawet nie chce już tych filmików oglądać. Pewnie 70% całego GZ już pokazali.
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez SALADYN » Pn lis 18, 13 02:06

Koji bierze pod uwagę opinie i sugestie fanów (hejty pewnie przy okazji), potwierdzono że bullet time po zauważeniu będzie tylko opcją którą można wyłączyć.
SALADYN

Postprzez Osvelot » Pn lis 18, 13 17:00

Pabian napisał(a):Dla mnie ważne jest CQC i tutaj w końcu wygląda tak jak powinno. Najlepsze było w 3, a teraz widzę, że będzie lepiej.

Fajne i efektowne, ale nie wiem czy "hydyż hydyż łubudu jeb" pasuje bardziej do MGS, czy do Tekkena. Z drugiej strony cały trailer gameplayowy prezentuje grę od tej głośnej strony, więc chyba taki sobie z góry postawili cel. Mimo to wolałbym nie dożyć czasów, kiedy ciche metody w MGS będą dostępne ekskluzywnie w jakimś Stealth DLC.

Metody pokazywania/odnawiania życia nie skomentuję.
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Postprzez SALADYN » Pt lut 21, 14 11:52

Obrazek

Obrazek

Baza matka i tablica z statystykami gry. Są to zrzuty ekranu z aplikacji na tablety/smartfony.
SALADYN

Postprzez SaladinAI » Pt lut 21, 14 21:17

Dobrze, a więc w GZ także możemy bawić się rozwojem bazy.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Zancudo » Pt lut 21, 14 21:43

Ostatnio edytowano So cze 27, 20 18:01 przez Zancudo, łącznie edytowano 1 raz
Zancudo
Jack the Ripper

Postprzez Solidny » Pt lut 21, 14 22:16

Szkoda że długo ta baza nie postoi.
Solidny
Zanzibar

Postprzez SALADYN » Śr mar 05, 14 18:38

SALADYN

Postprzez Solidny » Śr mar 05, 14 19:06

O nie, nie oglądam, chcę żeby chociaż czymś ta gra mnie zaskoczła :P. Jeszcze wyjdzie, że spędze z filmikami więcej czasu niż grając ;)
Solidny
Zanzibar

Postprzez Simon » Śr mar 05, 14 19:29

Same here.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez SALADYN » Śr mar 05, 14 19:59

Nie stykajcie, gameplay w sensie gameplay. Wężu biega w te i z powrotem, podkłada ładunki, jumie pojazdy, strzela, skrada się, nie ma tam żadnego spoilera a już tym bardziej nic co was zaskoczy.
SALADYN

Postprzez Simon » Śr mar 05, 14 20:01

I tak mnie nie przekonałeś.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez Gillian » Śr mar 05, 14 21:34

Jak dla mnie krótki fragment był spoilerem, bo zobaczyłem coś, o czym wcześniej nie wiedziałem.

Spoiler:
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez kALWa888 » Śr mar 05, 14 23:40

Ja również podziękuję. Negatywne nastawienie trochę odpuściło i coraz pozytywniej patrzę na GZ, toteż chcę większość odkryć sam tak jak w przypadku poprzednich MGSów. Niby tak łatwo już ma nie być :) zobaczymy.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez gnysek2 » Wt mar 11, 14 14:41

W przypadku tego "dema" z i tak krótką rozgrywką, jakikolwiek filmik zabija chęć zabawy i jeszcze bardziej skraca. To tylko tydzień, wytrzymamy.
gnysek2
Machinegun Kid

Postprzez gnysek2 » Wt mar 11, 14 20:48

UUUuuu, już gameplay na PS4 streamują... szybko wyłączyłem, myślałem po miniaturce, że to Tomb Raider i chciałem pooglądać...

Obrazek
gnysek2
Machinegun Kid

Postprzez Zancudo » So kwi 12, 14 22:03

Ostatnio edytowano So cze 27, 20 18:12 przez Zancudo, łącznie edytowano 1 raz
Zancudo
Jack the Ripper

Postprzez SaladinAI » Śr maja 28, 14 18:48

Poświecę odrębny kawałek tekstu na kontrowersyjne ulepszenia.

Tak - uzupełnianie interfejsu mapy o pozycję przedmiotów wraz z patrolami nie jest najlepszym pomysłem. Należy jednak dodać: główne z powodu jak strasznie obsrywa to widok ikonkami a obserwacja powinna być względnie przejrzysta bez ciągłego odwracania uwagi kierunkowskazami. Więc to wyłączyłem ale samo rozwiązanie doceniam ze względu na powtarzalną formułę gry. Ciągle zwiedzenie tego samego w końcu nuży i gdzieś z tyłu załącza się syndrom lenia, który każe ułatwić sobie drogę przydatną funkcją oznaczania celów żeby nie popaść w rutynę samodzielnego ich wypatrywania jak też żeby odciążyć uwagę w wypatrywaniu nowych celów w tych samych zadaniach.

Reflex mode to już coś innego. Bez tego się nie obchodzę, no bo czemu nie, gdyż odjęcie tej umiejętności uczyniłoby z kolejnego metala pozbawioną zmian odsłonę. Sama stylistyka funkcji już miażdży: krople deszczu stają się cięższe, poprawnie oznaczony cel wieńczy się odgłosem schrupanej, łamiącej się czaszki. Na tym wzorze wyłania się po prostu sama technologia zabijania w jej bezwzględnej formie gdy spodziewamy się żeby tak doświadczony żołnierz jak Snake działał jak maszyna. To nie jest tak, że spowolnienie czasu coś tu ułatwia - prędzej eliminuje konieczność przechodzenia sekcji wielokrotnie bezszelestnie, bez uruchamiania alarmów, co przecież w niektórych przypadkach doprowadza do szybkiego sfinalizowania zadania. Znowu to otwarty świat i nieraz bywało tak, że za moimi plecami pojawiał się strażnik, którego wcześniej się tam nie spodziewałem. W ten sposób równowaga w formule stealth zostaje zachowana.

Sumując - właśnie te dodatku uważam za największy plus Ground Zeroes jak też przykład rozwoju względem klasycznej skradanki.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » Śr cze 11, 14 12:14

Zaczynają wypływać informacje z tego prywatnego pokazu. Dzięki mechanicznej ręce Big Boss wabi strażników tak samo jak Solid pukaniem jednak nie potrzebuje teraz do tego żadnego fizycznego obiektu.
SALADYN

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Metal Gear Solid V