Assassin's Creed [seria]

Moderator: GM

Re: Assassin's Creed [seria]

Postprzez Solidny » Pt kwi 11, 14 17:52

Aż mi się przypomniały czasy, kiedy ta seria była czymś świeżym :D
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez SALADYN » Pt kwi 11, 14 18:17

No właśnie ja słyszałem głosy że taka średnia ta gra że głowa boli jednak nie dawałem temu wiary, musiałem się na własnej skórze przekonać. Gameplay jest bardzo ważny, całość gry od tego jednego elementu zależy i właśnie przykład AC1 pokazał że nawet najciekawszy i najświeższy koncept gry może polec przez nudny gameplay.

BTW widzieliście ?

https://www.youtube.com/watch?v=SQng7EkJHOI

Kiedyś wspominałem że to byłby ciekawy okres historyczny.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Zancudo » Pt kwi 11, 14 18:38

Ostatnio edytowano So cze 27, 20 18:12 przez Zancudo, łącznie edytowano 1 raz
Zancudo
Jack the Ripper

Postprzez SALADYN » Pt kwi 11, 14 18:46

Owszem nie muszą być niczym wymyślnym ale też nie powinny do gry zniechęcać a przez monotonie gameplayu ledwo tą grę skończyłem.
SALADYN

Postprzez Gillian » Pt kwi 11, 14 19:15

A ja nie skonczylem bo juz nie dalem rady sie meczyc. Choc i tak jedynke wspominam lepiej niz Brotherhood.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » So kwi 12, 14 10:36

Ja zaś powiem wam, że napaliłem się na Black Flag, specjalnie przeszedłem wszystkie główne części gier jedna po drugiej, żeby mieć tło fabularne i takie tam. Natomiast pograłem trochę w Black flag (jakies 20h) i po prostu mnie znudziła... nie wiem. Fajnie się pływa, wykonuje misje, ale brak mi tej wspinaczki po wielkich budynkach, jakichś takich bardziej przyziemnych misji i nadal jednak najlepiej wspominam pierwszą część...
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Zancudo » So kwi 12, 14 10:47

Ostatnio edytowano So cze 27, 20 18:12 przez Zancudo, łącznie edytowano 1 raz
Zancudo
Jack the Ripper

Postprzez Gac666 » N kwi 13, 14 11:11

Nie przejadłem się formułą, przejadłem się tym, że Assassin z wertykalnej gry zrobił się horyzontalny :(... Już w AC3 było to czuć.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Solidny » N kwi 13, 14 11:42

Gac666 napisał(a):Nie przejadłem się formułą, przejadłem się tym, że Assassin z wertykalnej gry zrobił się horyzontalny :(... Już w AC3 było to czuć.

A w Brotherhood i Revelations też grałeś? Bo ja się przejadłem po tym pierwszym :D. Chociaż ta wertykalność to jednak duży atut serii był...
Solidny
Zanzibar

Postprzez Gac666 » N kwi 13, 14 12:26

AC1 przeszedłem 2krotnie kilka lat temu, AC2 przeszedłem jakoś 4 lata temu. W tamtym roku koło października zabrałem się za Brotherhood, potem od razu za Revelations, a na koniec ACIII (razem z dlc) i nadal nie miałem dość. Jednakże odpaliłem ACIV, pograłem i nagle bańka prysła. I właśnie nie wiem czy to przez głównego bohatera czy postaci, które spotykamy ale po prostu mnie tak nie wciąga. Pływanie po morzu, grabienie i zwiedzanie jest super, ale troszkę wieje nudą po jakimś czasie. Brakuje mi natomiast dużych miast, wysokich budynków, zamków i tym podobne. Ba, zamki są (forty), ale oferują bardzo mało wspinaczki, a wręcz do każdego wspina się praktycznie tak samo :(.

Nie wiem ale może po prostu muszę chwilę odpocząć od gry.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Gillian » N kwi 13, 14 12:28

Rok po ograniu Brotherhood - OMG jaki to byl crap. Teraz nie wiem czy w ogole jest jakis sens zebym sprobowal ktoregos nowszego AC, czy ta trauma nie jest zbyt silna. Poczekam jeszcze ze dwa lata... Moze to Unity w Paryzu cos zmieni.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez kALWa888 » N kwi 13, 14 12:29

Ja chyba w ogóle daruję sobie tą serię, podobnie jak Uncharted. Obie jedynki tych gier mi wystarczą do zdecydowania, że to strata czasu i lepiej poszukać czegoś dla siebie :)
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez SALADYN » N kwi 13, 14 15:04

kALWa888 napisał(a):Ja chyba w ogóle daruję sobie tą serię, podobnie jak Uncharted. Obie jedynki tych gier mi wystarczą do zdecydowania, że to strata czasu i lepiej poszukać czegoś dla siebie :)

Nie rozumiem, odpuszczasz sobie doskonałe sequele tych dwóch serii bo to strata czasu a jednocześnie widzisz sens i masz czas na bezcelowe farmienie w dowolnym klasycznym JRPG ?
Nie zrozum mnie źle, zaliczenie takie zwykłe przejście Uncharted 2 i Assassins Creed II zajmie mniej niż 100% w starszych Finalach a są to gry które znać wypada to po prostu świetne tytuły które usprawniły formę poprzedników na tyle że kolejne części mocno już zalatują cięciem kuponów.
SALADYN

Postprzez Gillian » N kwi 13, 14 16:44

Zarowno AC1 jak i Uncharted 1 z dzisiejszej perspektywy sa raczej przecietne i lepiej nie wyrabiac sobie opinii na temat tych serii znajac tylko pierwsze czesci.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez kALWa888 » N kwi 13, 14 17:29

Hm, to teraz jak nie spodoba mi się pierwsza część jakiejkolwiek gry to i tak mam sprawdzić jej sequele? Bez jaj. Poza tym będzie mi taka niedokończona lista trofeów na PSN brudzić jak w kiepskim Prototype. Pograłem kilka godzin i teraz mam 5% trofeów z takiego przeciętniaka. Nie potrzebuję do szczęścia żadnego Uncharted czy Assassins Creed. Szkoda mi czasu, by sprawdzać czy faktycznie ta gra jest dobra. Takich gier może być masa, a "farmienie" w jRPG daje mi sporo frajdy. Może sobie kiedyś kupię to nieszczęsne Uncharted za jakieś 25zł, przemęczę na jakimś innym koncie na konsoli i poznam resztę, ale naprawdę póki co nie jestem przekonany. Byłoby to coś na zasadzie "o co tyle szumu?". Jest tyle ciekawych gier, że starczy mi na całe życie i po Uncharted sięgać nie muszę. Debiut serii też jest bardzo ważny. Skoro jedynka jest słaba to na jakiej zasadzie mam sięgać po kolejne części? Po cały świat się tym jara? No to właśnie. O co tyle szumu? Wizja obcowania z tymi tytułami i im podobnymi wydaje mi się mało ciekawa. Wolę zainwestować czas i pieniądze w hity od Nintendo. Do tego nikt mnie nie musi przekonywać.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Solidny » N kwi 13, 14 17:57

Jak na kogoś kto tak się przejmuje trofeami, to ten Twój GamerTag w podpisie jest mało imponujący :). Żarcik, żeby nie było. Też miałem podobne myślenie przy pierwszych grach, teraz nie chce mi się nawet za bardzo synchronizować.

Co do serii, czy warto sprawdzić sequel, zależy co konkretnie Ci się nie podobało. Jeśli koncepcja Asasyna jest dla Ciebie ciekawa, ale wykonanie średniawe, to sequel jest znacznie lepszy. Jeśli w ogóle nie jara Cię taki typ gameplay'u, czyli wtapianie w tłum, wspinanie, dźganie cichaczem i ucieczki (to ostatnie przypomina jednak MGSy), to faktycznie kolejne odsłony tego nie zmienią, chyba że Black Flag.

Podobnie z Uncharted, dwójka jest koncepcyjnie podobna do jedynki, ale wygląda jakby miała 4 razy większy budżet i jest wypchana po brzegi spektakularnymi akcjami. Więc jeśli brakowało Ci rozmachu, to warto spróbować. Jeśli nie lubisz wesołej przygody i masy strzelania, to nadal nie przekona.

No od czegoś te recenzje w prasie i jutiuby są, zawierają nie tylko cyferki w ocenie, ale i szczegółowe opisy, więc nie trzeba od razu kupować żeby się przekonać ;)
Solidny
Zanzibar

Postprzez Gillian » N kwi 13, 14 20:04

OMG taki przeciwnik current genow a juz trofeowa dziffka :D
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » N kwi 13, 14 21:01

Ja powiem tak, ACIV jest warte obadania, można sobie darować natomiast ACIII. Ale przejść bym przeszedł każdą na waszym miejscu :)
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Solidny » N kwi 13, 14 21:15

Gac666 napisał(a):Ja powiem tak, ACIV jest warte obadania, można sobie darować natomiast ACIII. Ale przejść bym przeszedł każdą na waszym miejscu :)

Ciągle nie mogę się zmusić żeby odkryć "The Truth" w Brotherhood - jednak sam wątek główny to nie wszystko ;). Chociaż niewiele już z tego pamiętam... Tak czy siak żadnej nie pomijam, taki lajfstajl :D. Chyba, że naprawdę zaboli crapowatość...
Solidny
Zanzibar

Postprzez kALWa888 » N kwi 13, 14 23:11

Gillian napisał(a):OMG taki przeciwnik current genow a juz trofeowa dziffka :D

Ekhm. Żadna jawnogrzesznica czy jak to się zwie. Po prostu nie lubię mieć syfu. Nie gram dla trofeów, a gry calakuję od zawsze. Jak zabrakło już argumentów to nie wyjeżdżaj z takimi określeniami. Poza tym żadnym przeciwnikiem current genów nie jestem - w takim wypadku nie kupowałbym PS3. Co prawda denerwuje mnie ogólny charakter tych gier, ale wciąż coś tam dla mnie jest.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Gillian » N kwi 13, 14 23:35

To kupiłeś już to PS3 w końcu? Nic no luzik, śmieje się. Myślałem, że nim zdecydujesz się na nową konsolę usługi sieciowe dawno zostaną wyłączone :P
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez kALWa888 » Pn kwi 14, 14 00:27

A no kupiłem sobie PS3 i na razie sprawdzam sobie różnie demówki i calakuję MGS4. Teraz pora na wybranie jakichś najciekawszych gier i póki co chyba padnie na Nier.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez SaladinAI » Wt sie 05, 14 15:15

To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Solidny » Wt sie 05, 14 15:18

Hura
Solidny
Zanzibar

Postprzez SaladinAI » Wt sie 05, 14 15:25

Właściwie nie wiem czy nie nadaje się do tematu Spam...
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Solidny » Wt sie 05, 14 15:58

Z tego co rozumiem to ten Rogue jest przeznacony na PS360 podczas gdy Unity jest ekskluzywne dla next genów. Nie wiem co myśleć o takim manewrze. Z jednej strony Unity nie straci na konieczności konwertowania, a Rogue będzie czymś wyjątkowym dla "zacofancyh", z drugiej będziemy mieć dwa Asasyny w jednym roku? W dodatku miesiąc po miesiącu? Nie jestem pweny co o tym myśleć. Chociaż to dobra formuła na spin-offy, w takim wypadku na zdrowie fanom.
Solidny
Zanzibar

Postprzez Pabian01 » Wt sie 05, 14 20:38

Przecież to już od dawna wiadomo.

https://www.youtube.com/watch?v=vgk8SBmNh28
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez box » Śr sie 06, 14 08:24

przypomina mi to coś z AC Embera, jakby był samurajem ten łowca ale przyznacie że ten Unity też zapowiada się świetnie.
So This is Raven's territory
box
The Fear

Gram: Na zawsze wierni MGS'owi

Postprzez Solidny » Pn sie 11, 14 14:33

http://www.gamespot.com/articles/now-th ... 0-6421622/
Assassin's Creed Monopoly. W sumie pasuje idealnie, bo od Brotherhood seria zrobiła się bardziej o zarabianiu kasy niż zabijaniu. Ezio pierwszy się sprzedał :P
Solidny
Zanzibar

Postprzez Sylvan Wielki » So paź 25, 14 14:45

Szanty to świetna ścieżka dźwiękowa.

Obrazek

Na tyle darzę sympatią batalię pomiędzy zabójcami, a templariuszami, by wydawać Kazimierze na kolejne odsłony. Zakupiony w ubiegłym roku AC 4 miał być niejako powiewem świeżości w nieco skostniałej serii.
Gracze głównie spoglądali na szatę graficzną produkcji, bowiem przeskoczyła ona na nowa generację. Gra wówczas prezentowała się bardzo okazale, tak na mocne 8/10, choć to tylko tytuł pomostowy, jednakże podobnie sprawa wygląda z N4S: Rywale i BF4, co nie przeszkadza im prezentować się nadzwyczaj dobrze na PS4. Szkoda tylko, że poszczególne animacje, które wprawiały lata temu w osłupienie przy okazji "Braterstwa", teraz wyglądają nieco sztywno i chwała, że Unity przyniesie w tym segmencie nową jakość, nawet jeśli w trzydziestu k/s.

Jeżeli chodzi o audio, to najmilej szanty wspominam. Istna rewelacja.

Grywalnościowo jest tak, jak to bywa z asasynami - albo ci się podoba i pomimo psioczenia, że to kolejny raz to samo, jak w przypadku CoD, grasz dalej, albo już od jakiegoś czasu masz przygody zabójców w kapturach w poważaniu.

Ja bawiłem się całkiem nieźle, choć przygody Edwarda chorowały u mnie na tę samą przypadłość, co Bugfield 4. To znaczy po jakimś czasie przestały dzbany wpadać, a po kolejnych godzinach stan gry przestał istnieć. W przypadku gry Dice udało się ukończyć kampanie - jednakże gdy próbowałem wznowić zabawę, zapisane dane po dniu-dwóch padały znowu (heh, i to kilka miesięcy po łatce niby to naprawiającej), zatem grę odłożyłem zniesmaczony na półkę. AC 4 ma inny szkielet zabawy. To produkcja na kilkanaście godzin, jak nie lepiej, a gdy po ośmiu szlag mi trafił zapis, niespecjalnie chciałem się z gra próbować znowu.

Szkoda, gdyż wiele dobrego słyszałem o tej części, sam po kilku godzinach mogę to potwierdzić. Ale, jako, że za rokiem kolejna odsłona, to nań poczekam.

Gdybym miał w ubiegłym roku wystawić taką wstępna ocene, byłoby to:

8/10 za grafikę (teraz poleciałaby oczko niżej);
9/10 za audio;
8/10 - grywalność;

7/10 - ocena końcowa.

Wydałem za nią ponad dwieście zł i (bardzo)dobrze się bawiłem. teraz jest znacznie tańsza, jeżeli ktoś lubi serię, a nie grał, warto spróbować przed Unity.
Obrazek
Sylvan Wielki
Mniejsza połówka "Myth busted"

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole