Prośba o dodanie lokalizacji PL do MGS V:The Phantom Pain

Początek rewolucji Big Bossa i przekształcenie serii jaką znamy

Prośba o dodanie lokalizacji PL do MGS V:The Phantom Pain

Postprzez adwolf » Cz maja 08, 14 15:55

Witam. Myślę że przy okazji nowej części - MGS V:The Phantom Pain - można by zorganizować jakąś petycję lub formę prośby do KONAMI o zlokalizowanie nowej części na nasz rodzimy język. Myślę że tylko sami możemy coś w tej sprawie zrobić bo sami twórcy chyba na to nie wpadną :) . Sam z serią jestem od początku pomimo średniej znajomości j. angielskiego i byłby to super prezent dla wszystkich mało znających fabułę i język , a dla nowej części na pewno otworzyło by to szansę kupienia przez szersze grono graczy na rynku polskim.
Skoro jest tłumaczenie na hiszpański, portugalski i rosyjski to dlaczego nie może być polskiego ?
Do premiery zostało jeszcze trochę czasu więc może jest to realne. Sprawa nic nas nie kosztuje - tylko kilka wpisów i ruchów myszką.

Lokalizacja oczywiście KINOWA - Polskie Napisy.

Proszę o wypowiedzi co myślicie o takiej inicjatywie.
Ostatnio edytowano Cz maja 08, 14 17:22 przez adwolf, łącznie edytowano 1 raz
adwolf
Inkarnacja VR

Re: Prośba o dodanie lokalizacji PL do MGS V:The Phantom Pai

Postprzez uci » Cz maja 08, 14 16:08

Kinową bym nie pogardził
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Gillian » Cz maja 08, 14 17:54

O takich sprawach predzej decyduje polski dystrybutor, czyli Cenega.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez shalashaska » Cz maja 08, 14 19:25

Pomysł pewnie zawitał z ps3site i ja jestem za. Mają chyba u nas spory zarobek więc mogli by się lepiej postarać i dołożyć tłumaczenie.
My Hero ... plis ... set me free.
shalashaska
Crying Wolf

Gram: Tenchu, MoH

Postprzez Gillian » Cz maja 08, 14 22:28

Bue... Teraz zauwazylem byka. Dystrybutorem Konami jest CDP.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Cz maja 08, 14 22:38

No to ni ma szans. Pod Cenegę podlega Qloc, firma zajmująca się lokalizacją gier. CDP nie korzysta z takich firm z tego co się orientuję.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez adwolf » Pt maja 09, 14 00:03

Niestety , na Polskę wg strony Konami mamy dystrybutora Galapagos Sp. z o.o http://uk.games.konami-europe.com/distribution_territories.html

Trzeba będzie napisać emaila z zapytaniem.
adwolf
Inkarnacja VR

Postprzez Gillian » Pt maja 09, 14 07:41

Galapagos juz chyba nie zajmuje sie grami? MGSy z tego co kojarze wrocily do CDP.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez adwolf » Pt maja 09, 14 11:28

Cytat z Galapagos :
Witam,w 2013 r. firma Galapagos Interactive zakończyła dystrybucję gier video.

Tylko na CDP nie ma wzmianki o Metal Gear Solid :(
adwolf
Inkarnacja VR

Postprzez Velture » N maja 11, 14 21:13

Można coś takiego zrobić, ale szanse duże nie są. Konami musiałoby wiedzieć że Polacy stanowią pewien % ich fanów.

A pomysł z petycją o spolszczenie nie zapieprzyłeś ze sprawy Risen 3, którego petycja w toku? :D
Velture
Black Color

Postprzez Gillian » Pn maja 12, 14 08:01

Gdyby dystrybucje MGSow przejela Cenega to moze by cos dalo sie osiagnac. A tak to raczej bym na to nie liczyl.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Pn maja 12, 14 09:58

kurde taki naruto dostaje polską wersję kinową...Metal tez mógłby w końcu
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » Pn maja 12, 14 10:54

Byle gówienko dostaje polską wersję, tu nie chodzi o to, kto bardziej na co zasługuje przecież.
Gillian
Uber Big Boss

Re: Odp: Prośba o dodanie lokalizacji PL do MGS V:The Phanto

Postprzez adwolf » Wt maja 13, 14 08:44

Najgorsze że nawet nie wiadomo kto tak naprawdę będzie wydawcą w naszym kraju tej gry. Dlatego myślę że jeśli sami gracze nie wezmą się za to i nie zakomunikują Konami że jest potrzeba na polską wersję to nikt inny tego za nas nie zrobi. Myślę że nawet niewinne wpisy z prośbą o spolszczenie na stronach Facebooka,Twittera itp firm Konami,Konami Europa lub na Twitterze samego Kojimy powinny pokazać że w Polsce ktoś czeka na tę gre w wersji zlokalizowanej. Ja wpisy juz zacząłem i namawiam innych do tego samego.
Jeszcze nie tak dawno nikt by nawet nie pomyślał o spolszczonej wersji GTA5 a jednak doszło do tego. Czasy się zmieniają i może jednak gracze z naszego kraju są nareszcie zauważani przez producentow gier.
adwolf
Inkarnacja VR

Re: Odp: Prośba o dodanie lokalizacji PL do MGS V:The Phanto

Postprzez shalashaska » Wt maja 13, 14 20:16

adwolf napisał(a):Najgorsze że nawet nie wiadomo kto tak naprawdę będzie wydawcą w naszym kraju tej gry. Dlatego myślę że jeśli sami gracze nie wezmą się za to i nie zakomunikują Konami że jest potrzeba na polską wersję to nikt inny tego za nas nie zrobi. Myślę że nawet niewinne wpisy z prośbą o spolszczenie na stronach Facebooka,Twittera itp firm Konami,Konami Europa lub na Twitterze samego Kojimy powinny pokazać że w Polsce ktoś czeka na tę gre w wersji zlokalizowanej. Ja wpisy juz zacząłem i namawiam innych do tego samego.
Jeszcze nie tak dawno nikt by nawet nie pomyślał o spolszczonej wersji GTA5 a jednak doszło do tego. Czasy się zmieniają i może jednak gracze z naszego kraju są nareszcie zauważani przez producentow gier.

Podajcie linki
My Hero ... plis ... set me free.
shalashaska
Crying Wolf

Gram: Tenchu, MoH

Postprzez Gillian » Wt maja 13, 14 20:23

Wątpię, czy Konami w ogóle będzie się przejmowało nami, bo oni raczej takich rzeczy jak lokalizacje na egzotyczne języki nie organizują. Mimo wszystko podbijałbym z pytaniem do CDP, czy w ogóle mają coś takiego w planach, czy dyskutowali o tym z Konami, czy w ogóle Konami rozważa przetłumaczenie gry na więcej języków niż standardowe en/fr/es/de/it?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Solidny » Wt maja 13, 14 20:51

https://uk.secure.konami-europe.com/lin ... und-Zeroes
Metal Gear Solid V: Ground Zeroes will have English audio with subtitles available in English, French, Italian, German, Spanish, Portuguese, Russian and Japanese! These are all included on one game version.

Tylko standardowa światowa skala.

Z GTAV to też inna sytuacja, seria jednak dobrze się sprzedaje.
Wygląda to tak:

North America, Asia (Except Japan) – English, French, Brazilian Portuguese**, Korean, Traditional Chinese, Latin American Spanish
Europe, Middle East, Russia – English, French, Italian, German, Spanish, Russian, Brazilian Portuguese**, Polish
Japan – Japanese and English

Wydaje mi się, że porównując te zestawy, na polski jakaś szansa by była. Gdyby jeszcze MGS był tak poplarny jak GTA...
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez box » Pn maja 26, 14 20:47

mogli by tłumaczenie napisów wprowadzić było by fajnie, tylko bez lektora lub dubbinga. Warto spróbować a jak nie wypali to na pewno jakaś mądra osoba z polski zacznie tłumaczenie :) i coś skombinuje tak jak z poprzednimi częściami niestety tylko w cutscreenach :(.
So This is Raven's territory
box
The Fear

Gram: Na zawsze wierni MGS'owi

Postprzez Zancudo » Pn maja 26, 14 22:47

Ostatnio edytowano So cze 27, 20 18:15 przez Zancudo, łącznie edytowano 1 raz
Zancudo
Jack the Ripper

Postprzez Metyl » Śr lip 02, 14 23:20

Dawno temu, kiedy telewizja satelitarna z zagranicznymi kanałami dopiero raczkowała, zanim jeszcze zaczęło się nauczanie angielskiego w szkołach i ktokolwiek wpadł na pomysł „polskich wersji językowych” grało się w Indiana Jones and The Fate of Atlantis, „questy” Sierry i całą masę innych przygodówek, w których nie dało się ruszyć bez znajomości tego języka. Człowiek w wieku lat dwunastu siedział przed kompem ze słownikiem na kolanach i przy okazji nauczył się czegoś pożytecznego. Dziś język angielski jest chyba nieodłącznym elementem każdego planu lekcji, tak jak aktywne funkcjonowanie w globalnej sieci, w której angielski jest podstawowym narzędziem porozumiewania się jest nieodłącznym elementem życia każdego Gracza. Dlatego nie rozumiem po co i dla kogo tworzy się wersje .pl (poza oczywiście polskim wydawcą i lektorami podkładającymi głos, którzy są kolejnym ogniwem wyciągającym kasę z naszej kieszeni). Poza tym uważam, że jeśli chodzi o MGS to podłożenie głosów innych niż oryginalne odbyłoby się to z wielką krzywdą dla tego tytułu. No, może ewentualnie polskie napisy, ale tylko pod warunkiem, że będzie możliwość wyboru języka - czego, nie wiedzieć czemu się raczej nie praktykuje.
Poza tym… naprawdę chcecie, żeby The Phantom Pain wyglądał (brzmiał) tak ?… :
https://www.youtube.com/watch?v=oxDHFfwP_5s
:D:D:D
Metyl
Black Viper

Postprzez Ookami » Śr lip 02, 14 23:41

Big Boss i Bóg Wojny mają ten sam głos :D
Obrazek
Ookami
Szara eminencja

Czytam: "Tęcza sześć" Toma Clancy'ego

Postprzez uci » Cz lip 03, 14 08:16

No ale skoro żyjemy w Polsce to logiczne mi się wydaje żeby przynajmniej dano nam opcję zagrania w grę i poznania jej fabuły w rodzimym języku?

równie dobrze można by się zapytać po co tłumaczy się MGSa z jap na angielski, niemiecki czy tam hiszpański, skoro mieszkańcy tych krajów też mogli by siąść ze słownikiem i przy okazji język podszkolić?
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » Cz lip 03, 14 08:52

Uci dobrze prawi. Każdy powinien mieć wybór i możliwość zagrania po polsku lub angielsku, lub jakimkolwiek innym języku, jaki zna. A tym bardziej jeśli gra jest wydawana w Polsce to powinna być po polsku chociaż częściowo zlokalizowana. Pokażcie mi film w polskiej dystrybucji bez napisów.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Metyl » Cz lip 03, 14 09:04

Ja nie mam nic przeciwko dawaniu mi opcji pt. "Wbierz język: ENG/PL". Tylko, że mam wrażenie, że właśnie tego wyboru nikt mi nie daje: dostajesz po polsku i koniec. I o ile rozumiem, że dodanie oryginalnej ścieżki dźwiękowej wymaga dodatkowego miejsca i może wymagać np. dogrania drugiej płyty (co wpływa na koszty i cenę, a przecież dystrybutorowi zależy, żebyśmy jak najmniej zapłacili...) to pozostawienie oryginalnych napisów chyba niewiele kosztuje ?
Dlatego bojkotuję gry w wersji .pl - właśnie dlatego, że wciska mi się coś na siłę, choć można dać wybór. I przyznam się bez bicia: kiedyś ściągałem piraty, bo przeszkadzało mi w wersjach PAL, że obraz jest spłaszczony, że jest 50/25 fps zamiast 60/30, że gry w Polsce wychodzą z półroczną obsuwą w stosunku do NTSC. Dziś obchodzę po kilka sklepów z grami, po czym ściągam pirata na kompa, bo nie mogę dostać w sklepie oryginalnej wersji językowej (choć jestem gotowy za nią zapłacić), a polskie są na ogół żałosne i zwykle psują klimat gry.
Metyl
Black Viper

Postprzez Gillian » Cz lip 03, 14 09:07

Gdzie Ty teraz masz tak, że dystrybutor nie pozostawia wyboru języka? Chyba już tylko Ubisoft się uchował.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Cz lip 03, 14 09:14

Sony nam chyba dawało z 15 języków na płycie przy swoich lokalizacjach?
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Cz lip 03, 14 09:23

Szczerze mówiąc nie spotkałem się ostatnio z przymusową wersją polską, nie mam żadnej gry po polsku (prócz wiedźmina;P), nawet jak mi dystrybutor wciska pudełko z PL, to zwykle jest to wersja steam i mogę sobie łatwo język zmienić. W ubisofcie jest przymus PL? Mam trochę gier, ale każda jest Eng.

Było kilka przypadków z polską wersją od Cenegi głównie, np Enemy Territory: Quake Wars czy Fallout 3, ale to rzadkie przypadki.

Zaś jeśli aż tak ci wersje PL przeszkadzają (co jak najbardziej jestem w stanie zrozumieć, sam nienawidzę polskiego dubbingu) to rób tak jak ja kiedyś. Kupowałem oryginał, a grałem na piracie :)
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Gillian » Cz lip 03, 14 10:07

Gacu, my tu o konsolach bardziej w kontekście tego MGSa.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Metyl » Cz lip 03, 14 10:58

Rzadko zabieram się za coś nowego, więc może po prostu mam pecha do tych pozycji : World in Conflict (tylko polski dubbing i napisy), ArmA 2 (tylko polskie napisy, ale akurat w tym przypadku to nie dramat), kiedyś Codename: Panzers (tylko polski dubbing głównego bohatera, chyba największy dramat jaki miałem okazję słuchać), pierwszy Assasin's Creed (ostatecznie w jakimś emipku w innym mieście dopadłem ostatni egzemplarz "spod lady", ale pan który mnie obsługiwał, kilka razy ostrzegał mnie, że oryginalna wersja kosztuje 50 zł więcej niż .pl - wziąłem), a ostatnio Diablo 3 (właśnie z powodu języka odlałem temat zupełnie).

A kupowanie wersji pl i granie w wersji oryginalnej na piracie niestety nie rozwiązuje problemu ewentualnej odpowiedzialności karnej: to nie jest ten sam produkt. Temat znany niestety z praktyki sądowej, nasi sędziowie w kwestiach "komputerowych", a tym bardziej "growych" niestety nie są szczególnie lotni...:/
Metyl
Black Viper

Postprzez Zielakpl » Cz lip 03, 14 11:19

nie rozumiem dlaczego ktoś przytoczył kwestie dubbingu
przecież wiadomo, że to zabiło by grę

ale napisy polskie mogli by zrobić
w mgsie nie ma czasem hiszpańskiego, niemieckiego, francuskiego i jakiś jeszcze?
Zielakpl
Psycho Mantis

Następna strona

Powrót do Metal Gear Solid V