Plazma vs LCD

Och mój słodki, ach mój piękny pierdolniku.

Moderatorzy: Hal, GM

Re: Plazma vs LCD

Postprzez Aszyn » Wt lip 22, 14 19:57

Ja bym kupił porządny telewizor 32 cale, bo sam mam teraz 42 i przez chwilę działał jako monitor do komputera, ale żeby to miało sens, to byś musiał mieć biurko na środku pokoju a TV na ścianie. Jeśli biurko masz duże, albo w jakiś ciekawy sposób potrafisz się odsunąć od monitora z myszką i klawiaturą to 32" będą jak ulał. Zauważysz na tym porządną jakość fullHD, a i TV pooglądasz ze słusznej odległości. Co do PS2 - na pewno lepiej będzie działało z tv niż z monitorem. Doświadczyłem tego samego co TK.
Jeśli chodzi o odbiornik z wyższej półki - testowałem Phillipsy wyższych serii, sam mam Panasonica, ale one odpadają z powodu funkcji pływającej czerni, wg mnie zostają Sharpy i Soniacze i następne swoje pieniądze przeznaczę na Sony. Widziałem je w akcji i obraz na nich jest niesamowity. Samsunga nie trawię, a często mają jeszcze lustrzaną matrycę lub słabe filtry. LG - nie wypowiadam się, bo nigdy tej firmy nie lubiłem i nie polubię.
Obrazek
Aszyn
The End

Gram: Destiny
Czytam: Solaris

Postprzez SALADYN » Wt lip 22, 14 20:53

Właśnie z powodu rozmiaru typowe telewizory odpadają, 18 cali będą w sam raz na moje rogowe biurko (pisząc kącik byłem dosłowny). Co do marek to jestem świadom wyższość Sharpów nad innymi markami ale z całą resztą sprawa nie jest już taka oczywista, także nawet LG czy inny Samsung dadzą radę.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Gillian » Wt lip 22, 14 21:31

Monitor 18 cali? Produkują jeszcze takie? :)
Jak dla mnie to musi być minimum 24 cale. Z prostego względu - nie każda gra na PS2 obsługuje 16:9, więc będziesz parę gier oglądał w letterboksie. I z 18 cali robi się 14. To za mało.

Celuj w TV 32 cale (może ustrzelisz jakieś 27-28) ale w LEDa z wąską ramką. Taki tiwik jest mały, kompaktowy i gdzieś go wciśniesz. Jeśli nie na biurko to może na ścianę za biurkiem, wtedy zrobi się więcej miejsca. Ale przy mniej niż 24" to już oślepnąć można.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » Wt lip 22, 14 21:32

Z tego co wiem, to wariant całkiem po taniości był ostatnio w Biedronce. Jakiś TV 22" z Manty za 500zl. Nawet moi rodzice wzięli, więc mogę ewentualnie looknąć jak to sobie z PS2 radzi, choć cudów bym nie oczekiwał. :P Natomiast zawsze można wziąć w ramach eksperymentu żeby mieć w ogóle ogólne rozeznanie jak taki układ się sprawdzi.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Aszyn » Wt lip 22, 14 23:57

Poniżej 27" niestety oglądać HD bedzie mozna z odleglosci 50 cm zeby literki sie dalo czytac, wiec zostaje siedzenie przy biurku. Powiem szczerze ze ja nawet teraz kupujac monitor celowalbym w 24-27. 18 to jednak za mało...
Obrazek
Aszyn
The End

Gram: Destiny
Czytam: Solaris

Postprzez SALADYN » Śr lip 23, 14 00:37

Pogieło was z tymi rozmiarami, biurko jest w kącie i nie ma tam jak wcisnąć coś większego od 21 cali, poza tym i tak mam słaby wzrok i nie chce go bardziej psuć siedząc naprzeciw jakiś chorych rozmiarów monitorem. Arec za niewiele więcej mogę mieć LG albo samsunga w rozmiarze między 18-28 cali więc taki zakup w biedrze odpada.
SALADYN

Postprzez Gac666 » Śr lip 23, 14 07:29

Umm szczerze im większy monitor tym lepiej dla słabego wzroku. Do biurka polecam 23" (16:9), ale maks 24". No chyba, że masz duże biurko to wtedy 27" wskazana :P.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Gillian » Śr lip 23, 14 07:50

Jesli nie masz miejsca a juz bierzesz sie na calego w organizowanie takiego kacika, to po prostu zmien biurko lub lepiej zagospodaruj miejsce. PS3 tez nie jest dobrym rozwiazaniem na monitorze mniej niz 20 cali. Mowie z wlasnego doswiadczenia. Kilka lat gralem w HD na biurku przed 23 calami i to bylo malo, kiedy czlowiek sobie wygodnie usiadl. Oczy bardziej sie mecza, kiedy skupia sie wzrok na malych elementach. Mialem jakis czas 32 cale na biurku i to bylo komfortowe. Wrazenie jak przed 50 calami na kanapie.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » Śr lip 23, 14 09:05

Ja dlatego mam 32" lcd po lewej od biurka, idealne do konsol tudzież na partyjke w Heroes III/V na hot seat ze znajomymi :D
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez SALADYN » Śr lip 23, 14 11:15

Przemeblowanie i kupowanie nowego biurka nie wchodzi w grę. Raczej zrobię jak Gac i dorzucę jakiś mebel w pobliżu biurka z normalnym telewizorem dla konsol jednak to nie rozwiązuje problemu chęci pogrania na PS2. Na razie chyba sobie odpuszczę jakiekolwiek kombinowanie bo potem się okaże że usługa PlayStation Now będzie jednak dobrym substytutem starych sprzętów a wtedy do drugiego odbiornika wystarczy mi PlayStation TV.
SALADYN

Postprzez Gac666 » Śr lip 23, 14 11:17

Ale w czym przeszkadza 32" LCD przy graniu w PS2? Ja tak gram i jest moim zdaniem bardzo dobrze.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez SALADYN » Śr lip 23, 14 11:21

Może to kwestia telewizora i okablowania ale podpiąłem sobie kiedyś PS2 pod mojego wiekowego LCD i zagrałem w RE4. Plecy Leona nie nadążały za przodem i obserwowałem znany z Matriksa efekt ciągnącej się postaci.
SALADYN

Postprzez SALADYN » Śr lip 23, 14 11:45

Wezmę chyba od kumpla PS2 i przespaceruje sobie po sklepach żeby samemu sprawdzić takie ustrojstwa.

http://allegro.pl/telewizor-samsung-t22c300-mpeg4-lepszy-22mn43d-i4407802267.html
SALADYN

Postprzez Gac666 » Śr lip 23, 14 12:35

Standardowy ghosting. Ale pytanie jakim kablem podłączałeś. Ja podłączam zwykłym Scartem i jest wszystko w porządalu.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez SALADYN » Śr lip 23, 14 12:42

No ja chinchem z przejściówką na scart, pamiętaj jednak że telewizor ma już swoje lata. Po tym doświadczeniu chciałem kupić kabel component ale PS2 odmawiała posłuszeństwa a ja kupiłem PS3 więc machnąłem na to ręką.
SALADYN

Postprzez Gac666 » Śr lip 23, 14 13:03

Mój 32" ma 9 lat :D.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Gillian » Śr lip 23, 14 14:25

SAL, chinch to i na kineskopie wyglada jak kupa. PS2 tylko po componencie. Ewentualnie RGB... Na komponencie jest fajnie, gralem tak jakis czas, tak samo podlaczylem Wii, ale na przyzwoitym TV zeby jakies polepszacze mial.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SALADYN » Śr lip 23, 14 14:45

Dlatego napisałem że to najprawdopodobniej kwestia telewizora i okablowania.
SALADYN

Postprzez Solidny » Śr lip 23, 14 16:28

Loool nie wiedziałem, że PS2 może używać component :D
Zawsze myślałem, że jedyną alternatywą jest RGB.
[sru idzie do sklepu]
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez RafalKa » Cz lip 24, 14 23:30

SALADYN napisał(a):Kwestia nazewnictwa, monitor czy telewizor jeden pies. Tylko że telewizor musiałby mieć kompaktowe rozmiary a oto dzisiaj trudniej więc jednak monitor to jedyna opcja. Też podpinałem kiedyś PS2 pod normalny LCD i efekt był więcej jak słaby dlatego pytam jak to sensownie połączyć. Czyli krótko mówiąc o jakość obrazu w PS3 i X360 nie muszę się martwić a PS2 tylko przez component.

Component do LCD wiadomo poprawa jakości obrazu bez dwóch zdań, jednak u mnie pojawił się problem: jak wrzucam coś z szaraczka - wyskakuje komunikat "nieznany format" (LCD LG) :-( podobno niektóre LCDeki nie mają z tym problemu.
Jak ktoś grywa w tytuły z PSX optymalnym rozwiązaniem wydaje się RGB.
Obrazek
RafalKa
Pyro Bison

Gram: MGS4, Syphon Filter1

Postprzez Gillian » Cz lip 24, 14 23:34

To problem z rodzielczością. Jeśli gra na PSX wypluwa standardowe 320x240 to przez komponent to nie przejdzie. Wyższe rozdzielczości (np Tekken 3) mi przechodziły. Z gier na PS2 np w ICO nie wyświetlało obrazu właśnie przez rozdzielczość.
Gillian
Uber Big Boss

Poprzednia strona

Powrót do Pierdolnik