FPS

Moderator: GM

Re: FPS

Postprzez Gillian » So wrz 13, 14 17:33

Powinna byc procentowa czy o co chodzi?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » So wrz 13, 14 19:10

Ja tam lubię skalę od 1 do 10 i nie wiem co w niej złego.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Faja » So wrz 13, 14 19:43

Co w niej złego? To ze nie ma różnicy miedzy 6/10, a 7/10. Jedyny system oceniania, który jest w miarę to system 3 stopniowy: daj se spokój, mozesz zagrać, musisz zagrać. Ocenianie gier jest w ogóle do rzyci bo jeden lubi jedno, a drugi drugie.
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Gac666 » So wrz 13, 14 23:20

Ja tam widzę różnicę ;) ale to taki drobny szczegół. 7 to dla mnie gra dobra, ale nie powalająca, od tak na jeden raz. 6tka to raczej tytuł jak na prawdę nie będę miał w co grać. No ale to już dyskusja na inny temat.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Faja » N wrz 14, 14 12:14

No ale sam widzisz ze pd 1 do 5 nie ma w ogóle p czym rozmawiac
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Gillian » N wrz 14, 14 22:29

No to skala 6 stopniowa: 1-5, 5, 7, 8, 9, 10 ;) czyli zwyczajnie szkolna: ponizej 50% jedynka, a za kazde kolejne 10% stopien wyzej.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Pabian01 » Pn wrz 15, 14 07:48

Faja, może po prostu Gacu tak jak ja i prawdopodobnie Ty nie ma czasu na gry poniżej 6.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Faja » Pn wrz 15, 14 08:25

To nie jest kwestia czasu, tylko kwestia tego, że skala 10 stopniowa jest bardzo niesprawiedliwa. Dajmy na to ostatnią reckę Sylvana, Killzone SF ocenił pod względem grafiki na 9/10, a Don't Starve na 7/10, a przecie widać, że grafa z KSF jest o lata świetlne dalej niż ta z DS. Tyle w temacie.
Faja
Big Boss

Postprzez Gillian » Pn wrz 15, 14 08:34

To nie jest kwestia skali a perspektywy i designu. Prosta gra 2D moze miec grafe 10/10 jesli jest zrobiona tak ze szczeka opada
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Faja » Pn wrz 15, 14 08:37

dlatego też napisałem, że jest nie niesprawiedliwe, moja ocena sytuacji jest taka (Kolonko style :D): dziesięć stopni to o 7 za dużo, peace!
Faja
Big Boss

Postprzez Gac666 » Pn wrz 15, 14 11:22

Subiektywizm vs obiektywizm :)
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Zancudo » Pn wrz 15, 14 11:27

Ostatnio edytowano So cze 27, 20 18:54 przez Zancudo, łącznie edytowano 1 raz
Zancudo
Jack the Ripper

Postprzez kALWa888 » Pn wrz 15, 14 18:43

No dlatego jest coś takiego jak recenzja/ocena podparta oceną/recenzją. Czytasz tekst z którego wynika, że komus podoba się grafika ale szału nie robi to masz 7/10. Co za problem? Problem jest wtedy jak ocena nie wynika z tekstu lub ktoś tego tekstu nie czyta i sapie, że 7/10 to za nisko. Dzisiaj poza tym używa sie tylko ocen w skali od 7-10, wszystko co ponizej to crap/średniak niegodny zainteresowania xD. Tych ocen mogłoby w ogóle nie być, ale ja je lubię.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Osvelot » Pn wrz 15, 14 19:06

Gac666 napisał(a):Subiektywizm vs obiektywizm :)

Raczej subiektywizm1 vs subiektywizm2.

Najgorsze formy subiektywizmu to te, które silą się (albo pozują) na obiektywizm.

Jak ktoś nie odróżnia faktu od opinii, to jego problem. Jak ktoś koniecznie potrzebuje cudzej opinii (ten, no, znaczy się, "stwierdzonych faktów") zamiast własnej - albo po to, żeby wyrobić własną - to jego problem. Za to jak ludzie się zaczynają napierdalać o opinie, tak jakby były faktami (problem nr 1 + problem nr 2 + DLC do problemu 2 "teraz jak już mam swoją opinię - znaczy posiadam wszystkie fakty - to nikt nie ma prawa sądzić inaczej), to już się robi z tego wspólny problem. W sensie, że zajebisty bajzel. Recenzje, profesjonalne czy amatorskie, są spoko tak długo, jak obie strony (autor i odbiorca) mają pojęcie, do czego służą i jaka jest ich waga.

PS. Elegancki się offtop zrobił, dobrze że ograłem jakiegoś FPSa ostatnio. Duke Nukem Forever - grało się całkiem spoko, nawet multiplayera nieco ugryzłem, czasami można było się nawet uśmiać, zdarzały się sporadyczne zgrzyty. Co prawda nie jest to rozrywka na lata i dość szybko ustąpił miejsca na dysku innym grom, ale it was fun, while it lasted. Oczywiście, jakbym miał się odnieść do niesamowitych oczekiwań od następcy DN3D czy do innych współczesnych FPSów, to może nie byłoby tak różowo, ale nie umiem równocześnie grać i porównywać kilka gier :tard:
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Postprzez Gac666 » Pn wrz 15, 14 20:14

kALWa888 napisał(a):No dlatego jest coś takiego jak recenzja/ocena podparta oceną/recenzją. Czytasz tekst z którego wynika, że komus podoba się grafika ale szału nie robi to masz 7/10. Co za problem? Problem jest wtedy jak ocena nie wynika z tekstu lub ktoś tego tekstu nie czyta i sapie, że 7/10 to za nisko. Dzisiaj poza tym używa sie tylko ocen w skali od 7-10, wszystko co ponizej to crap/średniak niegodny zainteresowania xD. Tych ocen mogłoby w ogóle nie być, ale ja je lubię.

Nie zgodzę się z tym do końca. CdAction nadal stosuje 10 stopniową skalę, dało np. Wolfenstein: The new order 5+, bo coś tam, a ja osobiście oceniam grę na 8+. Wszystko zależy od tego kto recenzuje i co uważa za plus/minus. Akurat ta recka dała mi wiele do myślenia i w sumie mógłbym się z kilkoma faktami zgodzić, ale ja osobiście inaczej oceniam gry (głównie poprzez gameplay, reszta dla mnie nie ma praktycznie znaczenia), stąd też różnice.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Faja » Pn wrz 15, 14 20:25

Najlepsze jest ocenianie gier metodą superpozycji: grafa, dźwięk i grywalność.
Faja
Big Boss

Postprzez Gac666 » Pn wrz 15, 14 21:02

Ja lubię superpozycje + ocene finalną, wtedy łatwiej odebrać ogół.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez kALWa888 » Pn wrz 15, 14 21:17

Gac666 napisał(a):Nie zgodzę się z tym do końca. CdAction nadal stosuje 10 stopniową skalę, dało np. Wolfenstein: The new order 5+

Napisałem to z lekkim trollingiem. Oczywiście 10 stopniowa skala jest wciąż używana, ale można zauważyć pewną tendencję do oceniania dopiero od 6 czy 7 stopnia - dodatkowo w oczach wielu gry o ocenach niższych niż 7 (lub nawet 7) to średniaki, którymi nie
ma co się interesować (co znów wiąże się z nieczytaniem recenzji a braniem pod uwagę jedynie oceny). No ale fakt, uogólniam. Tak jak napisał Ocwelot z ocen i recenzji trzeba umieć korzystać, wiedzieć jakie mają zadanie.
Obrazek
Obrazek
kALWa888
Liquid Snake

Postprzez Aszyn » Wt wrz 16, 14 08:33

10 stopni pozwala nam bez czytania opisu sprawdzić, czy ogół ludzi w ogóle bierze daną grę za wartą uwagi. Oceny 1-3 definitywnie mówią na, że jest to crap. Ja tam zagrywałem się w gierki, które w cdaction dostawały 4-5. Jeżeli chcemy jeszcze pozbyć się pozycji 1-3 polecam 6 stopniową skalę, ale tak się przyzwyczaiłam do tego, że gry 7-10 są dobre/b.dobre, że nie będę się przestawiał...
Obrazek
Aszyn
The End

Gram: Destiny
Czytam: Solaris

Postprzez Faja » Cz wrz 18, 14 08:54

Dla wszystkich, którzy zastanawiają się nad zakupem Destiny... ku przestrodze

https://www.youtube.com/watch?v=28CTH8I ... 8AxxyKXolA
Faja
Big Boss

Postprzez Gillian » Cz wrz 18, 14 10:01

O! obejrzę sobie. Archon robi świetne recki
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Aszyn » Cz wrz 18, 14 11:03

To nie temat do pisania moich odczuć o Destiny, ale pozwócie, że napiszę kilka słów. Jak dobiję do 20, to coś spłodzę, mimo mojej wątpliwej umiejętności ładnego pisania.

Ta gra to jakiś dziwny twór, który nie wpisuje się w ramy standardowej gry typu 'must have' danego gatunku.
Po prostu pomimo wszystkich wad, które ona posiada i wielkiego narzekania Archona na loadingi, czy (My God) 30 sekundowe kończenie sesji (gdzie akurat pozbierasz sobie engramy), to ja czerpię z niej przeogromny fun. Strzelanie dawno nie było tak fajne, powrót do wieży z engramem do rozkodowania to zawsze jest dreszczyk emocji, a udawanie się w nowe miejscówki z potężniejszymi przeciwnikami skłania nas do większej determinacji w zdobywaniu leveli.
W tej grze trzeba po prostu zapomnieć, że istnieje tu 'niby' fabuła i wszystko staje się dobrze zrealizowane.
Ja tu widzę olbrzymi potencjał na dodatki, eventy i rozbudowę świata jak to bywa w grach MMO i przez to czuję, że pieniądze wydałem mądrze.

Tak więc powyższa recenzja być może powstała ku przestrodze, ale martwię się, że niektórych niepotrzebnie zniechęci.

PS. Nie wiem jak prezentuje się wersja PS3 - trzeba by poczekać na opinię Uciego :D
Obrazek
Aszyn
The End

Postprzez Gac666 » Cz wrz 18, 14 11:09

A jak droprate? Słyszałem, że strasznie dużo grindu jest.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Aszyn » Cz wrz 18, 14 11:26

Dlatego napisałem, że dobiję do 20 lvl, bo to idzie w miarę szybko (Archon pisze, że dla niego to była męczarnia - dziwię się, bo akurat tutaj wbija się bardzo fajnie, a level poszczególnych skilli, który wbija się osobno w zależności od używania to bardzo fajne rozwiązanie). Aktualnie mam przegrane między 8-10h, a mam 15 lvl. Po 20 lvl zbiera się przedmioty, które posiadają Light. Jak masz przedmioty, których suma Lightów wynosi +21 zdobywasz 21 lvl, itd. Od tego momentu robi się grindownia. Niektórzy na pssite pisali, że na 2h przegrane, zliczyli sobie ilość mobów i przedmiotów, które im dropnęły. Wyszło, że na fioletowy engram, czyli coś z czego 'być może' uda nam się rozkodować legendarną broń lub armor jest szansa w okolicy 0,2%-0,5%.
Dziwię się tylko Archonowi, że jego recenzja jest tak negatywna, bo jedyne co wg niego ma pozytywne zabarwienie to widoki. Sprawdzili jego profil na bungie.net, a on nawet 20lvl nie dobił. Niestety nie da się tej gry dobrze ocenić, jeśli tych 30h się nie przegra i nie zdobędzie się, chociażby tej podstawy do dropienia legendarnych i egzotycznych przedmiotów. Ta gra oferuje znacznie więcej. Oczywiście ma mnóstwo niedoróbek, jak niezbyt rozległe tereny, czy tylko kilka ciał niebieskich do odwiedzenia (bungie już potwierdziło, że Jowisz i Saturn będą później). PvP jest niesamowite - dobrze wyważone, bo postacie grające na różnych levelach mają równane statsy - zostają im tylko skille.
Ja uwielbiam Strike z ziomkami (takie małe Raidy) no i będę levelował, żeby się na jakiś Raid wybrać. Póki co jest jeden piekielnie trudny, ale będą kolejne.
Obrazek
Aszyn
The End

Postprzez uci » Cz wrz 18, 14 11:36

jak na razie mam 3 h za sobą i zgadzam się z Aszynem - a ze Halo swego czasu mi się bardzo spodobało to i teraz gra mi się bardzo przyjemnie.
Żadnej kosmicznej filozofi - biegamy strzelamy, jest bardzo przyjemnie i wygodnie a że można jeszcze z kumplami pograć to na plus.

Co do oceniania gry - ja tam uważam że można oceniać grę dopiero jak się porządnie przejdzie i chociaż trochę pomasteruje - w przypadku Destiny bez 40-50h grania ciężko o tytule się wypowiedzieć. Dlatego ja wsiąkam
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Zancudo » Cz wrz 18, 14 12:01

Ostatnio edytowano So cze 27, 20 18:52 przez Zancudo, łącznie edytowano 1 raz
Zancudo
Jack the Ripper

Postprzez Aszyn » Pt wrz 19, 14 09:09

Haha. Teraz ludzie odkryli, że im dropią legendary na low-lvl mobach z dużym rate'em i wszyscy chodzą do jaskiń, a w środku 8 lvl. Trzaskają sie tam ile wlezie i co powrót do wieży to ktos ma z tego broń, albo zbroje. Zaczął sie lament ze Bungie zawaliło, ze trzeba patcha, a wszyscy tam chodzą czym prędzej zeby lootowac ile sie da. Ja wczoraj skonczylem te niby misje fabularne plus oczywiście kilka pobocznych misji, PvP i strików i mam 18 lvl. Dawno tak szybko nie byłem taki wypasiony :)
Obrazek
Aszyn
The End

Postprzez SALADYN » Pt wrz 19, 14 09:37

Aszyn napisał(a): dropią legendary na low-lvl mobach z dużym rate'em

Tak się tylko wtrącę że między innymi właśnie taka nomenklatura odstrasza mnie od wszelakich typowych MMO.

A Destiny mnie nie porwało w becie i po stokroć wole wrócić do liniowych szuterków bungie w czym byli mistrzami. Może kiedyś dam jeszcze Destiny szanse ale raczej dopiero jak developer solidnie rozwinie swój pomysł.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Solidny » Pt wrz 19, 14 09:47

SALADYN napisał(a):
Aszyn napisał(a): dropią legendary na low-lvl mobach z dużym rate'em

Tak się tylko wtrącę że między innymi właśnie taka nomenklatura odstrasza mnie od wszelakich typowych MMO.

I weź się wczuj w świat gry jak większość dialogów z ludźmi tak wygląda, nawet na serwerze rpg (o, znowu terminologia :D).
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Aszyn » Pt wrz 19, 14 11:23

Hahaha. Ja tak napisałem, żeby być bardziej cool i by wszyscy fani mmo byli zadowoleni. Sam w ogóle nie posługuję się takim językiem. Z reguły mnie on śmieszył i był niezrozumiały. :) ...teraz poczułem sie jak prawdziwy no-life. Dzięki chłopaki! :P
Obrazek
Aszyn
The End

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole