FILMY

Och mój słodki, ach mój piękny pierdolniku.

Moderatorzy: Hal, GM

Postprzez liquid kaczor » Pn kwi 10, 06 17:15

By?o to tak:
pewniego pieknego dnia obej?a?em teledysk NightWish - Wish I Had An Angel, spodoba?y mi sie w nim wstawki z jakego? filmu. Czym pr?dzej znalaz?em ten film, by? to: Alone in The Dark. W gr? nie gra?em, ale pamietam jak kumpel kiedy? przechodzi? jak u niego by?em (by?lo to cholernie dawno). Wiec zaczo?em szuka? DVD w wypo?yczalniach, ale nie by?o. nie poddaj?c sie odpali?em BearShare'a i za 4h mia??m film na dysku. Nie zniechecony nazwiskiem Uwe Bolla przyst?pi?em do ogl?dania, niestety. Jest to chyba najgo?ej wyko?ystana licencja filmowa jak? by?o mi dane ogl?da?. Mimo, ?e nie zam gry to wydaje mi si? i? jedymymi powi?zaniami owej produkcji z jej elektronicznym odpowiednikem to g?ówny bohater i tytu?. Najlepszym momentem filmu wg mnie to kiedy zaczynaj? sie cerditsy i w??cza si? Nightwish w?a?nie :D

Gada?em potem w szkole z koleg? o tej produkcji i on te? twierdzi, ze najlepszym momentem filmu s? creditsy.
Ostatnio edytowano Pn sty 29, 07 22:37 przez liquid kaczor, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
liquid kaczor
Olga Gurlkovich

Postprzez Gac666x » Pn kwi 10, 06 21:44

" Mimo, ?e nie zam gry to wydaje mi si? i? jedymymi powi?zaniami owej produkcji z jej elektronicznym odpowiednikem to g?ówny bohater i tytu?"

Tak tytu? i imie bohatera. Tyle jest jesli chodzi o powiazanie. Znam bardzo dobrze seri? Alone in the dark i patrz?c na trailer (filmu nie ogl?da?em, bo to zakazany owoc Uwe) ju? wiedzia?em, ?e nie ma nic z tym wspólnego. I DOBRZE.
I am your Doom...
Zapraszam -->the-predator.prv.pl
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez borx » N kwi 23, 06 00:19

http://www.gametrailers.com/player.php? ... 1&type=wmv
A tu najnowszy trailer do filmu Silent Hill. Trailer jest d?ugasny i pokazuje naprawde sporo. Przedeszystkim potworki. Jest Piramidog?owy! No i cala koleznaki ze sluzby zdrowia:)
Obrazek
borx
Global Moderator

Postprzez wredny » N kwi 23, 06 11:45

Ogladalem dzis Scary Movie 4 i powiem jasno i wyraznie ze jest to NAJLEPSZA czesc serii.Bardzo podobalo mi ze w filmie zagoscil pila ;].Szczegolnie poczatek i koniec byly najsmiesniejsze ;] motyw z kamieniem rzucanym do kosza lub odciencie nie tej stopy sprawily ze prawie spadalem z krzesla ; ]
Obrazek
wredny
Fatman

Postprzez Mr_Zombie » N kwi 23, 06 13:08

Jak zapewne wiecie, Silent Hill mia? ju? premier? w Ameryce (u nas dopiero 26.05 - dzie? matki :P).
Powa?ne recenzje niestety jad? po filmie, za to, ?e fabu?a jest zbyt zakr?cona (czy jakiemu? graczowi przeszkadza?o to w grze ;)), oraz, ?e jest zbyt brutalny (ponownie - komu? to przeszkadza :D). No i oczywi?cie przewa?a stereotyp: "to film na podstawie gry wi?c przeznaczony jest dla niedorozwini?tych nastolatków z przero?ni?tym kciukiem [od grania]" :/ (mo?e nie dok?adny, ale mniej wi?cej takie co? napisa?a recenzentka z Times Online oO).

Za to je?eli chodzi o opinie fanów - w 90% s? one pozytywne. Fakt, fabule zarzucaj?, ?e jest zbyt zakr?cona, i osoby, które nie gra?y w SH na pewno si? w niej pogubi?, jednak ogólne wra?enia s? dobre. Jedynie tylko co mnie martwi to fakt, ?e z tego co s?ysza?em (niestety, niektórzy nie wiedz?, jak pisa? recenzj?, i daj? cholerne spoilery) , to zmiany w fabule posz?y dalej, ni? tylko zmiana p?ci g?ównej postaci oraz wsadzenie Piramidog?owego. Pono? ca?y w?tek z sekt? jest zupe?nie zmieniony :/ (czemu, ah czemu scenarzy?ci ekranizacji gier zawsze musz? dorzuci? swoje zb?dne trzy grosze do czego, co ju? jest ?wietna >.<).

Mimo wszystko, ja z niecierpliwo?cia czekam na premier? w Polsce. Jeszcze tylko 33 dni :D.
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez uci » N kwi 23, 06 22:51

ja tam sie SH doczekac nie moge...:]

co do fabu?y to uwielbiam zakr?cone historyjki...a to ze scenarzysci dali swoje 3 grosze uwa?am za plus...

bo jako? ogl?danie czysto sfilmowanej gry bylo by troche..hmm ..."ja ju? to prze?y?em" wiec by mnie niczym nie zaskoczy?...

czekam:D:D:D
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Relict » Pn kwi 24, 06 13:09

Solid Snake 7 napisał(a):Ogladalem dzis Scary Movie 4 i powiem jasno i wyraznie ze jest to NAJLEPSZA czesc serii.Bardzo podobalo mi ze w filmie zagoscil pila ;].Szczegolnie poczatek i koniec byly najsmiesniejsze ;] motyw z kamieniem rzucanym do kosza lub odciencie nie tej stopy sprawily ze prawie spadalem z krzesla ; ]

Film mi te? si? podoba? chocia? troche przesadzali z tym ci?g?ym waleniem kazdego w morde itp ... NIektóre momentu naprawe smieszyly " np te z SAW" a inne nie ... ostatecznie mogli sie bardziej postara? ;/ :idea:
Relict
Red Blaster

Postprzez Mr_Zombie » Wt kwi 25, 06 23:41

uci napisał(a):a to ze scenarzysci dali swoje 3 grosze uwa?am za plus...

bo jako? ogl?danie czysto sfilmowanej gry bylo by troche..hmm ..."ja ju? to prze?y?em" wiec by mnie niczym nie zaskoczy?...

Nie, nie chodzi mi o idealne odwzorowanie gry w filmie (inaczej w RE musia?bym ogl?da?, jak Jill i Chris zapierniczaj? z pokoju do pokoju, w ko?cu w jednym wy?upuj? wypchanemu ?osiowi diament z oka, wsadzaj? go tygrysowi i w zamian dostaj? herb :D).. Chodzi mi tylko o to, czemu scenarzy?ci zawsze musz? zmieni? t?o, na bazie którego film powstaje. Dlaczego nie mog?, tworz?c now? histori?, wpasowa? si? w uniwersum gry.

Czyli innymi s?owy: nie przeszkadza mi to, ?e Anderson wstawi? do ?wiata RE Alice; jednak cholernie mi przeszkadza, ?e zupe?nie zmieni? posta? Jill (patrz mój podpis), ?e z Nemesisa - idealnego i nieust?pliwego mordercy, postrachu STARS w grze, zrobiono zmutowano-skomputeryzowanego cz?owieka (któremu na dodatek w pewnej chwili mi?knie serducho) który ugania si? za Alice itp. :/.

Jak do tej pory jedynym filmem, który prawie w pe?ni trzyma? si? ?wiata gry, by? MK1 (chocia? i tam Anderson zrobi? niewybaczalny b??d, stawiaj?c Sub-Zero i Scorpiona w jednej dru?ynie (!) i to do tego na us?ugach Shang Tsunga). A tak: Mario Bross, Street Fighter, Doom, Alone in the Dark itp - to filmy, które ze swoimi growymi odpowiednikami wspólne maj? tylko i wy??cznie nazwy. Ca?a reszta - historia, t?o, charaktery postaci, klimat - zosta?o zupe?nie zmienione... najcz??ciej na gorsze, nale?a?oby doda?. To mi przeszkadza :/.
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez uci » Śr kwi 26, 06 07:57

Je?eli chodzi o RE to przyznam

ale wydaje mi si? ?e anderson nie robi? scenario do drugiego RE a napewno go nie rezyserowa?.

W pierwszym RE podoba?o mi si? ?e stworzy? now? historie w uniwersum RE, a drugi film to juz porazka bo rezyser chcia? po?aczy? dobry pomys? z jedynki z na si?e wcisni?tymi elementami z trzeciej czesci gry, nie mówi?c juz o tym ?e Alice musieli zmieni? w jakiego? super mutanta na ko?cu:/
uci
Uber Big Boss

Postprzez Mr_Zombie » Śr kwi 26, 06 12:25

Fakt, Anderson nie re?yserowa? RE2 (wprawdzie jakim? wybitnym re?yserem to on nie jest, jednak ma pewien styl i da si? go ?atwo zauwa?y?), jednak scenariusz to ju? on sp?odzi?. Podobnie jak scenariusz RE3 (który ma si? pono? odbywa? na pustyni).
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez liquid kaczor » Śr kwi 26, 06 19:07

Zombiaki na pustyni? To brzmi jako? tak dziwnie, ciekawe co z tego wynikinie.
Obrazek
liquid kaczor
Olga Gurlkovich

Postprzez uci » Śr kwi 26, 06 23:42

nom tutaj chcia?bym ci? poprawi?...

otóz by? scenariusz RE3 o Podtytule afterlife ( teraz ju? Extinction ) i akcja miala dziac si? jak w ziemi ?ywych trupów, ogólnie ?e ca?? amryk? zala?a fala zombie, a Alice i jej przyjaciele próbuj? uciec, akcja miala toczyc sie w miastach, potem na pustyni i ko?czy? w porcie.

natomiast 4 czesc wed?ug pog?osek mia?a dzia? si? w Japonii która zostaje ostatnim bastionem ludzi na planecie pe?nej zombie.

nom tyle znalaz?em...

osobiscie uwa?am ?e cho? Adnerson rezyserem/scenarzyst? genialnym nie jest, to ma swoj styl, no i cos mi sie wydaje ze t? Jill do 2 wcisn?? jednak nowy re?yser...
uci
Uber Big Boss

Postprzez Mr_Zombie » Śr kwi 26, 06 23:59

Tak Jill, jak i Nemesis (pami?tne s?owa pod koniec RE:Genesis: "I want him for the Nemesis project") ju? od samego pocz?tku by? planowane, by wyst?pi? w RE:Apocalypse, jeszcze zanim zosta?o og?oszone, ?e tym razem re?seri? zajmie si? kto? inny. Mam nadziej?, ?e w RE3 przynajmniej Anderson b?dzie re?yserem. Jak ju? napisa?em wy?ej, genialny to on mo?e nie jest, jednak ma swój charakterystyczny styl, który w takich filmach akcji (w tym przypadku mo?na ?mia?o powiedzie?, ?e RE to nie horror - film, oczywi?cie) sprawdza si? znakomicie. RE2 natomiast pod tym wzgl?dem by? bardzo s?aby. Kiedy tylko pojawia?y si? jakie? zombie - kamera zaczyna?a szale?, szybki monta?, dynamiczna muza, i niczego nie by?o wida? :/. Kto? chyba zapomnia?, ?e to nie teledysk, lecz film.

4 czesc wed?ug pog?osek mia?a dzia? si? w Japonii która zostaje ostatnim bastionem ludzi na planecie pe?nej zombie.

Czy ta idea nie przypomina Ci mo?e innego filmu o zombie, który jaki? czas temu lecia? w kinach :].
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez uci » Cz kwi 27, 06 16:35

oczywiscie ?e przypomina...

wogole wszystkie filmy o zombie dzia?aj? wed?ug schematu - dom/baza wojskowa - miasto - kraj - ?wiat zostaj? kolejno opanowane przez zombie. i tak te? mia?o by? w RE.

Có? mam nadzieje ze w 3 RE znów wróci to co by?o w pierwszym filmie, tzn. ten powiew orginalno?ci.

Cho? osobiscie martwie si?, gdy? 2 cz??? zako?czy?a si? tym ?e z Alice zrobiono super mega mutanta który ju? zabija psychik?, si?? przewy?sza nemesisa itp.

BTW.

Dopiero co widzia?em wywiad z re?yserem Silent Hill, i ?acz?c to z recenzjami widzów którzy grali w gr?, wychodzi na to ?e czeka nas pierwszy naprawde dobry film na podstawie gry.

jak narazie wiem ?e re?yser powiedzia? ?e film na podstawie gry mo?e zrobi? tylko fan gry, wi?c sam przed zaczeciem filmu przeszed? 3 pierwsze cz?sci gry ?eby zachowac klimat:]

No i efektem tego jest tez to ?e s? w filmie tacy bohaterowie jacy s?:
g?owna bohaterka jest wzorowana na bohaterce 3 cz?sci gry, do tego policjantka cybil z 1 i m?? g?ównej bohaterki czyli bohater 1 silent hilla.
Do tego piramido g?owy i potwory z 2 cz?sci gry, no i klimat tak?e z 2 czesci gry z drugiego scenariusza.
uci
Uber Big Boss

Postprzez taffer » Pt maja 26, 06 17:50

Wola?bym klimat jedynki... bo dwójki nadaje si? na jaki? melodramat... Tak? telenowel? z Jamesem i Mary jako g?ówna para kochanków... :lol:
taffer
Inkarnacja VR

Postprzez Mr_Zombie » Pt maja 26, 06 19:23

Nie blu?nij :].

A co mog? powiedzie? po obejrzeniu filmu (widzia?em go ju? na pokazach przedpremierowych, ale dopiero teraz sobie przypomnia?em o tym temacie :P)? Na pewno to, ?e film jest ?wietny, chocia? nie do ko?ca spe?ni? moje oczekiwania, czego? mu brakowa?o.
(ostrzegam, ?e mog? troch? naje?d?a? na film, jednak pomimo tego, co tu pisz?, film naprawd? mi si? spodoba? - po prostu mia?em troch? inne wyobra?enie o nim i pod tym wzgl?dem mnie zawiód?)

Wida?, ?e Gans nie do ko?ca potrafi? przela? styl ?wiata SH na ekrany kin. Gry pe?ne s? odniesie? do filmów i powie?ci grozy,
pe?no tam nawi?za? do ró?nego rodzaju obrazów, rze?b -- czu?, ?e SH pomys?y bierze gar?ciami z kultury. Natomiast jedynym
?ród?em natchnienia dla filmu by?a sama gra, i to niestety tylko i wy??cznie jej najbardziej wierzchnia warstwa. Brakowa?o mi tu g?ównie ró?nych smaczków nie powi?zanych z g?ówn? fabu?? - takie jak dziwne napisy na ?cianach ("There was a HOLE here"), dziwne obrazy, ró?ne schizowe widoczki w tle. Niestety odbija si? to troch? na odbieraniu ca?okszta?tu filmu - rozumiem ju?, dlaczego recenzenci nie potrafili dostrzec pi?kna Piramidog?owego i innych potworów. W grze s? one integraln? cz??ci? tego chorego ?wiata, w filmie - gdzie jak ju? wspomnia?e, brakuje tej chorej otoczki - potwory s? ju? jedynie straszakami. Tote? komentarz, o go?ciu "z tark? od sera zamiast g?owy" ju? mnie troch? nie dziwi.

Ale id?my dalej. Fabu?a jest OK. Od razu mówi?, nie nastawiajcie si? na scenariusz rodem z SH1 czy SH2. Pod tym wzgl?dem du?o bli?ej mu do SH3, gdzie postacie by?y raczej dwuwymiarowe, wszystko by?o raczej wiadome od samego pocz?tku, brakowa?o tajemnicy i momentów w stylu "WTF?", brakowa?o tej subtelno?ci dwóch poprzednich cz??ci. Film jest brutalny i to bardzo - twórcy niczego nie ukrywaj? przed widzem, pokazuj? wszystko (czasami troch? a? za du?o).
Fabu?a nawi?zuje do tej z SH1, jednak si? z ni? nie pokrywa. Ba, wbrew zapewnieniom Gansa o wiernym przeniesieniu mitologii SH do filmu, oraz odtworzeniu postaci, tego si? nie uda?o zrobi?. Tzn. j?dro wydarze? jest takie samo, jednak niektóre postacie i wydarzenia zosta?y zupe?nie zmienione.
Na szcz??cie, *DROBNY SPOILER, który w zasadzie niczego nie wyja?nia Wink* ko?cówka nie jest hollywoodzkim happy end'em - powiem wi?cej, troch? do?uje. *KONIEC SPOILERA*

Muzyka w 90% to utwory z gry, wi?c jako taka prezentuje si? super, jednak niekiedy jej pochodzenie przeszkadza. Tzn. w wi?kszo?ci przypadków doskonale komponuje si? z wydarzeniami na ekranie, jednam momentami, szczególnie przy tych najbardziej charakterystycznych utworach, trudno mi by?o po??czy? t?o muzyczne z tym, co widz?, gdy? momentalnie przed oczyma mia?em gr? Smile. Ale mo?liwe, ?e to tylko na mnie tak to dzia?a?o. Musz? jednak powiedzie?, ?e za ka?dym razem gdy s?ysza?em znajome d?wi?ki moja mordka od razu si? u?miecha?a, a nó?ka zacz??a si? porusza? w takt muzyki. Gdyby nie siedz?cy obok mnie ludzie, to przypuszczam, ?e bym nawet zacz?? sobie pod?piewywa? "Letter - from the lost days", które lecia?o w radiu Smile.

Pod wzgl?dem graficznym film prezentuje si? ?licznie. Ca?e Silent Hill, wraz ze swym alternatywnym ?wiatem, zosta?o naprawd? doskonale odwzorowane. Nawet nie wiecie, ile rado?ci mo?e sprawi? ujrzenie przez sekundk? znajomego banera, b?d? chocia?by "recepcji" w szkole :].
Moment przemiany SH->Dark SH równie? wygl?da genianie: ?uszcz?ca si? i odpadaj?ca farba, spadaj?ce kafelki ze ?cian ukazuj?ce zardzewia?e kraty - cudo Very Happy.
Potwory te? odwzorowane s? ?wietnie - chocia? tak jak napisa?em wcze?niej, przez brak "tego czego?" w ca?ym filmie, im równie? brakuje troch? tego stylu z gry. No i troch? szkoda, ?e prawie ka?dy z 6 rodzajów potworów ma jedynie swoje 5 minut, chocia? z drugiej strony - to nie film akcji, lecz horror.

No w?asnie, horror. Niestety, ale nie by?o tu czu? grozy. Strach by? raczej REsidentowy, ani?eli Silentowy. Tzn. by?y momenty w stylu "WTF! Co to jest?!", jednak nie by?o tego ci?g?ego napi?cia, tej schizowato?ci. I tu film zarabia du?eog minusa.

Co do gry aktorskiej - nie by?a mo?e genialna, chocia? narzeka? te? nie mo?na. Nawet Sean Bean mi si? podoba?, cho? momentami czu? by?o, ?e jego rola zosta?a wrzucona na ostatni? chwil?, przez co by?a troch? taka bezp?ciowa. Tanya Allen jako Anna sprawowa?a si? co najwy?ej dobrze, chocia? z drugiej strony trudno gra? chor? psychicznie dziewczyn?. Oczywi?cie najlepiej wypada Radha Mitchell jako Rose, która chocia? pod koniec filmu daje popis odwagi, wci?? pozostaje zwyk?? kobiet? - nie ma tu ?adnej super-women niczym Alice. :].

Ogólnie, pomimo moich drobnych narzeka? powy?ej, film uwa?am za naprawd? udane dzie?o. Chocia? jeszcze du?o jej brakuje, jest to ekranizacja najbli?sza duchem, klimatem i stylem do swego pierwowzoru, a zmiany, które wprowadzono do scenariusza nie wkurzaj? tak, jak przy ogl?daniu np. RE. Nie nastawiajcie si? na wierne odzworowanie ?wiata SH, a na pewno b?dziecie zadowoleni. Naprawd?, szczerze polecam.
To ja sobie teraz poczekam na wydanie DVD :].
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez uci » Pt maja 26, 06 22:08

no ja jestem ?wierzo po premierze:)

moge przyzna? racje zombiemu, mo?na na film troche ponarzeka? i powiedziec ?e jest ekstra, ale jako? nie umiem, tak mnie film oczarowa?:]

co prawda brakuje temu filmowi troche otoczki silent hill, ale inne motywy s? naprawde orginalne i poprostu az milo si? je ogl?da?o. Jak np. poszukiwania Rose w silent hill, kiedy j? szuka? jej m??. To by? ?wietny pomys?.

podobnie fabu?a, ?wietnie zrobiona szczegolnie ten nowy pomys? na silent hill, bo szcze?e, jakby zrobii orginaln? fabu?e - cóz wiedzielibysmy od razu jak si? to sko?czy - a tu jednak buu...pare rzeczy jest inaczej:)
z?o jest z?e, ale jednak nie do ko?ca:]

ciekawie te? zrobiono postacie, w zasadzie wszystkie te postaci s? wzi?te z gry, co mnie strasznie ucieszy?o, tylko kilku zmieniono nieco imiona.

jedyne na czym si? zawiod?em to piramidog?owym - mog?o go byc wi?cej;(

ale jednak po filmie ci?gle jest dla mnie najwi?kszym madafak? z SH:D

Co do klimatu uwa?am ?e film bardziej pasuje na thriller ni? horror, starszniejsze jest w nim to co niewida? i sami my?limy co si? stanie, film straszy? bardziej jak the ring ni? the grudge, przynajmniej mnie.

Ale i tak najbardziej rozwala Other Silent Hill i potwory - to by?o najpi?kniejsze, piel?gniarki, szare dzieci - cudo:)

no co ja moge powiedziec, ci?gle s? pog?oski o filmie MGS..jak na obecn? chwile ch?tnie bym zobaczy? ten film w interpretacji tego re?ysera, niby nasz MGS, a jednak by?by ca?kiem inny... ale to moje prywatne zdanie, nikt nie musi si? zgadza?. Poprostu lubie ogl?dac co? co znam, ale podane w inny (czasem gorszy, czasem lepszy) sposób.

Ok, w skrócie, polecam, uwa?am ?e czas w kinie nie by? stracony:)

PS. zombie - jak my?lisz co si? stalo z rose i sharon w SH, chodzi mi o ko?cówk?:)
uci
Uber Big Boss

Postprzez Mr_Zombie » Pt maja 26, 06 23:00

spoiler napisał(a):Mam ró?ne koncepcje (niektóre zas?yszane od innych ;)).
1/ Umar?y.
Jedno z zako?cze? w SH1 (BAD) sugerowa?o, ?e Harry zgin?? w wypadku, a wszystko to wydarzy?o si? jedynie w jego g?owie. (SPOILER odno?nie filmu Jacob's Ladder: ten motyw zapo?yczono z filmu Jacob's Ladder, "Drabina Jakubowa"). To samo mog?o si? wydarzy? tutaj. Zauwa?, ?e Cybil mówi: straci?a panowanie nad motorem, wywróci?a si? i straci?a ?wiadomo??, a po przebudzeniu by?a ju? w SH.
2/ Wróci?y do domu. Jednak?e, poniewa? Alessa (bo prawdopodobnie jej dusza powróci?a do cia?a Sharon) jest nierozerwalnie zwi?zana z "fog Silent Hill" (dla niej prawdziwy ?wiat ju? dawno przesta? istnie?), pozosta?y w tym wymiarze.
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez borx » So maja 27, 06 03:07

Tadam:) SILENT HILL obejrzany w krakowskim multikinie:)
Pierwsze co zuca sie na usta: Przerost formy nad tresci?!
Christophe Gans popelnil najwiekszy grzech jaki moznabylo popelnic robiac ekranizacje SH. W grze wspaniale sugestywne lokacje, niesamowita stylistyka, odglosy i muzyka byly srodkiem do pokazania pewnej tre?ci. W filmie wizualia graja glowne skrzypce a tresc schodzi na dalszy plan:/
Ujecia kamer, stylistyka miejscowek, d?wiek i cala wizualna otoczka to poezja ale niestety wszytko to pelni role pustej, pieknej wydmuszki:/
tresci bowiem w filmie Gansa nie ma za wiele. Misternie budowane przez caly film napiecie zostaje brutalnie rozbite przez p?ytkie i sztampowe wyjasnienie wszystkich w?tków pod koniec filmu. Ostatnie sekundy ratuja nieco film nadajac mu troszke g?ebi ale to i tak za ma?o.
Gans wymieszal motywy z pierwszych trzech czesci gry, sam scenariusz zas oparl mocno na czesci pierwszej. wszytko byloby pieknie gdyby nie fakt ze tresc gry potraktowal po macoszemu.
To co najbardziej mnie zirytowalo to pokpienie jednago z glownych watków SH. mam namysli tak zwany: " Rebirth of paradise " Motyw odbudowy raju z pierwotnie zamieszkujacymi go stworzeniami. stworzeniami wedlog ludzkiego oka obrzydliwymi, oblesnymi i bedacymi odbiciem najgorszych ludzkich skaz. Ten szalenie interesujacy ( ale niepoprawny politycznie) motyw Gans zamienil na oklepany watek religijnego fanatyzmu. Dodajmy ze pokazanego w sposob poprostu slaby i malo przekonujacy glownie za sprawa braku sugestywnych i interesujacych postaci.
Film mimo wszystko ma swoj urok, tworzony glownie za sprawa oprawy wizualno dzwiekowej ale jednak.
Znajdziemy w nim tez kilka ciekawych elementow jesli chodzi o tresc ale to wszytko malo by stac sie godnym wizerunkiem gry na duzym ekranie.
Gry z serii SH mialy jeszcze jeden niepowtarzalny atut. Pozostawialy po sobie mase niedopowiedzen i miejsc na wlasna interpretacje. Film nie posiada tej zalety. brutalnie odziera sam siebie z jakiejkolwiek dozy tajemniczosci czy niedopowiedzen. Ot wychodzimy z kina wiedzac wszystko od A do Z:/

cóz , mam mega mieszane uczucia. Z jednej strony ciekawy i naprawde wart obejrzenia film "inny" ( to wielka zaleta )
z drugiej strony swiadomosc zmarnowanego potencjalu jaki tkwi w swiecie serii Silent Hill.
Gans dlaczego nie zekaranizowales historii Jamesa z SH 2 ??? w polaczeniu z motywem Marii ( born from a wish ) byloby poprostu 100 razy ciekawiej!

Mimo wszystko goraco polecam!! Dla scenografii, dla wycia syren
( masakra!) i jeszcze dla kilku elementow ktorych nie chce zdradzac:)
DOBRY FILM
Obrazek
borx
Global Moderator

Postprzez uci » So maja 27, 06 07:51

spoiler napisał(a):zombie

zgodze si? co prawda to pierwszego motywu:
?mierc - skoro umar?y to znalaz?y si? w mglistym silent hill, podobnie jak cz?onkowie sekty któ?y dostali si? tam p?on?c w po?a?e. Te? cybil bo mia?a wypadek.

Dla mnie drug? mo?liwosci? jest sen.
W sumie w ka?dym silent hill ( za wyjatkiem 2) bohater l?dowa? w silent hill po tym jak usn??/zemdla?.
Hary zemdla? i znalaz? si? w SH, Heather usne?a w barze, g?ówny bohater SH4 tak?e obudzi? si? i ujrza? ?a?cuchy na drzwiach.
A co wi?cej Sharon nie mia?a ?adnych fizycznych ran. Co wi?cej skoro byli martwi jak mogli znowu umrze??(wiem ?e napewno jest jakas teoria ale...) A je?eli znale?li si? fizycznie w silent hill, to mo?na by?o ich rani? i zabija?. Cz?onkowie sekty te? musieli chodzi? spa?, wi?c i te? oni te? tak mogli trafi? do silent hill. A w nawiedzonym miasteczku mieli odbywa? swoja kar?, cierpi?c i gin?c tak samo jak Alessa.
No i uwa?am ?e zako?czenie pokrou "umar?y na pocz?tku" by?o by za proste. no w ko?cu jaki duch mo?e u?ywac komórek?
No i motyw ko?cowy nie wiedz? jak si? wyrwac ze ?wiata mroku w którym wyl?dowa?y.

poniewaz spoilujecie ludziom zakonczenie filmu przerobilem wasze posty na pisane bialym drukiem. Nastepnym razem robcie to sami:)>>> borx
uci
Uber Big Boss

Postprzez Mr_Zombie » So maja 27, 06 11:42

Borx - ale nie zapomnij, ?e to forum ma dwie skórki: jedn? bia?o-niebiesk? (do której Ty dostosowa?e? nasze wiadomo?ci), a drug?, z której np. ja korzystam, jest ta brunatno-zielona ;]. I teraz na tej drugiej bia?y tekst wida? jak na d?oni.

Co do Twojego komentarza borx, to wpe?ni si? zgadzam. Filmowi brak w?a?nie tej g??bi, znanej z growych SH.
Brak tej prawdziwej historii i religii Silent Hill (wierzenia ludów india?skich, ?yj?cych niegdy? na tym terenie), brak w?a?nie sekty d???cej do odrodzenia Boga i stworzenia Raju, brak narkotyku White Claudia... Niestety, w filmie wszystko to zosta?o sp?ycone i podporz?dkowane historii Alessy i poszukiwaniom zagionionej córki. I to jest w?a?nie najwi?kszy minus tego filmu, przynajmniej w oczach kogo?, kto zna gry. (szczególnie mnie to dziwi, gdy? Gans w wywiadach zapewnia?, ?e chce przedstawi? ca?? mitologi? Silent Hill).

Z drugiej jednak strony, gro recenzji, pisanych przez "fachowców z prasy" zarzuca filmowi, ?e jest nielogiczny, ?e trudno jest si? po?apa? w fabule. Nawet pomimo tego, i? w ostatnich kilkudziesi?ciu minutach filmu wszystko, dos?ownie wszystko, zosta?o wy?o?one kawa na ?aw?. Wyobra? wi?c sobie konsternacje tych ludzi, gdyby przedstawi? im fabu?? z SH1 ;].

Ale mimo to, film naprawd? broni si? wspanialym klimatem oraz grafik?.
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez borx » So maja 27, 06 14:45

Mr_Zombie napisał(a):Borx - ale nie zapomnij, ?e to forum ma dwie skórki: jedn? bia?o-niebiesk? (do której Ty dostosowa?e? nasze wiadomo?ci), a drug?, z której np. ja korzystam, jest ta brunatno-zielona ;]. I teraz na tej drugiej bia?y tekst wida? jak na d?oni.

Brrr, ja nie moge z tamtej brunatnej kozystac. W ogole mi sie nie podoba. Bialo- niebieska jest przejzysta i czytelna.

Z drugiej jednak strony, gro recenzji, pisanych przez "fachowców z prasy" zarzuca filmowi, ?e jest nielogiczny, ?e trudno jest si? po?apa? w fabule. Nawet pomimo tego, i? w ostatnich kilkudziesi?ciu minutach filmu wszystko, dos?ownie wszystko, zosta?o wy?o?one kawa na ?aw?. Wyobra? wi?c sobie konsternacje tych ludzi, gdyby przedstawi? im fabu?? z SH1 ;].

Tak sobie mysle ze gdybym w ogole nie znal gry to ten film tez wydawalby mi lekko niezrozumialy a to dlatego ze wlasnie cala glebie Silent Hilla gans wywalil:/ My ta g?ebie pamietamy z gier ale ktos kto w zyciu gier nie widzial poprostu nie moze sobie "dopowiedziec" tego wszystkiego co my mozemy ogladajac film.
Obrazek
borx
Global Moderator

Postprzez uci » So maja 27, 06 15:18

borx sorki za spoilera...cz?owiek czasem ?apie zawiasy ?e wszyscy ju? wszytsko wiedz? co on.

co do filmu, jednak powiem ci Borx ?e moja dziewczyna która nigdy w silent hill nie gra?a, ?wietnie zrozumia?a i fabu?e i klimat. A co do recenzentów fachowych z Ameryki to serio mnie ciekawi co by powiedzieli na orginaln? fabu?e SH gdzie nic do ko?ca si? nie wyjasni?o:)

ale jednak uwa?am ?e do filmu nigdy nie b?dzie si? da?o przenie?? ca?ego klimatu gry z jednego powodu, film jest na to za krótki, samego SH przechodzi?em z licnzikiem 13 godzin odkrywaj?c wszystkie smaczki i sekrty.

a nie wiem czy kto? zauwa?y? ma?y b?ad filmu

-
Komórka Rose odezwa?a si? tylko przy potworach na drodze, jak zosta?a z?apana przez Cybil, potem przez reszte filmu nawet nie drgne?a
uci
Uber Big Boss

Postprzez borx » So maja 27, 06 15:38

Racja tylko mnie chodzi o to jak Gans olal podstawe tresci Silent Hilla a mianowicie PRAWDZIW? religie. Nie ma w filmie slowa o prastarych wierzeniach indianskich, nie ma "rebirth of paradise" czyli motywu odbudowy raju z jego pradawnymi, prawdziwymi mieszkancami. Czyli raju zgola innego od naszej wizji biblijnej. To byly podstawowe smaczki mitologii SH. Gans to wszytko wywalil serwujac nam prosta historyjke o fanatyzmie religijnym i o tym do czego moze prowadzic. Sorry ale jak chce obejrzec cos o religijnym fanatyzmie to wole wlaczyc takie "Imie Ró?y" ktore jest o kilka klas wyzej od filmu Gansa. Zarowno pod wzgledem tresci jak i pod wzgledem aktorstwa i strony wizualnej.
Po za tym nie moge Gansowi wybaczyc braku sugestywnych, tajemniczych postaci. Christabella gra malo przekonywujaco i dennie a Cybil z tym "mopem" na glowie wyglada poprostu smiesznie;) jak moznabylo zrobic taka charakteryzacje tego chyba nigdy nie zrozumiem. wymazali babke smarem i zalozyli na glowe nie pasujaca groteskowa peruke o kilka numerow za duza:)

PS: Mimo ze nazekam film jako film i tak mi sie podobal:)
Obrazek
borx
Global Moderator

Postprzez uci » So maja 27, 06 15:56

no ale szcze?e ten mop i reszta stroju cybil to mundur policji na motorach i tylko w tym moga je?dzi?, jak dobrze kojarze.

Ale przyznam racje, brakuje tego motywu z religi?, szkoda, ale dla mnie ma to drug? stron? medalu - motyw religi z SH ju? znam, a tu mam inn? wersje - wersje zemsty na fanatykach religijnych, jednak tez ciekawe;)
uci
Uber Big Boss

Postprzez borx » So maja 27, 06 16:05

uci napisał(a):no ale szcze?e ten mop i reszta stroju cybil to mundur policji na motorach i tylko w tym moga je?dzi?, jak dobrze kojarze.

Ale przyznam racje, brakuje tego motywu z religi?, szkoda, ale dla mnie ma to drug? stron? medalu - motyw religi z SH ju? znam, a tu mam inn? wersje - wersje zemsty na fanatykach religijnych, jednak tez ciekawe;)

TFU fuck sorry ale sie zawiesilem nie chodzilo mi o CYBIL a Dahlie: matke Allessy! Lol my fault. Przypomnij sobie tego mopa na jej glowie;)
Obrazek
borx
Global Moderator

Postprzez Mr_Zombie » So maja 27, 06 16:41

borx napisał(a):Sorry ale jak chce obejrzec cos o religijnym fanatyzmie to wole wlaczyc takie "Imie Ró?y"

Po co w ogóle si?ga? po jaki? film, lepiej w??czy? TV Trwam ;].

Co do Dahli - gdy ogl?da?em j? na screenach, to faktycznie chcia?o mi si? ?mia?. Jednak w filmie jako? mi nie przeszkadza? jej wygl?d, wpasowa?a si? w klimat.

Co do Christabelli - w ogóle ca?a ta sekta zosta?a zrobiona lekko groteskowo. "Witch! Witch!", wydawa? by si? mog?o, ?e tylko to potrafia krzycze? :twisted: Nie wspominaj?c ju? o tym, ?e od razu by?o wida?, kto tu jest prawdziwym czarnym charakterem :/. To ju? nawet Claudia z SH3 by?a bardziej przekonywuj?ca jako religijna fanatyczka.
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez uci » So maja 27, 06 16:43

no teraz wszytsko jasne :]

Dhalia wysz?a starsznie:/
Ju? christabella bardziej odpowiada?a Orgina?owi wied?my z silent hill

Mi motyw z Witch, Witch przypomnia? Miasteczko salem...

A tak BTW to uwa?acie ?e kim by?a ma?a dziewczynka?
Jak dla mnie, móg? to byc w sumie Samael, w ko?cu by? on upad?ym anio?em ?mierci, a ona sama mówi o sobie kostucha
uci
Uber Big Boss

Postprzez uci » Śr maja 31, 06 18:19

Dzis dorwa?em jeden z moich ulubionych filmów ever, mianowice Guyver - Bohater ciemno?ci:]

Filmik cudowny jak na swoje lata to nie powiem, lecz najbardziej mnie robi? fatk g?ównego bohatera - sk?d go ju? znam??

Hehe po napsiach koncowych odkry?em prawde - David Hayter...
a? by?em w szoku.
Teraz ostro poszukuje pierwszej czesci filmu - mutronica...

A kto? z was ogl?da??
uci
Uber Big Boss

Postprzez Snake VR » N paź 22, 06 01:57

Ja coz mia?em okazje zobaczyc film V jak Vendetta braci Wachowskich , opowiesc o typowym bohaterze komiksu , dodatkowo wystepuj? tu
elementy polityczne jak pasnstwo totalitarne itd.

Ci którzy chc? zobaczyc ten film a nastawiaja sie na duzo akcji jak w stylu Matrixa moga sie zawiesc , no moze prócz ko?cowej sceny akcji . Sam sobiscie troche sie zawiod?em na tym filmie Wachowskich bo czegos mi w nim brakuje , jednat uwazam ze jest wart zobaczenia
Snake VR
banan

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pierdolnik