Nowa generacja.

Moderator: GM

Uważasz , że Wii to konsola nowej generacji ?

Tak
16
41%
Nie
23
59%

Liczba głosów : 39

Re: Nowa generacja.

Postprzez Zancudo » Cz paź 23, 14 16:19

Ostatnio edytowano So cze 27, 20 16:05 przez Zancudo, łącznie edytowano 1 raz
Zancudo
Jack the Ripper

Postprzez Faja » Pn paź 27, 14 12:41

Nowa generacja sracja, a w PS Store na PS4 nadal nie można filtrować listy pobierania :angry4:
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez uci » Pn paź 27, 14 16:12

po co nam silnik który daje foto-real grafe jak potem rakietnicą nie można nawet szyb z okien powybijać :/
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Zancudo » Pn paź 27, 14 17:09

Ostatnio edytowano So cze 27, 20 16:03 przez Zancudo, łącznie edytowano 1 raz
Zancudo
Jack the Ripper

Postprzez ArecaS » Pn paź 27, 14 17:53

Weźcie tylko pod uwagę, że nad takim "suchym fotorealizmem" łatwiej developerowi zapanować. Nie musi przewidywać miliarda sytuacji jak może zachować się gracz, jeżeli dać mu większą swobodę i bardziej realistyczny świat podczas prowadzenia gry. Ba, sam też nie jest skrępowany prawami fizyki, które zawsze musi brać pod uwagę. Gry to jednak sztuka takiego ograniczania by gracz tego nie odczuł.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gac666 » Pn paź 27, 14 18:30

Ja osobiście zawiodłem się tym, że zamiast podejść ambitnie do nowej generacji to cały czas to wszystko stoi w miejscu. Myślałem, że zobaczymy nowe nowinki w animacjach proceduralnych, lepszą fizykę obiektów i materiałów. Spodziewałem się nie rewolucji graficznej, a raczej immersji, mam nadzieję, że producenci wreszcie to zrozumieją. Osobiście lubię gry, które są ambitne i pokazują coś nowego. Kiedyś taki tytuł jak Red Faction pokazał, że można fajnie prowadzić rozgrywkę dając graczowi możliwość przeorania całego terenu gry. W międzyczasie jakiś inny tytuł pokazał jak fajnie można prowadzić rozgrywkę poprzez dodanie destrukcji budynków (BF: BC2 bodajże, choć pewnie i wcześniej). Po nowej generacji oczekiwałbym chociażby połączenia tych elementów lub coś podobnego, to by mnie osobiście mocno zaciekawiło.

Grafika może być super śliczna, ale jak widzi człowiek, że coś tu nie gra to od razu iluzja pryska. Moim zdaniem stworzenie brzydkiego, ale realistycznego świata jest dużo lepszym pomysłem niż robienie czegoś co po prostu wygląda, ale nie działa :) (dlatego np. lubię grać w taki tytuł jak Receiver, bo tam mogę się do woli bawić ciekawą i realistyczną mechaniką broni krótkiej).
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Zancudo » Pt paź 31, 14 21:55

Ostatnio edytowano So cze 27, 20 15:58 przez Zancudo, łącznie edytowano 1 raz
Zancudo
Jack the Ripper

Postprzez Gac666 » Pt paź 31, 14 22:11

Awww ale lipa, faktycznie spadek drastyczny. To wygląda jak ACIII ale z większą ilością NPCów. W ogóle nie rozumiem teraz wymagań PC co do gry.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez ArecaS » Pt paź 31, 14 22:26

Nie wygląda strasznie. W sumie zastrzeżenia tylko co do "rozmytych" postaci mam. Natomiast dziwię się, że ktokolwiek oczekiwał grafiki jak ta po lewej z materiałów promocyjnych. Ewidentny prerender.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gac666 » Pt paź 31, 14 23:47

No nie no, wiesz ewidentnie gorsze oświetlenie, które notabene dałoby radę spokojnie renderować (patrząc na Crysisa 3 np), dużo lepszy ambient occlusion, ostrzejsze tekstury, różnica jest ogromna... Jak na razie to mnie to odrzuciło, bo dużo lepiej wygląda AC IV ;)
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Bizon » So lis 01, 14 00:04

Ja bym nawet nie mrugnął przy tym downgradzie gdyby nie to nieszczęsne 30FPS i rozdzielczość poniżej 1080p. PC Master Race przez takie flopy tylko rośnie w siłę..
Ciekawe jak w rzeczywistości będzie wyglądało konsolowe The Division..
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Gillian » So lis 01, 14 08:36

Rozdzielczosc i klatki to inna sprawa. Ubi zarzekalo sie, ze obnizaja te wartosci wlasnie ze wzgledu na lepsze wizualia. Ktore to z kazda prezentacja sa gorsze. Ale nie na sie co dziwic - to banda partaczy nie od dzisiaj.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666 » So lis 01, 14 10:43

I dlatego moja historia z Assassins Creedami skończyła sie na ACIV, Unity sobie już daruję, ewentualnie kupię jak będzie już mocno na przecenie. I wcale nie chodzi o to, że grafika brzydka tylko że to co opowiadają i jak nakręcają na teaserach nie ma żadnego przełożenia do stanu rzeczywistego.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez SALADYN » So lis 01, 14 10:48

Obrazek
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Bizon » So lis 01, 14 11:04

Gac666 napisał(a):I dlatego moja historia z Assassins Creedami skończyła sie na ACIV, Unity sobie już daruję, ewentualnie kupię jak będzie już mocno na przecenie. I wcale nie chodzi o to, że grafika brzydka tylko że to co opowiadają i jak nakręcają na teaserach nie ma żadnego przełożenia do stanu rzeczywistego.

Jak podobał ci się Black Flag, to Rogue zapowiada się tylko na więcej i lepiej ;). Ja w Black Flag nie miałem przyjemności pograć, ale Rogue wygląda moim zdaniem nawet ciekawiej od Unity - przynajmniej nikt nie robi nam zasłony dymnej jeżeli chodzi o technikalia ;).
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Aszyn » So lis 01, 14 11:40

Poczekam na oficjalną premierę, zobaczę co na Twicha trafi, ale ogólnie jestem zniesmaczony oprawą. W tej generacji to na ubraniach każda klamra powinna być osobnym elementem, wszystko powinno mieć własną fizykę, tekstury powinny być ostre jak brzytwy, a tu jak widać lipa. Popatrzyłem chwilę na te przecieki i wygląda to słabo. Niestety nie wiem co jest w tym asasynie, ale niesamowicie lubię nim chodzić po budynkach, skradać się i eliminować przeciwników. Przez to wiem, że kupię tę grę. Pewnie po czasie, ale i tak trafi do mojej konsoli. :)
Obrazek
Aszyn
The End

Gram: Destiny
Czytam: Solaris

Postprzez ArecaS » So lis 01, 14 11:48

Dobra, to teraz powiedz kto miałby tę każdą klamrę modelować. :P Gry wideo zaczynają pod względem technikaliów zjadać własny ogon. Kwestii oprawy czy fizyki trzeba poświęcać coraz więcej uwagi i czasu, a gracze i tak będą wymagali rzeczy, które są nie do zrobienia nawet jeśli nie od strony technicznej, to czysto praktycznej. Ja tu oczywiście nie będę bronił mydlenia oczu przez Ubi, ale krytykował próżność graczy już jak najbardziej.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Aszyn » So lis 01, 14 11:56

Już nawet w Uncharted 3 Drake nosił szalik, pasy, kabury i to wszystko były osobne elementy. Ja teraz patrzę na suknię jakiejś laski w AC:Unity, a to jedna zlana masa, koronki czy falbany zlane z resztą materiału - słabo. Już mogliby się bardziej postarać. Niech mi oni nie fandzolą, że robili grę 5-6 lat, że wymagało to 10 razy więcej pracy niż black flag, po czym klamki, czy dywany to nie są osobne obiekty. Nie mówię, że dywan ma się marszczyć, czy zginać jak ktoś na niego upadnie, ale niech chociaż stwarza pozór elementu wypukłego ponad linię podłogi czy coś. Masakra - robią nas w wała i tyle. Tyle pracy będą wymagały dzisiejsze gry. To już nie Tomb Raider jeden, gdzie ściany i podłogi to były klocki metr na metr o jednakowej teksturze.
Obrazek
Aszyn
The End

Postprzez SALADYN » So lis 01, 14 11:58

ArecaS napisał(a):Dobra, to teraz powiedz kto miałby tę każdą klamrę modelować. :P Gry wideo zaczynają pod względem technikaliów zjadać własny ogon. Kwestii oprawy czy fizyki trzeba poświęcać coraz więcej uwagi i czasu, a gracze i tak będą wymagali rzeczy, które są nie do zrobienia nawet jeśli nie od strony technicznej, to czysto praktycznej. Ja tu oczywiście nie będę bronił mydlenia oczu przez Ubi, ale krytykował próżność graczy już jak najbardziej.

Krótko mówiąc w dupach się poprzewracało. Graczom oczekującym cudów na kiju i developerom które cuda obiecują.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez ArecaS » So lis 01, 14 12:02

Tylko powiedz, lepiej będzie ci się grało, jeżeli ten dywan będzie wypukły? A może w ogóle chciałbyś, żeby twoja postać mogła się o niego potknąć jak źle kroki wymierzysz? Czy naprawdę jest to tak niezbędne do szczęścia? Gra to gra. Ma być ładnie, ale nie popadajmy w paranoję. Niesamowite technikalia i tak gówno dadzą, jeżeli twórcy gry spieprzą sprawę z gameplayem albo designem, za to te 2 elementy obronią się i bez pierdyliarda poligonów.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Aszyn » So lis 01, 14 12:14

Mi chodzi o coś innego. Popatrzcie na przytoczony przeze mnie Uncharted 3. Gierka bardzo zgrabnie maskowała niedociągnięcia poprzedniej generacji, podobnie TLOU. Ślady na piasku, czy śniegu były WOW, gdy je zobaczyłem pierwszy raz, a jak się przyjrzałem, to przecież nie był to odcisk buta w piasku, który to poddawał się pięknemu modelowaniu. To były sztuczki i zabiegi - bitmapy, czy jakieś inne elementy, które pod odpowiednim kątem i przy użyciu jakiegoś zabiegu przedstawienia głębi, spowodował u mnie wówczas opad szczęki. To wszystko da się zrobić łatwymi sztuczkami, które zwiększyłyby realizm i my byśmy to czuli. Zobaczymy jak wypadnie The Division, bo tam widać każdy worek ze śmieciami, czy różne elementy na samochodach. Gdy mówię o klamrach, to dla mnie nie chodzi o to, żeby te klamry można było rozpinać, czy coś, ale chodzi o to, że jak kamera mi się przybliży na jakąś postać, to niech chociaż będzie to jakiś większy element (pas, kabura), który nie wygląda jak płaszczak. To razi szczególnie przy głównych postaciach bo NPCów przeżyję, choć i tak od dawna widać, że programiście specjalnie zakładają na nich o wiele mniej ubrań, czy elementów, żeby nie trzeba było tego modelować.

Wkurzające jest to, że oni się tym chwalą, a wychodzi jak zwykle. O to mi chodzi.
Obrazek
Aszyn
The End

Postprzez Gac666 » So lis 01, 14 13:21

ArecaS napisał(a):Tylko powiedz, lepiej będzie ci się grało, jeżeli ten dywan będzie wypukły? A może w ogóle chciałbyś, żeby twoja postać mogła się o niego potknąć jak źle kroki wymierzysz? Czy naprawdę jest to tak niezbędne do szczęścia? Gra to gra. Ma być ładnie, ale nie popadajmy w paranoję. Niesamowite technikalia i tak gówno dadzą, jeżeli twórcy gry spieprzą sprawę z gameplayem albo designem, za to te 2 elementy obronią się i bez pierdyliarda poligonów.

Masz pod pewnym względem rację. Development takich rzeczy zabiera dużo czasu. Aczkolwiek są technologie, które to przyspieszają, przykładowo "speedtree" czyli narzędzie do robienia realistycznych drzew i innych roślin. W ACIV nikt nie modelował przecież każdego krzaczka z osobna, ale już efekt końcowy jest piorunujący. Wszystko za sprawą fizyki :). Developer powinien stworzyć narzędzie do łatwiejszego tworzenia materiałów, ubrań itp itd dzięki czemu wszystko ładniej i szybciej się robi. Fizyka w grach jest o tyle wygodna, że wystarczy ją dodać do obiektu i nadać pewne właściwości, a animacje tworzą się same. To niesamowicie oszczędza development. Tak samo dlaczego ten dywan nie miałby zostawiać "śladów" jak się po nim chodzi? Jeśli jest lużny to materiał delikatnie powinien się przesuwać, kurde takie rzeczy na PC są już od kilku lat (patrz Mirror's Edge, Borderlands 2, Batmany, Warframe i wiele, wiele innych tytułów z Physxem). Problem w tym, że konsole nie udźwigną tylu obliczeń i dlatego developerzy nie mogą sobie na tyle bajerów pozwolić (bo physx z tego co wiem na PS4 jest). Moim zdaniem to jest dopiero błędne koło, ponieważ dobry artysta/developer znajdzie sposób by przyciągnąć uwagę gracza różnymi trickami (przecież to co nvidia wymyśla to przecież jest do zastosowania w grach).

Jeśli chodzi o pierdyliardy polygonów to nie od dziś wiadomo, że przy tworzeniu postaci robi się 2-3 modele. Robi się model Detail Poly, który jest modelem do wypalania tekstur bumpmapingu itp itd (na nim nie ma limitu poly), z tego robi się high poly (po prostu eleminując 70-80% polygonów, są do tego specjalne narzędzia), który służy do zbliżeń na postać/model, a na końcu z tego robi się low poly (gdy przedmiot jest odległy). Do tego od czasu DX10 masz jeszcze tesselacje, która zwiększa kilkukrotnie ilość poly wygładzając wszelkie krawędzie.

Ludzie na wszelkich forach 3dmax/maya/zbrush są w stanie wymodelować Lamborghini, które ma 10mln polygonów, to nie jest tak, że ludzka kreatywność doszła do jakiejś tam granicy. Narzędzia są, chęci są, ba technologia jest i sprzęt do tego tylko co z tego, skoro konsole ograniczają mocno rynek :(.

Ja rozumiem, że gry są umowne i pełnego realizmu to nie ma co robić, bo to bez sensu (w końcu to fikcja). Ale jak widzę Fate wykopującą kolesia z rusztowania, który to własnym ciałem rozdziera foliową ściankę za nim to jednak immersja jest dużo wyższa niż ta sama scena bez tej jebanej folii. Tak samo w Borderlands 2 jak widzę jak płyny się rozlewają po powierzchniach, jak gówno z kibla wypływa, jak moja seria z karabinu zostawia tonę gruzu i rozdziera bannery na budynkach Hyperiona to mi się gęba uśmiecha :).

Zresztą porównajcie sobie Warframe na PC z physx:

https://www.youtube.com/watch?v=j89kwKfYf5w

Te efekty nikogo praktycznie nie kosztowały, a ilość eyecandy jest po prostu niesamowita! Mało tego, na moim sprzęcie z GF450gtx (stare już przecie dziadostwo) śmiga to na bardzo wysokich detalach.

W każdym razie detal detalem, ale kłamanie w żywe oczy to jest czyste chamstwo.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez ArecaS » So lis 01, 14 14:05

Mogę odpisać w poniedziałek dopiero? Dyskusja jest na chwilę obecną zbyt ciekawa żebym męczył się z pisaniem na telefonie/tablecie, a chętnie wdałbym się w "drobną" polemikę. ;)
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » So lis 01, 14 14:30

A ja tylko odpowiem na pytanie, kto mialby modelowac te wszystkie detale. Algorytmy powinny modelowac ;). Powinny byc tez banki assetow, ktore mozna by sobie kupowac i skladac w calosc. Wiadomo, ze detale nie stanowia o jakosci gameplayu, ale one po prostu ciesza oko i daja wrazenie obcowania z nowa jakoscia. A no i wplywaja na te cala immersyje :)
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » So lis 01, 14 22:00

tak przypomne brak palca u Altaira w pierwszym AC - niby pierdoła ale robiła ten efekt - "wow on nie ma palca i to widać i jeszcze mu się tam nóż wysuwa"
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Zancudo » So lis 01, 14 22:40

Zancudo
Jack the Ripper

Postprzez ArecaS » So lis 01, 14 22:44

O, o, o! I o to mi chodzi! A teraz postaw się na miejscu developera, który w takich warunkach ma poprowadzić jakąś narrację czy w ogóle gameplay.

Nierealne, za dużo zmiennych. Zamiast zyskać swobodę tracimy kontrolę.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » So lis 01, 14 23:30

W takim razie trzeba zmienic podejscie. Po co narracja? To gameplay ma tworzyc narracje.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » So lis 01, 14 23:39

To w klony którego tytułu chcesz grać przez najbliższe lata: The Sims, Minecrafta czy Tetrisa? :P
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Zancudo » So lis 01, 14 23:45

Zancudo
Jack the Ripper

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole