Cała fabuła toczy się we łbie Big Bossa, ja już innej opcji nie widzę, no z wyjątkiem podróży w czasie.
Kilka drobiazgów:
- ucieczka Snake'a przed kolcami wyrastającymi z ziemi, same kolce do bólu przypominają jego własny róg
- w tej scenie Snake jest cały pokryty krwią, może kamuflaż z juchy obrazuje twisty jego psychiki na drugą stronę?
- klon Paz to mało powiedziane: wcześniej Snake z Ocelotem widzi ciało z identyczną blizną jak u dziewczynki ergo podróże w czasie potwierdzone
- w gruncie rzeczy chodzi o to, że mamy do czynienia z identyczną kopią lub tą samą osobą a nie tylko podróbką, chyba że blizna tym razem nie należy do niej
- nie mniej po co klonować Paz? Jeżeli dla przefiltrowania genetycznych wspomnień (czyli nie jak w AI core The Boss, gdzie szło o symulacje zachowań) to nic nie stoi na przeszkodzie żeby przywrócić każdą martwą postać w serii
- w sumie nie wiem czemu się dziwimy, że Skull Face ot tak sobie znika i pojawia się. W końcu jego definicja mówi że jest Duchem

- wątek z LET do końca nie jest przekonujący. Kopia Eliego jest ubrana dokładnie tak samo jak pierwowzór i jak ktoś słusznie zauważył, druga wersja budzi się/aktywuje gdy oryginał się "wyłącza". Przełączanie się ciał?
I jeszcze drugi trailer:
- co Code Talker robi na krześle obok Quiet? Znowu mamy jakąś formę przewidzeń/halucynacji/ducha
- czyli jednak Mantis kontroluje ognistego co widać w scenie w hangarze
- tutaj Skull Face przesłuchuje Hueya co skłania mnie coraz bardziej w stronę, iż jest to odbicie
Snake'a a nie odrębna postać ale nigdy nic nie wiadomo
- w sumie nie jest wykluczone, że w grze pojawia się jakiś motyw przeszczepiania ciał i wędrówki ducha/świadomości co tłumaczyłoby manifestacje Skull Face'a i Code Talkera