"Dobry, zły i brzydki", czyli o portach gier na PC

Moderator: GM

"Dobry, zły i brzydki", czyli o portach gier na PC

Postprzez ArecaS » So cze 27, 15 17:07

Za sugestią Ocwelota. Ciągnąc wątek z shouta, to ja się dziwię, że WB Games dopiero teraz się tak oberwało za jakość ich portów. Wcześniej z ich grami przecież też były olbrzymie problemy. Może nie na aż taką skalę jak z MKX i AK, ale zawsze był ten sam scenariusz - pierwotnie gra niegrywalna dla dużej części graczy, po czym kilka patchy poprawia sytuację, ale nadal są problemy. Wcześniej coś takiego dotknęło już Arkham City, MK9 czy Injustice. Jest natomiast nadzieja, że po akcji jaką im Valve zrobiło zaczą się bardziej do tematu przykładać.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Re: "Dobry, zły i brzydki", czyli o portach gier na PC

Postprzez Gac666 » So cze 27, 15 17:24

WB miało kilka wpadek. Tak z pamięci przypominam sobie oprócz MK9 i MKX jeszcze Gauntlet, był praktycznie niegrywalny na starcie. Ale 1 dzień później wyskoczyli z patchem i wszystko śmigało. No ale już z MK9 trwało to rok zanim poprawili netcode i optymalizacje (a ja z high details przeskoczyłem na ultra :P). Czekam teraz na to samo z MKX, może się doczekam (albo zdążę kupić nowy komputer :P)
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez uci » So cze 27, 15 20:12

War of North potrafi do dzisiaj być niegrywalne
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Gac666 » So cze 27, 15 23:42

Lotr: War in the North ostatnio odpalałem, próbując grać w coopie. Kurde dobrze chodziło wszystkim, tylko jełopy wymuszają tam Voice Chat, a nie da się go wyłączyć. Akurat był Steam sale i nie dało się grać, bo Voice chat się ciął :P. Osobiście używamy Mumble jako VOIP i nie lubie jak coś mi wymusza gorszą opcję :/.
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Osvelot » N cze 28, 15 01:09

Z poprawianiem netcode'a w bijatykach jest ten problem, że zanim go naprawią, to już nikogo nie obchodzi gra po sieci :I
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Postprzez Gac666 » N cze 28, 15 01:25

E, tam MK9 odżyło dzięki poprawie i nawet ponownie się sprzedało :)
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez Osvelot » N cze 28, 15 02:17

Kiedy to się stało, w sumie? Gra ktoś jeszcze?
Obrazek
Osvelot
Solidus Snake

Postprzez ArecaS » N cze 28, 15 02:27

Ja tam bym grał, gdyby mi jakoś przyzwoicie działało. A co, chętny? W sumie na jedną czy dwie partyjki mógłbym skołować sprzęt.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gac666 » N cze 28, 15 09:38

Patch wyszedł jakoś 1.5 roku temu? Ja tam czasem gram, choć głównie na single'u. Ale jakoś 2 miesiące temu grałem turniej z kilkoma osobami :)
Obrazek
Gac666
Big Boss

Postprzez uci » N cze 28, 15 10:53

LotR:WoN chyba fanowsko łatali, bo był glitch który uniemożliwiał skończenie gry + problemy z lootem na co-opie :P
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Solidny » Pt lip 03, 15 11:01

Jak na kotaku to złożony raport
http://kotaku.com/sources-warner-bros-k ... 1714915219

Najlepsze fragmenty:
“I will say that it’s pretty rich for WB to act like they had no idea the game was in such a horrible state,” said one quality assurance tester who worked on the game for years. “It’s been like this for months and all the problems we see now were the exact same, unchanged, almost a year ago.”

Od prawie roku stan wersji pc się nie zmienił w testach.

[...]Warner Bros. was aware of the many issues facing Arkham Knight on PC and that the publisher chose to ship the game regardless, not to maniacally screw over customers—but because they believed it was good enough.

WB uważało że port pc jest spoko loko.
“Getting it to work on consoles was impossible for months,” said our tester source. “That’s part of why the game got delayed so many times, they were totally unprepared for how hard it was on next-gen consoles.”

Przypomina się MGS4, czyli przecenienie możliwości next-genów.
According to Kotaku's sources, the PS4 and Xbox One were harder to work with than Rocksteady thought, so of roughly 100 QA testers, only 10 were assigned to report on the PC port.

Jednak nie tak prosto robić na konsole. Więc dali koło 100 testerów do nich, a do portu pc 10...
It had a capped frame rate of 30 frames-per-second, despite Nvidia releasing an early marketing video that demonstrated 60 frames-per-second. (The frame rate can be upped by editing a file that Warner Bros. has instructed people to avoid.)

Materiał wypuszczony przez nvidię pokazywał 60 klatek, w grze mamy zablokowane 30. Ktoś przeanalizował filmik i stwierdził, że gra była spowolniona, a potem filmik przyspieszony, żeby stworzyć takie złudzenie, ale to tylko domniemanie (na podstawie zniekształceń dźwięku). To akurat słyszałem od Jima Sterlinga, dobry filmik, jak zwykle - https://www.youtube.com/watch?v=H_euReGOTGk.
Z tego samgo filmiku można też dowiedzieć się, że WB zmieniło wymagania do wersji PC mniej niż dzień przed premierą (jak to miło że tak promowali preordery) :).
High Voltage Software was tasked with the PC version of Mortal Kombat X, and was apparently overwhelmed by the project.
[...]“It’s usually an external studio that gets hired to do the PC version,” the source continued. “A lot of these ‘port houses’ tend to over-promise and under-bid to get the job. I think the way port-houses work is a pretty under-exposed part of the industry. They do the dirty work for AAA studios, sometimes with the goal of funding their own original game. A lot of times, they can really struggle to break out.”

To nie pierwszy raz kiedy WB zatrudnia firmę z tuzinem pracowników żeby robiła port. Iron Galaxy robiło już Arkham Origins i tam też była masa problemów. Cholery można dostać przez tych wydawców.
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Gillian » Pt lip 03, 15 11:08

Pc gracze sami sobie winni!! Jakby kupowali gry na premiere po steamowych cenach to moze oplacaloby sie robic te porty. Ale skoro wszyscy czekaja na promo za 5 dolarow to z czego robic te konwersje?
Gillian
Uber Big Boss

Re:

Postprzez Solidny » Pt lip 03, 15 11:19

Gillian napisał(a):Pc gracze sami sobie winni!! Jakby kupowali gry na premiere po steamowych cenach to moze oplacaloby sie robic te porty. Ale skoro wszyscy czekaja na promo za 5 dolarow to z czego robic te konwersje?

Kupowaliby, gdyby dało się w nie grać. I koło się zamyka :). Na szczęście nowo wprowadzona refundacja na steamie może w tym temacie coś zmienić i ludzie będą bardziej skłonni do ryzyka.

Wiadomo jednak, że gra najwięcej zarabia na premierę. Jak ktoś czeka na promocję pół roku albo dłużej, to znaczy, że nie może sobie na premierową cenę pozwolić. W końcu dobro luksusowe.
Solidny
Zanzibar

Postprzez Gillian » Pt lip 03, 15 11:22

No ja tak pol zartem pol serio. Jesli produkt jest dobry i dopracowany to sie sprzedaje. Jesli podchodzi sie do tego na zasadzie "damy goofno bo i tak sie nie sprzeda" to ciezko nie olac cieplym moczem.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Solidny » Pt lip 03, 15 11:28

Mniejsza o to, ale fałszowanie pokazów i akcje jak ze zmianą wymagań kilka godzin przed premierą to już daleko za granicą grubego przegięcia. To nawet nie downgrade jak przy Watchdogs, to ukrywanie, że w ten szajs ledwo da się grać - w Batmobilu framerate spada do pojedynczych cyfr. To jest nowa kategoria słabego portu, czyli taki do wycofania ze sklepu dzień później.
Solidny
Zanzibar

Re:

Postprzez Osvelot » Pt lip 03, 15 11:57

Gillian napisał(a):No ja tak pol zartem pol serio. Jesli produkt jest dobry i dopracowany to sie sprzedaje. Jesli podchodzi sie do tego na zasadzie "damy goofno bo i tak sie nie sprzeda" to ciezko nie olac cieplym moczem.

Otóż to. Z nowym MK celowo czekam do Komplete Edition czy innego GOTY - niekoniecznie dla ceny 5 pieniędzy, ale po to, żeby port był dorobiony. I żeby nie było jaj z DLC jak teraz. Online i tak odżyje chociaż na trochę, jak wypuszczą taką edycję.
Obrazek
Osvelot
Solidus Snake

Postprzez ArecaS » Śr lip 29, 15 00:30

Właśnie zauważyłem, że na Steam można zrobić pre-order na Final Fantasy Type-0 HD. Pomijam fakt, że jestem pozytywnie zaskoczony, iż w ogóle ma coś takiego się ukazać w zrozumiałym języku. Moją uwagę przykuła sekcja z wymaganiami technicznymi:
MINIMUM:
Processor: CPU Core i3 2.5GHz
Memory: 4 GB RAM
Graphics: GTX560Ti or AMD Radeon 7790 mp4 [H.264]
DirectX: Version 11
Hard Drive: 30 GB available space

RECOMMENDED:
Processor: CPU Core i5 2.7GHz
Memory: 6 GB RAM
Graphics: GTX750 mp4 [H.264]
DirectX: Version 11
Hard Drive: 30 GB available space

Pragnę przypomnieć, że mówimy o porcie z PSP. O PORCIE Z PSP. Maszynki, której procesor był taktowany na 333MHz (a i to jak ktoś sobie odblokował), a 64MB RAM w nowszych wersjach nawet nie było w całości wykorzystywane! Coś mi mówi, że szykuje się mistrzowski port ze strony SE.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » Śr lip 29, 15 07:32

Nie, to port z PS4 stad takie wymagania.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » Śr lip 29, 15 07:54

Nadal mówimy o grze z PSP z podbitą rozdzielczością. To ile robią po drodze kroków nim gra trafi na PC nie czyni tych wymagań mniej śmiesznymi.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Pabian01 » Śr lip 29, 15 09:50

Port portu - to nie może się udać :D
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » Śr lip 29, 15 12:35

ArecaS napisał(a):Nadal mówimy o grze z PSP z podbitą rozdzielczością. To ile robią po drodze kroków nim gra trafi na PC nie czyni tych wymagań mniej śmiesznymi.

No ale właśnie to ma znaczenie i przez ten fakt te wymagania nie powinny dziwić. Ja wiem, że wydaje się to być śmieszne, ale to jest to samo co z wymaganiami DOSowych gierek na GOGu.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » Śr lip 29, 15 13:46

Tylko że ja rozumiem skąd to się bierze i nadal uważam, że to śmieszne. Wiesz, oni mogą to odpalać przez emulator NESa w 24k i 3600FPS, a potem downscalować do 4k i 120FPS, jeżeli im tak wygodniej. Wtedy też będą wymagania z kosmosu i będę wiedział skąd się biorą. Tylko to nadal nie będzie najbardziej optymalna metoda by uzyskać ten sam efekt końcowy. OK, może oni dodali tutaj parę efektów i poprawili kilku modeli, ale na screenach nadal nie widzę nic, co by uzasadniało tak kosmiczne w tym kontekście wymagania. To nadal wygląda jak gra z PSP z podbitą rozdzielczością, a nie tytuł z PS4. Dla porównania, może nie mówimy tu o Type-0, ale Crisis Core (mają chyba ten sam silnik) udało mi się przez emulator odpalić na moim tablecie w rozdzielczości 720p i z całkiem znośnym frameratem (w miarę spokojnie ciągnął powyżej 50FPS). Przypominam, że mówimy o emulacji na średniej klasy tablecie z Androidem. Efekt nie był wiele gorszy niż to co widziałem w tym porcie. Ja wiem, że to nie ma bezpośredniego przełożenia, ale i tak wychodziłoby na to, że tę grę pewnie można by było odpalić wykorzystując znacznie mniej zasobów. Trzeba tylko chcieć. Natomiast, że SE robi porty na PC generalnie kiepskie, to widać chociażby po recenzjach trzynastek na Steam.

Porównanie z grami z GoGa IMO chybione. Na GoG mówimy jednka o typowej emulacji i generalnie zmuszaniu gier do pracy na maszynach, pod które nie zostały napisane. Do tego te wymagania są zawyżone względem oryginałów, ale nadal bardzo niskie w kontekście współczesnych PC i wynikające pewnie głównie z braku testów na słabszym sprzęcie. Jeżeli wymagania wersji na Steam też wynikają tylko z braku testów na słabszym sprzęcie, to ok - odzyskają w moich oczach. Nie chce mi się tylko w to wierzyć, skoro rzucają rekomendowanym 6GB RAM. :|
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » Śr lip 29, 15 14:21

Rzecz w tym, że nie wiadomo, w jaki sposób powstał ten port na PS4. Mógł być zwyczajnie robiony po linii najmniejszego oporu - jakiś emulator PSP z dodatkami. Tak że akurat na PS4 hula - nie trzeba było się spinać, żeby uciąć tu i tam, bo i tak konsola ma wystarczający zapas mocy. Potem przyszło to przeportować na PC już z PS4. Nikt nie będzie na nowo pisał konwersji z PSP na pieca przecież. Wymagania sprzętowe wynikają właśnie ze specyfiki portu a nie tego, co widać na screenach. Gdyby ktoś to pisał pod PC to pewnie miałoby dużo niższe wymagania, ale powtarzam - nie opłaca się.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » Śr lip 29, 15 14:59

A ja cały czas powtarzam, że jako gracza gówno mnie obchodzi w jaki sposób ten port powstawał, skoro efekt końcowy jest kiepski. Kwestię tego czy port jest dobry, czy zły i tak ocenia się przez pryzmat efektu końcowego.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Faja » Śr lip 29, 15 16:30

Ty już kraczysz, że efekt końcowy jest kiepski, a premiery jeszcze nie było.
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez ArecaS » Śr lip 29, 15 16:45

Takie wymagania systemowe w porcie tytułu z PSP już uznaję za porażkę. Natomiast rzeczywiście mają jeszcze szansę pozytywnie mnie zaskoczyć.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Faja » Śr lip 29, 15 16:56

Z PS4
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez ArecaS » Śr lip 29, 15 18:10

To niech wygląda jak tytuł z PS4, a nie z PSP.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Faja » Śr lip 29, 15 18:14

jawnogrzesznica a wygląda identycznie jak z PSP?
Faja
Big Boss

Postprzez ArecaS » Śr lip 29, 15 19:17

Dobra, poczytałem aż co pozmieniali w tym remasterze na PS4. Są tekstury i modele postaci w wyższej rozdzielczości. To widać, zwłaszcza po postaciach. Jest pierdyliard nowych efektów. To tłumaczy wysokie wymagania portu, ale efekt daje dość mizerny. To co widać na screenach poniżej może nie wygląda tak samo jak na PSP, ale choćby na screenach poniżej z miejsca widać rodowód gry i te dodane wodotryski nijak nie potrafią tego zamaskować. W związku z tym jeżeli na PC nie da się ich nawet wyłączyć, to dostrzegam tu problem z portem. Jeżeli da się je wyłączyć, a nadal są takie wymagania, to tym większy problem. Tyle ode mnie w temacie i czekam do premiery by sprawdzić, czy moje przewidywania się sprawdzą.

Obrazek
Obrazek
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Powrót do Gry i Konsole