[SPOILERY] The Truth

Początek rewolucji Big Bossa i przekształcenie serii jaką znamy

Re: [SPOILERY] The Truth

Postprzez SALADYN » Pn lis 02, 15 01:34

Paz ginie w wyniku eksplozji drugiej bomby, tak jak to miało miejsce w GZ. Ta sama scena w PP musi być jakimś omamem Venoma skoro cały wątek kończy się w ten niewyjaśniony sposób.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Curtis » Pn lis 02, 15 02:31

Nie wiadomo która część jest projekcją a która miała miejsce naprawdę...
Osvelot jest Bogiem
Curtis
The Sorrow

Czytam: Nie podam bo jak skończę będzie nieaktualne

Postprzez Faja » Pn lis 02, 15 08:00

Buehehe zakonczenie GZ jest na bank projekcja
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Metyl » Pn lis 02, 15 20:32

to ta bomba w koncu wybuchła czy to byla ta rakieta z wrogiego helikoptera? czy mamy sobie to sami zinterpretwoac w mysl " fakty nie istnieja a jedynie interpretacje " ?

Myślę, że taka właśnie jest idea Phantom Pain - Kojima pokazał Ci kawałek czegoś, a resztę musisz sobie sam dopisać.

Nie... Doszukujesz się drugie dna tam gdzie go nie ma... Medyk wtedy jeszcze nie wie że jest medykiem... (...)
Myślę że nie ... Nie jesteśmy w stanie jednoznacznie stwierdzić kiedy on się dowiaduje bo nie mamy pojęcia ile czasu mija od symbolicznego "odwrócenia taśmy" w jego łapie, więc nie mamy punktu zaczepienia...

No to albo z całą pewnością wiemy, że w misji 43 Venom nie wie, że jest medykiem (czyli wiemy w którym momencie się dowiedział) albo nie wiemy od kiedy wie (i wtedy równie dobrze może wiedzieć od misji 43) => dostrzegam pewną niespójność w Twoich wypowiedziach. I to, ile czasu mija OD "odwrócenia taśmy" nie ma znaczenia dla ustalenia kiedy się zorientował, że jest medykiem.
Mi chodzi o to, że sam fakt, iż Venom dopiero po misji 46 podchodzi do lustra i widzi w nim medyka nie przesądza jeszcze, że ta scena ma miejsce po misji 43 - czy nawet jakiejkolwiek wcześniejszej. Tak mi to przyszło do głowy, bo po akcji na Quarantine Platform Venom zamiast od razu wyjść na zewnątrz wraca do środka, depcze łuski, idzie przez korytarz i i klęczy na ziemi - a potem od razu jest scena z paleniem zwłok. Nie wiadomo czy po "klęczeniu" od razu wyszedł z budynku czy może np. odwiedził po drodze łazienkę - i tam dla relaksu postanowił sobie posłuchać walkmana. Nie twierdzę, że tak jest ale: umywalka jest zakrwawiona, Venom ma na sobie ten sam strój, w którym "robi" misję 43 i w ogóle jakoś tak by to pasowało.

Zresztą to nie ma znaczenia.

Równie dobrze mógłbyś powiedzieć, że to, że Venom nie jest prawdziwym Bossem nie ma znaczenia. Jest masa momentów, które po zrobieniu misji 46 nabierają nowego znaczenia. I gdybyśmy czysto teoretycznie założyli, że Venom od początku gry wie kim jest, to może okazać się, że niektóre sceny mają
trzecie dno... choćby opisany wcześniej przeze mnie temat mordowania pacjentów przez lekarza, który nie umiał ich wyleczyć.

Btw. zauważyliście, że w łazience na samym początku gry jest pełno broni, a w True Ending łazienka jest pusta ?...
Metyl
Black Viper

Postprzez SALADYN » Pn lis 02, 15 20:42

Metyl napisał(a):Tak mi to przyszło do głowy, bo po akcji na Quarantine Platform Venom zamiast od razu wyjść na zewnątrz wraca do środka, depcze łuski, idzie przez korytarz i i klęczy na ziemi - a potem od razu jest scena z paleniem zwłok. Nie wiadomo czy po "klęczeniu" od razu wyszedł z budynku czy może np. odwiedził po drodze łazienkę - i tam dla relaksu postanowił sobie posłuchać walkmana. Nie twierdzę, że tak jest ale: umywalka jest zakrwawiona, Venom ma na sobie ten sam strój, w którym "robi" misję 43 i w ogóle jakoś tak by to pasowało.

Niby racja ale też w tle słychać odgłosy jakiejś bitwy, raczej wątpię żeby to była likwidacja kolejnych zarażonych skoro wszyscy już nie żyją. Ewidentnie jest to dziura w fabule którą nie da się załatać domysłem.

Metyl napisał(a):Btw. zauważyliście, że w łazience na samym początku gry jest pełno broni, a w True Ending łazienka jest pusta ?...

Ciekawe, aczkolwiek to pewnie tylko niedopatrzenie.
SALADYN

Postprzez Metyl » Pn lis 02, 15 20:52

Ciekawe, aczkolwiek to pewnie tylko niedopatrzenie.

...jak w Ground Zeroes zauważyłem, że nigdy nie widzimy całej twarzy medyka to też mówiłem, że to niedopatrzenie...;)
Metyl
Black Viper

Postprzez SALADYN » Pn lis 02, 15 21:03

No faktycznie ale gdyby ją pokazali czy to by cokolwiek zmieniło ?
SALADYN

Postprzez Osvelot » Wt lis 03, 15 23:08

A co jeżeli ja jestem Big Bossem?

Albo któryś z was?

Albo Venom?

Obrazek
Obrazek
"From now on... call me Big Bonus."
Osvelot
Solidus Snake

Gram: w pici-polo na małe bramki

Postprzez Metyl » Wt lis 03, 15 23:35

...albo Miller...
Załączniki
Miller 4.jpg
Metyl
Black Viper

Postprzez Curtis » Śr lis 04, 15 00:35

Obrazek

Co wy wiecie o byciu Bossem... Albo agentem...
Osvelot jest Bogiem
Curtis
The Sorrow

Postprzez diouf89 » N lis 08, 15 22:22

mam kolejne 2 pytania:
1. Kiedy wykonamy misje na ocene S wtedy slyszymy " that why You are the best BOSS the ONE and ONLY, mysice trolling KOIJMY czy celowo wprowadzal nas tymw bład ?
2. po pokonaniu salahantropusa i po smierci SKULL FACE widzimy go pozniej w scene w MOTHER BASE, jak to wytlumaczyc ?
diouf89
Inkarnacja VR

Postprzez SALADYN » Pn lis 09, 15 01:21

Czytaniem forum i nie szukaniem dziury w całym.
SALADYN

Postprzez Crusher » Pn lis 09, 15 18:39

SALADYN napisał(a):Czytaniem forum i nie szukaniem dziury w całym.

Raczej: nie szukaniem całego w dziurach >:-> huehuehue
Crusher
Vamp

Postprzez Solidny » Pn lis 09, 15 20:52

Crusher napisał(a):
SALADYN napisał(a):Czytaniem forum i nie szukaniem dziury w całym.

Raczej: nie szukaniem całego w dziurach >:-> huehuehue

https://www.youtube.com/watch?v=mCOGJ8565yA
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Curtis » Pn lis 16, 15 05:04

Właściwie nie wiem w jakim temacie umieścić ten post...

Oglądając jeden z polskich podcastów o MGS V natknąłem się na jedna z ciekawszych teorii dotyczących TPP. Chodzi o Hueya. Emmericha. Jego historia ma odzwierciedlać stosunki Kojimy i Konami. Przez całą grę Huey nosi takie okularki:

Obrazek

Ale już w scenie osądzenia Emmericha, gość ma te same okularki co Kojima w Ground Zeroes

Obrazek

Otóż autor teorii twierdzi, że scena z sądem nad Emmerichem wpisuje się w moment kiedy zapadły decyzje o cięciach dotyczących gry. Kojima w ten sposób chce tłumaczyć się, że taki a nie inny kształt tej gry to nie jego wina i że jest to swego rodzaju środkowy palec skierowany do Konami.. A ze względu na to, że czasu i kasy było już niewiele to sam zabieg musiał być subtelny. Huey ciągle powtarzał, że wszystko co się wydarzyło to nie jego wina a w czasie sceny gdy wysyłają go na pontonie sam rzuca oskarżenia wobec Diamond Dogs czy Millera.

Koniec końców Huey ma odzwierciedlać stosunek Kojimy do ostatecznego kształtu MGSa V, a także świadomość Kojimy, że sam Japończyk będzie obarczony odpowiedzialnością za to jak TPP wygląda pomimo, że to nie jego wina.

Przyznam szczerze jak w 80% TPP nie widzę żadnego ciekawego drugie dna tak ta teoria mi się podoba
Osvelot jest Bogiem
Curtis
The Sorrow

Postprzez Gillian » Pn lis 16, 15 08:19

Z drugiej strony Diamond Dogs (Konami) przez cala gre podejrzewalo Hueya (Kojima) o zdrade, a ten byl przekonany, ze jest niewinny. Wrecz odrzucal swoje winy, udawal ze nic nie zrobil (a wiemy co zrobil) i kiedy sie wydalo, przerzucal odpowiedzialnosc na DD. Czyli porownanie siebie do Emnericha nie wyszloby Hideo tak dobrze. Chyba ze chcial zasugerowac, ze jest swiadom, iz sam z*ebal, ale bal sie przyznac? :D
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Osvelot » Pn lis 16, 15 11:41

Obrazek
Pasuje.
Obrazek
Osvelot
Solidus Snake

Postprzez Tidus93x » Pn lis 16, 15 11:46

A to on nie zmienił okularków, bo tamte mu Ocelot roztopił?

Anyway zgadzam się z TK, jeżeli Huey=Kojima, to nie przedstawił się jako pozytywną postać :P
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez Curtis » Pn lis 16, 15 12:22

Może być tak jak pisze TK ale może być też tak, że fragment z sądem nad Hueyem nie był pierwotnie zaplanowany i jest efektem dynamicznych wydarzeń między Konami a Hideo przez co mamy odrobinę wykluczający się przekaz przez całą grę bo nie było sposobu zmiany tego co wcześniej już zrealizowano w narracji postaci. Sam motyw motorówki nawet od biedy pasuje jako alegoria wywalenia w cholerę całego KojiPro. Po prostu tej teorii smaczku dodaje fakt, w którym momencie gry następuje. Jest to moment kiedy wszystko klejone jest na szybkości, nic nie trzyma się kupy. Sam finał tego wątku fabularnego sam w sobie nie dodaje moim zdaniem nic do fabuły TPP jako całości, jest bo jest. Albo Kojima w ostatniej chwili dał radę tam coś więcej upchnąć

Tidus z okularami było tak jak piszesz zostały roztopione. Ale chodzi o to że Huey ma konkretnie te same seledynowe oczy, które Kojima miał w czasie misji gdy ratujemy go w Ground Zeroes. Natomiast gdy ratujesz go w TPP Big Medic wręcza Kojimie okulary białe.
Osvelot jest Bogiem
Curtis
The Sorrow

Postprzez Tidus93x » Pn lis 16, 15 13:41

Okej, coś w tym jest. Przez całą grę myślałem sobie "No dajcie już spokój biednemu Huey'owi, przecież to fujara jak synalek, on by w życiu nie zdradził" a tu taki zonk. A jeśli to zostało dodane naprędce na końcu to tym gorzej dla TPP, bo Huey w obecnej formie to najlepiej napisana postać w tej grze.

Sprawdziłem, oksy rzeczywiście te same, ale nie doszukiwałbym się w tym sensu - ot użyty ponownie model.

Co nie zmienia faktu, że teoria jest zacna.
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez Curtis » Pn lis 16, 15 14:09

Smaczku całości dodaje fakt, że nawet gdy Huey zarzuca psom, że żyją w kłamstwie to dodaje też że sam robi to samo. Tak jak Kojima... Przecież on nie jest na tyle głupi, wiedział, że TPP się ludziom nie spodoba, nie spodoba się konkretnym ludziom czyli fanom. Przecież ten cały debriefing, który nakręcono mógł mieć dwa zadania... Pożegnać się z fanami i w pewien sposób zasugerować, że słuchajcie ja was teraz robię w balona i ten MGS V nie będzie taki oh ah ale nie mam innego wyjścia.
Osvelot jest Bogiem
Curtis
The Sorrow

Postprzez Tidus93x » Pn lis 16, 15 14:15

Mam nadzieję że wiedział. Mam nadzieję, że nie jest tak głupi. Jakoś tak lżej by mi było wiedząc, że to jednak nie on wysrał się na nas, tylko Konami.
Obrazek
Tidus93x
Jack the Ripper

Postprzez Gillian » Pn lis 16, 15 14:17

Nie wiem czy coś takiego można na szybko "upchać". Zrobienie takiej scenki to nie tylko chęć Kojimy, a też konieczność ściągnięcia voice aktorów żeby dograć dialogi i zrobienia mo-capu do scenki.
Proces twórczy gry przecież nie pokrywa się z przebiegiem fabularnym. Gry nie pisze się jak książkę, gdzie dodaje się kolejne strony opowieści w czasie.

Jedyne co w tej chwili wydaje mi się możliwe na szybko zmienić to model okularów, bo to nic nie kosztuje. Reszta musiałą być zaplanowana i wcześniej wyreżyserowana oraz nagrana na etapie nagrywania dialogów i scenek.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Curtis » Pn lis 16, 15 14:23

Właściwie to TK masz rację. Nie wiemy jednak na jakim etapie pisania scenariusza zaczęła się cała chryja i kiedy konflikt Konami - KojiPro się zaczął to nie wiemy czy cały scenariusz był napisany.

Zresztą nie ma faktów są tylko interpretacje ;]
Ostatnio edytowano Pn lis 16, 15 20:23 przez Curtis, łącznie edytowano 1 raz
Osvelot jest Bogiem
Curtis
The Sorrow

Postprzez SALADYN » Pn lis 16, 15 15:21

Okulary to ślepy zaułek, toż to po prostu lokowanie produktu, nie szukałbym tu żadnego przekazu.
SALADYN

Postprzez Osvelot » Pn lis 16, 15 15:52

Curtis napisał(a):motyw motorówki

Nazywasz to "motorówką", ale to oczywiste... KAŻDY jest w stanie dostrzec, że to ponton! Bo jesteś zbieraniną dzikich motorówek! I chciałeś wierzyć, że ten ponton także nią był. Żeby poczuć jakąś więź. Żeby walczyć ze swoją samotnością. Chciałeś czegoś, do czego mógłbyś się zaczepić! Udowodnić, że zasługujesz, żeby żyć! Chciałeś zapomnieć śmierć! Swoje grzechy! Więc czepiasz się pontonów, motorówek... nawet Dużego Dowódcy.

OTWÓRZ OCZY
Obrazek
Osvelot
Solidus Snake

Postprzez Curtis » Pn lis 16, 15 16:34

Chciałeś zapomnieć Swoje grzechy!

I tu się mylisz przyjacielu gdyż jak wiadomo ja nie grzeszę więc nie ma czego zapominać...
Osvelot jest Bogiem
Curtis
The Sorrow

Postprzez DanteeChaos » Wt lis 17, 15 13:49

Mam wrażenie, że zeszliśmy trochę z tematu.
Najnowszy update: wygląda na to, że trzasko-piski w scence się zmieniły https://www.reddit.com/r/NeverBeGameOve ... _the_n313/
DanteeChaos
Arnold

Postprzez Osvelot » Wt lis 17, 15 15:12

O kuźwa, faktycznie. Coś mi rzeczywiście brzmiało dziwnie, a akurat parę dni temu nagrywałem sobie scenkę z The Truth, bo zmęczyło mnie szukanie metody na wygrzebanie muzyki ze scenki prosto z plików gry.

To kompletnie dwa różne dźwięki, a ziomki z forum MSX potwierdzają, że w końcu to brzmi jak MSX, a nie - jak dotychczas - jak PC-6001. To, oraz że brzmi jak header ROMu z Metal Gearem (w przeciwieństwie do Portopii, której ślady znaleźli do tej pory w poprzednich dźwiękach). Ale z tym drugim bym się nie rozpędzał, bo to tylko wrażenia słuchowe, nie wiem na ile zapaleńcy MSXa rozpoznają gry na słuch po wsadzeniu kasety :F Ale warto poczekać na oczyszczenie dźwięku i przeanalizowanie go jako ewentualnego zapisu typowego dla MSX.
Obrazek
Osvelot
Solidus Snake

Postprzez Gillian » Wt lis 17, 15 15:19

Obrazek
Gillian
Uber Big Boss

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Metal Gear Solid V