Jak powstal Raiden

Pytania dotyczące Sons of Liberty i dodatku Substance

Moderatorzy: Snake., GM

Jak powstal Raiden

Postprzez kul2 » Cz wrz 14, 06 10:06

Metal Gear Saga Vol. 1 - niedostepny dla nas, podobno strasznie nudny i nie prezentujacy niczego nowego dodatek w postaci plyty dvd, majacy przedstawic calusienka historie serii MG.

Kojima i grupa ludzi odpowiedzialnych za projekty, zorganizowala inna grupe ludzi, konkretnie grupe kobiet, ktore nie graja w gry. Kobiety owe mialy przedstawic swoje zdanie na temat gier a'la MGS. Wszystko odbywalo sie przed faza produkcji MGS2. Wiekszosc kobiet, bedacych uczennicami pierwszy klas szkoly srednie, stwierdzila ze nie lubi grac w gry kierujac starym facetem. Nigdy nie kupilby gry, w ktorej bohaterem jest stary, brzydki facet. Ekipa bardzo sie zawiodla. Kojima poszedl do Shinkawy i powiedzial zeby stworzyl postac na podstawie tego co kobiety mowily.
Tak oto powstal Raiden.

A teraz wyobrazcie sobie, ze gdyby nie te kobiety, to MGS X bylby prawdziwy, caly MGS2 wygladalby zupelnie inaczej, fabula bylaby zdecydowanie inna i seria zamknelaby sie w MGS3 ;)
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez kotlet_schabowy » Cz wrz 14, 06 13:32

Ta, co? o tym wiem z Game Planu i nie podoba mi si? to, ale tak to jest w biznesie, a gry s? nim tak?e. Jednak z Twojego podsumowania jedna rzecz wynika pozytywna : seria nie sko?czy?a si? na MGS 3 :).
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez kul2 » Wt gru 19, 06 11:13

A co Wy czuliscie, gdy zobaczyliscie bialowlosego po raz pierwszy?
Mnie to strasznie zaskoczylo, nie denerwowalem sie grajac nim, ba spodobalo mi sie, ze Kojima znowu mnie oszukal.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Sage » Wt gru 19, 06 13:26

well, zaskoczenie żadne, bo zanim pierwszy raz siadłem do mgs2 to znałem fabułę na pamięć. Sama gra nim podobała mi się dużo bardziej niż snejkiem.
TONIGHT WE DINE IN HELL!
Obrazek
Sage
Zanzibar

Postprzez Infernal Warrior » Wt gru 19, 06 18:57

Mnie zaskoczylo pojawienie sie kogos innego. Wiedzialem ze w MG gra sie Snake'iem w MGS gralem i tam tez byl Snake a tu tylko chwile gram Snake'iem a potem nagle pojawia sie jakis nowicjusz. Spodobalo mi sie to nowatorstwo aczkolwiek wolalbym aby tu tez gralo sie Solidem
Infernal Warrior
Raging Raven

Postprzez PiotrB » Wt gru 19, 06 19:10

Byłem zaskoczony, gdy przeczytałem recenzję MGS2 autorstwa HIVa w MGS2. Po lekturze tej recenzji nawet nie byłem pewien czy MGS2 sprosta moim oczekiwaniom, ale na szczęście sprostał.

Dzięki Raidenowi gracz mógł "spojrzeć" na Snake'a z innej perspektywy co było bardzo interesujące. Choć jego wygląd jest trochę przeszadzony (bliżej mu do kobiety niżeli mężczyzny).
PiotrB
The Fear

Postprzez kul2 » Wt gru 19, 06 20:23

PiotrB napisał(a):Choć jego wygląd jest trochę przeszadzony (bliżej mu do kobiety niżeli mężczyzny).

Deal with it, przerobione w pierwszym poscie.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez kotlet_schabowy » Wt gru 19, 06 20:46

Miałem podobną sytuację jak PiotrB, wiedziałem o pojawieniu się w grze Raiden'a z recenzji w Psx Extreme, i dobrze, nie podanie takiego faktu byłoby dla mnie nieprofesjonalne. Inna sprawa, że parę innych rzeczy też się dowiedziałem, nie mówiąc już o kuszących opisach fabuły i opisach przejścia gry. Ogólnie wiedziałem sporo, ale powiedzmy, że nie wszystko, co najciekawsze. Jednak po prawie roku posiadania PS2 dostałem od Rodziców MGS2 : Substance na urodziny (dołożyłem też od siebie :)). Po akcji na tankowcu i wyjeździe Raiden'a windą na Shell A czułem niemiłe uczucie niedosytu i jeszcze czegoś, ale "pogodziłem się z tym" wiedząc, że czeka mnie sporo ciekawych "atrakcji" w grze, i nie zawiodłem się. Nie taka "zła" postać, wygląd może nienajlepszy (dla mnie wystarczyłoby, gdyby miał ciemniejsze włosy i może nie taką gładką cerę i "łanne" oczy). Denerwowało mnie trochę jego początkowe "nicniewiedzenie", co łączyło się z przesadą w ilości niektórych rozmów przez codec (tak do akcji ze Stillman'em to miazga, wogóle i ilość rozmów przez codec i cut-scen'ek). Ogólnie jednak pozytyw, szczególnie z mieczem :).
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez Old Snake » Wt gru 19, 06 21:13

Ja w sumie wiedziałem, ze jest inna postać niż Snake ale nie wiedziałem jak wygląda. Na początku scenariusza Plant myślałem, że nadal występuje Snake, troche się zdziwiłem jak zobaczyłem blondynka. Wkurzyło mnie najbardziej że z doświadczonego gracza robią jakiegoś nooba, Raiden i jego teksty w stylu "What?", 'What is this?" itd. Zwłaszcza że na tankerze nie było takich akcji. Raidena polubiłem tak w 2/3 gry i oczywiście kapitalnie wykonany pomysł z użyciem katany.
Najbardziej rozbroił mnie mój ojciec, który myślał że gram kobitką ale nie wyprowadziłem go z błędu, bo i tak nie zrozumiałby tego.
Świat to poligon między dobrem, a złem
Old Snake
Vamp

Postprzez uci » Cz gru 21, 06 22:19

no cóz gdyby nie te panie to seria skońćzyła by się na MGS3 i niewiadomo czy teraz bysmy nie mieli MPO, historii BB, MGS4 na PS3 itd.

choć mi sie zawsze zdawalo że w betach raiden mial byc babką...a potem szok że od samego początku mial byc to facet...
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Anik » Pn sty 15, 07 00:45

Uwielbiam Raidena (tak samo Solida)

A co do jego "inteligentnych w drugą stronę pytań" to facio jest w całkowicie nowej sytuacji, na 90% chrzaniłabym tak samo :wink: No bo "Idź uratuj se prezydenta" " Taa prościzna dajcie mi 15min i wykałaczke żebym mógł sie obronić"

Jestem przyzwyczajona "sterować" (jak to brzmi*_*) ładnymi facetami, bo nie możliwe jest równocześnie grać w japońskie gry i czepiać sie takich rzeczy
Ostatnio edytowano N mar 18, 07 10:31 przez Anik, łącznie edytowano 1 raz
Anik
Crying Wolf

Postprzez Johny Sasaki » Pn sty 15, 07 02:08

Hyh ja tez lubie Raidena. Jego uczucia i to co przezywa sa w pewnym stopniu mi bliskie... Jak ktos widzial moje zdjecie, to zapewne zauwazyl, ze nie tylko uczucia i przezycia :wink: SS i BB lubie za trzezwe patrzenie na swiat, Raidena za design + charakter + to co juz wymienilem.
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Postprzez kotlet_schabowy » Pn sty 15, 07 16:33

Anik napisał(a):A co do jego "inteligentnych w drugą stronę pytań" to facio jest w całkowicie nowej sytuacji, na 90% chrzaniłabym tak samo :wink: No bo "Idź uratuj se prezydenta" ".. taa prościzna dajcie mi 15min i wykałaczke żebym mógł sie obronić" :lol:

Wiesz, to jednak żołnierz wyszkolony w takich zadaniach i nie wyobrażam sobie niektórych jego pytań w prawdziwym zadaniu bojowym. Całe Big Shell powinien znać na pamięć z briefing'u i prób w VR a nie zadawać pytania "Strut ?".
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez Johny Sasaki » Pn sty 15, 07 16:39

No bo to moze mialo byc takie wiesz... Podobne do MGS1, tam Snake tez czasem zadawal pytania;p
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez Anik » Pn sty 15, 07 17:07

No bo teoria a praktyka to nie to samo... np. jak jest z moim angielskim :D Niby potrafisz a boisz się z angolem pogadać

A tym bardziej że Raiden wiedział że to nie jest naprawdę... w grze zabija sie łatwo, w VR też...

Aaa... o te pytani chodzi, więc on w VR miał misje z MGS1(Shadow Mosess) o ile mnie pamięć nie myli a nie z Big Shell.
Anik
Crying Wolf

Postprzez Johny Sasaki » Pn sty 15, 07 17:32

Aniu korzystaj z magicznej opcji edytowania postow:)

W VR nie mial ani Shadow Moses ani Big Shell, mial VR Missions zdaje sie. Ale w czasie briefingu przed misja na bank mial jakies info o Big Shell, chociazby jak wyglada Big Shell. Inna sprawa, ze to informacja bardziej dla gracza niz dla Raidena, i wg mnie nie ma co sie czepiac pytan Jacka.
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Re: Jak powstal Raiden

Postprzez Uzion » Pn sty 15, 07 18:54

kul napisał(a):A teraz wyobrazcie sobie, ze gdyby nie te kobiety, to MGS X bylby prawdziwy, caly MGS2 wygladalby zupelnie inaczej, fabula bylaby zdecydowanie inna i seria zamknelaby sie w MGS3 ;)

I kobiety nas uratowaly ;) tak to mamy 4 MGSy
Uzion
The Fury

Postprzez shalashaska » Pn sty 15, 07 20:17

O w morde jeża.Kto słucha kobiet?!
shalashaska
Crying Wolf

Gram: Tenchu, MoH

Postprzez Anik » Pn sty 15, 07 20:31

O w morde jeża.Kto słucha kobiet?!

Na twoje nieszczęście... wszyscy :D
Anik
Crying Wolf

Postprzez Mr_Zombie » Pn sty 15, 07 20:43

Johny Sasaki napisał(a):W VR nie mial ani Shadow Moses ani Big Shell, mial VR Missions zdaje sie.

O ile mnie pamięć nie myli Raiden wspomina gdzieś w grze, że zna misję Shadow Moses, gdyż przeszedł ją w VR...

I fakt, są to głównie informacje dla gracza, ale sprawiają, że z Raidena robi się taki lekki przygłup o_O. Żeby szefostwo musiało go wręcz za rączkę prowadzić i wszystko tłumaczyć jak 3-latkowi? Z tego też względu liczba codecowych scenek w MGS2 jest tak olbrzymia - bo dokładnie każdy krok Raidena, każdy ruch, wszystko jest szczegółowo omawiane i pokazywane.
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez kul2 » Pn sty 15, 07 20:58

0x484ad4: You're familiar with the Shadow Moses incident?
0x484b05: You know I covered it in VR.
0x484b23: If there's a crucial tactical detail that case taught us,
0x484b5e: it was the power of the operative's will to survive.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Anik » Pn sty 15, 07 21:19

Graczy też chyba uważają za kretynów... nawet dwukomórkowiec doszedłby do niektórych rzeczy sam...:wink:

To "prowadzenie za rączkę" uważam za część manipulacji przez Patryjotów :D
Anik
Crying Wolf

Postprzez Johny Sasaki » Pn sty 15, 07 21:31

A jak w MGS przez codec mowili takie rzeczy jak "rzuc chaff to czolg nie bedzie mogl Ci przywalic z armaty" albo cos w tym stylu to nikt nie narzekal, ze Snake'a za raczke prowadza.
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez Solidny » Pn sty 15, 07 21:40

To było wsparcie :)
Epizod Raidena był robiony także pod ludzi, którzy pierwszy raz grają w MGS. Kiepskie rozwiązanie, wystarczyłyby zwykłe VR jak w MGS albo coś. Nie mówiąc już o tym, że w którejś wersji MGS2 w menu special jest lista ruchów i sposób ich wykonania.

W MGS2 Grand Game Plan był chyba nawet poruszany motyw, że przy rozpoczęciu gry po wyborze opcji, która świadczy o tym, że nie jesteśmy nowicjuszami w serii, mamy mniej instrukcji. Szkoda, że nie zrobili czegoś takiego w ostatecznej wersji. Podobnie z epizodem na Tanker, uważam, że lepiej by było (technicznie i fabularnie), gdyby nowicjusze nie mieli dostępu do niego.
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez Mr_Zombie » Pn sty 15, 07 21:41

Nie wiem, ale w MGS nie było to wg mnie aż tak zauważalne. A przynajmniej wszystko nie było przy okazji obrazowane za pomocą filmików (a większość porad była mówiona tylko, gdy to gracz łączył się z kimś za pomocą Codeca).

Epizod Raidena był robiony także pod ludzi, którzy pierwszy raz grają w MGS. Kiepskie rozwiązanie, wystarczyłyby zwykłe VR jak w MGS albo coś. Nie mówiąc już o tym, że w którejś wersji MGS2 w menu special jest lista ruchów i sposób ich wykonania.

No tak, ale przecież ludzie, którzy grali w MGS1 również mieli po raz pierwszy do czynienia z tego typu grą, a tam również nie było żadnych VR Missions...

A lista ruchów jest dostępna chyba w każdej wersji.
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez Johny Sasaki » Pn sty 15, 07 21:46

No masz troche racji, "przymusowe" filmiki z instrukcjami mozna by bylo ograniczyc tylko do nowych akcji, np kiedy pulkownik mowi o tym, zeby Jack uzyl Hanging Mode.

W NTSC nie jest dostepna lista ruchow z menu special w MGS2
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez Prze14mo » So sty 19, 08 12:22

Przy wyborze sposobu gry (wersji sterowania i tego, czy wcześniej spotkaliśmy się z tą grą) pewnie duża cześć osób wybiera, ze grała w MGS1 i od razu starują bez radaru "po kozacku", a tak naprawdę to ich pierwsza część MGS w którą grali. Po tym jest dużo trudniej polubić całą serię.

No i Raiden pewnie jest takim wprowadzeniem dla tych, którzy nie grali w cz.1 a jednak po tym wkręcą się w całą serię, czekając, kupując cz.3 - taka moja opinia.
Prze14mo
Arnold

Postprzez Loc » Śr sty 23, 08 19:06

moze zaczne od tego - MGS2 moge nazwac pierwsza gra z serii w ktora gralem (choc jak mialem 3 lata, gralem w MGS1, ale wiadomo, ze bylem maly to nic nie pamietalem i nie moglem pojac fabuly). Ale, gralem na Tankowcu, przeszedlem go jakos, i zaraz potem jakis bialowlosy - jakos mnie to nie wkurzylo, bo o MGSie wiedzielm tyle co Islamista o dobrym stosunku do USA. Wiec byc moze latwiej bylo mi przelknac Raidena i moze dlatego go tak strasznie nie lubie (za malo powiedziane - JA LUBIE RAIDENA!)
Loc
Red Blaster

Gram: O cholera xDDD
Czytam: RationalWiki

Postprzez Curtis » Cz sty 24, 08 13:01

Dla mnie pojawienie się Raidena to najsmutniejszy chwila w historii sagi nie wiedziałem nic o Raidenie dopóki nie zagrałemw Metala 2 ciszyłem się że Snake wraca bo MGS to moja ulubiona gra ale niestety Ten ziom zniszczył całą 2 dobrze że "tróczyna" jest poświęcona Ojcu wszystkich Snake'ów

PS. w 3 był jakiś radar :shock:
Curtis
The Sorrow

Czytam: Nie podam bo jak skończę będzie nieaktualne

Postprzez SaladinAI » Cz sty 24, 08 13:03

Ten ziom zniszczył całą 2

I gdzie tu argumentacja?
SaladinAI
Cipher watches all

Następna strona

Powrót do Metal Gear Solid 2 i Substance