Ile lotniskowcow ma USA i dlaczego tak malo?

Och mój słodki, ach mój piękny pierdolniku.

Moderatorzy: Hal, GM

Postprzez plastus » Cz sty 25, 07 17:25

jednak USA potrafiło wyczuć sprawę,i naprzykład przygarneli do siebie Alberta Einsteina,który pomógł
w Project Manhattan.

PS.A wiecie że druga bomba atomowa która spadła na Nagasaki,wcale nie miała tam spaść?Pierwszym celem były składy amunicji w Kokurze,lecz były tam chmury które uniemożliwiały zrzut bomby,więc załoga bombowca kierowała się rozkazem "rzucaj gdzie sie da" i akurat zobaczyli prześwit nad Nagasaki.
plastus
Psycho Mantis

Postprzez Uzion » Cz sty 25, 07 19:18

Jakby USA potrafilo wyczuc sprawe... Wie ktos ile krajow posiada bombe atomowa?
Uzion
The Fury

Postprzez Morty » Cz sty 25, 07 19:23

Uzion napisał(a):Jakby USA potrafilo wyczuc sprawe... Wie ktos ile krajow posiada bombe atomowa?

klik
Morty
Cherub's Embodiment

Postprzez Old Snake » Cz sty 25, 07 20:35

To proste. Podczas kryzysu kubańskiego amerykanie byli zmuszeni oddać spowrotem radzieckiego naukowca Sokolova, który się ukrywał w USA i tak powstał chocapick. A tak serio to podobno nawet Ameryka nie wpadła na pomysł zbudowania bomby atomowej oni zmodyfikowali jedynie plany tajnej broni, które zdobyli od inżynierów III Rzeszy po II wojnie światowej, a że ruscy pod koniec wojny kręcili się po Berlinie i Niemczech jak smród po gaciach to nie dziwne że też mogli wyłapać paru jajogłowych. To taka plotka ale mi się wydaje prawdopodobna.
Świat to poligon między dobrem, a złem
Old Snake
Vamp

Postprzez liquid kaczor » Cz sty 25, 07 23:24

Widziałem kiedyś program o Manhattan Project na Discovery Science,
wtedy amerykanie odczytali ok 10% wszystkich tajnych wiadpmości które przechwycili po drodze od i do ZSRR i z tych własnie 10% poznali nazwiska ponad 150 szpiegów którzy pracowali dla Rosjan.
Więc wadomo skąd Ruscy mają A-bomb ;D

Pamiętam z tego programu jeszcze, że szyfr sowietów był unbrakeble, ale ponieważ urzywali kluczy kodowania nie tak jak było to zaplanowane jednorazowo, tylko częsciej, amerykańscy codebrakerzy nieco tych wiadomoći odczytali. Wiadomo ZSRR :D
Obrazek
liquid kaczor
Olga Gurlkovich

Postprzez Uzion » Pn lut 04, 08 22:50

Tak dla aktualizacji tematu:

Zwodowano najnowocześniejszy lotniskowiec USA
mar2006-10-09, ostatnia aktualizacja 2006-10-09 18:54
Imię George H.W. Busha nadano najnowocześniejszemu, amerykańskiemu okrętowi lotnictwa marynarki wojennej. - Ten okręt jest fantastyczny, ma wszystkie cechy mojej matki. Właściwie nie wiem, dlaczego nazwano go imieniem Busha seniora - zażartował podczas ceremonii obecny prezydent USA, George W. Bush.

Fot. STEVE HELBER AP
Rodzina Bushów w towarzystwie Mike'a Pettersa z Northrup Grumman, firmy budującej okręt, machają do zgromadzonych w Newport
więcej zdjęć Uroczysty chrzest statku odbył się w sobotę w Newport w stanie Wirginia. Zgromadził dziennikarzy, widzów, oficerów, weteranów wojennych oraz cały klan Bushów. Butelkę o burtę okrętu rozbiła Dorothy - córka Busha, prowadząca na co dzień fundację charytatywną jego imienia.

Okręt to - jak pisze dziejszy "Dziennik" - najnowocześniejszy, niezniszczalny i największy lotniskowiec klasy Nimitz o napędzie nuklearnym, wystający na wysokość 20 pięter ponad poziom morza. Napędzają go 2 reaktory atomowe mogące działać 20 lat bez uzupełniania paliwa, a na pokładzie okrętu o powierzchni ponad 2 hektarów może stacjonować jednocześnie 80 myśliwców. Kosztował 6 miliardów dolarów - tyle ile w przybliżeniu wynosi budżet MON.

- Ten okręt jest fantastyczny, ma wszystkie cechy mojej matki. Właściwie nie wiem, dlaczego nazwano go imieniem Busha seniora - zażartował podczas ceremonii obecny prezydent USA, George W. Bush.

Jak pisze "Dziennik", statek otrzymał imię 41. prezydenta stanów Zjednoczonych, by podkreślić jego osiągnięcia jako oficera marynarki wojennej. W czasie II wojny światowej Bush był najmłodszym oficerem amerykańskiego lotnictwa marynarki wojennej. Podczas działań przeciwko Japonii wykonał 58 lotów samolotem torpedowym.

Wg planów marynarki wojennej, "George W.H. Bush" rozpocznie służbę w 2008 roku, a na emeryturę przejdzie nie wcześniej niż za 50 lat.
Uzion
The Fury

Poprzednia strona

Powrót do Pierdolnik