Jakoby, że jestem fanatykiem konsol itp. poruszę temat, dosyć bardzo na czasie. Wyścig konsol nowej generacji - moje przemyślenia.
Już tak ogólnie wszystkie konsole next-gen zostały wyplute na rynek, więc można powoli porównywać co i jak. Ogólnie prawde mówiąc jestem zszokowany.
PS3
Polityka Sony, która najwyraźniej samemu zarządowi się nie spodobała (wypierdzielili Kena Kuternoge), która naobiecywała nam cudów na kiju, okazała się jak narazie picem. Wszystkie teksty, że graficznie to PS3 wgniecie X360 w glebe, okazały się mrzonkami. Jak narazie gry wyglądają gorzej, aniżeli ich odpowiedniki na X360. Powiada się, że spokojnie, że PS3 się rozkręci i będzie w ch** lepsze. Możliwe, ale nie będzie to skok tak potężny, by zdeklasować przeciwników. Ten ośmiordzeniowy Cell, to cudo techniki, gdzie 2 jednostki w ogóle nie odpowiadają za przeliczanie grafiki, czy Sony nie poleciało już za bardzo w kulki? Mówili, że to maszynka dla bogatych, że koszty się nie liczą, liczy się wydajność. Wydajność? To X360 ma 512 Ramu, a PS3 dwa razy mniej. Po co było to ucinać? Tłumaczenie, że niepotrzebne albo, żeby ograniczyć pobór mocy, sa dla mnie bezsensu. Zwłaszcza, że chłodzenie PS3 ma najlepsze ze wszystkich konsolek. Ok. PS3 jest kombajnem multimedialnym. Niby tak, jednak zrobienie tak różnych wersji (już troche poprawili dodając w gorszej wersji HDMI), powoduje ciężką rozbieżność. Zrozumiały jest mniejszy dysk, albo przewodowe pady, jednak pozbawianie ważniejszych rzeczy takich jak Wi-Fi jest dla mnie bezsensowne. To po prostu chwyt marketingowy, by zakupić lepszą rzecz. W ogóle rozpierdzieliło mnie nawet to, że PS3 sprzedaje się gorzej niż Wii. Tego to już się nie spodziewałem, jednak słusznie. Wii jest takie jak obiecywano. PS3 ma tylko teraz według mnie jedną przewagę nad resztą, która może okazać się kartą przetargową w przyszłości. Czytnik Blu-Ray. Jeżeli Sony pociągnie to dobrze (a nie jak dyski UMD w PSP, które sprzedają się gówniano), ma szanse na odzyskanie piedestału. Jak narazie postawą sony jeste zawiedziony. Totalnie PS3 mi obrzydło na tą chwile. Ogólnie to dzięki, że Worldwide - premierę. Europa jak zwykle dostała ciepłe i dobre konsole. Ojej...zaraz...jeszcze PS3 nie ma w Europie? Jak to możliwe... Tak jak w pewnym piśmie powiedziano, dla Sony Europa jest jak jakaś sieć sklepów, o której "niechcący" zapomniano. Dzięki.
Oczekiwania / Prawda - Werdykt: Gówno Prawda.
Xbox 360
Xbox 360 jest w sumie rzeczą, którą nikogo nie zaskoczyła. Dlaczego? Gdyż wiadomo było, że złą konsolą nie będzie. Dopiero teraz zaskakuje fakt, że wcale nie odbiega od PS3, na tą chwile prześciga ją niesamowicie. Nareszcie otrzymała System Sellera czyli Gears of War, który jak go zobaczyłem, nie mogłem uwierzyć. Rzeźnia. Xbox 360 jest według mnie teraz dla zwykłego Polaka, który ma pieniądze na konsole, najlepszym wyborem. Jedyne minusy tej konsoli według mnie, to ten ogromny zasilacz, głośny tryb pracy, gówniany wygląd (według mnie tylko) i wadliwość, która jest dosyć częsta. Reszta wypada rewelacyjnie. Coraz więcej peryferii, coraz więcej gier z PS3 tracących exclusive'y na rzecz tej konsoli, przemawiają, że będzie to najlepszy na tą chwile wybór. Czuje, że X 360 jeżeli nie wygra z PS3, to na pewno się z nim zrówna w sprzedaży. Roczna konsola jak narazie trzyma piękny poziom. Polecam jednak poczekać jeszcze z pół roku, rok. Wtedy sytuacja będzie czysta.
Oczekiwania / Prawda - Werdykt: Większość spełnionych
Wii!
To czego się nie spodziewałem, to właśnie Wii. Dla mnie to była konsolka do machania kiełbasą przed ekranem. Jednak jakież to było omylne. Potęga zabawy jaka bije z tej konsoli jest niebywała. Jeżeli robisz imprezki, to to jest to! Cena wręcz przy innych konsolach groszowa. Dodatkowo masa zabawy, no i jedyna konsola, przy której Twoja mama nie naryczy na Ciebie, że się nie ruszasz, a sama spróbuje (sixasis to przy Tym gówno). Jednak za cene trzeba było zapłacić. Grafika pechowo kłuje. Nintendo upierało się, że nie stawia na jakość, tylko na zaszkoczenie. Tak wygrało NDS'em z PSP i takie same ma szanse z Wii!. Trzeba być jednak uważnym, zagraniczne serwisy obiegły juz informacje na temat rozbitych TV, uszkodzonych części ciała itp. Według mnie to wina wyłącznie użytkowników. Nie umiesz używac pada? Nie graj. Nie umiesz utrzymać odstępu od kumpla? Nie graj. To samo było z EyeToy'em. Sam jestem pod wrażeniem czułości tego kontrolera. To naprawde można nazwac rewolucją, przy badziewnym padzie Sony. Martwie się jedynie o tą moc konsoli. Może być ona potem przekreśleniem dobrych gier na tą platforme (nie każdemu będzie się chciało przerabiać gry, by na tych bebechach dobrze działały). Moge mieć tylko nadzieje, że tak się nie stanie. Licze, że będzie z Wii niezły czad.
Oczekiwania / Prawda - Werdykt: Idealna prawda.
Dochodzę do meritum. Wszystko od czasów current genów przewróciło się na łeb i szyje. Fabryki PS3 nie dają rady z czytnikami Blu-ray, co dla sony jest katastrofą. Coraz więcej gier wychodzi na X360. Wii idzie swoją drogą, zdobywając rzesze fanów. Sytuacja wręcz niesamowita. X360 i Wii teraz według mnie rządzą, PS3 zostaje w tyle. Moge mieć tylko nadzieje, że narazie i jednak PS3 pokaże chociaż część obiecywanej przez Kena moc.
To by było na tyle, jak na pierwszy raz. Do nastepnego. Pozdrawiam.

) to my bedziemy już dawno do przodu. I sam fakt, że X360 jest lepszy to kolejny gwóźdź do dowodowej trumny.
.

....rozumiem... mogę jeszcze zadać jedno pytanie?