Recesywnosc genow wg. Kojimy

Posty o grach Metal Gear Solid i Metal Gear Solid: Ghost Babel na Gameboy Color

Moderatorzy: Snake., Bizon, GM

Postprzez Sage » Pt gru 22, 06 19:52

chodziło mi o znalezienie w książce ^^".
Fakt, miałem nadzieję że ktoś się przyłaczy do rozmowy. Pff, może zdarzy się cud i rano zobaczę tu jakiegoś posta.
TONIGHT WE DINE IN HELL!
Obrazek
Sage
Zanzibar

Postprzez kul2 » Pt gru 22, 06 19:54

No to przepisz, zrob skana, zdjecie, podaj tytul ;)
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez odin » Pt gru 22, 06 21:25

Kuzwa gdybym byl to bym sie przylaczyl. Teoria predystynacji zostala obalona bojdaj w 16xx ktoryms tam roku.
Teraz nie ma jak sie wciac w dyskusje no... a temat fajny...
No i mechnika kwantowa O_O. Akorat sie zlozylo ze koncze pierwszy tom ksiazki o niej zainspirowany mango NOEIN ktora ostatnio obejrzalem :)
Jesli macie wolny wieczor, oplaca sie nawet sciagnac.
odin
od internetu mi urwiesz!

Postprzez Sage » So gru 23, 06 13:11

Hm, ale wróciła bumerangiem gdzieś w 18 wieku, razem z Laplacem i totalnym determinizmem. Dopiero Heisenberg zrobił prawdziwe zamieszanie w tym terenie, gdzieś na początku XX wieku ;d

oi tam, nie ma się jak wciąć. Powiedz co sądzisz i podyskutujemy ;d.

==>Kul, Dzisiaj jak wrócę siądę i pogoogluję za tym tekstem. Tyle co na razie pamietam, to ze pomysł wyszedł od Rogera Penrose'a.

editz0r: właściwie to sama zasada nieoznaczoności nieźle mną rzuciła. Dowiedziałem się o niej jakieś 3 lata temu i byłem wtedy totalnie przekonany że wszystko co dotąd się stało i stanie się później było już zdefiniowane w pierwszym momencie (myślałem właściwie tak samo jak laplace). Dziwny to był moment, jakby najważniejsze przekonanie w życiu okazało się przynajmniej w dużej części bezpodstawne.
Ostatnio edytowano N paź 07, 07 20:44 przez Sage, łącznie edytowano 1 raz
TONIGHT WE DINE IN HELL!
Obrazek
Sage
Zanzibar

Postprzez Uzion » Śr mar 07, 07 12:56

Mam pytanie. Dlaczego Snake, Liquid i Solidus nie sa do siebie IDEALNIE podobni? Przeciez to ze wychowywali sie w innym srodowisku nie wplywa na ich wyglad, prawda?
Uzion
The Fury

Postprzez kul2 » Śr mar 07, 07 13:06

Jak nie sa jak sa, tylko Solidus jest postarzany.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Uzion » Śr mar 07, 07 13:19

Ja tam widze trzech innych gosci :D A Liquid to ma te wloski farbowane rozumiem?
Uzion
The Fury

Postprzez Infernal Warrior » Śr mar 07, 07 13:48

Solid ma farbowane. Wszyscy są tacy sami tylko nie widać tego aż tak właśnie przez różnice we włosach itp. To są takie detale które sprawiają że mózg od razu mówic Ci którego z braci właśnie widzisz. Gdyby mieli te same stroje, uklad fryzury i zarostu itd. to byliby nie do poznania :D
Infernal Warrior
Raging Raven

Postprzez kul2 » Śr mar 07, 07 14:22

Uzion napisał(a):Ja tam widze trzech innych gosci :D A Liquid to ma te wloski farbowane rozumiem?

Ty moze widzisz, ale Meryl od razu nie odroznila Liquida od Solida.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Uzion » Śr mar 07, 07 14:23

"Solid ma farbowane"

Nie rozumiem. Przeciez Big Boss nie byl blondynem, prawda?
Uzion
The Fury

Postprzez Mr_Zombie » Śr mar 07, 07 19:00

To są właśnie te geny recesywne :roll:.
To, że masz ojca i matkę brunetów nie wyklucza, że sam będziesz blondynem.

Poza tym, Snake i Liquid są do siebie podobni. Może nie w 100%, ale są. Jednak nie zapomnij, że to, jak żyjesz i gdzie żyjesz również ma wpływ na Twój wygląd: jak się odżywiasz, jak dbasz o skórę itp itd. Zresztą, bliźniki również nie są zawsze do siebie całkowicie podobnie (patrz nasz premier i prezydent :D).
A Solidus tworzony był w taki sposób: weź twarz Snake'a i dodaj brodę i wąsy a'la Big Boss. :].
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez uci » Śr mar 07, 07 20:02

"skoro ja i Liquid jesteśmy bliźniakami, to czemu mamy różnych aktorów podkłądających głos"

z skadś mi się przypomniało.

Podobał mi sie motyw ze np. solidus i solid mieli identyczne głosy w jap. wersji, cóz liquid poinien miec podobny przynajmniej głos do snake'a.

podanto jak sie przypatrzeć w MGS TTS to widac że są podobni.
co więcej różni ich tylko kolor włosów, dlatego SS w MGS2 nie miał jasnych włosów, bo ludzie myślili by ze to liquid.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Nevar » Pn cze 25, 07 10:00

To czemu Solid ma brązowe włosy, a Liquid blond? Big Boss miał Brązowe.
Nevar
banan

Postprzez barth » Pn cze 25, 07 10:10

Dorzucę swoje 3 grosze do teorii.
Środowisko w którym dorastasz ma na ciebie duży wpływ, nawet jeżeli chodzi o wygląd, porównajcie sobie na przykład gościa, który mieszka w blokowisku(zazwyczaj jest większej masy) z gościem z np. małego osiedla, widać że coś w tym jest.

Może z całym tym zamieszaniem z genami dominującymi i recesywnymi chodziło o wywołanie pewnych efektów w psychice klonów, wyobraźcie sobie, że przez całe życie ktoś wmawia wam, że jesteście gorsi genetycznie od jakiegoś tam waszego brata, którego nigdy nie znaliście, ja bym gościa znienawidził. Albo wyobraźcie sobie, że całe życie wmawiają wam, że jesteście genetycznie doskonale wyważeni, też ma to jakiś wpływ na wasze życie, mimowolnie zachowujecie równowagę we wszystkim co robicie, np. wszechstronność w nauce, itp.

Może 'inferior one' znaczy tyle co gorzej wyszkolony, słabszy psychicznie, w końcu Solid nie był tak bezwzględnym zabójcą jak Liquid.

Co do wyglądu braciszków - z włosami Liquida to mógł być tylko zabieg pomagający odróżnić go od Solida, jego cera musiała być w pewnym stopniu ciemniejsza, w końcu z tego co się dowiadujemy to Liquid połowę życia spędził w krajach o raczej gorącym klimacie.
Solidus i jego niejakie zdziadzienie może być spowodowane jego przeznaczeniem na zostanie prezydentem, w końcu trzeba mieć określony wiek, a siwe włosy i broda postarzają człowieka, jeżeli już klonujesz ludzi to nie problem zmienić im przy okazji kolor włosów, może Liquid ma skutek uboczny, też mu sie oberwało ;).
Obrazek
Obrazek
barth
Psycho Mantis

Postprzez Gillian » Pn cze 25, 07 10:11

Nevar napisał(a):To czemu Solid ma brązowe włosy, a Liquid blond? Big Boss miał Brązowe.
Przeczytaj cały temat.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Nevar » Pn cze 25, 07 10:15

Uzion napisał:
""Solid ma farbowane"

Nie rozumiem. Przeciez Big Boss nie byl blondynem, prawda?"
Nevar
banan

Poprzednia strona

Powrót do Metal Gear Solid