Splinter Cell

Moderator: GM

Splinter Cell

Postprzez mati_mat » N maja 06, 07 22:12

Ostatnio słyszałem plotki że Splinter cell jest lepszy od metal gear solid

Chce usłyszeć wasze opinie na ten temat
Ostatnio edytowano Pn wrz 29, 08 10:49 przez mati_mat, łącznie edytowano 3 razy
Są trzy strony medalu, ta, którą widzisz, możesz zobaczyć i chcesz...
mati_mat
Red Blaster

Postprzez Infernal Warrior » N maja 06, 07 22:16

Moim zdaniem temat nie ma sensu. Wszyscy tu jestesmy dla Metal Gear Solid a nie dla Splintera wiec raczej nikt nie powie ze Splinter góruje nad MGS-em. MGS rządzi zawsze, na zawsze ;)
Infernal Warrior
Raging Raven

Postprzez kul2 » N maja 06, 07 22:17

mati_mat - dwutygdniowy odwyk od forum.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Bizon » N maja 06, 07 22:22

Powiem tak:
Nie można porównywać obu gier. Jak wiemy MGS zawsze był trochę Arcade, odradzający się strażnicy, walki z Bossami itp. itd.
Splinter Cell jest bardziej nastawiony na realizm rozgrywki, a sam Gameplay jest całkiem inny, bo mamy po prostu misje, a w MGS chodzi nie o wykonanie zadania (na czym koncentrujemy się w SC) a raczej o poznanie fabuły.
Można wręcz powiedzieć że MGS'e znajdziemy pewną głębię, której brak w SC.
Co nie znaczy że SC jest słaby, no nie. To grzech mówić takie rzeczy!
Zawsze staram się nie porównywać obu gierek bo są całkowicie inne, a jedyne co je łaczy to fakt że obie są raczej skradankami...

Koniec

BTW Temat był wielokrotnie wałkowany,a Mati_mat mógłbyś najpierw pograć w SC i sam sprawdzić, bo takie pytania na forum MGS rzadko daja prawdziwą odpowiedź :wink:

EDIT: No i kul był szybszy... :)
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez whymaster » N maja 06, 07 23:04

Hahahahaha rozjebał mnie ten temat na tyle, że odszedłem od książki z WOS'u i piszę tego posta ;d "Słyszałem plotki" :DDDDDD Nosz plotki lol, może płotki? :D To co jest lepsze MGS czy Splinter były od czasu wydania pierwszego splintera, a Ty wyskoczyłeś "słyszałem plotki" :D Nie no jestem w kawałkach ;D Brawo ;d
Już odchodzisz w niepamięć, Już nieważne ludzkie łzy, Już niepotrzebne moje zdanie, Tylko nasze, cudze sny. - Whymaster
whymaster
Semper Fi

Postprzez uci » N maja 06, 07 23:08

no mnie tam w spliterze jednak co jak co podobał się motyw że jednak rybak wyciąga tego guna z kabury, a nie że mu się pojawia nagle w dłoniach;)

czy jak to było w MGS2 ze jeden socom w dlonich drugi w kaburze;)
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Gac666x » Pn maja 07, 07 12:36

Jesli chodzi o obie gry to naprawde nie do porównania.

Jedno jest skradanką z dużym naciskiem na akcję, pomijając realizm. Zaś drugie to maksymalny realizm (w samych ruchach Rybaka to widać) i zupełnie inny sposób rozgrywki.

Nazwałbym Splintera symulatorem skradania, ponieważ w trzeciej części jest to tak dopracowane, że głowa mała. W tej grze każdy błąd i misja skopana, jak cie odkryją to możesz zaczynać od nowa. W MGS'ach zawsze dało się jakoś uciec, wywinąć itp ;).

Dwa różne gatunki gier, nie da się ich porównać pod żadnym względem.
I am your Doom...
Zapraszam -->the-predator.prv.pl
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez uci » Pn maja 07, 07 13:33

nom, tutaj to przyznam, coć u rybaka w 1 i 2 zawsze bylo spartolone chodzenie po schodach
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666x » Pn maja 07, 07 13:34

Nie pamietam czy jakośdziwnie chodził. Ale głównie wzoruje sie na trójce ;).
I am your Doom...
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez whymaster » Pn maja 07, 07 14:35

Co do trójki gac, w zależności od alarmów kończyłeś grę. Rzadko były misje, gdzie kończyłeś grę po 1 wpadce.
Już odchodzisz w niepamięć, Już nieważne ludzkie łzy, Już niepotrzebne moje zdanie, Tylko nasze, cudze sny. - Whymaster
whymaster
Semper Fi

Postprzez Gac666x » Pn maja 07, 07 14:47

Tak ale co każda wpadka, to trudniej (więcej strażników, kamizelki itp, a wpadek max 3), w MGSie po alarmie wszystko wraca zawsze do normy jakby nigdy nic.
I am your Doom...
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez whymaster » Pn maja 07, 07 15:09

Prawda
whymaster
Semper Fi

Postprzez uci » Pn maja 07, 07 16:49

co do tych schodów w 1 i 2 wchodzi i schodzil po schodach tak jaby to była płaska powierzchnia.
uci
Uber Big Boss

Postprzez whymaster » Pn maja 07, 07 17:35

Motion capture wymiata w Splinterze, jednak zachowanie przeciwników jest o wiele lepsze w MGS.
whymaster
Semper Fi

Postprzez Uzion » Pn maja 07, 07 18:15

Gralem w Pandora Tomorrow, jest alarm, biegnie gosc, obczaja teren i wraca na pozycje. Nie ma czegos takiego ze przylatuje specjalna grupa i sprawdzaja kazdy kat od gory do dolu. W MGSsie 2 bardzo mi sie to podobalo. Siedze w szafce widzac przez radar jak goscie dokladnie przeszukuja pomieszczenie ( no moze juz nie tak dokladnie bo nie zdarzylo mi sie zeby mnie znalezli nawet gdy bylem w tej samej lokacji ;). Ale malo ktora gra przebije MGSa pod wzgeldem fabularnym lub doskonalymi cutscenkami...
Uzion
The Fury

Postprzez whymaster » Pn maja 07, 07 18:19

Uzion dokładnie ujął co mi się najbardziej w dwójce podobało ;d
whymaster
Semper Fi

Postprzez Gac666x » Pn maja 07, 07 19:34

Tak tylko w Splinter Cellu nie ma mowy by taka grupa miała miejsce, dwa gdyby miała to już i tak trzeba save'a wczytywać ;).
I am your Doom...
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez whymaster » Pn maja 07, 07 21:03

Były momenty, gdy naraz było 3 gości i trzeba było sobie radzić i jeszcze bomby rozbrajać :D.
whymaster
Semper Fi

Postprzez Gac666x » Pn maja 07, 07 22:42

Detale Detale :P.
I am your Doom...
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » N lip 08, 07 17:17

A ja powróciłem znów do Chaos Theory i poprostu mnie zmiażdzyła : ). Genialna skradanka pełną gębą! W tej kwestii niech się MGS schowa :p. Chciałbym pograć w nią na X'ie, bo na PS2 i tak niby jest przykaszaniona...

A co do porówniania - wszystko zostało powiedziane. 2 różne gry, z których jedną wielbię, a drugą uważam za bardzo dobry kawałek softu... Ale jeśli kiedyś Kojima zrobi grę łączącą realizm SC i klimat, fabułe oraz formę prowadzenia rozgrywki z MGS... echh, marzenia : ).
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » N lip 08, 07 20:26

Twilight... najlepsza wersja jest PCtowa :). Najlepiej chodzi, najlepszy online. No tylko kompa trzeba mieć w miare, ale juz nawet na GF 4 ti spokojnie przeszedłem pamiętam.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez pajda » N lip 22, 07 00:09

Splinter cell móglby być nawet w porządku grą na nudne niedzielne popołudnia gdyby nie to że ta gra NIE MA FABUŁY!!:P:P:) Próbowałem w to grać, ale kicha.. Przecież to fabuła zmusza nas do tego żeby grać i przekonać się jak sie sprawy potoczą i co będzie dalej, tj. książka czy film, czy MGS:)
pajda
banan

Postprzez Gillian » N lip 22, 07 21:06

Gra ma fabułę ale w stylu Toma Clancy'ego, czyli polityka, polityka polityka... Trza lubić takie klimaty. Mnie osobiście nie zainteresowała, natomiast grywalność zmiotła :).
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Old Snake » N lip 22, 07 23:47

Ja lubię powieści political fiction, a tym bardziej że za Clancym przepadam i Splinter Cell bardzo mnie wciągnął. Musze powiedzieć, że o ile pierwsze 3 części były oryginalne to Double Agent trochę ściąga pomysły ("24", wygląd Fishera przypomina Johna McClaina), a Conviction jeszcze bardziej idzie w stronę plagiatu (Tożsamość Bourna) ale mam nadzieje że jednak się mylę.
Świat to poligon między dobrem, a złem
Old Snake
Vamp

Postprzez Gac666xx » Pn lip 23, 07 12:24

Ja juz w double Agent nie gralem, ponieważ nie miałem sił grać w nieudany produkt. Ale wszystkie trzy splintery miały świetną fabułę i jeszcze lepszą grywalność. No ale docenią to ludzie, którzy lubią jak największy realizm.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Blady » Pn lip 23, 07 14:31

A ja słucham tylko tej muzyki, którą lubię...

Skąd możesz wiedzieć, że gra jest nieudana, skoro w nią nie grałeś?

Mi Double Agent wyjątkowo przypadł do gustu, ponieważ po raz pierwszy produkt UBI przypominał bardziej film, niż grę. Wiele osób narzekało na zmniejszenie roli światla i cieni w tej edycji gry, jednak spodobało mi się do odejście od żelaznych reguł, coś, na co taki Kojima raczej by się nie zdecydował. No i zahartowało to graczy przed następną częścią gry, Conviction, gdzie ukrywać się nie będziemy w ciemnych korytarzach, a w tłumie ludzi, gdzie dywersja i spryt zastąpi gadżety i broń- czy można chcieć czegoś więcej?
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Wt lip 24, 07 12:41

"Skąd możesz wiedzieć, że gra jest nieudana, skoro w nią nie grałeś? "

Z kilku recenzji w sumie. I to, że spłycili tak dobry system chowania się. Poza tym obiecali dużą ilość moralnych wyborów, a wyszło na jaw, że to wszystko niedopracowane lub niezaimplementowane.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Blady » Wt lip 24, 07 14:19

Tia, z recenzji to ja też myślałem, że MGS3 jest cudowny, och i ach. Myślałem tak do czasu, aż przekonałem się samemu, jaki to wypiek.

Double Agent na X360 to gra godna uwagi, ponieważ po raz pierwszy fabuła trochę nadrabia zaległości, postacie nie są płytkie, no i nie jesteśmy zmuszani gasić światło w każdej lokacji- jedna z ostatnich lokacji, której akcja dzieje się w Afryce, pokazuje, że stealth to nie tylko cienie, nie ma ich tutaj wogóle :D UBI odważyło się zamienić trzy zielone światla na okulary przeciwsłoneczne. Już sam ten fakt powinien wskazać, że UBI nie poleciało sobie w kulki, lecz próbowało czegoś nowego. Racja, może gra nie jest tak dobra pod względem Gameplayu jak SC 3, ale cały obraz, który maluje się w pamięci po zagraniu w DA jest cudowny.

Dodam, że całą grę przeszedłem nie używając prawie żadnego gadżetu, widać zatem, że pole do popisu jest spore, mimo, że grę przechodzi się nieco jak film, co upodabnia go NIECO do MGS, ale na tym podobieństwa się kończą.
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez Solidny » Wt lip 24, 07 15:37

Mnie dopiero od Double Agent zainteresował rozwój serii. Najpierw przez 3 części mamy agenta Fishera chowającego się w cieniu, potem w DA zmierza w trochę inną stronę, dostajemy moralne wybory, balansujemy miedzy dwiema stronami jako podwójny agent, no i w końcu Fisher zdejmuje gogle. Teraz przy okazji piątek części dostajemy takiego Bourne'a, wolnego wuja Sama. Taka ewolucja serii zaciekawiła mnie i chętnie do niej wrócę . Fabuła jest spoko, podobnie jak scenariusz, ale to trzeba lubić.
Solidny
Zanzibar

Gram: hipsterskie badziewia
Czytam: Komentarze na YT

Postprzez uci » Wt lip 24, 07 23:32

No sam skok miedzy SC3 a DA był dość ryzykowny i jak dla mnie niezbyt udany. Mi po prostu gierka nie podeszła.
Sam lubie dobre Polityal Fiction i SC od słabej fabuły 1 do wciagajacej trójki mi się podobał, ale już potem coś się zatraciło.
uci
Uber Big Boss

Następna strona

Powrót do Gry i Konsole