Blog Bizona

A właściwie to bardziej blogi ;) Jeden temat na użytkownika.

Moderatorzy: Operator, Wilczyca, GM

Postprzez kotlet_schabowy » So sie 04, 07 15:18

Swoją drogą to informacja o wibracjach ukazała się pierwszy raz już z 1,5 miesiąca temu :).
Dobrze, że będą, i dobrze, że są czujniki ruchu. Ja tam uznaję zasadę, że im więcej, tym lepiej.
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez uci » So sie 04, 07 22:28

no, ale znów jak to bedzie z MGS4?
Kojima i zespół nie brali pod uwagę wibry tworząc MGS4, a szkoda, bo przy scenach jak np. Gekko rozwalaja sciany wibracje by sie przydały.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez kotlet_schabowy » N sie 05, 07 00:46

Ja tam miałem informacje, że zrobią co mogą, by "wepchnąć" wibracje do MGSa 4.
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez uci » Pn sie 06, 07 15:05

http://gry.interia.pl/news/nowy-model-six-axis-a,955816

albo sony idzie w zaparte, albo naprawde w nowym 6 axis jest tylko poprawiony czujnik ruchu
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Uzion » Cz sie 09, 07 17:04

No zajebiscie... Jedno kosztem drugiego PYtanie co wolimy: Six-axis czy wibracje? NIgdy nie mialem doczynienia z SX, wiec sie nie wypowiadam ;-)
Uzion
The Fury

Postprzez Anik » Cz sie 09, 07 17:15

Ja za nimi nie tęsknie, ile razy mi pad spadł albo się wystraszyłam xD A jakbym miala celować a tu nagle zaczyna mi wibrować to bym dostała... wiadomo czego
Anik
Crying Wolf

Postprzez Gac666xx » Cz sie 09, 07 17:25

Wibracja tylko w odpowiednich momentach vide przerywnikach filmowych lub momentach gdzie nie potrzebujemy celować da się to zrobić spokojnie, więc myślę, że takie będzie rozwiązanie.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Bizon » Cz sie 09, 07 17:29

Anik napisał(a):Ja za nimi nie tęsknie, ile razy mi pad spadł albo się wystraszyłam xD

No i właśnie o to chodzi anik!
Wibracje pozwalały czuć grę, a teraz...
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Gac666xx » Cz sie 09, 07 17:47

Wiesz Bizon ale z drugiej strony to w sumie dobrze, bo przynajmniej będzie mniej przypadków zespołu cieśni nadgarstka.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Anik » Cz sie 09, 07 18:16

Bizon napisał(a):No i właśnie o to chodzi anik!
Wibracje pozwalały czuć grę, a teraz...

Mnie rozprasza, ja tu wczuwam się w cutscenke a tu....bzzzzyt
i od razu sobie przypominam o mojej komórce
Anik
Crying Wolf

Postprzez Bizon » Cz sie 09, 07 20:05

Dobra, nie będę si wykłócał, bo po co?

Jak dla mnie wibracje były podstawą pada do PlayStation, a zespół Kojimy dobrze wiedział jak je wykorzystać...
Bizon

Postprzez solidus grabczas » Pt sie 10, 07 00:12

dla mnie dzięki wibracjom lepiej się chociażby w wyścigach auto czuje
Welcome back Commander...
solidus grabczas
Fatman

Postprzez Old Snake » Pt sie 10, 07 14:20

Niema to jak walenie automatem z AK-47 do wrogów (np. w Black) i czujesz jak cały pad wibruje, od razu czuć tę moc. Moim zdaniem wibracje to podstawa, chyba dlatego pokochałem konsolkę Sony. W tej chwili jakoś nie wyobrażam sobie grania bez dual shocka, six axis fajna sprawa (Warhawk :) ) ale na pewno nie kosztem wibracji, jestem wstanie wyłożyć nawet więcej kasy ale mieć six axis z wibracjami.
Świat to poligon między dobrem, a złem
Old Snake
Vamp

Postprzez Bizon » Pt sie 10, 07 18:34

O tym właśnie mówiłem Old. Czucie gry! (wiem powtarzam się ;) )
Bizon

Postprzez Bizon » Pn sie 20, 07 12:12

Ps2 is Back!

Nareszcie odzyskałem swoją konsolkę, więc już mi się nie nudzi ;)
Odzyskałem to jednak nie jest dobre słowo, bo kupiłem nową, a do tego srebrną wersję, więc troszkę lepiej się prezentuje od starej czarnulki. Korzystając z okazji napiszę co nieco o grze która zmieniła moje spojrzenia na gry action-adventure...

God of War
Obrazek

Ogólnie:
Czasami są w życiu gracza chwile w których dorywa się w końcu do tytułu o którym się naczytał w czasopismach internecie itp.. Nie ukrywam, że moje oczekiwani co do GoW'a były wielkie. Czy się spełniły? Oczywiście i to w 150%!
Ostrzegam, nie jestem profesjonalnym recenzentem, więc tekst może być pełen superlatyw ;)

Gameplay:
Oczywiście najważniejszy dla każdego gracza punkt. To właśnie tutaj GoW kłądzie na łopatki konkurencję. Grałem w PoP'y i tym podobne produkcje, ale one nie imają się do GoW'a. Oczywiście książę Persii to też wspaniałą gra, ale jak dla mnie za dużo tam skakania z gzymsu na gzyms itd.
W GoW liczy się przede wszystkim walka, wykonana na najwyższym poziome. Doładowane ostrza chaosu, pokazują, że nie bez powodu naszą taką, a nie inną nazwę.
Ciekawe jest też rozwiązanie o którym nie czytałem w recenzjach, a mianowicie backtraking bez backtrackingu :). Wiem, że to głupio brzmi, ale zazwycaj w grach, gdy szukamy klucza biegniemy po niego przez dziesięć minut, by później wrócić się kolejne 10 min. do tyłu.
Tutaj tego prawie nie ma. Zazwyczaj po odnalezieniu tego o nas interesuje zostajemy cofnięci jakimś skrótem, co zajmuje parę sekund. Naprawdę za design poziomów należą się brawa na stojąco.

Oprawa:
Graficzka jest bardzo przyjemna, nawet teraz, w erze next genów. Otoczenie i efekty prezentują się naprawdę super, tylko postacie mogły by być lepiej dopracowane, ale nie wymagajmy za dużo od ps2.
Najlepsze jednak jest to, że twórcy bardzo dobrze wiedzieli, że zrobili piękną grę i chwalą się tym wielokrotnie. Dużo tutaj miejsc gdzie kamera odjeżdża i pokazuje piękne posągi, budowle, czy widoczki (byłem naprawdę pod wrażeniem gdy po raz pierwszy zobaczyłem z daleka pole bitwy na którym Ares stoi w świetle płomieni, a malutkie ludziki strzelają do niego z łuków).
Ważna jest też muzyka, której sam raczej nie posłuchałbym do relaksu, ale w grze działa doskonale.

Fabuła:
Może nie wgniotła mnie w fotel, jak to ma miejsce w MGS'ach, ae było naprawdę dobrze. Ciekawe retrospekcje powoli tłumaczą dlaczego wszyscy tak nienawidzą Kratosa. Szkoda, że trochę tego mało, bo Kratos to naprawdę cool postać. Jest zły, ale lubimy go... to dziwne ;).

Ograniczenie wiekowe:
"GoW" jest oczywiście, od 18 lat. Czy słusznie? Wg. mnie tak.
O ile nagość w niektórych momentach mi nie przeszkadzała, to wcale też nie wywarła na mnie złego wpływu (tzn. nadal wolę realne kobiece piersi ;) ), więc sądzę, że pozostawienie nagich pań i stworzeń (sic!) było dobrym posunięciem.
Jeżeli chodzi o brutalność, to o ile w gameplay'u jest świetnie, to już w filmikach, trochę przesadzono. Scena w której Kratos wchodzi do świątyni i wybija niewinnych ludzi jest trochę niesmaczna. Krew leje się wielkimi strumieniami, a dodatkowo pokazywane są tez już martwe ofiary.
Mam lat 15, gra jest od 18. Czy się przez nią zepsułem? Nie...

Zakończenie: Uwaga fragment naszpikowany spojlerami, proszę nie czytać, jeżeli nie przeszliście gry
Tutaj po raz kolejny miłe zaskoczenie. Wrota sie otwarły, a ja rozsiadłem się w fotelu, gdy nagle powrót do gameplay'u. Sam wchodzę na Olimp i do komnaty w której widzę swoje trofea. Jednak te trudy nie poszły na marne. To zakończenie zadziałało na mnie mocniej, niż w MGS3, gdzie sami pociągaliśmy za spust patriota.
Tutaj sami siadamy an tron boga wojny i jest to cholernie satysfakcjonujące :D.

Podsumowanie:
Jest to na pewno gra, która mną wstrząsnęła, jako graczem. Chyba jeszcze nigdy się tak dobrze nie bawiłem. Sądzę, że jedyną gra, która może zmienić moja zdanie co do tego, że "God of War" króluje wśród gier jeżeli chodzi o gameplay, jest "God of War 2".
Jednak nim zakupię sequel, czeka mnie jeszcze wiele godzin przy jedynce i wiele dni zbierania kasy, ale jak tylko będę miał odpowiednią kwotę, to nie zawaham się, ani sekundy. Jednym słowem "God of War" RZĄDZI!

Ja tymczasem kończę swe wywody i idę grać w MGS2. Po trzyletniej przewie wreszcie wróciłem na Big Shell... :)
Bizon

Postprzez kul2 » Pn sie 20, 07 12:16

"GoW" jest oczywiście, od 18 lat. Czy słusznie? Wg. mnie tak.

Zlamales prawo, jak sie z tym czujesz?
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Bizon » Pn sie 20, 07 14:03

Nie sądzę, że jest to łamanie prawa, bo prawo złamał raczej ten, kto mi sprzedał grę.
Czy to, że oglądam Horrory, które są w telewizji w "czerwonym kółeczku" (czyli od 18 lat), to też łamanie prawa?

BTW Na allegro widziałem w czerwcu: "Super okazja - "God fo War", najlepszy prezent na dzień dziecka!". Naprawdę tak pisało :)
Bizon

Postprzez kul2 » Pn sie 20, 07 14:06

Owszem to jest lamanie prawa, przez obie strony.
To jak sprzedaz alkoholu nieletnim.
A jezeli kupiles przez allegro to bardziej Ty jestes winny, bo tam konta moga miec tylko osoby pelnoletnie, wiec sprzedawca byl nieswiadomy tego w jakim wieku jestes.

Ogladnie filmow oznaczonych koleczkiem to takze w Twoim wypadku lamanie prawa.

Jak sie z tym czujesz?
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Bizon » Pn sie 20, 07 17:56

Nie czuję się winny, bo nie byłem świadom tego, że jest to łamanie prawa.
Boże kul. Nie powiesz mi, że sam w życiu nigdy nie grałeś w gierki "do 18" gdy byłeś młodszy. Albo, że za młodu nie oglądałeś filmów "powyżej 18".

Co ty się tak uwziąłeś? :)
Bizon

Postprzez SaladinAI » Pn sie 20, 07 18:05

A MGS 3 jest od 16 lat, więc Bizonku to już recydywa. Pozostaje mi tylko złożyć obywatelski donos, żeby mnie Jarosław pochwalił.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez kul2 » Pn sie 20, 07 18:29

Boże kul. Nie powiesz mi, że sam w życiu nigdy nie grałeś w gierki "do 18" gdy byłeś młodszy. Albo, że za młodu nie oglądałeś filmów "powyżej 18".

Ja sie tym nie chwale na forum.
Te oznaczenia nie sa ot tak se. Sa po to zeby ich przestrzegac. To ze nie byles swiadomy nie jest zadnym usprawiedliwieniem.
Zreszta za moich mlodych lat nie bylo ani kolek ani trojkatow w filmach. A gry kupowalo sie w sklepach, w ktorych sprzedawcy respektowali oznaczenia wiekowe.
Lub na gieldzie gdzie nikt sie tym nie przejmowal, ale nie potrafie sobie przypomniec gry w ktora gralbym lamiac ograniczenia wiekowe. Moze jedynie Quake i Doom 2 bo Soldier of Fortune mial w europie 12+.

Co ty się tak uwziąłeś?

Nie uwzialem sie.
Pytam sie jak sie z tym czujesz, poniewaz te ograniczenia sa momentami absurdalne i chcialem sie dowiedziec jak odbiera to osoba mlodsza odemnie o 8 lat, ktora lamie prawo by grac.
Chodzi o wylowienie absurdu, myslalem ze to zauwazysz.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Bizon » Pn sie 20, 07 21:59

Na początku myślałem, że chcesz mi dokuczyć tylko :P

Teraz przez ciebie czuję się głupio, bo uświadomiłeś mi, że łąmię prawo. Ale chyba jednka jestem kryminalistą, bo jakoś nie powstrzymuje mnie to przed zakupem "Gow2" jeszcze nim osiągnę wiek dojrzały... ;)

kul napisał(a):Pytam sie jak sie z tym czujesz, poniewaz te ograniczenia sa momentami absurdalne

Tak, dlatego właśnie napisałem, że zgadzam się w 100% z PEGI , co do ograniczenia wiekowego, a że sam nie przestrzegam...

Saladin01 napisał(a):A MGS 3 jest od 16 lat, więc Bizonku to już recydywa. Pozostaje mi tylko złożyć obywatelski donos, żeby mnie Jarosław pochwalił.

No tutaj sprawa nie jest jasna, bo na pudełku wg. PEGI jest od lat 16, a na płytce jest czerwone kółeczko w którym jak byk widnieje 15. Tak samo jest na SoL. Tylko że akurat MGS2 wyszło w Europie w 2002, a system PEGI z tego co się orientuję powstał w 2003, więc jakby nie patrzeć, szczęśliwie, mogę sobie całkowicie bezkarnie grać w MGS2.

BTW Nie doniesiecie na mnie, prawda? ;)
Bizon

Postprzez kul2 » Pn sie 20, 07 22:04

Na początku myślałem, że chcesz mi dokuczyć tylko.

Nie zachowuje sie w ten sposob.
Zwykle dokuczanie nie prowadzi do niczego konstruktywnego.

BTW Nie doniesiecie na mnie, prawda?

Hal juz doniosl. Twoje dni na wolnosci sa policzone.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Bizon » Pn sie 20, 07 22:12

Ok, ok. Zaczynam się pakować...

kul napisał(a):Ja sie tym nie chwale na forum.

Czyli jednak masz coś na sumieniu? Ok, nie dopytuje się, zachowaj to dla siebie.
Ja już też postaram się w przyszłości nie chwalić takimi rzeczami.
Naprawdę przez ciebie mi teraz głupio :)
Bizon

Postprzez kul2 » Pn sie 20, 07 22:19

ale nie potrafie sobie przypomniec gry w ktora gralbym lamiac ograniczenia wiekowe. Moze jedynie Quake i Doom 2 bo Soldier of Fortune mial w europie 12+.

Oj Bizon przeciez ja tylko zartowalem.
Te ograniczenia sa rownie absurdalne jak napis 8D na dyskietce z gra na Amige.
Tylko jezeli uwazasz ze ograniczenie do 18 w GoWie bylo slusznie to kupowanie GoWa2 jest troche nie na miejscu wg. mnie.

Wszystko zalezy od podejscia do gry i sumienia ;)
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Bizon » Pn sie 20, 07 22:27

Ciebie strasznie trudno wyczuć jak żartujesz, więc się nie dziw...
Myślę, że jednak chęć kontynuowania przygody będzie za duża, ale jak sam napisałem w swojej recenzji: Scena w której Kratos wchodzi do świątyni i wybija niewinnych ludzi jest trochę niesmaczna. Krew leje się wielkimi strumieniami, a dodatkowo pokazywane są tez już martwe ofiary. - tutaj dopiero naprawdę zacząłem się zastanawiać nad tymi ograniczeniami i trochę mnie to ruszyło.

Dzisiejsze społeczeństwo przyzwyczajone jest do brutalności, a ograniczenia wiekowe już naprawdę nie grają roli. Na "300 Spartan" wpuszczano normalnie ludzi w moim wieku, a przecież to film równie brutalny i napchany gołymi sutkami co "GoW". ;)

Oczywiście nie popieram swojej postawy i czuję się z tym trochę źle, ale jednak chęć pogrania jest mocniejsza. To już chyba problem każdego wielbiciela wirtualnej rozrywki...

Ale kończmy ten temat, to nie ma o czym dyskutować :)
Bizon

Postprzez Gillian » Wt sie 21, 07 03:03

Bizon o ograniczeniach wiekowych MGSów napisał(a): No tutaj sprawa nie jest jasna, bo na pudełku wg. PEGI jest od lat 16, a na płytce jest czerwone kółeczko w którym jak byk widnieje 15. Tak samo jest na SoL.

a na moich egzemplarzach wszędzie są 15stki na pudełkach i płytach... różne opcje się pojawiały czy czym to idzie?

A co do ogólnie problemu ograniczeń wiekowych. Oczywiście jest to kwestia sumienia. Choć osobiście uważam, że w wiele gier młodzi ludzie nie powinni grać, a niby grają... Potem się to uwidacznia u takiego młodego człowieka, zwłaszcza gdy mu nikt za wczasu nie uświadomi, jak fikcja odnosi się do rzeczywistości. Bo potem mamy sytuacje, jak klasyczne już przypadki traumatycznych w efektach [dla tak młodej psychiki] zabaw w fatality z MK czy walk na pilniki.
...A jak wiadomo, należy unikać niepotrzebnych walek :p.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Wt sie 21, 07 16:07

Istnieje jeszcze inny problem: otóż jeśli sprzedawca nie może opchnąć produktu przeznaczonego dla graczy powyżej 18 roku życia młodszym osobom kupującym, to jak to się ma w przypadku zamówień telefonicznych lub przez net? Bo przynajmniej ja sobie nie przypominam żeby np. w internecie składając zamówienie trzeba było napisać ile ma się lat. Tak więc działanie tych systemów wiekowych jest bardzo ograniczone do czyjegoś sumienia.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Uzion » Cz sie 23, 07 13:45

Moim zdaniem te ograniczenia sa ograniczone i przeznaczone do wiedzy wlasnej i rodzicow/opiekunow ;-) Bo przeciez, kiedy np. Ja chce kupic sobie gre od latet 18 i oczywiscie nie mam sumienia, zeby przejmowac sie od ktorego wieku gra jest dozwolona (a nawet gdyby to chec zagrania jest wieksza). Ale jesli moich starszych interesuje czy gra bedzie dla mnie odpowiednia to sprawdzaja ja, patrza na pudelko, widza pudelko i... ...Musze poczekac do osiemnastki :-) Krotko mowiac te znaczki sluza do tego, aby w jakims stopniu wiedziec co sie kupuje. Albo pamietacie incydenty w telewizji przed wprowadzeniem znaczkow? :D Mozliwe, ze sa tez po to aby mozna bylo sie usprawiedzliwic, ze "przeciez byl taki i taki znaczek, nie mozemy byc karani za tresci niedozwolone". Roznie mozna do tej sprawy podchodzic.
Uzion
The Fury

Postprzez kotlet_schabowy » Pn sie 27, 07 23:32

Co do muzyki, to może i nie jest relaksująca, ale właśnie te najbardziej "bojowe" kawałki do mnie osobiście trafiają najbardziej i w przeciwieństwie do Ciebie, baardzo lubię ich słuchać poza grą :D.

Kwestia oznaczeń : cóż, sam nie przestrzegam i nie czuję się przez to źle, w życiu łamiemy prawo nieraz, czasami nie zdając sobie sprawy z tego, kiedy indziej bagatelizując wykroczenie. Przy innych sytuacjach, ta z grami wydaje sę niezwykle błaha. Sam zagrałem w GTA 1 w wieku 9 lat, jednak ta i kolejne gierki "nie dla mnie" na pewno mnie nie zmieniły. Źródła ewentualnego "zła" w sobie i ogólnie w ludziach dopatrywałbym się raczej gdzie indziej, ale to już inny temat (wpływ brutalnych filmów i gier na kształtowanie się psychiki Graczy).
kotlet_schabowy
Zanzibar

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Przemyślenia użytkowników