Pytanie odnośnie Raidena.

Pytania dotyczące Sons of Liberty i dodatku Substance

Moderatorzy: Snake., GM

Pytanie odnośnie Raidena.

Postprzez Rafał » Cz sie 23, 07 17:44

Przede wszystkim witam wszystkich serdecznie. Jest to mój pierwszy post na tym forum i myślę, że nie ostatni. Zanzibar znam od dłuższego czasu, ale teraz postanowiłem się zarejestrować na forum. No ale do rzeczy. Jeżeli założyłem temat niepoprawnie to przepraszam, ale nie znam jeszcze dokładnie zasad tego forum :). Przejdźmy więc do mojego pytania. Zastanawia mnie pewna rzecz odnośnie postaci Raidena. W MGS2 podczas misji na Big Shell, gdy nasz bohater dotarł do prezydenta, został chwycony przez niego za krocze w dziwny sposób, nie bardzo wiem o co w tym chodziło. Prezydent powiedział też jakieś dziwne słowa. To samo mamy w MGS3 ale zamiast Raidena mamy postać Raidenovica ( łudząco przypominającego wyglądem bohatera dwójki. Gdy Big Boss próbował uwolnić Sokolova ( przebrany za Raidenovica ), nagle do pomieszczenia wszedł Volgin i chwycił B.Bossa za krocze, ale rozpoznał że to nie Raidenovic. Tu to sobie tłumacze, że Volgin lubił po prostu chłopców ( xD ) ( jeszcze te gacie Playboya Raidenovica ), ale nie rozumiem zachowania prezydenta w MGS2. Proszę o odpowiedź ;).
Obrazek
"Ktokolwiek wygra, ta walka się nie skończy. Przegrany zostanie uwolniony od pola walki, jednak zwycięzca na nim pozostanie. Będzie musiał żyć jak wojownik, aż do swojej śmierci..."
Rafał
Coward Duck

Postprzez Gillian » Cz sie 23, 07 17:48

Przecież Prezydent zdziwił się wtedy, że Raiden nie jest kobietą. Widocznie nie był pewien i sprawdził w taki bezpośredni sposób : )
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Cz sie 23, 07 17:49

Chyba się to już tutaj przewineło.
O ile dobrze pamiętam, prezydent pomyslil raidena z olgą, o której pewnie wiedział ze pracuje dla Patriotów, ma białe włosy i jest kobietą.

A raidenovitc jest taką parodią, stworzoną z tego powodu że na zachodzie wszyscy brali Raidena za homo, o ile dobrze pamietam. jak się myle prosze o porawe.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez kul2 » Cz sie 23, 07 17:49

Chwytanie za krocze w MGS2 jest wyjasnione na Z w jakims artykule.

Chodzi o to, ze prezydent sadzil ze Patrioci przyszla kobiete by go zabil (Olge konkretniej), a ze Raiden z twarzy tak troche mu przypominal panienke to go chwycil.

W MGS3 jest tak jak mowisz, Volgin byl bi, a Raikovich byl jego kochankiem.

Dlaczego prezydent Johnson łapie za krocze Raiden’a ?

Wygląda na to, że prezydent pomylił Raiden’a z Olgą. W każdym razie pomylił Raiden’a z jakimś nieznanym agentem Patriotów płci żeńskiej, prawdopodobnie Olgą właśnie. Johnson wiedział, że Patrioci wyślą kogoś po niego mówiąc:
„So, you’ve finally come” w czasie spotkania z Raiden’em. Mimo wszystko spodziewał się kogoś, kto by go odnalazł i zabił z polecenia Patriotów ( "I'm prepared to face the consequences of my betrayal" ). Johnson zdaje sobie sprawę, iż Raiden nie jest najemnikiem Patriotów łapiąc go za krocze i mówiąc "You're...a man...?".
W skrypcie zawartym w "In the Document of MGS2" mamy linię o następującej treści: "You're...a man...? ( it's not that woman )."
Kobietą w tym pytaniu jest z pewnością Olga.
Prawdopodobnie Johnson Wiedział lub domyślał się, że kobieta ta pracowała w tajemnicy dla Patriotów.
Nie wiedział dokładnie jak wyglądała, w końcu był tylko pionkiem w grze Patriotów ( Nigdy nie spotkał się z dwunastoma mędrcami a ich instrukcje otrzymywał z listów z wycinkami gazet lub od anonimowych posłańców ).
Kobieta na Big Shell ( min. Olga ), o której Johnson pozornie coś wiedział, miała inną rolę niż on sobie wyobrażał. Prezydent pierwotnie spodziewał się kobiety-zabójcy, ponieważ Raiden wyglądem przypomina kobietę.
Johnson początkowo wątpi swojemu pierwszemu przypuszczeniu co do Raiden'a, więc dla pewności go sprawdza.

http://www.metalgearsolid.us/readarticl ... cle_id=287
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Rafał » Cz sie 23, 07 17:54

Macie rację. Być może prezydent faktycznie pomylił Raidena z Olgą. To by wiele wyjaśniało :). Faktem jest też, że Raiden początkowo miał być kobietą ( tak było w zamierzeniu Kojimy ). Być może to jest pewnego rodzaju żart Hideo. Wyobraźcie sobie tą scenkę prezydent mówi: " Co u diabła przecież miała być kobieta. Skubany Hideo znowu mnie wyrolował".

EDIT: O dziękuje Kul, to by wiele wyjaśniało :). W zasadzie mam już odpowiedź na swoje pytanie ;).
Ostatnio edytowano Cz sie 23, 07 17:57 przez Rafał, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
"Ktokolwiek wygra, ta walka się nie skończy. Przegrany zostanie uwolniony od pola walki, jednak zwycięzca na nim pozostanie. Będzie musiał żyć jak wojownik, aż do swojej śmierci..."
Rafał
Coward Duck

Postprzez kul2 » Cz sie 23, 07 17:56

Co do historii powstawania Raidena - http://www.metalgearsolid.us/forum/viewtopic.php?t=592
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Powrót do Metal Gear Solid 2 i Substance