Jak popsuc dobry temat#2 wojny konsolowe

Moderator: GM

Jak popsuc dobry temat#2 wojny konsolowe

Postprzez drakkainen » Śr wrz 12, 07 15:39

Temat spowodowany moją ostatnią rozkminą że jak wyjdzie MGS4 to trzeba będzie sie odciąć od neta a na pewno od zanzibaru bo wszędobylskie spojlery kuszą albo zainwestowac 2 kafle w konsole i samą gre i być jednym z pierwszych którzy to przeżyją na własnej skórze. PS3-2299zl, MGS4-270zl,wrażenia-bezcenne:tylko że kupno PS3 zobowiązuje do inwestycji w wypasione kino domowe i odbiornik HDTV by chłonąć tą historie tak jak sie powinno co już przekracza dostatecznie zasoby portfela moje i wielu ludzi w tym kraju na pewno. Jest ktoś jeszcze na forum kogo dręczy podobny dylemat?
Ostatnio edytowano Pt wrz 14, 07 22:26 przez drakkainen, łącznie edytowano 1 raz
FUTURE IS HERE.
FIGHT THE FUTURE.
drakkainen
Red Blaster

Postprzez Gillian » Śr wrz 12, 07 15:51

Ja skłaniam się coraz bardziej w stronę okrągłego X'a. 'Alan Wake' mnie kusi : ). Bo mimo całej tej chęci zagrania w MGS4 stwierdzam, że nie opłaca się tyle inwestowac w konsolę. Przynajmniej nie teraz. Może, kiedyś, kiedy PS3 stanieje i zejdzie do ok 1000zł. Chyba, że kiedyś jakims cudem jednak ukaże się konwersja czwórki na X'a - wtedy nie będę miał żadnych wątpliwości... : )

Poza tym po tym, co ostatnio Kojima nam pokazuje zaczynam mieć wątpliwości, czy wogóle opłaca się inwestować w sprzęt dla samego MGS4. Bo jeśli [odpukać] gra rzeczywście okaże się kiepska? A conajmniej nienajlepsza? Ryzyko jest spore... PS2 kupiłem specjalnie dla MGS2 i kilku innych gier i się nie zawiodłem na grach Kojimy. Ale patrząc na PS3 widze że jedynie MGS4 może mnie zmasakrować. 'Może', a to 'może' coraz bardziej przechyla się w stronę 'może nie'.

Osobiście jednak wolałbym poczekac do premiery i chociażby przeczytać profesjonalną recenzję oraz opinie na Z : )
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Pabian01 » Śr wrz 12, 07 18:47

Osobiście jednak wolałbym poczekac do premiery i chociażby przeczytać profesjonalną recenzję oraz opinie na Z : )

^_^ Fajnie by bylo gdyby to byla moja opinia. Do czasu premiery MGS4 z moich "obliczen" wynika ze PS3 ztanieje do ok. 1800-1999 zl. Odbiornik TV z Full HD bedzie w cenie kolo 3000-3500 zl.
Ja teraz sie BARDZO wacham czy kupic PS3 czy nie kupic, kupic, nie kupic, ale narazie sie wstrzymuje i czekam na wibracje w padzie.
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Gac666xx » Śr wrz 12, 07 18:58

Osobiście nie zamierzam.

Prędzej kupię sobie Wii, jeśli wreszcie wyjdą jakieś lepsze tytuły.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez ColonelAI » Śr wrz 12, 07 19:04

Za parę lat... Lepiej poczekać jak się wszystko uporządkuje. Będą ulepszone wersje konsoli (może kiedyś w wersji mini) oraz pady z wibracjami. Na pewno nie kupowałbym konsoli dla jakiejś jednej gry.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez uci » Śr wrz 12, 07 22:55

cóz, ja z kupnem PS3 nosze się od dawna, zbieram kase, a czy dla samego MGS4? w sumie to w końcu wyjdą i inne tytuły RE5, HS, GOW3, DMC4, FFXIII itd.
No i zostaje ten sentyment do PS3, o ile cena ustatkuje sie do jakiegoś normalnego poziomu, to why not, nie tylko pogram w MGS4 ale i w końcu w inne dobrze zapowiadająe się gry.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez drakkainen » Cz wrz 13, 07 18:43

No może przesadziłem z tym dla samego MGS4 warto kupić te konsole. Chodzi mi raczej o to ze póki co nie ma takich znowu kilerskich tytułów, a jeden Heavently Sword wiosny nie czyni i premiera 4 to dobra okazja by pomyśleć o kupnie tej konsoli(potem rzecz jasna będzie więcej hitów). Mnie akurat najbardziej odstrasza nie cena konsoli (do premiery stanieje) ale wymóg posiadania odpowiedniego odbiornika by wykorzystywać pełnię możliwości jaka oferuje konsola i np. obiektywnie ocenić audio-video w nowym MGSie.
ColonelAI napisał(a):Będą ulepszone wersje konsoli (może kiedyś w wersji mini) oraz pady z wibracjami. Na pewno nie kupowałbym konsoli dla jakiejś jednej gry.

To już w ogóle przesada, wydawanie nowego modelu konsoli co 2 lata z nowym napędem lub dyskiem ale to już zupełnie inny temat, a wibracje w padach na premierę 4 muszą być - to podstawa w MGSie.
FUTURE IS HERE.
FIGHT THE FUTURE.
drakkainen
Red Blaster

Postprzez Gac666xx » Cz wrz 13, 07 18:56

Heavenly sword to 5 godzin rozgrywki według niektórych źródeł. Nie liczyłbym na nic ciekawego. Zaś Lair okazał się do dupy, co przy okazji pokazuje iż grafika to nie wszystko.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez komar737 » Cz wrz 13, 07 19:06

Wole poczekac, az ten "ekskluziw" wyjdzie na konsole Gatesa.

sasasasa
komar737
banan

Postprzez drakkainen » Cz wrz 13, 07 19:14

Nie wierze ze jeżeli nawet wyjdzie na X'a to gra dużo na tym nie straci, pewnie będzie tak jak z Substance na pierwszego X'a albo gorzej o ile w ogóle będzie sie opłacać robić konwersje bo w KKW sie nie sprzeda.
FUTURE IS HERE.
FIGHT THE FUTURE.
drakkainen
Red Blaster

Postprzez solidus grabczas » Cz wrz 13, 07 19:36

konsoli dla jednej gry nie kupię na pewno to raz dwa nawet gdybym miał kasę nie mam w domu miejsca na TV pod PS3 :/ a taki prawdziwy Full HD zaczyna się od 5-6 tysiaczków w naszych kochanych PLNkach

a jak wyjdzie MGS4 na Xa to mogą chociaż dodać wibracje ;) btw widzieliście pada bezprzewodowego z wibracjami innego niż Logitechy(ale mogę mieć złe info i oni też tego nie mają) i Gatesowy od X360? O.o jeśli tak do dajcie link to sklepu bo wierzyć mi się nie chce
Welcome back Commander...
solidus grabczas
Fatman

Postprzez Gac666xx » Cz wrz 13, 07 19:54

Manta taki oferuje.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Blady » Cz wrz 13, 07 20:05

Kraj Kwitnącej Wiśni nie ma nic do gadania, jeśli chodzi o gry konsolowe w naszym europejskim mniemaniu- Metal Geary nigdy się nie sprzedawały tam tak dobrze, jak np. Wii Fit, Wii Play czy Wii Sports.

Oto ciekawy wypis z artykułu ze strony Gameinformer, dotyczący spojrzenia twórcy Castelvani na sytuację konsol, w tym rzecz jasna PS3

GI: With Castlevania: The Dracula X Chronicles getting approved, which means the game is more or less finished. When do you think we’ll hear about what you’re working on next?

Igarashi: I will be working on a DS version, but I am thinking of moving to the home consoles for the future. I will continue to use 2D for the DS version, but I’m still trying to figure out which console to do the home console versions. I think the Xbox 360 would be the best platform for the U.S. market.

GI: You wouldn’t make it for the PS3 and Xbox 360?

Igarashi: Yes, it’s one option. (laughs) But development would be very tough. The U.S. market is the biggest market for the Castlevania series, so I will give the first priority to the U.S. market. The platform will be the Xbox 360, since the PS3 isn’t doing well everywhere in the world. As you know, Konami will release Metal Gear for the PS3, so Metal Gear might expand the PS3 market. In that case, we may release Castlevania for the PS3.

No i jeszcze wspomnę o tym, że Hironobu Sakaguchi, czy jak mu tam- twórca serii Final Fantasy- tworzy już swoją drugą grę na Xklocka- Lost Odyssey. Ta z pewnością powiększy grono skośnkookich graczy, którzy kupią X360 tylko, żeby poić się dziełem legendarnego mistrza.

Co to znaczy? Ano, że Kojima jest zbyt łasy na kasę (vide MG PO), żeby nie zrozumieć, że PS3 to (na razie) tonący okręt, a wyskakując teraz ma się okazję nie zatonąć z kapitanem.
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez drakkainen » Cz wrz 13, 07 20:15

Tyle ze Xbox 360 w KKW sie nie liczy(i po roku przewagi startowej przegrywa z bardzo szybko doganiającym go Wii), Blue Dragon nie jest taki fajny a Castlevania na NDSa nie za bardzo wykorzystuje potencjał tej konsolki (stylus), choć jej produkcja jest pewnie tańsza niż na PSP. PS3 sie rozpędza a MGSy od długiego czasu są związane z ta platforma/marka wiec wybór Kojimy jest logiczny.
FUTURE IS HERE.
FIGHT THE FUTURE.
drakkainen
Red Blaster

Postprzez Gac666xx » Cz wrz 13, 07 20:45

Jak narazie ten rozpęd PS3 jest wsteczny.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » Cz wrz 13, 07 22:45

cóz PS2 tez warto było dopiero kupić jakoś 3 lata po premierze, bo i tania się zrobila i gier dużo, mysle że tutaj tez tak może być. Cóz kto wie, ja tam jestem cierpliwy moge sobie poczekac na rozwinięcie sytuacji, jesli Wąż wyjdzie na Xa, a cena X bedzie mniejsza niż PS3 wygrają prawa rynku. Jeżeli nie, to wygra wąż.
no chyba ze rynek załatwi mnie i ozstawi bez kasy:P
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Cz wrz 13, 07 23:01

Różnica polega na tym, że w czasie premiery PS2 skok technologiczny był wielki, już tak dużego skoku nie będzie jeśli chodzi o ps3 (chodzi mi głównie o ustandaryzowanie technologii pisania gier). Poza tym nie było aż takich wpadek jak z Lair i założę się, że z HS będzie podobnie.

Zobaczmy co wyszło ostatnio na PS3... hmm

Dynasty Warriors: Gundam - Gra dobra ogólnie, ale nic nowego nie wprowadza
Lair - Porażka
Tiger Woods PGA Tour 08 - Kolejny odświeżany kotlet
Warhawk - Udana gra
Tom Clancy's Ghost Recon Advanced Warfighter 2 - druga część dobrej gry
NASCAR 08 - kotlet
Madden NFL 08 - kotlet
All-Pro Football 2K8 - kotlet?
Virtua fighter 5 - Hmmm dobra gra, ale wielu fanów nie ma, bo jest cholernie trudna
Ninja Gaiden Sigma - Nawet udana część pomiędzy tyloma nieudanymi częściami.

Jak widać strasznie dużo sportowych gier i nic co by miało być jakąś rewolucją czy tytułem, który by przykuł na dłużej lub dobrze promował PS3.

To może się zmienić, ale czas mija, rynek zgarnia Wii a potem X360, a PS3 po prostu może nie wyrobić finansowo :/.
Ostatnio edytowano Cz wrz 13, 07 23:08 przez Gac666xx, łącznie edytowano 1 raz
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » Cz wrz 13, 07 23:06

to wiadomo, nie załatwili sobie dobrych pewniaków na starcie, a z wii to raczej nikt nie ma szans (ostateczny dowód grywalności nad grafiką). Cóz jak pisałem poczekamyz tm wszytskim i zobacyzmy co sie ejszcze upiecze.
uci
Uber Big Boss

Postprzez komar737 » Cz wrz 13, 07 23:29

Sprecyzuj prosze okreslenie "nieudane czesci", bo sie tak zaniepokoilem, czy czasem cos z toba nie tak.
A co do listy gier twojego autorstwa : iscie profeszjonalna robota, nie powiem. :puke: :
komar737
banan

Postprzez Old Snake » Pt wrz 14, 07 00:08

Na dobre gry na PS3 trzeba jeszcze poczekać do końca roku. Assasin's Creed, GTA 4, Uncharted: Drake's Fortune, Mercenaries 2, Kane & Lynch, no sorry ale jeśli mi ktoś powie że to będą chłamy to wysyłam wąglika pocztą. Już teraz widać że PS3 graficznie zjada X360 na śniadanie + darmowa rozgrywka on-line, a X360 nadal nie zwraca kasiorki Billowi i w dodatku jest najbardziej awaryjną konsolką na rynku. Jeżeli nadal Microsoft nie bedzie zarabiać na swojej konsoli to skasują projekt i tyle, gracze zostaną na lodzie. Ja sam czekam z kupnem PS3 do premiery GTA 4, PS2 kupiłem zaraz po premierze GTA 3: Vice City.
Świat to poligon między dobrem, a złem
Old Snake
Vamp

Postprzez Gac666xx » Pt wrz 14, 07 00:26

komar737 napisał(a):

Sprecyzuj prosze okreslenie "nieudane czesci", bo sie tak zaniepokoilem, czy czasem cos z toba nie tak.
A co do listy gier twojego autorstwa : iscie profeszjonalna robota, nie powiem. :puke: :

Komar, wymieniłem gry, które wyszły w ostatnich 2 miesiącach plus kilka coś wartych tytułów od początku wypuszczenia ps3. Nie jest to kompletna lista, a po prostu szybkie przepatrzenie listy. Tak więc nie przesadzaj z tym żyganiem dobrze?

Jeśli chodzi o Ninja Gaiden to mogę się mylić i jeśli komuś się nie podoba moje stwierdzenie, nie musi się z nim zgadzać.

Old Snake, fakt, że Kane & Lynch pewnie okaże się dobry oraz GTA (tu nie mam żadnego sprzeciwu) nie znaczy, że dla trzech gier jak narazie będzie warto kupić PS3. Zaś Assasin's Creed, DMC4 czy Mercenaries 2 nie jest PS3 only, więc raczej bym ich nie liczył.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gillian » Pt wrz 14, 07 01:03

Gac666 napisał(a):[...]oraz GTA (tu nie mam żadnego sprzeciwu) nie znaczy, że dla trzech gier jak narazie będzie warto kupić PS3.

GTA4 będzie też na Xa. A jak na razie panowie z R* ciągle narzekają jak im źle się pisze na PS3. Już opóźnienia z tego powodu chyba nawet będą...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Hal » Pt wrz 14, 07 01:06

- Heavenly Sword - grałem w Lipsku, gra miażdży i na nowo redefiniuje pojęcie "gra video". Nigdy nie widziałem tak pięknego tytułu, a w dodatku historia (szczególnie zaś postacie), to najwyższa półka. Poruszające dzieło z niepowtarzalnymi rolami Nariko i Kai...

- Metal Gear Solid 4 - słyszał ktoś?

- God of War III - can't wait for last chapter of the story.

- Gran Turismo 5 - again Games Convention - fotorealizm i miazga jakiej 360 już pewnie nie uświadczy (Forza 2? Heh).

- Uncharted - taak, sixsasis pokazuje pazur.

- Grand Theft Auto IV - dobre i to.

- Asassin's Creed - bo Jade trzyma pieczę nad tym projektem.

- Little Big Planet - absolutny geniusz, produkcja niepowtarzalna, nietuzinkowa, z niewyczerpanymi pokładami grywalności.

- Killzone II - nie ma według mnie drugiej serii fpsów, która tak masakrowałaby klimatem i całą otoczką (sorry Halo).

- Final Fantasy XIII - kto widział w akcji ten wie.

- Ratchet and Clank Future - czysty miód w przepięknej oprawie.

- ICO 2 - z pewnością wyjdzie kontynuacja tego wielkiego dzieła Sony.

- Resident Evil V - czy to jeszcze gra czy już film?

- Silent Hill V - sequel najlepszej po MGS sagi powróci, oby trymfalnie.

- PES 2008 - bo Fifa sucks.

- Tekken 6 - eh, znów te zarwane noce.

- Army of Two - kooperacja wraca do łask.

- Folklore - uwielbiam charaterystyczne, świeże tytuły.

- Fallout 3 - bo wypada zagrać.

- Dragon Quest IX - jrpg z najwyższej półki.

Tak, zamierzam kupić PS3.
Ostatnio edytowano Pt wrz 14, 07 01:58 przez Hal, łącznie edytowano 1 raz
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Gram: Gran Turismo 6

Postprzez Gillian » Pt wrz 14, 07 01:24

Hal Emmerich napisał(a):Gran Turismo 5 - again Games Convention - fotorealizm i miazga jakiej 360 już pewnie nie uświadczy (Forza 2? Heh).

jeszcze wierzysz w tę serię? ja już straciłem nadzieje po zagraniu w GT3, a GT4 utwierdziła mnie tylko w przekonaniu, że od czasu GT1 zmienia się tylko grafika i czysta kosmetyka... a było to jedna z moich ukochanych gier.
poza tym jeśli dla Ciebie wyznacznikiem dobrego racera jest fotorealizm, to ja podziękuję... zagraj w Burnsa : )

poza tym PS3 nie będzie miało Alana Wake'a :]
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Hal » Pt wrz 14, 07 01:48

Tutaj nie chodzi o kwestię wiary. Ja bawiłem się świetnie z każdą kolejna odsloną. Jakby nie było GT jest nadal najmiodniejszym racerem, który dostarcza setek godzin zabawy. Owszem, kolejne części nie obfitują w liczne zmiany, ale liczę po cichu na to, że przy okazji piątki będzie inaczej (vide widok z wnętrza pojazdu, rozbudowana opcja pit-stopu).

Ale ja przecież nie napisałem, że fotorealizm ma dla mnie fundamentalne znaczenie w grze wyścigowej:) To od razu rzuciło mi się w oczy w kilkunastu minutowym kontakcie z grą. Tak, grafika liczy się i dokłada swoją cegiełkę to przyjemności płynącej z grania, ale jest multum elementów znacznie istotniejszych w tym gatunku. Czucie pojazdu i frajda jazdy w serii GT to nadal najwyższa półka. I jestem pewny, że tak będzie w GT5.

Richard Burns Rally... ta gra to doskonały dowód na to, że pewnej granicy umowności w grze lepiej nie przekraczać:)

Ale 360 nie będzie miała MGS4, zakład?:)
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Gram: Gran Turismo 6

Postprzez Gac666xx » Pt wrz 14, 07 10:58

Tylko jak już mówiłem... Heavenly Sword to będzie jedna z najkrótszych gier tego typu w historii. Potwierdzone 5-6 godzin rozgrywki to moim zdaniem stanowczo za mało.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » Pt wrz 14, 07 11:18

No ale takich gier nie przechodzi się tylko raz ;)

Ja do ładnej już Listy chcialem dodać jeszcze:

Star Wars - Force Unsleshed (chociaż filmiki to renderingi, to jednak jak widziałem pokazówkę z możliwości niszczenia środkowiska to wymiękłem, miecze odchodzą do lamusa, teraz będzie się liczyć MOC).

tytułów wymienionych przez Hala, i tych które beda multiplatformowe jest wystarczająco dużo by pomyśleć o kupnie PS3, przedewszytskim nie chodzi o kupno jej teraz, bo pewnie leżała by pod TV nieużywana, ale pod koniec przyszlego roku dużo moze się zmienić ;)
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Pt wrz 14, 07 11:32

Czas pokaże. Ja osobiście mam nadzieje, że coś z tego będzie, ale patrząc na dzień dzisiejszy to jest źle :/.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez ColonelAI » Pt wrz 14, 07 12:33

Jak to mówią lepiej późno niż wcale. Trzeba poczekać. Czekają nas niezapomniane chwile z PS3 tak jak było z PS One i PS2.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Blady » Pt wrz 14, 07 16:20

Chciałbym tylko przypomnieć, że według obietnic Philla Harrisona, mistrza z Sony, konsola PS3 będzie służyć jej użytkownikom przez ok. 10 lat. Wow, czyżby chcą pobić rekord kurzenia się konsol? Mój GaCek leżał plackiem ponad 2 lata, zanim wylądował na nim The Twin Snakes.
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Następna strona

Powrót do Gry i Konsole