Mały pierdolnik Gac'a.

Och mój słodki, ach mój piękny pierdolniku.

Moderatorzy: Hal, GM

Postprzez Anik » So lis 03, 07 22:38

Ja też to oglądałam, ale moim pierwszym anime był "Kapitan Tsubasa".
SM to klasyka, proszę zapomnieć o nabijaniu się z nich! ;)
Anik
Crying Wolf

Postprzez uci » So lis 03, 07 22:55

e tam klasyk to przeciez tygrysia maska, generał daimos czy Gigi, potem Polsat wpadl na genialny pomysł zakupu SM.
Ale kto tego w tamtych czasach nie oglądał?:)
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Anik » So lis 03, 07 23:44

Jak oglądałam "Kapitana Tsubase" to chyba miałam tak z 6-7latek? A SM to tak z 8,
więc tych jeszcze starszych anime nie znam , ale z tą "Tygrysia maska" coś mi świta.
Anik
Crying Wolf

Postprzez solidus grabczas » So lis 03, 07 23:51

na uparte to pierwsze anime którego tytuł do dziś kojarzę to Generał Daimos O.o ale wcześniej dowiedziałem się że Sailorki to anime po nich chyba był już dragonball slayersi (słabo pamiętam wiem tylko że główną bohaterką byłą lina inverse {możliwy błąd w pisowni}) i parę innych których tytułów nie pamiętam ;) a teraz bleach i triguna xD
Welcome back Commander...
solidus grabczas
Fatman

Postprzez Shinigami » N lis 04, 07 02:01

solidus grabczas napisał(a):slayersi (słabo pamiętam wiem tylko że główną bohaterką byłą lina inverse {możliwy błąd w pisowni})

Nie, nie ma błędu ;)
.: http://crazypumpkinsnest.wordpress.com/ :.
Obrazek
Be there or be square.
Shinigami
Olga Gurlkovich

Postprzez Gac666xx » N lis 04, 07 02:57

Widzicie, ale słowo "ogladalem/lam" a "ogladam" to zupelnie dwie rozne rzeczy.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez solidus grabczas » N lis 04, 07 13:09

Oj Gacu czepiasz bo znam ludzi którzy twierdzą że w ogóle anime i manga to dla dzieci z przedszkola a nie dla mnie(niechlubnie się przyznam że chodzi o jakże konserwatywna rodzinka ze strony Matki...).
solidus grabczas
Fatman

Postprzez Anik » N lis 04, 07 13:25

solidus grabczas napisał(a):Oj Gacu czepiasz bo znam ludzi którzy twierdzą że w ogóle anime i manga to dla dzieci z przedszkola a nie dla mnie(niechlubnie się przyznam że chodzi o jakże konserwatywna rodzinka ze strony Matki...).

To zaprezentuj im np."Ghost in the Shell", ciekawe czy daliby to obejrzeć dzieciom? :>
Anik
Crying Wolf

Postprzez kul2 » N lis 04, 07 13:32

Oj Gacu czepiasz bo znam ludzi którzy twierdzą że w ogóle anime i manga to dla dzieci z przedszkola a nie dla mnie

No bo raczej ciezko zeby uznawali ze jest dla Ciebie dobre cos czego nie znaja.
Takim ludziom sie opowiada, przedstawia historie, mowi o rozwoju strony duchowej swojego zycia, prezentuje wzrost znaczenia wartosci, oraz uczucia jakie sie poznalo.
I wszystko sie da, jest to tylko kwestia checi i podejscia.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Gac666xx » Pn lis 05, 07 17:51

Wiecie Anime to Anime, ale Sailor Muminki to taki Power Rangers dosłownie i w przenośni. Można to oglądać w wieku 6-12 lat, ale później? Wstyd przecie. Jeszcze się podniecać jak to pięknie Usagi nago wygląda =='.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gac666xx » Cz lis 08, 07 23:58

siema gacyk -co to jest za meicz (katana)wyglonda calkeimspoko nawet ;)))))) tez zbieram katany. Dlaczego spzraedajesz miecz z urwana garda???? to onpowinien byctanszy bo jestzdekompletowany (niekomletny) ja sienie dziwie ze tylko 20 złote udzie zaniego daja.Dorub jelecto bedzie za wyzsza kase cenowo wyzej. Ja napzyklad mam w domu duzo ladych mieczyz Japonji bo kupilem mam skure rekina i skure krokodyla i tanto skura zurawia (tamto to taka katana mniejza da zabijania jak jesttlok inie ma jak wyjac miecza).Cwicze ken (sztuka walki mieczme lepzsa niznawet pankration kturejest zjaebiste)

Ludzie mnie momentami rozbrajają. Właśnie jak to wkleiłem to tekst jest praktycznie czerwony ;].
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Infernal Warrior » Pt lis 09, 07 07:33

Gacyk xD
Moze to jakis kumpel tego poprzedniego kolesia, chce Ci przez to powiedziec zebys sprzedawal taniej katany bo maja urwana garde - sa zdekompletowane xD
Infernal Warrior
Raging Raven

Postprzez uci » Pt lis 09, 07 10:24

TAMTO to taka katana mniejza <- O_o Wow to są jeszcze takie mniejsze katany? takie miniaturki?
:P

Sądząc po pisowni pewnie tamten koleś pisze pod zmienionym nickiem i po poczytaniu wiki;)
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Pt lis 09, 07 10:53

Najlepsze jest tanto z żurawia. Ech... przebiło to miecz z tytanu.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » Pt lis 09, 07 11:02

nie wogole Skóra z żurawia jest wymiatajaca.
Ale koles musi byc wielkim kolekcjonerem mieczy skoro ma u siebie: skóre rekina, skóre krokodyla, skóre żurawia i do tego jeszcze tanto;)
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Pt lis 09, 07 11:08

Wczoraj go z kumplem podsumowałem. On co najwyżej to może mieć skUre z napletka.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gac666xx » Pt lis 16, 07 11:35

http://www.freerice.com/index.php

Nakarm głodnych ludzi ryżem.
Nie wiem w jaki sposób to działa, ale według twórców za każde dobre odgadnięte słowo przez nas twórcy dają 10 ziaren ryżu.
Nawet jeśli nie jest to akcja typu pajacyk a zwykły żart (w co wątpię) to warto poćwiczyć sobie angielski :).
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Uzion » Pt lis 16, 07 20:27

Najwiekszy odsetek ludzi z nadwaga, a my jeszcze mamy sobie karki lamac i slowa odgadywac zeby ich dozywiac ;-)
Uzion
The Fury

Postprzez Gac666xx » Pt lis 16, 07 20:40

To nie jest ryż dla ciebie, a dla krajów trzeciego świata =='...
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Uzion » Pt lis 16, 07 20:42

Myslalem ze dla ludzi glodujacych w USA. Moj blad.
Uzion
The Fury

Postprzez Bizon » Pt lis 16, 07 20:44

Ludzi głodujących w USA? Uzion, skąd ty to wytrzasnąłeś w ogóle? ;)
To w USA ktoś głoduje?! (nie no, żart).

No jeżeli, to nie jest jakiś fake, to naprawdę świetna akcja...
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Uzion » Pt lis 16, 07 20:47

No wlasnie dlatego tez sie zdziwilem ;-) No to pobawie sie w to jeszcze troche.
Uzion
The Fury

Postprzez Gac666xx » Pt lis 16, 07 20:52

Nawet jesli to nieprawdziwe to same słowa jakich znaczeń można się tu nauczyć są imponujące.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gac666xx » So lis 17, 07 18:04

Grafa mi zaczela szwankowac wiec bedzie ladowac w serwisie. Siedze teraz na lapku. Nie wiem jak bedzie z moja dostępnością na sieci i na forum, bo średnio mi sie przy laptopie chce siedzieć, ale postaram się być jak najczęściej.

Anyway ten okres może potrwać 2 tygodnie lub więcej, więc mam nadzieje iż krew mnie nie zaleje...
Gac666xx
Big Boss

Postprzez solidus grabczas » Wt lis 20, 07 01:18

hehe Gacu jakby co na 8600 Wiedźmin chodzi CUUUUDNIE! Kumpel mi pokazywał po całkowitej wymianie sprzętu (2gb ramu Athlon 2rdzeniowy 3ghz+ i GF 8600 GT :D).
solidus grabczas
Fatman

Postprzez Gac666xx » Wt lis 20, 07 12:59

No u mnie to chodził bardzo dobrze na srednich detalach, momentami czasem zgrzytał, ale nie narzekałem.

Jednakże skoro grafa padła to i Wiedźmin poszedł na półkę :( a jestem dopiero w trzecim akcie.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » Wt lis 20, 07 16:44

wiedźmin mnie poprostu zagioł.
Podchodziłem do niej tak sceptycznie jak tylko mozna podejsc do polskiej gry i jestem w szoku tego co zobaczyłem, w co zagrałem i od tamtej pory żaluje że na moim sprzecie to nie ruszy...
Grałem godzine, a zostało mi jeszcze tyle smalcu do samrowania miecza, tyyle alkoholu do wypicia...^^
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Wt lis 27, 07 02:14

Ah...

Właśnie jestem świeżo po ukończeniu gry pt. System Shock.

Dawno temu podchodziłem do tej gry kilkukrotnie z miernym skutkiem, a to dlatego, że nie miałem na tyle dobrych umiejętności manualnych by móc sobie poradzić z interfejsem. Ba, interfejs jest łatwy i przyjemny, ale młodszy wtedy człowiek szukał czegoś bardziej pokroju Doom'a niż zaawansowanej gry.

Jak zapewne niektórzy z was znają serię System Shock, ale pokrótce przypomnę.
W 1994 roku dzięki Looking Glass Industries powstała gra System Shock.
Wcielamy się tam w anonimowego hakera, który został przyłapany na gorącym uczynku i wysłany na eksperymentalną stację o nazwie "Cytadela", na której dzięki swoim umiejętnościom miał "poprawić" system AI o nazwie Shodan w zamian za wojskowe implanty cybernetyczne i wolność. Wszystko idzie jak z płatka, operacja kończy się sukcesem i mija 6 miesięcy, które poświęcamy na "wchłanianiu" implantów w inkubatorze. Po przebudzeniu okazuje się, że stacja kosmiczna została zaatakowana przez nieznane siły, a jej załoga wyrżnięta. W oddali słychać jęki, ryki i inne nie zydentifikowane głosy...
Przedzierając się przez Cytadelę walczymy z cyborgami, robotami naprawczymi, mutantami, które wszystkie służą wiernie swojej/mu nowej/mu władczyni/cy o nazwie SHODAN.

Polecam jak najbardziej grę. Zawiła fabuła, rozwiązywanie zagadek, walka o przetrwanie. Wszystko to bez chwili wytchnienia, ponieważ po piętach cały czas depczą nam cyborgi, żniwiarze mózgów i inne istoty pragnące twojej śmierci.

Gwoli ścisłości by nie było jakichś niedomówień. Nie jest to prosty FPS. Jest to raczej RPG w trybie FPS nastawiony na survival w klimatach ponurego Cyberpunku. Na początku może odstraszyć sterowanie (bo o grafice nie mówię, gra ma 13 lat w końcu, ale i tak piękna), ale jest ono prostsze niż nam się na początku wydaje.

Sama mechanika oferuje wiele możliwości. Mamy fizykę (przedmioty można przesuwać, grawitacja działająca na przedmioty), nasza postać może kucać, kłaść się, wychylać zza rogu, jak na te czasy to bardzo dużo.

Arsenał broni jest także pokaźny, w grze znajdujemy kilkanaście pukawek i kilka broni białych. Ciężko zdecydować się z czym na przeciwnika wyskoczyć, ponieważ większość broni oferuje minimum dwa różne rodzaje amunicji! Do tego dochodzą bronie energetyczne, różnego rodzaju granaty i miny, implanty wspomagające bieganie, rodzaj noktowizora, pola siłowego. Wszystko co młody haker mógłby zapragnąć ;).

Sama gra dzięki programowi DOSBox i bardzo sprytnemu twórcy modyfikacji działa pod Windows XP (i innych, oprócz Visty) bez problemowo.

http://www.strangebedfellows.de/index.php?topic=211.0

Stąd można ściągnąć właśnie poprawioną wersję CD (z dialogami audio i filmami w wysokiej rozdzielczości). Pomimo, iż któraś firma odnowiła prawa do System Shock to sama gra jest Abandonware i raczej już tak pozostanie. Jak wydadzą ją jako trylogie za kilka lat to kupie 3 egzemplarze ;]. Byłoby miło w sumie gdyby z System Shock 3 dodawali SS1 i SS2, w końcu to już bardzo stare tytuły, nie każdy musiał mieć z nimi styczność.

Mój wynik:

Obrazek
(najwyzszy poziom trudności to 12, gdzie mamy limit czasu 7 godzin na ukończenie i przeciwnicy są liczniejsi i jeszcze trudniejsi). Nie polecam grać na niczym niższym (no chyba, że przeciwników niżej ustawić) ponieważ nie traci się wtedy nic z fabuły, ani zagadek.

Kilka obrazków promujących:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

i filmiki.

Intro:
http://www.youtube.com/watch?v=5dYFIkLg ... re=related

Gameplay:
http://www.youtube.com/watch?v=Xap7JLlROSQ

Drugą część serii stanowi System Shock 2 powstała w 1999 (duuuh... ;) ), która jest normalnym w świecie sequelem. Powstawa już w Looking Glass Studios na enginie Thief: The Metal Age (widać ogromne podobieństwo).

Historia lubi się powtarzać... niestety.

Akcja toczy się 39 lat po wydarzeniach w cytadeli. Wcielamy się tu w młodego człowieka, który zapragnął zrobić karierę w wojsku. Wstępujemy do akademii, przechodzimy trening (tutorial), po czym do wyboru dostajemy trzy ścieżki. Marines, typowy żołdak od ciężkiego uzbrojenia. Navy, zwinni hackerzy, inżynierowie oraz specjaliści od broni energetycznej. OSA specjaliści od technologii projekcji psychokinetycznej. Po wyborze ścieżki i 4 letniego treningu gdzie wybieramy specjalizacje trafiamy na pokład statku Von Braun w inkubatorze, ponieważ zostały nam wszczepione cybernetyczne implanty. Statek ten oraz mniejszy kolega Rickenbacker (podczepiony do kadłuba) mają odbyć pierwszą podróż nadprzestrzenną. Po kilku miesiącach budzimy się nagle z kryogenicznego snu nie wiedząc co się dzieje. Kontaktuje się z nami Pani Dr. Polito wyjaśniając iż statek został zaatakowany przez nieznane siły i najprawdopodobniej jestem jedyną żyjącą jeszcze osobą, która jest w stanie pomóc.

Gra nie jest już tak skomplikowana jak jej poprzedniczka, ale i tak ma w sobie dużo głębii, a fabuła jak na sequel dorównuje pierwszej części.
Zmienił się engine, więc zmieniło się sterowanie. Stało się bardziej intuicyjne i prostsze.
Gra bardziej teraz przypomina normalnego FPS'a z dodatkiem inwentarza i statystyk.
Będąc intruzem na statku Von Braun przed nami ponad 8 pokładów pełnych mutantów, zbzikowanych robotów, cygorgów i czegoś bardziej złowrogiego. Musimy także uważać na rozstawione wszędzie kamery i wieżyczki obronne statku Von Braun. Gdy kamera nas zobaczy włączy alarm, a wtedy najlepiej się szybko schować i modlić.

Fabuła ogólnie jest rozwinięciem fabuły z pierwszej części zachowując te same aspekty i perełki, którymi szczycił się System Shock. Fabuła jest zawiła z kilkoma szokującymi momentami i zostawiającymi długotrwałe ślady w naszej pamięci.

W tej części arsenał mamy podobny z małym dodatkiem egzotycznych broni (biologiczna). Niestety nie ma już granatów (jest za to granatnik), bronie też mają kilka rodzajów amunicji. Przeciwnicy są mądrzejsi, potrafią nie raz zaskoczyć i przestraszyć. Granie w System Shock 2 w nocy po ciemku to naprawde traumatyczne przeżycie.

W System shock 2 nie mamy już tylu cybernetycznych implantów, jednakże dzięki możliwości wyboru kierunku nie możemy być we wszystkim dobrzy. Trzeba porządnie się zastanowić jaką ścieżką iść by być w niej dobrym. Możemy oprócz trzech kierunków (które mają zadanie ukierunkować nasz styl grania) mamy możliwość szkolenia się w hakowaniu, broni lekkiej, ciężkiej, białej, energetycznej, egzotycznej, a także w naprawie, serwisowaniu (utrzymywanie w dobrej jakości broni np.). nauce (chemia) oraz psycho kinezie. Tak więc są braki w pewnych aspektach ale za to dużo punktów w innych.

Gra oferuje także multiplayer, więc można przejść całą fabułę z kumplem lub nawet trzema ;). Jednakże polecam zagrać samemu, więcej się w tedy skupia na ogóle.

Dodatkowo dodam iż na stronie http://www.strangebedfellows.de/index.php?board=15.0
jest możliwość ściągnięcia kilku modów, jeden poprawia wygląd przeciwników, drugi wygląd tekstur w grze. Gra nie traci na klimacie, a nawet zyskuje, tak więc polecam i z tym i bez tego.

Gra ma jeden wielki minus. Bronie zbyt szybko się psują, jednakżedodanie jednej zmiennej w pliku user.cfg ( gun_degrade_rate 0.5 ) zmniejsza np. o połowę i już jest idealnie.

Ja osobiście zacząłem grę od System Shock 2 lecz gorąco polecam przejść w odpowiedniej kolejności ;).

Screeny:

Obrazek
Obrazek

Filmy.

Gameplay:

http://www.youtube.com/watch?v=e_QrsH0N ... re=related

Intro:
http://www.youtube.com/watch?v=oMiSSlwi ... re=related

Gdybym mógł jedno życzenie spełnić byłby to film pełnometrażowy System Shock (świetny materiał naprawde) lub System Shock 3, którego najprawdopodobniej możemy się spodziewać (został zapowiedziany).

Miejmy nadzieję zachęciłem kogoś do spróbowania tych dwóch arcydzieł i mam nadzieję, że będą się przy nich dobrze wszyscy bawić :).

Sprawdź czy jesteś na tyle odważny by stawić czoła Shodanowi.

Ach... nie muszę chyba dodawać iż Bioshock to duchowy spadkobierca tej serii ? :)

Obrazek
Ostatnio edytowano Wt lis 27, 07 06:09 przez Gac666xx, łącznie edytowano 2 razy
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Old Snake » Wt lis 27, 07 04:04

Oj muszę powiedzieć że nie grałem w jedynkę ale SS 2 napsuł mi sporo krwi. Looking glass studio ma smykałkę do straszenia, wystarczy że sobie przypomnę Thiefa i Thiefa 2 grając po ciemku (zresztą w innych warunkach się grać nie da) słyszysz zbliżające się kroki strażnika, który za chwilę mija ciebie dosłownie na wyciągnięcie ręki... Obie serie zabijają klimatem i mam nadzieję że dane mi bedzie zagrać zarówno w Bioshocka jak i SS 3.
Świat to poligon między dobrem, a złem
Old Snake
Vamp

Postprzez Gac666xx » Wt lis 27, 07 05:47

Ehehe nie wiem czy ja ślepy czy nie, ale właśnie zauważyłem, że tam na screenie pisze:

Difficulty Index: 18

a myślałem, że 10 na 12 możliwych.

Wywnioskowałem to z tego, że zanim rozpoczniemy gre to mamy cztery opcje, każda z nich ma cztery podpuknty od 0 do 3. Najtrudniejsza gra byłaby: 3 3 3 3. Ja osobiście grałem na 2 2 3 3.

Combat:

0 - Biedni przeciwnicy, nigdy nie atakują pierwsi
1 - Przeciwników jest mniej i są słabi
2 - Przeciwnicy są normalni
3 - Przeciwników jest więcej i są silniejsi

Mission:

0 - Cała fabuła usunięta
1 - Prosta fabuła i rozgrywka
2 - Normalna fabuła
3 - Ograniczenie czasowe narzucone na gre

Puzzle:

0 - Łamigłówki automatycznie rozwiązane
1 - Większość łamigłówek ułatwiona
2 - Łamigłówki normalne
3 - Łamigłówki są trudniejsze

Cyber:

0 - Bardzo dużo czasu, łatwa walka i poruszanie się
1 - Ograniczenie czasu, walka i poruszanie się łatwiejsze
2 - Cyberprzestrzeń normalna
3 - Ograniczenie czasu, walka i poruszanie się trudniejsze

Wydawało mi się, że maksymalny poziom to 3 + 3 + 3 + 3 = 12, ale skoro osiągnąłem 18 to przeliczanie jest jakieś inne.

W instrukcji nic o tym nie pisze, ale zaraz założę temat na stronie SSa to mi wytłumaczą^^.
Gac666xx
Big Boss

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pierdolnik