Jaki cqc uzywa snake?

Och mój słodki, ach mój piękny pierdolniku.

Moderatorzy: Hal, GM

Jaki cqc uzywa snake?

Postprzez Sh4d[e] » Wt lis 13, 07 22:52

Elo. Mam pytanq :help: . a mianowicie chodzi o to jaki typ cqc(bo jest ich jakby duzo chnski street itp itd) uzywa snake? I gdzie go mozna go sie nauczyc w Polsce? Jezeli ktos mieszka w lub kolo Ostrołęki(Mazowieckie) to prosze o kontakt. Błagam pliss dzięki :iconbiggrin:
Sh4d[e]
Inkarnacja VR

Postprzez barth » Wt lis 13, 07 23:27

my tesh sie nad tym wytrffale zastanaffiamy, ale wiedz, że cqc to wojsqowa shtuka walqi, więc żadqo qtoś jej óczy ;)
Obrazek
Obrazek
barth
Psycho Mantis

Postprzez Gac666xx » Wt lis 13, 07 23:39

Barth pisz normalnie.

Jeśli o techniki CQC chodzi. Możesz się zapisać na "Krav Maga" albo Aikido, bo raczej dokładnie takiego samego CQC to nikt nigdzie nie uczy, raczej jest to zlepek kilkudziesięciu technik.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Bizon » Śr lis 14, 07 00:02

CQC z którego korzysta Big Boss, jest tak jak napisał Gac zlepkiem wielu sztuk walki, by stworzyć najbardziej odpowiedni system.
Myślę, że jeżeli chodzi o rzuty itd. to najodpowiedniejsze było by taekwondo, ale ja się nie znam :)
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez barth » Śr lis 14, 07 00:20

taekwondo to raczej walka kopniakami, tak jak mówił Gac(rany jak my sie po tobie powtarzamy) najlepsza jest Krav Maga, jako że jest to styl walki opracowany przez izraelskie oddziały specjalne(marines to przy nich pikuś), który opiera na jak najszybszym obezwładnieniu przeciwnika(brudne chwyty typu łapanie za jaja i wkładanie palców w oczy included).

Dość normalnie pisze? ;)
Obrazek
Obrazek
barth
Psycho Mantis

Postprzez Bizon » Śr lis 14, 07 00:32

Sorry Bart, po pieprzyło mi się całkiem (na szybkiego napisałem).
Chodziło mi o judo. Nawet w MGS3 Volgin i Ocelot tak właśnie określają CQC.

Krav Maga huh? Będę musiał nieco o tym poszukać...
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Old Snake » Śr lis 14, 07 03:00

Mi to wygląda na Jujitsu, trenowałem zarówno Aikido i Jujitsu (judo też ;) ) i mieliśmy bardzo dużo chwytów jakich używał Big Boss. Motosada Mori chyba też trenował Jujitsu, a że on jest doradcą militarnym.
Świat to poligon między dobrem, a złem
Old Snake
Vamp

Postprzez kul2 » Śr lis 14, 07 09:33

'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Sh4d[e] » Śr lis 14, 07 15:06

a ja wiem jak sie tego dowiedziec!!!!!! otoz chodzi o to ze kojima( a napewno tak zrobili- w koncu maja chajsu w brud no nie) zatrudnila pewno jakiegos mistrza. A on skoro master to i stronq ma tez. a skoro ma stronq to pewno tez sa flashowe filmy uczace. Tera tsza tylko sie dowiedziec kto.
Sh4d[e]
Inkarnacja VR

Postprzez Pabian01 » Śr lis 14, 07 15:14

AAAAAA moje oczy ! Sh4d[e] co z Twoja pisownia.
I cos chyba przkreciles
Sh4d[e] napisał(a):otoz chodzi o to ze kojima zatrudnila pewno jakiegos mistrza
Hideo Kojima to facet.
Jak sie nie myle to ich "mistrz" to Motosada Mori, chociaz on przy walkach wrecz mogl miec mniej do powiedzenia, bo jest specjalista od broni, uzbrojenia itp.
Zeby nakrecic sesje motion capture nie potrzeba "super kolesia" ktory by znal perfekcyjnie dana sztuke walki, wystarczy ktos kto zna sie na temacie.
Big Boss uzywa prawdopodobnie syntezy Judo i Aikido, ktora zostala stworzona na potrzeby gry.
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Gac666xx » Śr lis 14, 07 15:24

Shade zacznij pisać normalnie albo dostaniesz ostrzeżenie.

Techniki uczące masz już w grze... nagraj sobie filmiki jak Snake wykonuje daną technike i próbuj z kolegą do bólu. Jednakże lepiej zrobisz jak zapiszesz się na Krav Maga, Judo lub Aikido. Jest o wiele więcej technik, które są jeszcze lepsze.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez kul2 » Śr lis 14, 07 15:26

chociaz on przy walkach wrecz mogl miec mniej do powiedzenia, bo jest specjalista od broni, uzbrojenia itp.

Luuuudzie. Czytajcie na Boga czytajcie Zanzibar.

http://www.metalgearsolid.us/readarticl ... icle_id=67
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Sh4d[e] » Śr lis 14, 07 18:52

To juz skrotami nie mozna pisac?

[ Dodano: Sro Lis 14, 07 17:55 ]
No pomylilo mi sie z hideo sorry ;]
Sh4d[e]
Inkarnacja VR

Postprzez Gac666xx » Śr lis 14, 07 19:04

Nie po to uczysz się języka polskiego by go okaleczać. Pisząc w ten sposób człowiek robi z siebie jelenia, a to moim zdaniem nie jest pochlebna opinia.

Jeszcze coś do tematu trzeba dodać?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Uzion » Śr lis 14, 07 20:43

Nie znam sie na sztukach walki, ale w stylach gdzie dominuja chwyty i tym pochodne trzeba miec nieprzecietna krzepe, prawda? Sa jakies wymogi co do masy, aby moc uczeszczac na Judo na przyklad, albo czy sa tam prowadzone jakies treningi wzmacniajace miesnie? W koncu powalenie drugiego czlowieka to nie taka prosta rzecz. I w sumie sa to dosc "bezpieczne" style bo przynajmniej palcow sobie nie polamiesz...
Uzion
The Fury

Postprzez kul2 » Śr lis 14, 07 20:50

To juz skrotami nie mozna pisac?

Przed zarejestrowaniem sie zaakceptowales regulamin. Jest w nim napisane:

16. Nie zezwala się na używanie jakiegokolwiek dialektu, lub teł pseudo-kryptografii, włącznie z używaniem dużych lub tez mniejszych liter w sposób naprzemienny cykliczny.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Gac666xx » Śr lis 14, 07 21:00

Uzion napisał(a):Nie znam sie na sztukach walki, ale w stylach gdzie dominuja chwyty i tym pochodne trzeba miec nieprzecietna krzepe, prawda? Sa jakies wymogi co do masy, aby moc uczeszczac na Judo na przyklad, albo czy sa tam prowadzone jakies treningi wzmacniajace miesnie? W koncu powalenie drugiego czlowieka to nie taka prosta rzecz. I w sumie sa to dosc "bezpieczne" style bo przynajmniej palcow sobie nie polamiesz...

No nie wiem jak ty, ale ja ostatnio z kumplem trenowaliśmy u mnie w domu Aikido i rozbrajanie z noża i pistoletu.

W Aikido chodzi o energię, którą trzeba nauczyć się kontrolować. Ktoś rzuca się na ciebie z pięściami czyli jest w ruchu mocno przechylony w twoją stronę, łapiesz go za dłoń robiąc unik w lewo lub prawo lub nawet kucasz i koleś sam robi salto, a ty przy okazji łamiesz gościowi rękę w barku.

Zdziwić się można jak mało siły jest do tego potrzebne by wykonać takie rzuty.

Nie to żebym był w tym w ogóle dobry, bo wiadomo, że bez odpowiedniego treningu się nie da, ale sama idea jest prosta jak konstrukcja cepa i do opanowania nawet amatorsko.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Blady » Śr lis 14, 07 21:57

Podpowiem, że wiele o Krav Maga dowiedziałem się z książki Splinter Cell- tak, książka kijowa i prosta jak jasny pierun, ale bardzo plastycznie i co ważniejsze, realistycznie, opisuje wszystkie dźwignie i kopniaki, które wyprowadza Sam.
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez barth » Śr lis 14, 07 21:57

lepiej uważaj co mówisz, jeszcze ludzie zaraz zechcą "amatorsko" opanować kilka technik i połamią siebie i innych przypadkiem :D
Obrazek
Obrazek
barth
Psycho Mantis

Postprzez Gac666xx » Śr lis 14, 07 22:11

O tak zapomniałem.

UWAGA proszę zachować ostrożność.

Ja prawie wyłamałem kumplowi ramie z barku, bo się poślizgnął, a raz wylądował na kanapie, dobrze, że trafił, bo dalej była ściana. Najlepiej być uważnym i ćwiczyć to powoli i delikatnie w jakimś Dojo na materacach. Ostrożności nigdy za wiele. Przykładem tutaj ten sam kumpel, który do dziś narzeka, że go udo boli, bo kilka razy nie trafiłem z podcięciem, a było to tydzień temu ;). Ja zaś mam niezłe obicie nadgarstka od prób rozbrojenia noża (w nóż wcieliła się drewniana łyżka). Żeby czasem komuś nie strzeliło do głowy by użyć ostrego narzędzia czy też pistoletu (nawet na kulki).

PAMIĘTAJCIE:

Gdy dojdzie do takiego przypadku, iż ktoś grozi wam nożem lub bronią w celu zabrania pieniędzy pamiętajcie, żeby WPIERW myśleć o sobie i oddać to czego złodziej chce. Zdrowie jest NAJWAŻNIEJSZE, nigdy nie próbujcie swoich sił, ponieważ jest to bardzo niebezpieczne
Do takiej samoobrony należy się stosować tylko i wyłącznie jeśli złodziej nie odejdzie z pieniędzmi i kosztownościami i będzie chciał was skrzywdzić pomimo posłuszeństwa.

Przyklady można znaleźć na You tube.

http://www.youtube.com/watch?v=LKe50AJvhz8

http://www.youtube.com/watch?v=1C3XNDyVXRg

Co bardziej ciekawe.

http://uk.youtube.com/watch?v=wjCCDXN5Pew

http://uk.youtube.com/watch?v=VDGSJJ3rG6k

http://uk.youtube.com/user/Yawara1967

Jednak pamietajmy. Najlepiej zapisać się na zajęcia pod okiem instruktora i człowieka, który będzie wiedział dokładnie co robić.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Old Snake » Cz lis 15, 07 02:25

Ja mogę wymienić swoje kontuzje pomimo czuwania senseia lub pomimo tego że ja i partner znamy się na tym:
-(Sparring) Dostałem kopa od boku w kolano. Efekt? Chwilowy paraliż (ok. 30min) nogi i okropny ból kolana przez tydzień.
- Złamany kciuk i palec wskazujący lewej ręki
- Wyłamany prawy bark. Rekowalescencja trwała miesiąc, a i tak nadal mnie potrafi nap*** jak cholera.
- Prawie doznałem wstrząśnięcia mózgu (nie pojechałem na prześwietlenie bo po 2 dniach przeszło) po niefortunnym upadku.
- Wyłamany palec wskazujący prawej ręki (oj to akurat bolało jak !!$@!$%@)
- Innych typowych obrażeń takich jak sińce, stłuczenia, zwichnięcia czy wybicie palców blabla nie wymieniam bo szkoda miejsca.

Judo trenowałem 3 lata ale wydało mi się nieprzydatne w warunkach ulicznych. Aikido trenowałem ok. 4 i muszę powiedzieć że bardzo odpowiada mi ten styl obrony. Ważę ok. 65 kg (aikido polega na sile ale przeciwnika i chodzi by wykorzystać właśnie jego siłę przeciwko jemu) i udało mi się pary razy pokonać na ulicy agresorów większych odemnie o głowę i ważących 2x więcej. Raz mnie napadło 2 kolesi i się wybroniłem. Aikido było dobre ale potrzebowałem czegoś czym mogę wyprzedzić przeciwnika czyli atak i Jujitsu wyszło na przeciw moim oczekiwaniom ponieważ łączy ono w sobie cechy obronnego stylu aikido oraz ataku + agresor nie spodziewa się że może zostać rzucony na glebę i zablokowany dźwignią.

Ogólnie preferuję rozwiązywanie problemów słownie ale mieszkam w paskudnej okolicy i tam, za przeproszeniem, "najpierw wali się w mordę potem wyjaśnia".
Jeżeli ktoś myśli, że nauczy się sztuki walki z filmów/ tv/ instruktażowych/ itd. lub pójdzie na parę treningów krav magi, podpatrzy parę chwytów i będzie niepokonany to się grubo myli. Ja pomimo jakiegoś doświadczenia (a nadal uważam że gów*o wiem) dostałem kiedyś oklep od 7 kolesi (efekt: przestawiona przegroda nosowa, brak widoczności lewego oka przez parę dni i ogólnie morda jak kisiel przez 2 tyg.). Morał: I Hercules du*a kiedy ludzi kupa, a takie akacje to fajnie wyglądają tylko na filmach.

Kończę smęcenie i zaprawdę powiadam jeżeli chcecie coś osiągnąć to tylko przez ciężki i systematyczny trening.
Świat to poligon między dobrem, a złem
Old Snake
Vamp

Postprzez Gac666xx » Cz lis 15, 07 12:20

No właśnie ;].

Ale pobawić się można, zawsze jakieś doświadczenie wskoczy.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Uzion » Cz lis 15, 07 19:46

Old, nie zazdroszcze Ci. Ja osobiscie podczas walk doznalem peknietej przegrody nosowej, niedawno zlamanego palca i oczywiscie wielu obic, siniakow...
Uzion
The Fury

Postprzez solidus grabczas » Wt lis 20, 07 01:15

Cóż widzę że macie co poniektórzy z forumowiczów "ładną kolekcję" okaleczeń bo bójkach...

@Barth: Marines to cioty ;)
Welcome back Commander...
solidus grabczas
Fatman

Postprzez Loc » So sty 26, 08 14:24

ja kiedys dostalem w leb w szkolnej bojce i doznalem pekniecia sklepienia czaszki. troche niegrozne, ale jakby to pekalo z czasem, to by mi czaszka sie na pol rozerwala.

Osobiscie, grozniejszych zlaman i obrazen nie mialem (jesli juz, to nie byly one spowodowane bojkami). Jestem na etapie podstawowki, i mamy paru takich, nawet mlodszych ode mnie z, czwartej klasy. Oni to takie Oceloty, a ja to Big Boss. Daje sobie z nimi rade (no oczywiste), ale nie chce im w sumie krzywdy robic. Wbrew pozorom, mam przewage, bo waze dosc sporo jak na moj wiek. Moglbym powalic przeciwnika, a potem na nim np. usiasc (nie wiem jak to sie nazywa, dzwignia?). Daje sobie rade nawet z chlopami z "mlodziencza brawura" z 3 gimnazjum, ale jakies klopoty sa (owe pekniecie czaszki). jednak jak bym sie potlukl zalozmy z mocno rozwnietym pietna/szesnastolatkiem, to nie mialbym najmniejszych szans, chyba ze bilbym sie kilku na jednego...

Co do CQC, nauczyc to sie mozna, jesli jest sie cywilem i nie ma sie pozwolenia na bron, tylko przerzutow. Za ludzka tarcze, straszenia nozem, uduszenia, poderzniecia gradla (w tych dwoch wypadkach wiec zabicie bez licencji) moze grozic kara nawet dozywotniego pozbawienia wolnosci, ale Wy o tym na 100000001 procent wiecie.
Loc
Red Blaster

Gram: O cholera xDDD
Czytam: RationalWiki

Postprzez Infernal Warrior » So sty 26, 08 14:32

Oni to takie Oceloty, a ja to Big Boss. Daje sobie z nimi rade (no oczywiste), ale nie chce im w sumie krzywdy robic. Wbrew pozorom, mam przewage, bo waze dosc sporo jak na moj wiek. Moglbym powalic przeciwnika, a potem na nim np. usiasc (nie wiem jak to sie nazywa, dzwignia?). Daje sobie rade nawet z chlopami z "mlodziencza brawura" z 3 gimnazjum, ale jakies klopoty sa (owe pekniecie czaszki). jednak jak bym sie potlukl zalozmy z mocno rozwnietym pietna/szesnastolatkiem, to nie mialbym najmniejszych szans, chyba ze bilbym sie kilku na jednego..

Bardzo nieladne zachowanie no ale wydoroslejesz jeszcze z tego.
Tak wiemy co grozi za poderzniecie gardla. Zyjemy nie tylko na tym forum przeciez O_o

A jaki CQC uzywa Snake w MGS4? To to samo co Naked w MGS3?
Infernal Warrior
Raging Raven

Postprzez kul2 » So sty 26, 08 14:41

Zyjemy nie tylko na tym forum przeciez O_o

Poza forum nie ma zycia.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Gac666xx » So sty 26, 08 15:47

Co to jest "poza forum" ?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Loc » So sty 26, 08 18:11

nie dowiemy sie o tym jakiego CQC uzywa Solid, a jakiego Big Boss dopoki nie zagramy w czworke i nie porownamy obu stylow walki...

Infernal, o te nieladne zachowanie to chodzi Ci o pobicie sie kilku na jednego? Napisalem, ze MIALBYM szanse wygrac, ale nie napisalem ze tak robie. No chyba ze miales co innego na mysli. A zreszta, jakby mnie ktos atakowal, to co, nie mam wolac nikogo do obrony? Sam mam sie bic? I czekac az mi sie cos stanie? Raczej nie. Jak ktos chce, moze przyjsc, ja tylko sygnalizowalbym, ze chce pomocy, choc rzadko mieszam innych do swoich sporow. I nie bije sie dla przyjemnosci, wbrew pozorom, ba, nawet unikam bojek. Ale co tu zrobic, jak ktos zadaje Ci glupie pytania, a Ty nie znasz na nie odpowiedzi, i za to Cie ludzie bija... mozna sie tylko bronic...
Loc
Red Blaster

Gram: O cholera xDDD
Czytam: RationalWiki

Postprzez Infernal Warrior » So sty 26, 08 18:42

Jeśli obrona to spoko. Kilku na jednego - bardzo nieładnie.
Poza tym, jesli ktos Cie zaczepia mozesz go przewrocic czy cos takiego (miedzy innymi do tego sluzy CQC/QCQ) i uciec a nie na chama prać po mordzie, bo przeciez nie o to chodzi.
Infernal Warrior
Raging Raven

Następna strona

Powrót do Pierdolnik