Kompatybilnosc wsteczna

Moderator: GM

Postprzez Uzion » N lis 25, 07 21:33

Dlaczego zrezygnowano ze wstecznej kompatybilnosci?
Uzion
The Fury

Postprzez Gac666xx » N lis 25, 07 21:41

Byś nie mógł na tym zarobić.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Mr_Zombie » N lis 25, 07 22:40

(Robi się offtop i zapewne kul to w końcu wytnie gdzieś...)

Żeby sprawnie emulować gry z PS2 trzeba było w każdej konsoli montować procek (Emotion Engine) i kartę graficzną z PS2 - to było na początku, wówczas była pełna kompatybilność i gry z PS2 były obsługiwane przez sprzęt z PS2. Później wycięto z zestawu chyba Emotion Engine (karta graficzna została; albo na odwrót - kartę usunięto a procek został...), i rozpoczęła się emulacja programowa - niektóre gry przestały działać, inne (dzięki wsparciu podzespołów PS3) zaczęły wyglądać lepiej.
Ostatecznie w wersji PS3 z dyskiem 40gb usunięto kompletnie wszystkie podzespoły PS2 -- po prostu zmniejszała się wówczas cena produkcji konsoli; jednocześnie w jakimś wywiadzie padło stwierdzenie (nie pamiętam już czyje), że w obecnie produkowane modele również będą pozbawione podzespołów PS2 (czyli również i kompatybilności).

Zaś panowie z MS stwierdzili po prostu, że nie ma celu bawić się w robienie nowych update'ów w sprawie kompatybilności tytułów z X-box na XO. Jedynie na początek machnęli częściową kompatybilność z większymi hitami, a później wyszli z założenia, że nową konsolę kupuje się po to, by grać w nowe gry, a nie stare.
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez Gac666xx » N lis 25, 07 22:51

Dokładnie. Tylko po to by np. jak zapragniesz grać w gry z PS2, a konsoli już nie masz to będziesz potrzebował zakupić nową konsolę PS2 ( i po coś na allegro sprzedawał?) by móc swoje pragnienia spełnić.

Dla Sony kolejna bramka do zysku, a ty musisz mieć 10 wersji konsol by się móc cieszyć swoimi ulubionymi grami.

GŁUPOTA.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Uzion » Wt lis 27, 07 17:54

Dziekuje za wyczerpujace wytlumaczenie. Zaraz po przeczytaniu posta p. Zombiego od razu przyszlo mi na mysl to samo co Tobie... Microsoftowi chyba konkurencji brakuje. A zwyklym graczom pozostaje sie modlic, ze beda jak najmniej takich wyzynajacych kase chwytow stosowac...
Uzion
The Fury

Postprzez Boras » So gru 01, 07 14:35

OŚWIECILO MNIE!! :)

Przeglądając szafkę z moimi oryginalnymi gierkami (dumny z siebie :D ) wpadłem na ciekawy pomysł .... Dlaczego by nieodpalic mgs1 na ps3 :) hmmm odpaliłem i pogralem (nie powiem, za pierwszym razem sie zaciela ale po resecie, grać moglem normalnie) cóż to była za ekscytacja kiedy ujrzałem na sowim 42 calowym TV te wszystkie odstajace piksele i te kartonowe ruchy snejka ahhh.... Po czym musialem ja wyłączyć bo już zrobiło sie późno :) następnego dnia zacząłem odpalać rożne gry z ps2 na ps3. Na pierwszy ogień poszło: MGS2 SOL i MGS3 SE, o dziwo oby dwie sie ładnie spisały i sie ładnie odpaliły:) czyli dla mnie kompatybilność wsteczna ps3 w zupełności wystarcza tylko wtedy kiedy odpala wszystkie poprzednie części mgs :)

A kiedy będę miał okazje sprobować odpalić kilka gier z ps2 lub psx na ps3 to na pewno wam powiem, z własnego doświadczenia czy tak naprawde ps3 jest kompatybilna wstecz ;)
... odkąd nie jesz mięsa, salami to dla Ciebie rarytas...
Boras
Dostanie bana!

Postprzez Gac666xx » So gru 01, 07 16:53

Boras ty może rozkręć PS3 i sprawdz czy tam czasem zamaskowane PS2 nie siedzi ;].
Gac666xx
Big Boss

Postprzez wojnar » So gru 01, 07 17:14

Boras napisał(a):A kiedy będę miał okazje sprobować odpalić kilka gier z ps2 lub psx na ps3 to na pewno wam powiem, z własnego doświadczenia czy tak naprawde ps3 jest kompatybilna wstecz ;)

Sprawdziłem ok. 30 gier na PS2 i tylko 1 mi nie działała, dokładniej Tekken Tag Tournament.
Ważne że działały MGS'y, GTA:SA, FFX i SotC ;]
Gry sprawdzałem jeszcze na starym FW, później sprzedałem razem z ps2(zostawiłem tylko 5 gierek :P)więc może już się coś zmieniło ;]

Mi kompatybilność wsteczna nie jest zbyt potrzebna...
Next Gena kupiłem żeby grać w nowe gry, chociaż czasem wracam do starych hitów, ale bardzo rzadko :P
wojnar
Vulcan Raven

Postprzez Boras » N gru 02, 07 16:05

Mam najnowszego frimware2,01 i wszystkie gry które mam właśnie oprócz tekken tag tournament i tekken 5 chodzą!! jestem w szoku:) wczoraj grałem w ssx'a dziś w resident evil 4 :) no jestem pod wrazenieim niema to tamto zaskoczyłem sie pozytywnie tą wsteczną kompatybilnością XD
Boras
Dostanie bana!

Postprzez wojnar » N gru 02, 07 17:48

Boras napisał(a):oprócz tekken tag tournament i tekken 5 chodzą!!

To dziwne, też mam ten firmware i grałem wczoraj w Tekkena 5...
wojnar
Vulcan Raven

Postprzez Boras » N gru 02, 07 19:32

niewiem mi nie wchodził... musiałbym jeszcze raz sprobować ...
Boras
Dostanie bana!

Postprzez KowalPL » N gru 02, 07 23:03

Słyszałem, że jest lista gier które wchodzą na PS3 lecz nie mam pewności. Z ciekawości co wam wyskakuje jak nie wchodzi gierka czy po prostu pisze cos w strone Invalid disc?

PS: Jak sie PS3 przed piratami chroni? Tzn PS2 miało na celu nie odczytywanie płyt jeśli klapka została otwarta podczas gry lecz wiadomo ludzie zaklejali sobie czujniki i nie wiem co tam jeszcze można... A w PS3 jak jest? Lepiej są chronione czujniki czy cos jeszcze... Słyszałem że Blu-ray płyty maja ponad 25gB to teraz niech jakiś cwaniak sprobóje sciągać gre ;]
Obrazek
Obrazek
KowalPL
Night Sight

Postprzez Gac666xx » N gru 02, 07 23:17

Gry ogólnie ściągają bez problemu (przy dzisiejszych łączach to dla mnie 3-4 dni) a potem wrzucają na dysk twardy PS3. Jednakże nie ma jeszcze nagrywarek BluRay (lub są ale bardzo drogie, nie orientuje się). Ale co oryginał to oryginał, można ściągnąć do testów jak nie ma Dema, ale w sumie czy jest sens szarpać nerwy?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Boras » Wt gru 04, 07 15:50

i czy jest sens dalszego prowadzenia rozmowy na temat piractwa? nie sądzę ;)sprawdzilem tekkena 5 i działa pewnie mialem wtedy starszy soft...

http://faq.eu.playstation.com/bc/

stronka z grami kompatybilnym z ps2 na ps3
Boras
Dostanie bana!

Postprzez Gac666xx » Wt gru 04, 07 19:46

Ogólnie sensu nie ma tymbardziej, że piractwo w ogóle nie ma sensu ^^.

Dobra teraz tylko powiedzcie mi. Jaką wersję PS3 posiadacie, że wszystkie gry oprócz Tekken Tag wam działają? Tą najtańszą bez emulacji czy te droższe z?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez wojnar » Wt gru 04, 07 20:20

Ja mam tą droższą, o ile się orientuje już jej nie ma na rynku, no chyba że w jakichś sklepach na zadupiu gdzie nikt nic nie kupuje :P
No i tak jak mówiłem, na ok. 30 gier jakie przetestowałem tylko 1 nie działała.
wojnar
Vulcan Raven

Postprzez Boras » Wt gru 04, 07 20:43

no dokladnie tez mialem ok 30 gier i tylko jedna niedziala... A wersja ps3 ta drozsza z tym wiekszym twrdym dyskiem itd. ;)
Boras
Dostanie bana!

Postprzez Gac666xx » Wt gru 04, 07 20:45

Aha, nieno bo myślałem, że może macie te tańszą to wtedy byłoby fajnie.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez wojnar » Wt gru 04, 07 20:48

Przecież te tańsze nie mają wstecznej kompatybilności z PS2 ;O
IMO i dobrze, next gena kupuje się dla nowych gier, jeśli chcesz pograć w starsze to zachowaj starszą konsolke ;]
wojnar
Vulcan Raven

Postprzez Gac666xx » Wt gru 04, 07 20:51

Dlatego pytam, bo może jednak coś się zmieniło.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Boras » Wt gru 04, 07 20:54

Wszystko jest tak jak bylo ta drozsza jest kompatybilna ta tansza nie jest.
Boras
Dostanie bana!

Postprzez wojnar » Wt gru 04, 07 21:00

Myślę że w kolejnych wersjach PS3 będzie na nowo wsteczna kompatybilność...
Wiadomo że takie rzeczy jak napęd Blu-Ray będą tanieć więc będzie można wstawić ten Emotion Engine :P
PS. Boras, jak chesz to dodaj mnie do friendsów PSNid: wojnar
wojnar
Vulcan Raven

Postprzez Boras » Wt gru 04, 07 22:55

spoko niewiem jak;) 5052059 to moje gadu odezwij sie jak cos i mi wytlumaczysz jak to sie robi ok?? ale nieofftopując dzis sprawdzalem re4 i forbidden siren2 i wporzo chodzą :)
Boras
Dostanie bana!

Postprzez KowalPL » Śr gru 05, 07 15:09

Siemka... Mogli byscie mi powiedziec mniej wiecej ile jest roznicy w cenie miedzy PS3 z wsteczna i bez?

Dzieki

@edit

jestem na tej stronce i widze takie cos:

SLES-82042 METAL GEAR SOLID 3: SUBSISTENCE
SLES-82044 METAL GEAR SOLID 3: SUBSISTENCE
SLES-82046 METAL GEAR SOLID 3: SUBSISTENCE
SLES-82048 METAL GEAR SOLID 3: SUBSISTENCE

kazde z jendym kwadrackiem co znaczy:

Powinna działać na konsoli PLAYSTATION®3, mogą występować zauważalne problemy

kto sie z owymi spotkal i jak wygladaja te problemy...

PS: w MGS3 jakos szybciej sie laduje miedzy mapkami?
PS2: Po walce z The Boss jak jest kamerka na ta cala 'polane' PS2 troche zwalnia bo widac duzo kwatow falujacych+ platkow spadajacych... Czy PS3 powoduje ze to chodzi normalnie czy dalej tak zwalnia giereczka?

Z gory dzieki

@edit 2

przy MGS1 tez jest jeden kwadracik...
Obrazek
Obrazek
KowalPL
Night Sight

Postprzez wojnar » Śr gru 05, 07 16:27

tak jak pisalem wczesniej, wersja ze wsteczna kompabitylnoscia nie jest juz w sprzedazy, czasem sie znajdzie na allegro ale wiekszosc uzywane...
co do zwolnien to nic takiego nie widzialem albo po prostu nie zwracalem na to uwagi

@Down: sam zrobiłem :P
Ostatnio edytowano Cz gru 06, 07 15:27 przez wojnar, łącznie edytowano 1 raz
wojnar
Vulcan Raven

Postprzez KowalPL » Cz gru 06, 07 15:12

Hmmm... jakby Ci to wytlumaczyc...

PS2 takze zwalnia jak rzucisz smoke'a i wejdziesz w dym... Wtedy zwalnia z reguly. Moglby ktos to sprawdzic prosze?

Z gory dzieki

PS: poprawie napolskie znaki jak przyjde na chate bo w szkole nie ma polkich ustawien

[ Dodano: Czw Gru 06, 07 14:13 ]
PS2: wojnar z kad masz takiego avatara fajnego? ;]
Obrazek
Obrazek
KowalPL
Night Sight

Postprzez wojnar » Cz gru 06, 07 19:48

Właśnie się dowiedziałem że Emotion Engine był w konsolach 60gb z JAP i USA
W europejskich 60 dali już emulacje programową tak więc być może w niedalekiej przyszłości dadzą jakiś update, dzięki któremu będzie można odtwarzać gry z PS2 na wersji 40Gb
To są tylko moje domysły więc moge się mylić, ale co do EE jestem pewien.
wojnar
Vulcan Raven

Postprzez Mr_Zombie » Cz gru 06, 07 22:29

Ekhem, pisałem o tym na początku tego tematu...

A wersja europejska 60gb (a także późniejsze USA i JAP) mogła sobie pozwolić na emulację, bo miała kartę graficzną z PS2. Bez niej (czyli wersja 40gb) emulacja programowa jest niemożliwa... przynajmniej do czasu, aż Sony nie napisze sprawnego emulatora swojego własnego sprzętu.
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez uci » Pt sie 29, 08 12:05

hmm, wiem że 40gb PS3 nie ma kompatybilności wstecznej z PS2, ale znów słyszałem że podobno posiada kompatybliność wsteczna z PSX?
To prawda??

bo ostatnio kumpel mi oświadczył że posiada jeszcze swoje dawne hity takie jak Brave fencer muhashi czy LoK: soul reaver i było by sympatycznie móc w to pograć:D
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Mr_Zombie » Pt sie 29, 08 12:33

z PSX kompatybilność wsteczną mają wszystkie PS3. W końcu układ PSX nie jest aż tak trudny do zemulowania (bo jest on chyba emulowany software'owo) , jak ten z PS2; nawet mój stary P200 potrafił udźwignąć emulator PSX ;)
Mr_Zombie
The Fury

Następna strona

Powrót do Gry i Konsole