Assassin's Creed [seria]

Moderator: GM

Assassin's Creed [seria]

Postprzez uci » Śr sty 16, 08 21:15

No tak po temacie GoW pomyślałem sobie że może załozyc i temat z Altairem.

Jak to bywa, a więc.

Co ja mysle o gierce:

Najpierw screeny:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

No tak ja pykam w wersji na PS3 na zwyklym TV i nawet teraz moge powiedzieć że grafika poprostu zwala z nóg, ludzie, ubrania, miasta, architektura wszytsko po prostu jest prześliczne, mimo nawet tego stałego odcienia szarości.
My czyli Altair zajmujemy się kolejną eliminacją 9 waznych (podobno historycznych) osób rządzących dzielnicami trzech wielkich miast - Damaszku, Akre i Jerozolimy.

Sam nie wiem czego spodziewalem sie po grze, mamy tu mix ostatniego SC i PoP'a, ale wszyslo coś naprawde świetnego. Parkour pozwalający na wchodzenie niemalze wszedzie jest przegenialny, widac każde zaglebienie w budynkach. Dynamiczne walki (choć coraz łatwiejsze w trakcie rpzechodzenia) krew, zachowania ludzi, mozna by wypisywac godzinami.

Ktoś ma jakies przemyslenaia?
Ostatnio edytowano Pn sie 01, 11 23:11 przez uci, łącznie edytowano 1 raz
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Aszyn » Śr sty 16, 08 22:22

Dużo się o grze nacyztałem, filmiki w HD oglądałem i będzie to jedna z moich pierwszych gier na PS3, po MGS4. ;p

Powiedz mi tylko, czy haczy się na nowym sofcie 2.10 ? Bo czytałem, że na ps3 gra lubi trochę pozgrzytać...

Sama mechanika gry jest ponoć innowacyjna, Ubi wprowadziło to co ma się pojawić w SC Conviction, czyli żyjący tłum, odpychanie, wpadanie na siebie, chowanie się w tłumie....

Szczerze... Od momentu zobaczenia review z gametrailers pragnę w to zagrać... Tylko kasy na ps3 póki co brak. :(
Obrazek
Aszyn
The End

Gram: Destiny
Czytam: Solaris

Postprzez wojnar » Śr sty 16, 08 22:32

Kilka tygodni temu udało mi się pożyczyć od kumpla kilka gierek na PS3, w tym AC ;]
Co mogę powiedzieć o grze...
Jest zaje***ta :D
Grafika i animacja to po prostu cudeńko ;]
Sam gameplay też jest świetny (wspinanie się na budynki, walka)
Jedyne co mi nie przypadło do gustu to schematyczność zadań...

Podobno gra się wiesza ale mi przez 5 dni grania nie zawiesiła się ani razu :)

Zakończenie wyraźnie mówi że będzie następna część, nie mogę się doczekać ;)
wojnar
Vulcan Raven

Postprzez ColonelAI » Śr sty 16, 08 22:33

Mówisz, że grasz na CRT. Chciałem się zapytać jak na nim wyglądają gry z PS3. Nie ma problemów z wielkością czcionki i proporcjami? Jak jest z rozdzielczością?
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez wojnar » Śr sty 16, 08 22:52

Ja grałem kilka miechów na crt zanim kupiłem hd i póki nie widziałem gier w hd to grało mi się bardzo dobrze na zwykłym crt, nawet na 15' ;]
W niektórych grach miałem problemy z czcionką (demo Timeshift, za mała czcionka) ale ogólnie dobrze się grało i gry także wyglądały bardzo dobrze ;]
wojnar
Vulcan Raven

Postprzez uci » Cz sty 17, 08 11:37

no u mnie na 18 calach jakoś problemów z trzcionką nie mam, w AC troche się cięzko czyta jak wpadniemy w jasne tło, ale jest czytelnie.
Co do haczenia to jak dlugo w niego grałem sam AC zahaczył mi się raz, 2 razy mi się zatrzymała gra (kamera można było obracać, ale to słyszałem error konsoli nie gry)
Pozatym żadnych jakiś awawrii.

Co do tłumu...
No nie da się go opisać, poprostu jest taki realistyczny, ludzie wchodza na siebie, popychają, jak biegemy mozemy się o nich przewrócić lub rozpychac na boki łokciami. Psychiczni i pijacy rzucają się na nas, biedni krążą wokół nas błagając o kase, gdy komuś pociągniemy z pięsci to ucieknie, albo pojawi się łysy kolo i zacznie nas prac po pysku. Komentują wszytsko co robimy w ich zasięgu widzenia ("Jeżeli spadnie i coś sobie zrobi to ja mu nie pomogę"), uciekają z krzykiem na widok trupów i walk, rzucają w nas kamieniem gdy wchodzimy po budynku itd.

Prócz tłumów świetni tez są żołnierze, otaczają nas ale nie rzucają tylko czekaja na odp. moment do ataku, aż opuścimy blok, mogą nas wyzywać, zachodzić od tyłu, jak zabijemy któregoś i tryśnie krew to stojący w pobliżu zaczną ja z siebie scierać, osamotnieni zaczną uciekać. No i nie odpuszczają gdy zaczną nas gonić.

Co do schematyczności, to róznie, jestem przy 8 zadaniu i ciagle nie znudzilo m isię odkrywanie view pointów, ratowanie cywili i mini-questy w celu zdobycia info, ale to już kwestia gustu.

Wojnar o tym ze będzie sequel AC to już pisało w ksiązecce z isntrukcją obsługi :]

Jak dla mnie w AC warto zagrać właśnie dla tłumów, widoków, walk, parkour i fabuły, która naprawde zaskakuje samym swoim konceptem.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Cz sty 17, 08 12:07

Niech mi ktoś zaspoileruje, bo i tak długo w te gre nie zagram, przynajmniej dopóki nie pojawi się na PC.

Czy jest to wirtualny trening współczesnego haszasyna ?
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Aszyn » Cz sty 17, 08 12:41

SPOILER

Tam jest taki motyw, jak z Matrix'a, że kolesia do czegoś podpinają, ale jaki w tym cel... raczej nie chodzi tylko o trening.. Może trzeba się cofnąć, w czasie, żeby przyszłość zmienić. ;p
Ostatnio edytowano Cz sty 17, 08 12:50 przez Aszyn, łącznie edytowano 4 razy
Obrazek
Aszyn
The End

Postprzez kul2 » Cz sty 17, 08 12:46

Ukrywajcie te spoilery.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Gac666xx » Cz sty 17, 08 12:57

No właśnie miałem to zrobić ;].
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gillian » Cz sty 17, 08 14:06

Czy jest to wirtualny trening współczesnego haszasyna ?

To pytanie to już jest mega spoiler. Nie grałem i nawet mi przez myśl nie przeszła taka opcja.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Aszyn » Cz sty 17, 08 14:54

Sorka, za mojego niezbyt ukrytego posta... no ale... Zwalam na PSX Extreme.. bo z ich lektury to wiem. ;p

No a pytanie jakby nie było, na serio jest mega spojlerem. ;p
Obrazek
Aszyn
The End

Postprzez Gac666xx » Cz sty 17, 08 15:07

No właśnie dlatego o nie pytam i dlatego chciałem w "spoilerach" ;)
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » Cz sty 17, 08 15:13

e tam, pytanie nie oddaje nawet czesci tego co jest w AC

[Spoiler] pod linkiem

http://img172.imageshack.us/img172/2544/beztytuuwj7.png
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Cz sty 17, 08 16:45

Dzięki :) czyli jednak nie to o czym myślałem, ale w sumie też całkiem niezłe.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez ColonelAI » Cz sty 17, 08 17:18

To już wiadomo dlaczego Hideo przyszedł na pokaz AC. Jest pewien element który łączy te dwie gry mianowicie:
geny. One odgrywają w obu produkcjach bardzo ważną rolę. Pokazane jest, że geny to nie tylko biologiczna sfera człowieka, ale także coś więcej. Potrafią przekazywać naszą historię. Za to mimo, że nie grałem w tą kocham tę grę. Przekazuje ważne treści. Z tego co wiem pokazany jest tam bardzo dobrze problem wypraw krzyżowych. Ciekawią mnie także osobowości "celów" Altaira.
Ostatnio edytowano Cz sty 17, 08 21:04 przez ColonelAI, łącznie edytowano 1 raz
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez uci » Cz sty 17, 08 19:14

Co do "ofiar" Altaira może Fox Hound to nie jest, ale jest tutaj duze podobieństwo do serii MGS, szczegolnie ostatnia spowiedź po zadaniu smiertelnego ciosu.
A co do Charakterów

Nie ide po imionach bo ciezko je zapamietac na słuch, ale mamy tak
- Lekarza-rycerza który był gotow na wszytsko by wyleczyc swoich pacjetów
- Grubego bogacza który nieawidzi ludzi, włacznie z samym sobą, zabijając wszystkich bo uwaza ze to przez nich sa wojny
- Mnicha ktory uwaza ze w ksiazkach sa same klamstwa i tylko to co widzimy jest prawda, bo w ksiazkach mozna napisac co sie chce
- Kolesia lucznika ktory panicznie bal sie smierci bo uwazal ze po niej juz nic nie ma i zabijal kazdego kto tylko mial biale ciuchy

Moze to nie za duzo, bo caly dialog z nimi to rozmowa przed i po ataku, ale daje nam to wczuc sie w klimat, zrozumiec ich styl myslenia i sprawia ze pojawiaja sie pytania, takie jak w glowie altaira
uci
Uber Big Boss

Postprzez ColonelAI » Cz sty 17, 08 19:17

Wiem, że występuje tutaj lekarz który znęca się nad niepełnosprawnymi. Mocne. Właśnie tym, że Ac podejmuje trudne tematy przypomina mi MGSa.
Ostatnio edytowano Cz sty 17, 08 19:22 przez ColonelAI, łącznie edytowano 1 raz
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Gac666xx » Cz sty 17, 08 19:47

Kolesia lucznika ktory panicznie bal sie smierci bo uwazal ze po niej juz nic nie ma i zabijal kazdego kto tylko mial biale ciuchy

Troche hardcorowe szczerze mówiąc... to tak ogólnie wiadomo, że zabójcy na biało tylko chodzą?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez ColonelAI » Cz sty 17, 08 20:00

W recenzjach narzekają, że gra jest wtórna i monotonna oraz na AI strażników. Według mnie ta gra powstała głównie dla fabuły. Niestety gracze czasami nie mogą zauważyć tego najważniejszego.
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez uci » Cz sty 17, 08 21:11

chodzi o to że altair chodzi na bialo, assassyni także chodzą w białych kolorach, tak samo jak Scholars, ten łucznik to poprostu 7 ofiara z kolei wiec wie że Altair sie na niego szykuje, wie tez że mozna go poznac po bialym stroju z kapturem.

Co do gry, moge powiedziec że przypomina mi Shadow of collosus, zadania się powtarzają, ale fabuła swietnie to wszystko spina razem.
Co do AI jakos nie miałem zastrzeżeń, jest naprawde dobre, chyba ze chodzi o motywy że nagle zapominaja jak wygladamy gdy schowamy sie na czas alarmu.
Tak samo jak wóz z sianem pod kazdym View pointem, ale to detale, mnie ta gra oczarowała i jakos nie odczuwam monotoni grajac w nią.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Cz sty 17, 08 23:50

Obrazek
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » Pt sty 18, 08 11:35

Obrazek

Swoja droga ten nożyk to poprostu cudo:]
uci
Uber Big Boss

Postprzez Old Snake » Cz sty 24, 08 05:17

Assassin's Creed to moja trzecia gra (w sumie to pierwsza kupiona bo 2 pozostałe były w komplecie) i oczarowała mnie tak samo jak Jade ;) już od pojawienia się pierwszego trailera.

Bohaterem jest w zasadzie nie Altair lecz Desmond Miles, który zostaje pojmany przez pewną organizację i zmuszony do wzięcia udziału w pewnym eksperymencie. Zostaje tu poruszony motyw pamięci genetycznej, a w/w organizacja jest w posiadaniu maszyny o nazwie animus, która potrafi z genów wyłuskać nawet najodleglejsze wspomnienia. Jako że Desmond jest byłym zabójcą oraz sam ma w drzewie genealogicznym przodków o takim samym zawodzie to musi on "odblokować" wspomnienia których badguy'si wyciągnąć z DNA nie mogą.

Ja tam to do spojlerów tego co napisałem nie zaliczam bowiem jak już napisał Dżujo w PSXExtreme dowiadujemy się o tym dosłownie zaraz po odpaleniu gry.
Fabuła zapowiada się prosto ale im dalej w las tym bardziej zaczyna mącić w głowie gracza przypominając motywy z Kodu Leonarda DaVinci (Masoni, Templariusze) i w końcu sam nie wiedziałem czy tych których zabijam są tymi złymi czy tymi dobrymi.

Co do gameplay'a to uwierzyłem (chyba jak każdy) pannie Jade na słowo by zostać gwałtownie sprowadzonym na ziemię 2 zwiechami, na szczęście firmware 2.10 wszystko poprawia (nic się nie wiesza, a sama gra chodzi płynniej). Czy gra jest taka jaką sobie wyobrażaliśmy? Zdecydowanie nie (a może to ja zbyt dużo sobie wyobraziłem) ale jestem zadowolony i nie żałuję 219 zł (żeby w dzisiejszych czasach można było okradać bezkarnie ludzi) które wydałem na grę, z czasu gry też jestem zadowolony (albo to ja nie mam czasu na granie) ale mogli dać przynajmniej ciekawsze zadania poboczne bo są nużące i wykonałem je tylko i wyłącznie bo łudziłem się że dostanę za to jakieś fajne bonusy (o ile zwiększone życie i łatwiejsza ucieczka przed pościgiem to fajny bonus to ok).

O AI przeciwników wypowiedzieli się moi przedmówcy ale i tak dodam coś od siebie: tłum wypadł kapitalnie (raptem parę bugów), bardzo sugestywnie. Upierdliwa żebraczka potraktowana z pięści złapie się za nos i ucieknie krzycząc w niebogłosy co oczywiście zainteresuje stróżów prawa, a świadkowie zrobią kółeczko wokół ciebie i zaczną się odsuwać pokazując palcami przy próbie zbliżenia się do nich. O ile tłum to baja to AI wrogów ssie po całej linii niczym najlepsze kasztany z placu pigale. Oni są albo tak tępi albo po prostu rycerze mieli zakute łby, ale gdyby policja była tak "intelygentna" to chyba chodziłbym po ulicy z kałasznikowem. I tu pojawia się straszna niekonsekwencja wrogów, bo jeżeli zabijesz kogoś na ulicy to strażnicy zorientują się że to ty tylko w dwóch przypadkach:
-Jeżeli bezczelnie będziesz stał nad zwłokami ofiary tudzież ofiar
-Jeżeli zabijesz kolejną osobę na oczach strażnika, który poszukuje zabójcy
Tymczasem jeżeli masz pościg za sobą (taki odpowiednik 3 gwiazdek z GTA) to goście prawie zawsze wiedzą gdzie jesteś, mało tego, dorównują sprawnością fizyczną samemu Altairowi (w sumie to nawet dobrze bo wchodząc na dach nie jest się bezpiecznym). Brakuje tu znanego z trailerów wtapiania się tłum czy wychodzących z kościoła kleryków przez co uciekanie sprowadza sie do szybkiego spier... eee znaczy uciekania przed siebie i poszukiwaniu schronienia, choć sama ucieczka jest bardzo emocjonująca i efektowna to już chowanie się wygląda zbyt sztucznie i na siłę, być może nikomu nigdy nie przyszło do głowy sprawdzenie stogu siana szabelką.
Assassin's Creed jest grą niewątpliwie ciekawą i interesującą ale też zbyt schematyczną z małym stopniem replaybility. Za łatwa i schematyczna żeby porównać do Hitmana, ale też zbyt ładna i ciekawa pod względem fabuły oraz pomysłów by mówić o porażce.
No nic, fani Prince of Persia i Hitmana odnajdą coś dla siebie, a ja tym czasem poczekam na sequel.
Ostatnio edytowano Cz sty 24, 08 09:35 przez Old Snake, łącznie edytowano 1 raz
Świat to poligon między dobrem, a złem
Old Snake
Vamp

Postprzez uci » Cz sty 24, 08 09:00

no ale jednak Old strzeliłes spoilerem, bo jednak póki gry nie odpalisz to nigdzie (prócz PSXetreme) nie mówia o Milesie itp.:P

Ja bym to na twoim miejscu chociaz zakolorował
Ostatnio edytowano Cz sty 24, 08 09:43 przez uci, łącznie edytowano 1 raz
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Cz sty 24, 08 11:45

Ale to nie jest spoiler a raczej wprowadzenie. Dowiadujemy się tego tuż po odpaleniu, zresztą po premierze i tak wszyscy już o tym trąbili ;P.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gillian » Cz sty 24, 08 14:46

Gac666 napisał(a):Ale to nie jest spoiler a raczej wprowadzenie.

A czy wprowadzenie to nie spojler? Ja np lubię wszystkich szczegółów dowiadywać się z gry, a nie z prasy czy for.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Lost » Cz sty 24, 08 14:52

twilite_kid napisał(a):A czy wprowadzenie to nie spojler? Ja np lubię wszystkich szczegółów dowiadywać się z gry, a nie z prasy czy for.

Ale chyba lepiej jest orientować się przed zakupem samej gry o co w niej chodzi. Zabieg opisywania wprowadzenia z gry istnieje w prasie odkąd pamiętam.
Zachaczając jeszcze o temat Assassins Creed, to muszę przyznać, że gra ta może się pochwalić jednymi z najlepiej wyreżyserowanych trailerów, jakie w życiu widziałem! Oglądając je człowiek od razu ma ochotę pobiec do sklepu i zakupić własny egzemplarz(tylko ta kasa...) ;)
Lost
Zanzibar

Postprzez uci » Cz sty 24, 08 17:37

ale zawsze mozna powiedziec ze to gra o assasynie ze sredniowiecza, a smaczek ze to miles w jego skorze zostawic gracza do odkrycia samemu.
Ostatnio edytowano Cz sty 24, 08 17:41 przez uci, łącznie edytowano 1 raz
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Cz sty 24, 08 18:33

Meh nie jest to Raiden jest glówną postacią w MGS 2 więc nie ma co się szczypać ;].
Gac666xx
Big Boss

Następna strona

Powrót do Gry i Konsole