Fission Mailed

Pytania dotyczące Sons of Liberty i dodatku Substance

Moderatorzy: Snake., GM

Postprzez siddhartha » Pn sty 28, 08 16:49

Wydaje mi się że to chyba przedstawienie świadomości Raidena....wacha się i nie wie co ma zrobić .. przynajmniej tak mi się wydaje...ale chyba nie ,najprawdopodobniej to żart Kojimy, tak jak w jedynce z przekładaniem karty i napisem Hideo:)
siddhartha
Black Color

Postprzez Pabian01 » Pn sty 28, 08 17:35

ale to juz jest bezposrednie lamanie czwartej sciany, w jedynce na tamto mielismy wplyw, tutaj to pokazuje sie za kazdym razem
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez siddhartha » Pn sty 28, 08 17:40

Człowieku nie szukaj ...za przeproszenim "dziury" w całym;)
siddhartha
Black Color

Postprzez Blady » Pn sty 28, 08 20:35

Jakbyś był moim uczniem to byś dostał dwóję za nadinterpretację.

Metal Gear Solid 2 to GRA. Bardzo dobra GRA. Ludzki WYTWÓR. Nie ma w niej boskości, choć można się jej doszukiwać i nawet znaleźć parę dowodów. Póki jednak Zeus jest zajęty ciskaniem piorunów, NIGDY nie powstanie gra, w której KAŻDY napis FISSION MAILED będzie miał znaczenie. Kapiszi? Szukanie aluzji i eastern eggów jest fajne, ale jeśli dostajesz zabawny żart to się z niego śmiej, a nie pytaj o genezę jego powstania i autora.
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez raven_raven » Pn sty 28, 08 20:49

Spoilerki ofkors.

A dla mnie Fission Mailed jest po prostu wynikiem wirusa wprowadzonego do GW. Jako, że uczestniczymy w programie S3, który jest w pełni kontrolowany, nasze dowództwo to AI, a coś im się psuje... AI chciałoby przerwać naszą misję, tyle, że pojawiają się błędy i zamiast prawidłowego Mission Failed i Exit mamy Fission Mailed i Emit. Jest to działanie zawirusowanego AI po prostu. O to w tym chodzi.
There is place for only one Snake, and one Big Boss!
raven_raven
Młody Ocelot

Postprzez Hal » Pn sty 28, 08 20:55

Blady - gdybyś był moim uczniem, dostałbyś dwóję za brak interpretacji.

Wyświetlająca się w trakcie walki z Arsenal Tengu tablica z napisem "Fission Mailed", jest niczym innym jak efektem działania wirusa, który miał na celu zakłócenie integracji GW z Arsenalem. Istnieje wiele innych świadectw informujących o aktywowaniu imitacji FoxDie, są to min.: dziwne zachowanie Campbella, atakujące się wzajemnie Ray'e, czy wreszcie pojawiające się na ekranie zdjęcia japońskich modelek.
Pan Kojima usiłuje nam w ten sposób uzmysłowić fakt, jak łatwo jest poprzez błędną, spreparowaną informację manipulować zachowaniem jednostki. Kontrola za pomocą informacji jest wszakże naczelnym tematem Synów Wolności, a przedstawione przeze mnie przykłady zgrabnie wpisują się w ten motyw.
Zapewne wielu z Was podczas pierwszej przygody z MGS2, w chwili pojawienia się komunikatu "Fission Mailed", ze zrezygnowaniem odłożyło pada, będąc święcie przekonanym o tym, iż Raiden poniósł śmierć.
W ten sposób, obowiązujące w grze zasady przeniesione zostały do świata rzeczywistego. A my, choć przez chwilę, mogliśmy poczuć na własnej skórze, jak to jest być manipulowanym Jackiem.
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Gram: Gran Turismo 6

Postprzez Blady » Pn sty 28, 08 21:37

O RLY?

A ja myślałem, że to jest oczywiste...widać powinienem wykorzystywać każdą okazję (vide Hal), aby chwalić się znajomością oczywistych rzeczy...To co, wracamy do Scissors 61? Już przestańmy rozwałkowywać ciasto, gdzie go nie ma! Kojima miał pomysł- walnąć coś niespodziewanego.
Nie spodziewałeś się? Dobrze, taki był plan twórcy- zadziwić, rozbawić, udawać, ze konsola wariuje (nazwy lokacji, Świat Dysku jako mapa itp), ale powtarzać do znudzenia wyuczone formułki, bo ktoś chce, aby MGS2 był świętszy od Papieża...ludzie, trochę dystansu.
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez Lucky » Pn sty 28, 08 22:42

sorry za off top, wybaczcie, ...ale blady, you rock, podpisuję się pod twoimi słowami
Lucky
Machinegun Kid

Postprzez Blady » Pn sty 28, 08 23:23

No to żeby nie było offtopu podzielę się wiedzą, która może nie jest oczywista- walka z Tengusami u boku Snake'a to jedna z niewielu okazji, w której możemy zobaczyć pocisk wystrzelony z Nikity. Jak to, Bladaka- powiecie- przeca widok FPP się pojawia, jak strzelamy z Nikity! Fakt. Jeśli jednak podczas tej walki Snake lub Tengus "wbiegnie" w Raidena (o co nie trudno, najwięcej się w tej lokacji dzieje) kamera przejdzie do normalnego widoku i będziemy przez kilka chwil mogli przyjrzeć się malutkiej i grubiutkiej rakietce. Czasu oczywiście mamy mało, bo raz na jakiś czas pojawia się napis FISSION MAILED, który, co ciekawe, nie oznacza końca misji- odłożenie pada w tym momencie jest niewskazane- w celu dotarcia do końca gry nie należy wyjmować płyty z czytnika!

"That sign said Mission Failed so I turned the power off."

"Dude, it was Fission Mailed, they just tried to confuse you, now you gotta start all over again cause you didn't save. Pwned!

1. Fission Mailed

Originated from Metal Gear Solid 2 Sons Of Liberty. What is different is that they changed the first two letters in order to confuse the player. Sometimes used on messageboards to show defeat or total pwnage.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez Hal » Wt sty 29, 08 16:04

No to żeby nie było offtopu podzielę się wiedzą, która może nie jest oczywista- walka z Tengusami u boku Snake'a to jedna z niewielu okazji, w której możemy zobaczyć pocisk wystrzelony z Nikity.

Ale co to ma wspólnego z tematem? Polecam lekturę wszystkich postów.

Wracając do naszych rozważań. Wszyscy, którzy posiadają wersję Substance, z pewnością natknęli się na podobną tablicę z danymi przy okazji VR Missions. Wystarczy jedynie zaliczyć Mission Failed (sic!) i pojawią się takie oto dane:
- nazwa postaci, którą podjęlismy trening.
- czas w jakim zadanie zostało przerwane.
- ilość, kolejno, Celów/Wróg/Bomb.
- liczba wykonanych przez gracza Restartów.
- ilość Kontynuacji.
- całkowity czas grania w dodatek VR Missions (liczony od save'a).

Dodatkowo, całość okraszona została, podobnie jak przy Fission Mailed, współrzędnymi x, y, z - związanymi prawdopodobnie z punktem, w którym zakończyła się rozgrywka. W prawym górnym rogu znajduje się wymowny komunikat - "VR Missions".

Podobieństwo do tablicy z Arsenala jest znaczne. Czyżby jakaś delikatna sugestia?
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Gram: Gran Turismo 6

Postprzez Nevar » Wt sty 29, 08 17:10

"That sign said Mission Failed so I turned the power off."

"Dude, it was Fission Mailed, they just tried to confuse you, now you gotta start all over again cause you didn't save. Pwned!

1. Fission Mailed

Originated from Metal Gear Solid 2 Sons Of Liberty. What is different is that they changed the first two letters in order to confuse the player. Sometimes used on messageboards to show defeat or total pwnage.

Z czego to jest?
Nevar
banan

Postprzez SaladinAI » Śr sty 30, 08 14:37

Dla mnie Fission Mailed wiąże się z pytaniem o istotę rzeczywistości która nie przypadkowa zostaje poruszona przed tą sceną. Mianowicie to właśnie wtedy Otacon przekazał Raidenowi że cały czas rozmawiał z AI. Raiden zaczyna wątpić w to czy jego misja jest tak na prawdę rzeczywista czy może to wszystko jest iluzją. Po chwili wydaje się w to wierzyć gdyż zastanawia się czy Rose w ogóle istnieje. Zaraz po tym wydarzeniu następuje właśnie ta scena - wydaje się że giniemy jednak dalej możemy grać a więc jak mówi Jack na początku gry Różnica jest tylko taka, że to się nie dzieje naprawdę. I właśnie wychodząc z tego stwierdzenia na temat VR zostały zasiane w graczu wątpliwości - czy mamy do czynienia z symulacją? Dokładnie tak, co zaraz zostaje nam uzmysłowione przez Solidusa a później Ocelota którzy wprowadzają nas w plan S3. Tak więc Fission Mailed uważam za swoiste preludium do projektu S3, pokazuje że cały czas jesteśmy manipulowani i nie możemy liczyć na swoje zmysły, na to co aktualnie widzimy.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Blady » Śr sty 30, 08 16:54

Różnica jest tylko taka, że to się nie dzieje naprawdę

No bez kitu.

Ile można mówić o tym samym? Skąd wciąż brać siłę, aby kopiować zapisane wcześniej w notatniku analizy tak banalnych do zrozumienia/nie wartych wysiłku rzeczy? Czemu tracić swój potencjał twórczy na pisanie, że "Podczas pobytu w Arsenalu gracz nie jest pewny, czy to rzeczywistość, czy też mistyfikacja/błąd gry/za dużo cukru w diecie". Temat do zamknięcia po pięciu postach i pozamiatane. BŁĄD- niech wszyscy redaktorzy powklejają swoje przemyślenia, z czego każdy to od lat powtarzane formułki o programie S3, o zabawie z graczem i wprowadzanie niepewności.

Nevar, text pochodził z Urban Dictionary link
Ostatnio edytowano Śr sty 30, 08 17:29 przez Blady, łącznie edytowano 1 raz
Blady
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Śr sty 30, 08 18:05

A niby co mnie to obchodzi? Będę chciał napisać swoje przemyślenia to je napisze, nie wypowiadałem się na ten temat więc tym bardziej mam do tego prawo. Coś jeszcze Ci się nie podoba?
SaladinAI
Cipher watches all

Poprzednia strona

Powrót do Metal Gear Solid 2 i Substance