MGS 2:S a Vista

Problemy techniczne. Przed założeniem tematu sprawdż czy problem nie został już opisany.

Moderator: GM

MGS 2:S a Vista

Postprzez mum » Cz sty 10, 08 16:18

Witam,
Mam pytanie czy MGS 2:S działa na Windows Vista ?

U mnie po włączeniu pokazuje sie czarny ekran i nic, nie mam nawet muzyki w tle..i nie wiem czy to wina Windowsa, czy może tak częsty problem z kartami graficznymi? (mam Geforce go 7300 -laptop)
mum
Inkarnacja VR

Postprzez Gac666xx » Pt sty 11, 08 16:28

Witam.

Niestety problemem najprawdopodobniej jest tu grafika 7300. Niestety od czasów pokolenia GF 6xxx już są straszne problemy z wyświetlaniem.

Przeczytaj ten temat:

http://www.metalgearsolid.us/forum/view ... sc&start=0

Zaś prawie na samym końcu pliki do pobrania.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Kori » Pt lut 01, 08 18:28

Ja mam ten sam problem- czarny ekran i nic więcej.Mam Vistę, moja karta graficzna to GeForce 8600 GT.Zdaje się, że to problem nie do rozwiązania.
Kori
Inkarnacja VR

Postprzez Loc » So lut 02, 08 14:38

w Viscie ustaw zgodnosc MGSa z roznymi Windowsami - jesli nie pomoze, to problem tkwi chyba w Twojej karcie... bo na nowszych to moze pojsc, ale ze spora liczba syfow...

dlatego polecam uzbierac pieniazki na PS2/PS3 i na tych konsolach grac...
Loc
Red Blaster

Gram: O cholera xDDD
Czytam: RationalWiki

Postprzez Kori » Pn lut 04, 08 10:26

Możesz się śmiać, ale nie wiem jak ustawić zgodność MGS'a z Vistą...
Kori
Inkarnacja VR

Postprzez Loc » Pn lut 04, 08 11:08

kliknij prawym przyciskiem myszy na ikone MGS2. Potem wejdz we wlasciwosci (na samym dole). Wchodzisz w zakladke zgodnosc i widzisz "Ustaw zgodnosc z systemem:" i z paska wybierasz wszystkie Windowsy po kolei. Testuj powoli i cierpliwie. Jak nie pomoze za ktoryms razem, to znaczy, ze masz zbyt nowa karte graficzna. :( A tak poza tym, to moim zdaniem Vista jest dosc slabym systemem... mowiac baaardzo delikatnie...

Dlatego polecam kupienie konsoli...
Loc
Red Blaster

Gram: O cholera xDDD
Czytam: RationalWiki

Postprzez Kori » Wt lut 05, 08 11:18

Nie pomogło.A Vista jest syfna, fakt.
Do grania, też uważam, że konsole są najlepsze.Tylko czy produkują takie gry jak kiedyś na psx'a...Medievil, MGS, Crash Bandicoot, Vigilante 8...
Kori
Inkarnacja VR

Postprzez kul2 » Wt lut 05, 08 13:57

Ostrzezenie za rozmywanie.
Uzion juz ma, inni chetni?
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez mum » N mar 23, 08 11:50

Przesiadłem się na Windows XP Professional z Visty Home Premium - i jednak okazało się że to wina systemu.
Teraz wszystko działa ok (karta graficzna GeForce go 7300)

Więc jak ktoś ma problemy z mgs 2 i vistą to polecam zmianę systemu,
pozdrawiam
mum
Inkarnacja VR

Postprzez Sage » So mar 29, 08 13:43

whazap. kupę czasu nie pisałem, wina zdrowo porąbanej szkoły i ilości czasu jakiego mi zabiera.
Sprawiłem sobie laptopa i tak sie składa że zatrzymanie na nim visty jest koniecznością i xp zwyczajnie nie jest opcją. Przy próbie odpalenia mgs2 mam ten sam problem co mum, a moją kartą graficzna jest Geforce Go 6150. Na swoim desktopie mam 6600GT + winXP i działa tam bez problemu po wsadzeniu patcha dla geforców, tutaj nic się nie zmienia.
Zmiana driverów, well też nei jest opcją. Jedno że powstały w styczniu więc zwyczajnie są najnowsze, dwa że jestem nieco zmuszony do używania drajwerów od hp jako że są one przystosowane do mojego lapca i niestety po zmianie odeszłoby trochę funkcjonalności która jest konieczna - jak na przykład obracanie obrazu po przekręceniu ekranu.

I zdaje się że to nei jest problem tego, że 6150 to IGP. problem pojawia się też na dedykowanych kartach.
TONIGHT WE DINE IN HELL!
Obrazek
Sage
Zanzibar

Postprzez Blady » So mar 29, 08 18:21

Może to pomoże, ale kiedyś napisał do mnie koleś, mówiący, że nijak nie może zmusić MGS2 do działania, że syf kiła i mogiła. Ściągnął masę patchy i sterowników. Powiedziałem mu, żeby ustawił ilość detali na średnie. Pomogło.
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » So mar 29, 08 19:26

Problem w tym, że to grafa na laptopie, więc Sage możesz się raczej pożegnać z graniem na nim w MGSa.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Sage » So mar 29, 08 21:06

Em, ale co to ma do rzeczy? Na wielu kartach laptopowych da się odpalić mgs2. A konkretniej, nie słyszałem żeby na którejkolwiek definitywnie się nie dało. zmniejszenie detali nie pomogło.

tak btw dla mini oftopu, mgs1 działa pod vistą, ale tylko w software rendering.
TONIGHT WE DINE IN HELL!
Obrazek
Sage
Zanzibar

Postprzez Gac666xx » So mar 29, 08 23:29

Chodzi o nietypowe sterowniki do GForców GO. Ja mam problemy na moim asusie i gf 7300 by niektóre rzeczy odpalić, a sterowników się zmienić nie da. Tak to już niestety jest.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Sage » N mar 30, 08 00:30

ale przecież karty nvidii mogą działać na dowolnych sterownikach pisanych dla geforceów, czy to dla desktopów czy dla laptopów ;D.
Co nie zmienia faktu że nei ruszam więcej sterów na swoim lapcu. dość miałem problemów ostatnim razem.
TONIGHT WE DINE IN HELL!
Obrazek
Sage
Zanzibar

Postprzez Gac666xx » N mar 30, 08 00:42

Hmm no w moim przypadku są to sterowniki do Geforce GO i inne nie chodzą jak te które miałem.

Ale tak to już ogólnie jest ze sterownikami do laptopów, są jedne i tyle. To nie jest i jak na razie nie będzie platforma do gier.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez gunstar » N maja 18, 08 18:55

Moj problem nie dotyczy grafiki a dzwieku. Odrazu mowie ze u brata na kompie z XP gra chodzi bez zadnych problemow z tej samej (oryginalnej) plytki.

Otoz to cos dziwnego dzieje sie z dzwiekiem.
Wszystkie odglosy sa jakby pozamieniane. Przyklad: biegnac slysze pikanie codecu, krzyki, strzaly; przylegajac do sciany odglosy wybuchu + inne nieidentyfikowane rzeczy. Zmieniaja sie w zaleznosci od poziomu w ktorym sie znajduje. Czasem sa nie do wytrzymania. Nie moge przez to grac. Wspomne jeszcze ze podczas cutscenek i rozmow wszystko jest OK.

Nie jestem sam: http://www.konami-data.com/forum/ubbthr ... 845&page=1 (poza tym nie zdolalem nic innego z neta wygrzebac, bede wdzieczny za kazda poszlake)

Moj komp:
Windows Vista
X-fi Gamer
Athlon 3800+
GF 8800 GTS
2GB Ram
Pad xBoxowy

Ustawienia:
Wszystkie domyslne (poza rozdzialka)

Nagral bym filmik ale Fraps (niewiedziec czemu) nie chce nic wylapywac. :/
Sprawdzalem juz patch 1.01 (2.0).
Probowalem crackow z fix'ami do nvidii.
Reinstallowalem gre 3x razy.
Bawilem sie w ustawieniach karty dzwiekowej i Alchemy (zna ktos moze jakies sztuczki?).

Z gory dziekuje za jakakolwiek pomoc.
gunstar
Inkarnacja VR

Postprzez Gac666xx » N maja 18, 08 19:27

Sam żeś rozwiązał problem.

Problemem jest windows Vista, a rozwiązaniem XP lub 2000.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez gunstar » N maja 18, 08 19:30

Wlasnie probuje odloczyc X-fi i uzyc karty dzwiekowej wbudowanej na plycie glownej. Jak wiadomo X-fi gryza sie z nowymi Windowsami. Moze to cos da...

EDIT:
Nic nie dalo... bylo nawet gorzej - gra nie chciala sie nawet uruchomic. Szkoda :(
gunstar
Inkarnacja VR

Powrót do Problemy Techniczne