Assassin's Creed [seria]

Moderator: GM

Postprzez Old Snake » Cz sty 24, 08 19:39

Dla mnie spoilerem jest to czego twórcy nie chcieliby dać graczowi na tacy, to co skrzętnie ukrywają przed premierą jak i podczas samej rozgrywki. Na przykładzie kryminału:
Spojler- Lorda zabił ogrodnik
Mega spojler- Lorda zabił ogrodnik do spółki z jego żoną, a użyli do tego reklamówki
Coś co niektórzy uważają za spojler ale tak naprawdę nie psuje nam zabawy z odkrywania fabuły- Narzędziem zbrodni jest reklamówka
Wprowadzenie (czyli to co ja uczyniłem)- Lord został zamordowany reklamówką, prywatny detektyw rozpoczyna śledztwo, które ma wyłonić zabójcę.
Spojlerem jest np. wyjawienie ukrytej postaci (np. Raiden) czy nagłego zwrotu akcji ale na pewno nie to co ukazuję się nam tuż po rozpoczęciu gry. Jade ukrywała to przed premierą ale już na trailerach i gameplayu było coś nie halo, myślę że takie sztuczne zatajanie to chwyt marketingowy, a nie potrzebnie bo ja się dałem omamić wdziękom Panny Jade i zrobię to jeszcze raz i jeszcze i jeszcze...
Świat to poligon między dobrem, a złem
Old Snake
Vamp

Postprzez uci » Śr sty 30, 08 11:28

No ok, moge się w końcu zaliczyć do ludzi co zaliczyli assassin's i...
Powiem ze mnie osobiście zakończenie rozwaliło jak te w Lost, wkurzajace bo nic nie wiemy i teraz czekaj człowieku na dwójkę...

SPOILER
Po tych znakach pisanych krwią, przypuszczam że Albo jakimś cudem Altair wyląduje w Japonii :/, albo będziemy grali nowym bohaterem - babką / ninja, co prawda nie wiem jak to rozwiąże sprawe tłumów, ale sama gra o ile bedzie podobna do tenchu, powinna wymiatać. A co do bohaterki dwójki, myślę że może być nią Ellen - jak na samym końcu odpala nam się Eagle View, to ona jest niebieska (allies) a doktorek czerwony (enemy) wiec może. Albo coś na zasadzie wzajemnego oddziałwyania Ellen w Jap i Desmonda w Jeruzalem. No i jeszcze ten Piece of Eden, troche High techowe to było jak na relikt, i do tego ta mapa świata z zaznaczonymi pkt. I napisy na końcu 22.13, 13.00.00, "jesteśmy prawdą, bo bez nas ksiązki to tylko zapisane kłamstwa" jak dobrze tłumacze...
No i kiedy kontynuacja??

END of SPoiler
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Boras » N lut 03, 08 22:02

Mam problem jestem w memory block 4 i za cholerę nie wiem co robić proszę pomóżcie ! Piszcie na PW!
... odkąd nie jesz mięsa, salami to dla Ciebie rarytas...
Boras
Dostanie bana!

Postprzez Blady » Cz lut 14, 08 11:55

Assassins Creed to kolejny przykład na to, że ludzie nie potrafią przyjmować dorszy na twarzy.

Już tłumaczę.

Obecnie panuje dziwny trend- przed kupieniem gry wszyscy chcą wiedzieć o niej więcej niż twórcy. Spijają z ust developerów każde słowo i łudzą się, że stanie się ono ciałem.
Każdy chce jak najlepiej sprzedać swój produkt. Sprzedać Assassinsa było łatwo, prawda chłopaki?

Tak, przyznaję, gra potrafi być nużąca, przygotowania do morderstw są zbyt długie, same ataki mało satysfakcjonujące (zupełnie nie ruszała mnie fabuła, większość "monologów umierających" można wrzucić do jednego wora). Pod koniec gry zupełnie po dziurki w nosie miałem okradania gości i szukania informatorów.
Boli także to, że Ubi Montreal, niezwykle utalentowane studio popełniło takie podstawowe błędy przy produkcji.
Czemu nie można włączyć sobie napisów? Mam dość słaby słuch i może chce je sobie włączyć?
Czemu nie mogę podgonić pokazówek, które już widziałem? Niektóre trwają i 10 minut, ale nie jest to "Metal Gearowe" 10 minut- to 10 minut nudnej nudy.
Czemu nie mogę powtórzyć sobie wykonanych misji- znaczy tak, mogę załadować rodział, ale muszę ślęczeć przez 10 minut pokazówki, potem dotrzeć do miasta, znaleźć wszystkie informacje, dojść do biura, dotrzeć do celu SPRÓBOWAĆ czegoś nowego podczas mordowania kolesia i CIACH- konsola się zawiesza. Zaczynamy cały proces od nowa- nie możemy zapisać gry odtwarzając dawne rozdziały. Oznacza to, że dla mnie replayability w tej grze nie istnieje, po prostu NIE.

Ale moment, chwila- jak długą drogę przeszły gry FPP, zanim doszły do poziomu Bioshocka? Ile lat potrzebowały gry TPP, żeby znaleźć właściwe położenie kamery? Ile prób i błędów potrzeba było do obłożenia guzików na padzie, aby wygodnie i sprawnie operowało się bohaterem i kamerą?

Na wszystko potrzeba czasu. Jade nie może wyczarować nowej serii z rękawa. To żaden problem wziąć silnik Unreala, dać bazookę i pełen krwi multi. Myślę, że Assassins Creed to udana próba stworzenia nowego trendu w grach, szkoda tylko, że tworząc dzieło zapomniano o takich podstawowych detalach...
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez wredny » Cz lut 14, 08 22:32

Skonczylem dzis Assassina i jestem troche zawiedzony. Gameplay i fabula (zeby ja zrozumiec w pelni trzeba poczytac w necie odpowiedzi, heh) sa genialne ale gra jest... KROTKA! I na dodatek brakuje mi dobrych filmikow. Mamy tylko cutscenki in game i to raczej takie slabe... no ale ogolnie rzec biorac gra mi sie podobala i nie zaluje tych 200zl.

Ocenka 9/10

Spoilery: (na bialo!)

Desmond na koncu gry 'odziedziczyl' Eagle Vision tak? To wiemy. Na dodatek wiemy ze AC to trylogia i ma dziac sie w roznych okresach... hm dziwne. Dlaczego? Wyczytalem ostatnio ze Des bedzie mial wiecej 'mocy' niz EV.. wiec? W nastepnych czesciach bedziemy grac Desmondem, ale czy Altairem?

Dokladnie chodzi mi o ten cytat : Q. Why only the one power?
A. Be patient! Assassin's Creed is the first part of a trilogy. By the end of the third game Desmond will have a lot more moves to play with...

q - pytanie
a-odpowiedz

a tutaj caly artykul z odpowiedziami - http://www.computerandvideogames.com/ar ... ?id=175552
Obrazek
wredny
Fatman

Postprzez Blady » Cz lut 14, 08 22:47

Wredny, jak możesz być zawiedziony i dać grze 9/10? :P

Po prostu boli mnie jak widzę spaczenie spojrzenia ludzi na system ocenienia. Teraz 7/10 to najgorsza możliwa ocena, nie warto się interesować. Assassins Creed zasługuje na 8/10 przy bardzo dobrym humorze- oceniając nie można się tylko kierować podobało/nie podobało...
Ja uważam czas spędzony przy AC za bardzo przyjemnie spędzony, ale bez problemu zauważam problemy, których poprawienie przyniesie sequelowi lepsze oceny.
Gratuluję jednak UBI odwagi, bo wypuścić tak nowatorski tytuł w towarzystwie wszystkich innych strzelanek FPP dużego kalibru to niemal jak samobójstwo- ciesze się, że ludzie potrafili docenić próby i starania Kanadyjczyków, bo zaczynałem mieć wrażenie, że rynek całkowicie został zdominowany przez Master Chiefów.
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez wredny » Cz lut 14, 08 22:57

Wredny, jak możesz być zawiedziony i dać grze 9/10 :P

Napisalem 'TROCHE' a to roznica.
Obrazek
wredny
Fatman

Postprzez uci » Cz lut 14, 08 23:52

wredy by zrozumiec w pełni trzeba najlepiej samemu poszukać a nie tak od razu leciec po odpowiedzi :P wydaje mi się że wtedy mamy tą większą satysfakcje.
Szczegolnie jak pobawimy się w czytanie wszytskich maili, rozgryzanie zagadek pisanych krwią itp.

Może nam dac to drobne przypuszczenia co do dwójki i trójki.
uci
Uber Big Boss

Postprzez wredny » Pt lut 15, 08 15:44

Czytalem maile we wszystkich 3 komputerach, ale to i tak wlasciwie nic mi nie dalo. Raczej trudno uci rozgrysc te malunki napisane krwia, ba! powiem ze jest to niemozliwe.
Obrazek
wredny
Fatman

Postprzez uci » Pt lut 15, 08 23:33

no kilka rozgryzłem sam ( z pomocą szukania nazw w google) ale przy reszcie tez sie poddałem, cóz każda data i znak ma tam jakies znaczenie, ale jakie dla całej fabuły, to poczekamy pewnie do AC2
uci
Uber Big Boss

Postprzez Uzion » So maja 31, 08 21:48

Ma ktos linka do stronki z rozwiazaniami i przypuszczeniami co do tych tych anagramow i symboli? Niektore rozgryzlem, ale niestety nie starczylo mi czasu na poswieceniu temu wiekszej uwagi, tym bardziej ze gra byla pozyczona.
Uzion
The Fury

Postprzez Gac666xx » So maja 31, 08 22:40

What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Shinigami » N cze 01, 08 02:01

Uzion napisał(a):Ma ktos linka do stronki z rozwiazaniami i przypuszczeniami co do tych tych anagramow i symboli? Niektore rozgryzlem, ale niestety nie starczylo mi czasu na poswieceniu temu wiekszej uwagi, tym bardziej ze gra byla pozyczona.

Możecie to nazwać chamską reklamą, ale co tam, większość udzielających się w temacie o AC na gram.pl żyje tym wpisem :P
http://ja.gram.pl/blog_wpis.asp?id=120513&n=28
Jeśli nie czujesz się super pewnie w angielskim, to wpadnij. Przetłumaczyłem tam cały ten tekst z linka Gaca ;)

Z biegiem czasu dochodze do wniosku, że tłumaczenie "subject" na "obiekt", a nie "podmiot" byłoby ładniejsze. Meh, nie będe tego już poprawiał.
.: http://crazypumpkinsnest.wordpress.com/ :.
Obrazek
Be there or be square.
Shinigami
Olga Gurlkovich

Postprzez Gillian » Pt cze 13, 08 22:30

Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Pt cze 13, 08 23:16

Muahahahahaahahahhaahah omg the best.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez the_boss » Pn sie 25, 08 06:29

twilite kid napisał(a):http://youtube.com/watch?v=20QBe43tyVM
: )

Mistrz :iconbiggrin: a gdzie motyw z niszczeniem stoisk kupieckich sie pytam :iconbiggrin: :iconbiggrin:
''Nikodem prosto z piekła rodem''
the_boss
Fire Trooper

Postprzez Sylvan Wielki » Cz wrz 11, 08 21:36

Bardzo dobra gra. Klimatyczna, choć nieco przerósł ją ten cały hype - co nie przeszkadzało się jej znakomicie sprzedać.
Obrazek
Sylvan Wielki
Mniejsza połówka "Myth busted"

Postprzez kul2 » Pt wrz 12, 08 09:03

Bardzo dobra owszem. O ile ktos lubi monotonnosc. W kolko te same zadania. Wszystko zgodnie ze schematem miasto->informacje->zabojstwo->ucieczka, jak ktos nie chce nawet nie musi ratowac mieszkancow i wskakiwac na wszystkie punkty widokowe.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Shinigami » Pt wrz 12, 08 10:46

Przeszkadzało Ci to kiedy przechodziłeś grę po raz pierwszy? Mi nie i nawet, choć schematu i tej monotonności świadom byłem. A zwiedzanie miast to radość, nie katorga.
.: http://crazypumpkinsnest.wordpress.com/ :.
Obrazek
Be there or be square.
Shinigami
Olga Gurlkovich

Postprzez kul2 » Pt wrz 12, 08 10:57

A mi tak.
Nie mam nic do gier monotonnych. Tetris jest monotonny, a go lubie. Sek w tym, ze w AC mnie to po prostu irytuje. W kolko wymaga sie ode mnie tego samego: podsluchiwania, pobicia, kradziezy i tak w kolko to mnie to po prostu irytuje.

Fajnie jest sobie pozwiedzac te trzy miasta, milo sie skacze po dachach, ale satysfakcji z tej gry nie mam absolutnie zadnej.

Nawet system walki jest taki nijaki jak dla mnie, no bo co, otoczy mnie 8 osob, a ja kazdego zalatwiam z kontry, podczas gdy reszta stoi i sie przyglada.

Okej, wszystko to wyglada bardzo ladnie, muzyka jest super, ale jak chce sobie poogladac ladne widoki i posluchac muzyki to wlacze Okami. Tylko ze w Okami moge tez zagrac i czuje jakas tam satysfakcje z gry. W AC nic, zupelna pustka.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Sylvan Wielki » Pt wrz 12, 08 14:34

kul napisał(a):Bardzo dobra owszem. O ile ktos lubi monotonnosc. W kolko te same zadania. Wszystko zgodnie ze schematem miasto->informacje->zabojstwo->ucieczka, jak ktos nie chce nawet nie musi ratowac mieszkancow i wskakiwac na wszystkie punkty widokowe.

kul, ale to można pod każdą produkcję podciągnąć. W Diablo III też będzie "idź ubij" , albo "idź uratuj , ale wybij przy tym wszystkich". W CoD4 też masz może z dwie odmienne od reszty (czyli - idź przed siebie i wystrzelaj wszystkich) , a sam ostrzał z helikoptera , czy zabawy w Czarnobylu , to tylko dwie misje - no , jeszcze pod koniec wozisz się autem .

I jakoś nikomu to nie przeszkadza.

Choć sam nie ukrywam, że gdyby AC, miał podobna długość co DMC4, czy NG2, to nie obraziłbym się.
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez kul2 » Pt wrz 12, 08 14:43

kul, ale to można pod każdą produkcję podciągnąć.

Jak najbardziej mozna. Praktycznie wszystko sprowadza sie do pewnych schematow.

Rzecz w tym, ze owe schematy w AC sprawiaja ze ta gra mnie po prostu nudzi. Nie mam z tej gry praktycznie zadnej satysfakcji i to mi najbardziej przeszkadza. Monotonia rozgrywki jest po prostu jednym z czynnikow ktory do tego doprowadzil. Podobnie jak system walki.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Gac666xx » Pt wrz 12, 08 14:55

To jest fakt. Ja AC bardzo lubie i bardzo mi się przyjemnie grało, ale drugi raz przejść tej gry ostatnio nie mogłem. Włączam od czasu do czasu by sobie po dachach pobiegać i powalczyć ze strażnikami i tyle.

Sama walka mi nie przeszkadza, wydaje mi się, że jest dobrze zrobiona i to, że idą do nas po kolei mi nie przeszkadza. Wręcz widać, że czują do nas szacunek i wiedzą, do czego haszaszyni są zdolni więc stąd ta pojedyncza próba ubicia. Zauważ jednak, że jak już jeden z nich Cię zrani to reszta się rzuca jak bydło na milky way'a.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez kul2 » Pt wrz 12, 08 15:12

Zauważ jednak, że jak już jeden z nich Cię zrani to reszta się rzuca jak bydło na milky way'a.

A potem nagle odzyskuje utracony szacunek i znowu panowie przeciwinicy ustawiaja sie grzecznie w kolejce na counter killa :)
Ostatnio edytowano Pt wrz 12, 08 15:18 przez kul2, łącznie edytowano 1 raz
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Sylvan Wielki » Pt wrz 12, 08 15:17

Fakt. Next gen A.I.
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez Gac666xx » Pt wrz 12, 08 15:51

kul to prawda. tylko z drugiej strony jakby było inaczej to zaciukali by Cię w 10 sekund. Tak było w wersji Alpha gry i właśnie w celu ułatwienia walki postanowili zrobić tak, a nie inaczej.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » Pt wrz 12, 08 15:55

A tam, można było zrobić tak jak w Dynasty Warriors 6, czy h'n's.
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez kul2 » Pt wrz 12, 08 16:02

No to mogli:
- zmniejszyc ilosc straznikow atakujacych mnie jednoczesnie
- zrownowazyc te walki tak by atak byl tak samo skuteczny jak kontra, czyli albo ograniczaja sile kontry, albo poprawiaja atak
I juz mi by sie inaczej gralo :)
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Gac666xx » Pt wrz 12, 08 16:10

Mogli, ale fajnie jest jak cie goni 15 chłopa xD.

Mogli owszem zrobić skuteczniejszą obrone właśnie np. z krótkim mieczem czy długim i krótkim naraz tylko właśnie po to by móc wybronić masę ataków. No ale trudno. Mnie tam sie dalej podoba i dalej bede przeciwników zrzucał z dachu xD.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » Pt wrz 12, 08 17:09

ja tam do systemu walk tez nic nie mam, mi się bardzo podobały kontry, zarówno z miecza, noża czy wysuwanego ostrza, do tego zrzucanie z dachów, na zniszczalne obiekty i jakos te walki stanowily dla mnie najbardziej atrakcyjną część gry.

z drugiej strony mogli zmniejszyć tę zdolnośc do blokowania wśród przeciwników, lub dac takie ciosy, by te bloki omijać a nie tylko łamać
uci
Uber Big Boss

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole