Wrażenia z MGS 4 (SPOILERY) tych którzy grali

Wszystko o najnowszej części serii

Moderatorzy: Infernal Warrior, Snake., GM

Postprzez Infernal Warrior » So cze 14, 08 16:47

O shit...
To chyba bije motyw tej nieszczesnej reki na głowe xD
Trzeba gdzies dorwac ten filmik.

Jedno pytanie:
Przed premiera mowilo sie ze niektore cutsceny sa cholernie dlugie, to prawda?
Infernal Warrior
Raging Raven

Postprzez Gac666xx » So cze 14, 08 16:59

Johniemu chodziło o scene gdzie Raiden wraca do swojego zamrożonego ciała jak tylko odkrył w sobie człowieczeństwo. Jak się to w grze przejawia?
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Johny Sasaki » So cze 14, 08 17:22

W jaki sposob Raiden traci reke?

BTW - a ta lodz, to nie byla rozmiarow takich jak Arsenal?
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Postprzez SaladinAI » So cze 14, 08 17:33

A czy w grze zostaje wyjaśnione kim jest osoba wspomagająca Snake'a i Otacona a będąca członkiem Patriotów, o której dowiadujemy się z ostatniej rozmowy w MGS 2?

Czy jest także wyjaśnione jak Patrioci doszli do tak wielkiej władzy nie mając politycznych i wojskowych wpływów?

No i na koniec to czy jest podane co właściwie stało się z Raidenem że ma ten egzoszkielet? Bo słyszałem już dwadzieścia wersji opisujących to wydarzenie...

Z góry dzięki za odpowiedź!
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Johny Sasaki » So cze 14, 08 17:36

Sal - z tym szkieletem to jest o ile sie nie myle tak, ze jak sie dowiedzial o romansie Rosemary z Royem (to jest jakas paranoja jakas, jak juz pisalem - jeszcze sie okaze, ze Rose ma 40-50 lat i jest matka Meryl xD) to podjal decyzje o zamrozeniu 80% swojego ciala.

Co do pierwszego pytania - strzelalbym, ze to Drebin mimo wszystko, ale pewnosci w obu przypadkach nie mam.
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez Kazuun » So cze 14, 08 17:44

Co do łodzi i ręki.
[spoiler]Snake wraz z Mk III siedząc w kokpicie REXa wybiegają z tunelu na Shadow Moses. Za nimi biegnie Raiden, lecz wyniku wybuchu (autodestrukcja Shadow Moses zainicjowana przez Liquida) tuż przy wyjściu z tunelu, walący się strop, przygniata mu prawą rękę. Widząc, że łódź pędzi na Snake'a wyłamuje sobie prawy bark by dosięgnąć upuszczonego miecza, łapie go w lewą i odcina sobie w barku rękę. Potem robi to co opisane powyżej, łącznie z wbijaniem sobie miecza w stopę, by ta nie ślizgała się po podłożu.

Łódź jest podłużna (jak to łódź xD), Arsenal był taki... kwadratowy (patrząc z góry), stąd porównanie że raczej jak połowa Arsenala.[/spoiler]

(UWAGA, ostry spoiler)
[spoiler]Przemiana Raidena, hmm.. W trakcie gry dowiadujemy się od Rose, że po zakończeniu misji Raiden znikał na całe noce, upijał się. A potem całkowicie przepadł. Potem Raiden dowiaduje się, że Rose jest żoną Campbela (co również okazuje się mistyfikacją) i mówiąc delikatnie się trochę obraża i zasmuca. Odtąd istnieje dla niego tylko misja (pomóc Snake'owi za wszelką cenę i każdym kosztem: "Look at me Snake. I have nothing to loose" (cytat Raidena z Briefingu po tym jak został poturbowany w akcji).
W zakończeniu mamy scenę jak Raiden leży w jakimś pokoju medycznym. Po chwili wchodzi Rose z małym chłopcem. Jak się okazuje, urodziła zdrowego chłopca. Raiden po dowiedzeniu się prawdy o dziecku i udawanym małżeństwie z Campbell'em, stwierdza że przestanie uciekać i od teraz będą szczęśliwą rodzinką.[/spoiler]
Mr Oogie Boogie says there's trouble close at hand
You better pay attention now, cause I'm the Boogie Man
And if you aren't shakin' there's something very wrong
Cause this may be the last time you hear the Boogie song
Kazuun
The End

Postprzez Johny Sasaki » So cze 14, 08 17:50

Omatko... a ja myslalem, ze gorzej byc nie moze jak zobaczylem Snake'a latajacego na rakiecie w TTS XD
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez Mr_Zombie » So cze 14, 08 18:05

Johny Sasaki napisał(a):jak sie dowiedzial o romansie Rosemary z Royem

WTF? Nie grałem jeszcze w MGS4 (czekam na jakiś pełny scenopis/wszystkie filmiki/grę, cokolwiek będę mógł zobaczyć szybciej, w całości), więc bez większych spoilerów w razie czego proszę. Jak to możliwe, że Rose, która przez cały MGS2, za przeproszeniem, pieprzyła o tym, jak to martwi się o Jacka, jak to go kocha i chce z nim być i w ogóle i w ogóle, a potem mieli dziecko, ma nagle romans z podstarzałym facetem, którego powinna w ogóle nie znać (przynajmniej do czasu MGS2 -- skoro Jack nie znał prawdziwego Campbella, to Rose tym bardziej). o_O

Nie mówiąc już o tym, że, o ile się nie mylę, w MGS2 Rose przyznała, że kolor włosów, oczu i w ogóle cały jej wygląd był sztuczny, po to, by odpowiadała ideałowi Jacka. Dlaczego więc w międzyczasie, szczególnie, gdy Raiden od niej odszedł, nie wróciła do swego normalnego wyglądu?
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez SaladinAI » So cze 14, 08 18:12

Okej ale to chyba była mistyfikacja z tym małżeństwem.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gac666xx » So cze 14, 08 18:12

Popatrz na walke Vamp vs Raiden, gdzie Raiden robi Yoshimitsowe seppuku i nabija Vampa ;).
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » So cze 14, 08 18:15

nie wiem jak tam z wyglądem, ale ogolnie chodzilo o to że Rose była po MGS2 z Raidenem, ale temu zaczeło odbijać po tym jak przypomniał sobie dzieciństwo, zaczął pić, robić się agresywny itd. itd.

Rose miala w końcu dość, pojawil sie prawdziwy Campbell, dał jej nadzieje na nowe zycie, skończyła studia, została tym analitykiem, dziecko miało zapewniona przyszłość.

Kiedy juz nie musiala udawać, i zaczeła być z Jackiem, wszystko sie sypneło.
Tak bywa
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Mr_Zombie » So cze 14, 08 18:28

Czyli innymi słowy mówiąc, cała ta happyendowa końcówka z MGS2, o byciu razem i odkrywaniu wszystkiego na nowo i wielkiej miłości i blablabla, okazała się niczym innym, jak właśnie hollywoodzkim happy endem bez pokrycia...

Wciąż jednak nie mogę zrozumieć, jak Rose i Campbell... przecież pomiędzy nimi jest pewnie coś koło 30 lat różnicy... Eh, nie ma to jak na siłę łączyć bohaterów -_-.

Inna sprawa, rozśmieszyła mnie jedna rzecz. Oglądałem na YT filmik z walki Vampa z Raidenem na MG Rex i ta końcówka: Raiden przebija Vampa mieczem, potem go tnie po klatce piersiowej, Vamp się zatacza i spada z MGR... Prawdziwie piękne, zważywszy na to, że wcześniej przeżył on trzykrotnie strzał w głowę, tonął w wodzie, której ciśnienie powinno rozerwać go od środka, czy w końcu wraz z Raidenem przebijali się nawzajem mieczami/nożami... O przebiciu krzyżem już nawet nie wspominam. Wiem, że to nie jest koniec Vampa, jednak skoro wiadomo, że Vamp pod tym względem jest nieśmiertelny i zaraz znowu wyskoczy "znienacka", to po co Kojima daje takie scenki :/.

EDIT: Nieważne, właśnie się dowiedziałem, że przed walką Snake wstrzykuje Vampowi FoxDie...
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez sbl » So cze 14, 08 18:53

Raiden zabil Vamp'a tylko dzieki temu , ze wstrzyknal mu serum ktore dostal od Naomi. Caly ten specyfik sprawil ze nanomaszyny w ciele Vamp'a przestaly regenerowac jego ciało i dlatego Raiden mogł go ostatecznie zabic.

Na YouTube jest mnostwo filmikow , mozna zobaczyc zakonczenia ze slubem Meryl , z Raidenem itd. Oprocz tego jakis koles zamieszcza pelny walkthrough gry wraz z cutscenkami.

Campbell poślubił Rosemary aby chronic ja i jej syna przed Patriotami , aby odwrocic ich uwage. Nie Powiedzial o tym nawet Meryl , poswiecil swoja rodzine dla rodziny Jack'a.

Dla patriotów na 100% pracuje Drebin. Było to opisane w manualu do gry, tak samo jak sprawa zdobywania wladzy przez Patriotow. Jest tam napisane ze zdobywali ja poprzez przemyślane inwestycje oraz lobbowanie. Wszystko mozna przeczytac w manualu.
Metal Gear fan since 1999.
sbl
Inkarnacja VR

Postprzez kelen » So cze 14, 08 20:13

Skoro tak wszyscy zadawaja pytania dotyczacych fabuly, to moze ja tez o cos spytam.
[spoiler]Jak to jest z Otaconem i Naomi? Czytalem, ze ponoc tworza ze sobia zwiazek, polegajacy bardziej na milosci fizycznej. Moglby to ktos jakos szerzej opisc?
No i sprawa Sokolova... Ponoc mial sie jakims cudem pojawic w grze. Prawda czy falsz?
Czy jest jakas grywalna retrospekcja?[/spoiler]
kelen
Predator

Postprzez Kazuun » So cze 14, 08 21:17

Kelen:
[spoiler]Tak, masz rację. Jest miłosny tej dwójki. Co do miłości stricte fizycznej. Jest scena jak Naomi idąc spać w "głównej bazie Otacona i Snake'a" (Nomad, latający samolat na wzór AC-130), wciąga go do transportowanego na jego pokładzie śmigłowca... co robili.. zgadujcie :)
Ogólnie wychodzi na to, zę Otacon ma pecha w życiu. Najpierw Sniper Wolf, potem Emma, teraz Naomi. Biedaczek..[/spoiler]
Mr Oogie Boogie says there's trouble close at hand
You better pay attention now, cause I'm the Boogie Man
And if you aren't shakin' there's something very wrong
Cause this may be the last time you hear the Boogie song
Kazuun
The End

Postprzez kelen » So cze 14, 08 21:21

[spoiler]
Aha. Coz, to juz teraz roumiem te zarty na zagranicznych forach, ze Otacon roznosi swoim malym przyjacielem foxdie_^_[/spoiler]
kelen
Predator

Postprzez kingOFspirit » So cze 14, 08 23:49

W końcu, przeszedłem... jestem w 100% zadowolony z wydanych 180zł na zakup gry. Oto moje staty na sam koniec, pewnie nie mam się czym pochwalić ale wrzucę, Obrazek

Poziom: Solid Snake.
kingOFspirit
Arnold

Postprzez paturecki » N cze 15, 08 00:58

Infernal Warrior napisał(a):Trzeba gdzies dorwac ten filmik.

Jeśli wciąż aktualne, to ten malutki okręcik można zobaczyć TUTAJ
Pojawia się na 6minucie..

Skoro wszyscy pytają, to i ja zadam, prostackie akurat pytanie: Cutscenki są prerenderowane? I o co chodzi z tym [hide]tunelem do GD, mikrofale które niszczą tylko kostiumy :happy8: ?[/hide]
Ostatnio edytowano N cze 15, 08 19:02 przez paturecki, łącznie edytowano 1 raz
paturecki
Machinegun Kid

Postprzez kingOFspirit » N cze 15, 08 09:13

Cutscenki są dłuuuuugie, ładnie zrobione chodź nie wszystkie są zrobione jako filmy. Dodam że w grze obejrzałem wszystkie cutsceny w całości a końcowa zajęła mi z 1h, więc radze się przygotować.
kingOFspirit
Arnold

Postprzez Infernal Warrior » N cze 15, 08 09:50

paturecki napisał(a):
Infernal Warrior napisał(a):Trzeba gdzies dorwac ten filmik.

Jeśli wciąż aktualne, to ten malutki okręcik można zobaczyć TUTAJ
Pojawia się na 6minucie..

Dziękuję bardzo.
Warto również spojrzeć na cały kanał YT kolesia, który wrzucił ten filmik. Przeszedł MGS4 i nagrał go od początku do końca.
http://pl.youtube.com/profile_videos?user=Hcloud13&p=r
Infernal Warrior
Raging Raven

Postprzez Shinigami » N cze 15, 08 11:58

Johny Sasaki napisał(a):Sal - z tym szkieletem to jest o ile sie nie myle tak, ze jak sie dowiedzial o romansie Rosemary z Royem (to jest jakas paranoja jakas, jak juz pisalem - jeszcze sie okaze, ze Rose ma 40-50 lat i jest matka Meryl xD) to podjal decyzje o zamrozeniu 80% swojego ciala.

Z całym tym ich romansem jest tak, że go nie było. Ślubu też nie było. Jak Jack uciekł, to Campbell dla bezpieczeństwa Rose i jej dzieciaka przygarnął ich. Tyle, nie dorabiajcie sobie teorii spiskowych.

I w sumie się na Tobie zawiodłem deczko, oceniasz grę bez przejścia jej opierając się na filmikach z netu i czytaniu fabuły (?).

Jeszcze w sprawie ciała. Nie jest to wytłumaczone, bo nie ma kiedy, ale przez blizny na ciele (oraz niektóre wgłebienia) wygląda to jakby cybernetyczne ciało Raidena zostało obszyte sztuczną skórą.

Aha, przechodziłem na hardzie, teraz robie extreme z maską młodego Snake'a założoną na facjatę. Plus pierwszy akt zaliczyłem w garniturku.
Shinigami
Olga Gurlkovich

Postprzez phsx » N cze 15, 08 13:25

Nie chcę nikogo atakować, ale ...
Nie oceniajcie gry po skryptach/dennych filmikach z youtube. Zagrajcie, przejdźcie 2 razy, przemyślcie. Tak gra ma momenty które wywołują niesmak (Raiden zatrzymujący behemota - Outer Haven czy wygląd/hibernacja Big Bossa) ale w kontekście całości można to przełknąć bez problemu. Obejrzałem sobie kawałek MAKING OF dzisiaj i twierdzę, że KOJIMA naprawdę odwalił kawał dobrej roboty, choć od początku nie ma szans wszystkich zadowolić i idealnie rozwiązać wszystkich wątków z 20 letniej serii - jakoś z tego wybrnął ja czuję się w pełni usatysfakcjonowany grą i ode mnie gra ma 9.9 na 10, tylko dlatego że trochę skiepszczyli sprawę z instalką bo skoro już to (instalki) wchodzi w standard to mogli dać na początku dłuższą zamiast później tych krótkich a loadingi zostawić, mogli zrobić te instalki co akt 5 minutowe i dalej akt bez żadnych loadingów też by było lepiej niż jest - no cóż trudno.

Saladin01 napisał(a):A czy w grze zostaje wyjaśnione kim jest osoba wspomagająca Snake'a i Otacona a będąca członkiem Patriotów, o której dowiadujemy się z ostatniej rozmowy w MGS 2?

Hmm...Drebin? W końcówce mówi nam, że Patrioci nauczyli go "prać" broń i dostał rozkazy by wspomóc Snake'a.
phsx
Sniper Wolf

Postprzez gnysek » N cze 15, 08 19:58

A mi się MGS4 bardzo podobał, nawet się wzruszyłem kilka razy (pierwsza gra przy której pojawiły się na mojej twarzy łzy). Może dla tego, że unikałem spojlerów jak się dało.

Po rozpakowaniu gry przeszedłem pierwszy akt, poszedłem spać i drugiego dnia wziąłem resztę. 21 godzin gry. Moja ocena ? 10/10. Może ktoś kto nie zna serii by takiej oceny nie dał, a ktoś kto znał fabułę przed premierą z przecieków powie, że kiepsko było. Co prawda klimat trailerów jakoś uciekł i w grze było wszystko jakieś takie bardziej spokojne, ale może za duzo razy widziałem te trailery ?

A do Hideo Kojimy będę miał żal od końca życia o jedno. Że w całej tej historii zabrakło Happy Endu (chociażby z Mei Ling, trudno :P) dla Otacona. Tak naprawdę to on został przez Kojimę najbardziej skrzywdzony bo nawet sam Snake [spoiler]poznaje swoich "rodziców", może na krótko przed śmiercią, ale miał okazję usłyszeć od nich kilka ciepłych słów[/spoiler]. A Otacon [spoiler]po raz trzeci traci ważną dla siebie kobietę. Może Naomi i Sniper Wolf to nie to samo co siostra, ale gdy tylko się zbliża do którejś z tych kobiet one nagle odchodzą.[/spoiler] Chciałbym po prostu, aby on też na koniec był równie szczęśliwy co [spoiler]Meryl[/spoiler].

No dobra, ostatecznie może przegadana część, ale ona taka miała być i nie jest to gra dla normalnych graczy, tylko dla tych którzy fabułe z MGS rozumieli i grali chociaż w te 3 części na PSX/PS2 i przeszli każdą więcej niż raz.

Dla mnie MGS4 całe jest Epilogiem, Debriefingiem poprzednich części.
gnysek
Black Viper

Postprzez mrgs » N cze 15, 08 20:57

Wątek Meryl - Sasaki to bajka (no przynajmniej ta akcja w sali gdzie była walka z Mantis), sam Johnny jest podobny do księcia ze Shreka. Ale wciąż nie wiadomo skąd podobieństwo Raidena i Raikova.

Szkoda, że Kojima nie nadał Snake'owi jakichś szczególnych uczuć, przy poznaniu historii Evy i Big Bossa, Solid milczał jakby już nic go nie dziwiło.

Dla mnie, jako wielkiego fana MG i MGS, ta gra jest poza wszelkimi ocenami. Można mówić co się chce, ale ona jest wielka.

Na grę byłem strasznie, ale to strasznie napalony, godzina opóźnienia w madgames było dla mnie... przynajmniej straszne.
Bardzo fajnie wypadło OctoCamo, dopiero kiedy zacząłem grać drugi raz zorientowałem się, że machnięcie padem usuwa kamuflaż co działa również w... cutscenkach. Bardzo oryginalne, choć właściwie na nic nie wpływa.
Do grafiki nie wiem dlaczego tak się czepia, dla mnie jest git. Jak jestesmy przy wizualiach, to wkurzały mnie "przypominacze", które trwają dosłownie chwilkę, kilka razy nie zorientowałem sięco jest na nich. Motyw z Ipodem - świetna sprawa, gdyby jeszcze dało się muzykę z HDD. Ale Calling to the Night świetnie wpasowuje się w każdą jatkę, którą się obserwuje, zadając pytanie - po co?
"I'm not living unless I'm in battle, so I have to find my own reason to fight. I have to pass what's been handed down to me" - Big Boss.
mrgs
Fire Trooper

Postprzez Half » Pn cze 16, 08 00:44

Jestem w trakcie oglądania Cut-scene na You Tube.

Czy tylko mi się wydaje czy [spoiler]pojawienie się Psycho Mantis'a było (prawie)żywą reklamą PS3?[/spoiler]

Ogólnie nie wiem dlaczego dużo z was jest sceptycznie nastawiona do fabuły.Mnie się tam podoba.

Ahh za pół roku (prawdopodobnie) PS3...
Glut napisał(a):Bo gdyby nie istniały wersje pirackie, ludzie nie kupowaliby oryginałów.
Half
Achievementor

Postprzez Shinigami » Pn cze 16, 08 10:38

Half napisał(a):Czy tylko mi się wydaje czy [spoiler]pojawienie się Psycho Mantis'a było (prawie)żywą reklamą PS3?[/spoiler]

No nie wiem czy szok związany z brakiem wibracji w padzie jest reklamą XD
Shinigami
Olga Gurlkovich

Postprzez Blizzard » Pn cze 16, 08 13:12

[spoiler]Psycho Mantis się pojawia w MGS4 ? :O Prosiłbym o link do owej cutscenki jeśli to prawda[/spoiler]
Blizzard
Coward Duck

Postprzez paturecki » Pn cze 16, 08 13:27

Klik
5:43.. Wolę go jednak w wersji z PSX, ta maska jest jakaś taka..
paturecki
Machinegun Kid

Postprzez Mr_Zombie » Pn cze 16, 08 13:38

Wygląda identycznie, jak w TTS, tylko w trochę lepszej oprawie. Ale ogólnie sama scena z nim jest... bezsensowna, zupełnie zbędna :/
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez Blizzard » Pn cze 16, 08 13:47

[spoiler]A Snake w końcu przeżywa, udaje mu się jakoś usunąć FoxDie ?[/spoiler]
Blizzard
Coward Duck

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Metal Gear Solid 4