Fabuła MGS 4 (UWAGA SPOILERY!)

Wszystko o najnowszej części serii

Moderatorzy: Infernal Warrior, Snake., GM

Postprzez Johny Sasaki » Śr cze 11, 08 19:44

Stolec - przejdz gre jak najszybciej i napisz jak sie przedstawia fabula. Nie watpie, ze gameplayowo gra bedzie super (jak juz pisalem - to samo w lepszej grafice napewno bedzie super i w dodatku polowa forum bedzie sie cieszyc, ze to zupelnie nowe), ale jakbym sie chcial jarac gameplayem, to bym gral w Ultima Online.

Aha - nawet jesli fabula MGS (tu bym polemizowal) czy MGS3 nie naleza do wymagajacych, to ja juz wole (i mysle, ze duzo ludzi tez to woli, co zrezsta widac po temacie) ciekawa niewymagajaca fabule, niz zjadanie wlasnego ogona przez wezowego tatusia (bez skojarzen) bo wychodzi na to, ze albo kojima sam nie rozumie swojej gry, albo na sile chce byc fajny.
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Postprzez Gac666xx » Śr cze 11, 08 20:25

http://pl.youtube.com/watch?v=d8oASMpw2DU

Filmik o zmianie dysku. To w końcu go usunęli czy nie?
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez ColonelAI » Śr cze 11, 08 20:41

Johny Sasaki napisał(a):Stolec - przejdz gre jak najszybciej i napisz jak sie przedstawia fabula.

Każdy będzie grał jak mu się podoba. Ja na Twoim miejscu nie namawiałbym kogoś do szybkiego przejścia gry. Gra się dla przyjemności i chęci zagłębienia się w świat przedstawiony (o ile gra jest dobra, a MGS4 na pewno taką grą jest).

Ja także apeluje do zaprzestania komentowania fabuły przed przejściem gry i osobistym poznaniu historii na własnej skórze. Co innego tekst na papierze, co innego cała gra. Jeśli ktoś zagra w grę i powie, że fabuła jest do bani i naciągana do granic możliwości to ok. Po zagraniu gracz może przedstawić swoją opinię.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Johny Sasaki » Śr cze 11, 08 21:57

Chodzilo mi o to, zeby nie gral w inne gry tylko mielil MGS4 jak najwiecej i jak najczesciej.

A co do komentarzy - ja swoje opinie wbrew pozorom opieram nie tylko na tym jednym forum. Czesc ludzi juz ta gre przeszla nie wiem czy wiesz, ColonelAI...

Gac - spytalem na MGSF o ten filmik, niedlugo sie dowiemy;)

A jak Wam sie podoba to, ze Big Boss biega w plaszczu Gene'a?

Albo to...

God: No, my son. Don't die for my sins!
Snake: What the hell?
*MGS END BOOM SOUND*
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez SALADYN » Cz cze 12, 08 18:40

Przeczytałem cały temat bez skrupułów (jako że PS3 wyląduje u mnie za rok) i powiem krótko Kojima pojechał z fabułą , Johny ma rację niektóre elementy są po prostu bzdurne. Dotąd uważałem że to MGS 2 jest poplątany a czuje że to się zmieni jak zagram w czwórkę co oczywiście nie zmienia faktu że grę ukończe kilka razy pod rząd.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Johny Sasaki » Cz cze 12, 08 22:21

Dzieki Saladyn za poparcie;)

A co do filmiku - nie jest on wyciety na 100%.
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez Gillian » N cze 15, 08 00:03

Saladin01 napisał(a):W napisach końcowych pojawia się ktoś o imieniu Little John - zakładam że jest to syn Raidena.

Nawiązanie do Snatchera. Robot Jeana Gibsona nazywał się Little John.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Bizon » N cze 15, 08 10:58

twilite_kid napisał(a):Robot Jeana Gibsona nazywał się Little John.

A czy w MGS4 nie występuje czasem robocik podobny od MKII? Bo jeżeli tak, to to powinien być Little John.
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez mrgs » N cze 15, 08 20:21

Występuje i Mark II, i nawet III. Ale w Snatcherze było 2 Junkerów - Gillian Seed i Gibson. Seed miał MKII, Gibson miał Little Johna. Swoją drogą bardzo fajna gra, choć głównie można to oceniać pod kątem fabuły.
"I'm not living unless I'm in battle, so I have to find my own reason to fight. I have to pass what's been handed down to me" - Big Boss.
mrgs
Fire Trooper

Postprzez Kazuun » Pn cze 16, 08 15:39

Gac666 napisał(a):http://pl.youtube.com/watch?v=d8oASMpw2DU
Filmik o zmianie dysku. To w końcu go usunęli czy nie?

Jak powiedział Johnny - nie, nie wycieli. Jest wraz z innymi śmiesznymi tekstami na temat PS 3 (np Psycho Mantisa o memorce jak i wibracjach).
Mr Oogie Boogie says there's trouble close at hand
You better pay attention now, cause I'm the Boogie Man
And if you aren't shakin' there's something very wrong
Cause this may be the last time you hear the Boogie song
Kazuun
The End

Postprzez method » Wt cze 17, 08 10:44

Jeden z najważniejszych elementów fabuły - "You're.. the shit". ;-)
http://uk.youtube.com/watch?v=tIAjrLi6qHc

Następna sprawa [dla ludzi którzy nie mają ps3 - cutscenki, making of, i kilka sekretów]
http://uk.youtube.com/profile_videos?user=Hcloud13
btw: mam w planach zrobienie polskiego subu do tych scenek na wakacjach [o ile dowiem się jak łatwo zrobić hardsub..]. Jakość nie powala, ale cóż..

I ostatnia w tym poście:
Co to za bzdury z celowym odcinaniem ręki przez Foxa? Skąd wy to wzieliście? Jakieś źródło poproszę.
Obrazek
method
Inkarnacja VR

Postprzez Gac666xx » Wt cze 17, 08 12:15

Method jakbyś czytał to byś wiedział, że te filmiki przejścia MGS4 już ktoś wrzucał.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez method » Wt cze 17, 08 12:58

Gac666 napisał(a):Method jakbyś czytał to byś wiedział, że te filmiki przejścia MGS4 już ktoś wrzucał.

No, ale to chyba nie grzech, wrzucić to drugi raz?
Poza tym zarejestrowałem się, żeby pogadać o fabule mgs4, więc proszę, żey ktoś odpowiedział na moje pytanie.
Obrazek
method
Inkarnacja VR

Postprzez Gac666xx » Wt cze 17, 08 13:44

method napisał(a):
Gac666 napisał(a):Method jakbyś czytał to byś wiedział, że te filmiki przejścia MGS4 już ktoś wrzucał.

No, ale to chyba nie grzech, wrzucić to drugi raz?
Poza tym zarejestrowałem się, żeby pogadać o fabule mgs4, więc proszę, żey ktoś odpowiedział na moje pytanie.

Wiesz napisałeś to tak jakby nikt inny wcześniej tego nie widział.

Wzieliśmy to odcinanie ze scenariusza. Może wytłumacz dokładnie jak to było byśmy się przekonali, że to nie jest bzdurne?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez method » Wt cze 17, 08 14:54

Może bzdurne to za duze słowo. Ale pytałem kilka osób które gre mają za sobą i tej informacji nie potwierdzają. Sam obejrzałem te sceni na youtubie i nie przypominam sobie nic o odcinaniu. Więc albo coś pominąłem albo była to rozmowa przez Codec. Dlatego chciałbym zobaczyć źródło.
Obrazek
method
Inkarnacja VR

Postprzez Johny Sasaki » Wt cze 17, 08 16:39

Zapomniales o jednym albo... Albo ludzie z ktorymi gadales sprzedali swoje iq zeby dorobic do ps3 a o poprzednich MGSach wiedza tyle, ze 'pewnie byly, skoro ta gra ma 4 w tytule'. Ktora scene ogladales? Ta jak Ocelot odcina Snake'owi reke w jedynce? Bo nie bardzo kumam jak interpretowac 'widzialem ta scene' w kontekscie 'odciecie reki'. W kazdym badz razie poczekaj, az jakiemus hamburgerowi zechce sie skrypt przepisac i sobie wtedy poczytaj jak to bylo z reka, a poki co proponuje powstrzymac sie na forum o MGSie w rozmowie z ludzmi, ktorzy z tej gry wycisna wszystkie soki uzywac textow w stylu

Method napisał(a):Co to za bzdury z celowym odcinaniem ręki przez Foxa? Skąd wy to wzieliście? Jakieś źródło poproszę.

i zamiast tego np przywitac sie w stosownym temacie.
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Postprzez method » Wt cze 17, 08 16:55

Johny Sasaki napisał(a):i zamiast tego np przywitac sie w stosownym temacie.

Nie mam w zwyczaju witać się z całym forum, tylko przechodzić do rzeczy ważnych. Jeśli tego nie uznajesz to Twoja sprawa.

I nie rozumiem skąd ta złość. Grałem w mgs1-3, na ps3 na razie nie mogę sobie pozwolić. I zamiast wytłumaczyć porządnie podane przeze mnie informacje, jak na człowieka który "z tej gry wycisnął wszystkie soki" przystało, zaczynasz mnie atakować. Nie zarejestrowałem sie po to, żeby się kłócić, ale żeby wyjaśnić niejasności i lepiej zrozumieć fabułę.

Jeśli chodzi o "scenę", to nie o scenę odcięcia ręki w mgs1 wcale chodzi, a scenki z mgs4 które są na youtubie.

A póki co wyjaśnienie dlaczego Snake używa CQC [prawdziwe na jakieś 80%]:
Zaraz po wstąpieniu do FOXHOUND, Big Boss przekazał tę technikę Solidowi. Jednak, po wydarzeniach które miały miejsce w Outer Heaven, Snake przestał jej używać. Jednak pomiędzy MGS2 a MGS4, rząd ujawnił kartotekę Big Bossa. W efekcie, żołnierze na całym świecie zaczęli jej używać, Instynktownie więc także i Snake.
Obrazek
method
Inkarnacja VR

Postprzez SaladinAI » Pt cze 20, 08 12:04

Tak to wyjaśnili?

so according to the database, Sunny and Big Boss' parts were kept in Area 51. Eva leaked the whereabouts of Sunny to Raiden and he found her. In payment, he had to go back and get Big Boss. This time, they captured him and cut off his head. They used his brain and spine for the next gen exoskeletal project, after Gray Fox. Eva then led her soldiers to Area 51 and liberated him, escaping with Big Boss' remains in the process. Once back in Europe, Dr Madnar outfitted him with one of his own exosuits and white blood.

It is the same Madnar as Metal Gear 2. He didn't die.

Dr Madnar developed the Snatcher project. It is the outfitting of a human being into an exoskeletal robotic frame. Any amount of organs can be replaced by cybernetics. It specifically states that Madnar's procedure was to use a human brain and human spine to sustain a cybernetic body in an exoskeletal suit. The body itself is a robotic replica of a human body, down to the fake organs and muscle tissue.

Without Madnar, Dr Clark continued the research, as did others after her. Raiden was used as a test subject. His head was removed and placed on a Cybernetic body. That is how the program works.
It was obviously sliced apart at the jawbone. They really only needed the brain and spinal chord to sustain the Snatcher.

The Database states Madnar disappeared in Eastern Europe after the fall of Zanzibarland. He isn't dead. The guy developed the Snatcher program and white blood to prolong life. I'm pretty sure the old guy could keep himself alive longer if needed.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Pabian01 » Pt cze 20, 08 13:07

Szkoda ze nie ma malego epizodu w którym byśmy mogli pośmigać jeszcze "normalnym" Raidenem po Area 51
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez SaladinAI » Pt cze 20, 08 15:47

Ke?

Obrazek

To jakiś Easter Egg?
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gac666xx » Pt cze 20, 08 16:00

Nie, to wyryte twarze BB i reszty Snake'ów na wieży łodzi podwodnej Ark.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez mrgs » Pt cze 20, 08 22:00

Outer Haven było zbudowane trochę na wzór Arsenal Gear?
Zbudował je Liquid Ocelot, i tam powstało poskładane GW?
W takim razie te twarze to jest swego rodzaju jajko, czy nie?
"I'm not living unless I'm in battle, so I have to find my own reason to fight. I have to pass what's been handed down to me" - Big Boss.
mrgs
Fire Trooper

Postprzez Shinigami » Pt cze 20, 08 22:05

mrgs napisał(a):Outer Haven było zbudowane trochę na wzór Arsenal Gear?
Zbudował je Liquid Ocelot, i tam powstało poskładane GW?
W takim razie te twarze to jest swego rodzaju jajko, czy nie?

Tak, OH, to nowy model Arsenala.
Liquid je ukradł.
Nie, te gęby to hołd złożony "rodzinie", której ojcem jest BB.
Shinigami
Olga Gurlkovich

Postprzez SALADYN » Cz cze 26, 08 14:33

I juz nawet pomijam fakt, ze Solid i Liquid byli w FH ale nigdy sie nie spotkali a Solid nie wiedzial nic o wiekszosci ludzi z FH ale co tam.
Campbel przecież to wyjaśnia w MGS 1. Solid Snake żył już samotnie na Alasce gdy Liquda wypuścili z irackiego więzienia. Po jakimś czasie wstąpił do Fox Hound , reszta bossów z jedynki również wstąpiła do FH po przejściu Solida na emeryture.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez uci » Cz cze 26, 08 22:11

co do twarzy było mówione ze ocelot był "zafascynowany BB" wiec pewnie jego rodzinką tez, stąd ten hołd w klimacie góry rushmore.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez PiotrB » N cze 29, 08 17:26

Może to kogoś zainteresuje.

Odpowiedź na pytanie kiedy Solid Snake nauczył się CQC i dlaczego dopiero podczas swojej ostatniej misji zaczął stosować tą technikę.

Otacon: Hey Snake, since when did you learn how to use CQC (Close Quarters Combat)?

Snake: I got the training back when I was in FOXHOUND, but I never used it in actual combat.

O: You had those skills all this time and never used them? Why?

S: The man who taught me was my former commander in FOXHOUND.

O: Big Boss?

S: Never felt right using technique learned from a man who'd betrayed his unit. Thinking back, CQC as a concept was ahead of its time. Nobody was using it yet - not the Green Berets or the SEALs or the CIA paramilitaries...

O: And then earlier this year the Pentagon declassifies Big Boss's file for some reason. All of a sudden his story is the stuff of pop culture - books, magazines, the net. And now people are taking another look at CQC.

S: The war criminal, reinvented as a hero.

O: Big Boss's exploits as a Cold War secret agent back in the 60's have made him a legend.

S: The less people know about the truth, the more they can fantasize.

O: Is that why you finally decided to use CQC? Bacause it's not longer just his, anymore?

S: The CQC soldiers are using nowadays is a pale imitation. They're learning from reading about it. I learned through doing, and there's is a world of difference.

O: Then you you want to teach them the real thing, the way you learned from your fath-- I mean Big Boss.

S: That's not it, either. Some things aren't meant to be passed on to future generations. When some guy comes at me using that cookie cutter imitation of CQC, my body just reacts naturally. That's all.

O: Ah, I get it. An eye for an eye. Well, maybe not quite. I reckon they'd lose more than an eye when going up against you.
PiotrB
The Fear

Postprzez solid sobol » Wt lip 01, 08 23:45

Mam kilka zastrzeżeń odnośnie fabuły sagi MGS. Dla mnie to się wszystko za przeproszeniem kupy ludzkiej nie trzyma. Swoje wątpliwości podawałem już wcześniej jednak wspomniany wątek idealnie do nich pasuje. Może ktos obeznany wyjaśni mi te kilka nieścisłości. Zakładam , że Patrioci w czasach MGS 1, 2 i 4ki stanowili w zasadzie skomplikowane AI, które wyswobodziło się spod kontroli Zero. System z początku był zespołem pewnych norm regulujacych światową kulturę, naukę czy ekonomię. Jego struktura zaczeła przechodzić ewolucję i ukierunkowywała się głównie na ekonomię wojenną (tutaj brakuje logicznych wyjaśnien na czym ta ewolucja dokładnie polegała). Narazie wszystko brzmi w miarę zrozumiale. Jednak w jaki sposób tak pojmowany globalny system porwał i więził małą dziewczynkę? Czy był on w stanie planować jakieś drobne, pojedyncze czynności wykraczające poza jego zasadnicze cele? Jeżeli tak to kto był ich bezpośrednim wykonawcą? Przecież struktura Patriotów działała w konspiracji, tak żeby zwykli smiertelnicy o niej nie wiedzieli. Czy istniała zatem jakaś " ludzka" jednostka ścisle związana z wolą Patriotów? "Łat łer dej finking?!". Nielogiczne wydaje się również założenie, że Ocelot chciał wcielić się w Liquida , żeby oszukać system. Przecież nawet po przeszczepieniu dłoni jego kod genetyczny nie uległ całkowitej zmianie. Taka przemiana miała przede wszystkim podłoże psychiczne. A przecież jedynie fizyczne aspekty jednostki Patrioci mogli rozpoznać. Warto również zadać pytanie czemu Oecelotowi zależało na tym, żeby Liquid teoretycznie pozostawał żywy? Za dużo tutaj niedomuwień i chaosu. Poza tym motywacje Ocelota nadal są niejasne. Z MGS2 wnioskowałem, że walczył on ze swoim alterego natomiast z MGS4 wynika, że chciał zostać Liquidem. Kolejny chaos i sprzeczności.
solid sobol
Inkarnacja VR

Postprzez method » So lip 05, 08 11:25

Właśnie skończyłem ponownie mgs1, tyle, że w odróżnieniu do poprzednich przejść, trochę bardziej korzystałem z codecu. Zdziwiłem się bardzo gdy Miller kilakrotnie wspomniał o tym, że Snake jest ekspertem w CQB i że podstawowe prawo to wyeliminowanie przeciwnika tak szybko jak to możliwe. :P
Obrazek
method
Inkarnacja VR

Postprzez Gac666xx » So lip 05, 08 11:52

Każdy szanujący się komandos jest ekspertem w Close Quarters Battle. To nie jest nawet technika, a sposób działania w terenie zamkniętym. SWAT, nasz GROM i wiele wiele innych organizacji się w tym specjalizuje.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez phsx » N lip 06, 08 20:36

solid sobol, AI patriotów pewnie miało jakiś swoich ludzi od tego, mogli zlecić komuś porwanie Sunny i przetrzymywanie jej, to akurat nie wydaje mi się nie logiczne.
Ale z Ocelotem to, ja też nie umiem się połapać po co stał się Liquidem, wydaje się to bez sensu.
phsx
Sniper Wolf

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Metal Gear Solid 4