Kable i TV do next genow

Moderator: GM

Postprzez ColonelAI » Cz sty 24, 08 17:47

Ten film może Ci pomóc w wyborze kabla video do X360. Kable są bardzo ważne przy konsolach. Sam tego doświadczyłem kupując dobry kabel RGB do PS2. Ten film przedstawia porównanie Burnouta Paradise na PS3 i Xboxa, ale jest tam również porównanie jakości obrazu pomiędzy Componentem a VGA. Polecam wersję HD.

http://www.gametrailers.com/player/29926.html
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez SaladinAI » Cz sty 24, 08 18:17

Dzięki ale za bardzo tego nie mogę obejrzeć ponieważ nie mam czasu na ściąganie wtyczek ale...

they looks pretty much the same, even if you pause and look carefully it's very hard to see any difference

Sam nie wiem czy jakbym grał to widziałbym różnicę. Tak czy siak wraz z ładowarka pewnie na dalsze zakupy nie byłoby mnie stać.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gac666xx » Cz sty 24, 08 18:34

Różnica jest tylko i wyłącznie w kolorach. I szczerze mówiąc wersja X360 na component mi się bardziej podoba O_o.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gillian » Cz sty 24, 08 18:53

No ale komponent vs RGB to jest róznica. Nie mówiąc o kompozycie, co już na PSX i PS2 wyglądało żałośnie. Wtedy przy kupnie konsoli od razu i tak trzeba było brać RGB by móc cieszyć się NORMALNĄ jakością obrazu.

Teraz w mojej studenckiej kanciapie mam TV nie obsługujący RGB i cierpię ogromnie patrząc jak żałośnie wyglądają na tym gry z PS2. Kumpel widząc GT4 stwierdził, że wygląda to jak NFS3, więc coś w tym jest. Totalne rozłażenie się kolorów, kiepska ostrość, wyblakłe barwy. Naprawdę nie przystoi : ).
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Cz sty 24, 08 19:16

Nie no wiadomo, ale juz na X360 czy PS3 az takiej różnicy nie ma. CHYBA, ze jest na zwykłych TV vs LCD, tu przyznam, ze pewnie będzie dużo większa.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Old Snake » Cz sty 24, 08 19:57

Muszę przyznać że kabel RGB to obowiązkowy zakup jeżeli nie masz telewizora z wyjściem HDMI o ile w przypadku konsoli poprzedniej generacji za bardzo to nie przeszkadzało to przy next-genach albo dobry kabel albo zmiana telewizora.
Świat to poligon między dobrem, a złem
Old Snake
Vamp

Postprzez Gillian » Cz sty 24, 08 20:13

Hmm... nie widziałem szczerze mówiąc jak X wygląda na TV podpiętym przez kompozyt ale logicznie rzecz biorąc powinno być tak samo żałośnie. Bo to takie samo połączenie.

Porównanie HDTV vs zwykłe TV to głównie kwestia rozdzielczości i ostrości. Inna inszość. Chociaż np obraz w PS2 wygląda moim zdaniem lepiej na CRT niż plaźmie/lcd (przynajmniej u mnie w domu:p). Ale to wciąż kwestia kabla, jakim podłącza się konsolę.

A i tak najlepszym rozwiązaniem jest HDMI - bezstratna, bo cyfrowa transmisja obrazu z konsoli do TV.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Old Snake » Cz sty 24, 08 20:45

Ja też zrobiłem małe testy we własnym zakresie, testowane były dwa odbiorniki: jeden CRT bodajże 15 calowy oraz LCD 26'' HD ready (czyli kupa ale co zrobić).
PS2 wygląda dużo lepiej na zwykłym CRT, chodzi głównie o ostrość obrazu, po przez większą rozdzielczość gra wygląda jak kupa pikselozy i aliasingu. Na kablu RGB + CRT gra zyskała jakby na płynności (szybsze odświeżanie i przeplot a więc gra wydaje się szybsza), kolory są bardziej nasycone, nie razi w oczy kontrast (np. jak widać białe napisy na czarnym tle).

PS3 na CRT to jeszcze nie tragedia ale nieraz ciężko doczytać literki i doszukać się szczegółów, obraz nadal pozostaje ostry ale przy normalnym kablu razi kontrast.
Na LCD przy podłączeniu przez zwykły kabel gra jest "bardziej widoczna" ale traci na ostrości gdy zbyt blisko się ogląda. Niestety kabla HDMI nie mam i nie zamierzam kupić dopóki nie nabędę własnego full HD. Niestety trzeba postawić sobie pytanie: mieć czy być? Najlepiej uciułać pieniążki nawet na najzwyklejszy LCD z HDMI bo o ile w COD 4 da się grać bez problemów (rozdziałka dostosowana do CRT, wszystko widać dokładnie) to przy Uncharted płakałem, że nie mogę się nacieszyć pełnym pięknem.
Old Snake
Vamp

Postprzez Gillian » Cz sty 24, 08 21:19

Heh, ale czy ten Full HD to koniecznośc przy tej generacji konsol?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Old Snake » Cz sty 24, 08 22:05

Im dłużej gram tym bardziej myślę, że nie ma za dużego wyboru, wiem że zaraz ktoś napisze iż tylko patrzę na grafikę i to mnie interesuje w next-genowych grach. Pewnie że tak! Nie po to wydaję 2 tysie żeby grać w klona tetrisa. Po next-genach oczekuję: wspaniałej i wciągającej fabuły, gameplayu który roznieci żar w skostniałym już świecie gier schyłku current-genów oraz niesamowitej, wręcz powalającej grafiki bym mógł powiedzieć sam sobie że nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na konsolę. PSX spełniło moje oczekiwania, za PS2 dałbym się pokroić, a przy PS3 z każdą grą coraz lepiej, na dodatek sixaxis to strzał w dziesiątkę, dzięki niemu na nowo poczułem się jak nastolatek kiedy po raz pierwszy trzymałem pada od PSX i z głupimi minami próbowałem okiełznać "plastykowego demona". Nie chcę aby mój post był odebrany jako nagabywanie na konsolę Sony, bo myślę że przy Wii czy X boxie bawiłbym się tak samo, po prostu padło na czarnulkę i tyle. Trochę z offtopowałem więc wracając do tematu powiem tak: jeżeli oglądanie z bliska TV nie psułoby wzroku to siedziałbym do końca życia przy swoim grundiku ale niestety brak panoramicznego obrazu i trudności z dostrzeżeniem szczegółów wręcz zmuszają mnie do kupna nowego TV, zresztą i tak miałem to zrobić bo ile można oglądać 8 letni telewizor? Przynajmniej siostra będzie mogła oglądać sobie do woli Luz marie czy inne zbłąkane anioły.
Old Snake
Vamp

Postprzez ColonelAI » Cz sty 24, 08 22:25

A jeśli telewizor CRT ma tryb 16:9?
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Old Snake » Cz sty 24, 08 22:57

Ja mam jakieś 15'' więc mi nawet 16:9 nie pomoże. Jeśli ktoś ma CRT powyżej 20'' to bym wcale nie zmieniał.
Old Snake
Vamp

Postprzez Gillian » Cz sty 24, 08 23:17

Tylko że problem jest taki że nawet na 40'' CRT (sa takie :p?) nie zobaczysz szczegółów ukrytych w wyższej rozdzielczości bo systemy PAL i NTSC tę rozdzielczość ograniczają. I nawet progressive scan nie pomoże : ). Dlatego myślę, że HD Ready do domowego grania wystarczy. No chyba, że kupujemy do naszego mega salonu panel podchodzący pod 50''. Wtedy naturalnie różnicę pomiędzy 720p a 1080p można łatwo zauważyć.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez raven_raven » Wt sty 29, 08 21:48

Mam pytanie: czy jest jakiś filmik na YT, jakiś link ze zdjęciami, na którym byłoby widać dokładnie różnice w jakości obrazu przy każdym kablu?
There is place for only one Snake, and one Big Boss!
raven_raven
Młody Ocelot

Postprzez Old Snake » Wt sty 29, 08 21:56

Po pierwsze: umiesz liczyć? to licz na siebie i na wyniki w google
Po drugie: widziałeś kiedyś dobrej jakości filmik na youtube?
Po trzecie: robiłeś kiedyś zdjęcia albo nagrywałeś film kiedy coś leciało w tv?
Po czwarte: to trzeba samemu zobaczyć
Old Snake
Vamp

Postprzez raven_raven » Śr sty 30, 08 10:39

No jasne, że można zrobić zdjęcia z TV...
Wiesz, Old, zawsze można by dać taką odpowiedź, ale forum nie od tego chyba jest...?
raven_raven
Młody Ocelot

Postprzez kul2 » Śr sty 30, 08 10:42

Z skad w Was tyle zlosci. Wyluzujcie troche.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Gillian » Śr sty 30, 08 12:13

raven_raven napisał(a):No jasne, że można zrobić zdjęcia z TV...

Tylko że na zdjęciach nie zauważysz różnicy bo będzie wszystko tak samo beznadziejnie wyglądało.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Loc » Śr sty 30, 08 12:38

ja mam 21" TV Samsunga i gram na PS2 i uzywam kabla RGB. Nie narzekam, fajnie sie gra. Tylko trzeba ustawic kontrast, bo bije po oczach...
Loc
Red Blaster

Gram: O cholera xDDD
Czytam: RationalWiki

Postprzez raven_raven » Śr sty 30, 08 13:41

Chodzi mi o łapanie screenów za pomocą komputera i podłączonej do niego PS2 przez kartę TV. Ale nie ważne.
raven_raven
Młody Ocelot

Postprzez Old Snake » Pt lut 01, 08 01:50

Wtedy i tak nie zauważysz różnicy. Twilite weź mu wytłumacz bo ja nie mam siły.
Old Snake
Vamp

Postprzez Gillian » Pt lut 01, 08 02:19

raven ,ale na kompie zobaczysz jeszcze coś innego niż na TV...
Tak wogóle to na GameTrailers niedawno pojawił się filmik porównujący Burnout Paradise w wersjach na X360 i PS3 po podłączeniu przez różne kable i naprawdę był to wg mnie niewypał. Bo porównanie to jest zupełnie niemiarodajne i nie ma porównania do prawdziwego efektu, jaki byś zobaczył na TV. Poza tym w porównaniu nie pokazano jak wygląda wersja X360 po HDMI, co jest dla mnie niezrozumiałe. No ale na tym filmiku i tak nie pokazano podłączenia przez standardowe RGB, bo w sumie wyglądałoby to tragicznie w zestawieniu z pozostałymi opcjami.

Zresztą o co ci teraz chodzi? O PS2 czy o nextgeny? Różnica w obrazie w przypadku podłączenia PS2 przez composite a RGB jest bardzo łatwa do wychwycenia - jak już pisałem.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ColonelAI » Pt lut 01, 08 10:14

Masz rację. Najlepiej zrobić sobie samemu takie porównanie, na własnym telewizorze. Tak w ogóle to te filmiki mają chyba za zadanie podburzać fanboyów. Nie widzę innego sensu. Później w komentarzach: Xbox ma lepsze kolory, PS3 ma ostrzejszy obraz itp. Guzik prawda. Niech kupią te dwie konsole, dobry telewizor LCD i wtedy mogą komentować.
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez raven_raven » Pt lut 01, 08 13:54

Dobra, już kapuję. Macie rację, znowu gafa :/.
raven_raven
Młody Ocelot

Postprzez Gillian » Pt cze 20, 08 19:08

odpowiedź na ten post: http://mgs.gram.pl/forum/viewtopic.php?p=40429#40429

Gac666 napisał(a):Ostrzejsza grafika (nie roździelczość, a lepsze skupienie RGB), żywsze kolory, brak smużenia i efektu ducha.

No właśnie - ale poprzez dobry interfejs. Kompozyt takiej jakości nie da, jak wspomniał micielk.

Mam tylko pytanie, czy można jakoś łatwo dostać kabel s-video do PS2? Właśnie chciałbym podpiąć konsolę pod laptopa (może sie wydać to dziwne, ale cóż - żyję troche jakby "na walizkach") i szukam dobrego sposobu. Chinch odpada w przedbiegach, a karty pod PCMCIA nie posiadają wejść RGB.

Na allegro cośtam jest ale drogie i takie jakieś wielofunkcyjne.
W związku z tym pytanie nr 2: czy X360 ma takie samo wyjście AV co pierwszy Xbox?

[ Dodano: Pon Sie 18, 08 21:34 ]
czy X360 ma takie samo wyjście AV co pierwszy Xbox?

Powtarzam swoje pytanie. Mam możliwość kupna uniwersalnego kabla AV do X/PS2/GC i zastanawiam się, czy będę mógł przez niego podpiąć kiedyś również X360. Jeżeli ktoś z posiadaczy X'a orientuje się, prosze o odp.
Gillian
Uber Big Boss

Powrót do Gry i Konsole