Wojna na flejmy

W celach porządkowych.

Wojna na flejmy

Postprzez SaladinAI » Cz cze 19, 08 19:43

Wydzielone z tematow:
'Wrazenia z MGS4, tych ktorzy grali'
'Wrazenia z MGS4, tych ktorzy nie grali'

to proponuję tym ludziom co narzekają napisać lepszą

Najlepszy argument gdy się nie potrafi bronić przed zarzutami tragicznych wątków? Geniusz Kojimy? Profesjonalizm? Mistrzostwo świata? Wolne żarty.
Ostatnio edytowano So cze 21, 08 09:46 przez SaladinAI, łącznie edytowano 1 raz
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Lost » Cz cze 19, 08 20:02

Saladin01 napisał(a):Najlepszy argument gdy się nie potrafi bronić przed zarzutami tragicznych wątków? Geniusz Kojimy? Profesjonalizm? Mistrzostwo świata? Wolne żarty.

Sal powiedz mi czy osobiście ukończyłeś tę grę? Czy dokładnie wysłuchałeś każdego dialogu, czy zrozumiałeś przesłanki tej części gry? Czy poczułeś otoczkę i klimat tej gry?
Lost
Zanzibar

Postprzez SaladinAI » Cz cze 19, 08 20:07

Nie oceniam gry tylko fabularne wątki które tu już nie raz roztrząsaliśmy

Z resztą kolejny argument: "nie grałeś, nie wypowiadaj się." Cóż akurat wielu ludzi oceniających negatywnie fabułę MGS 4 przed zagraniem, po spotkaniu z grą wcale nie zmienili swojego zdania. Wystarczy zajrzeć tylko na taki TUS by się o tym przekonać.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gac666xx » Cz cze 19, 08 20:08

Lost nie trzeba być geniuszem by wywnioskować iż niektóre elementy fabuły zaserwowane przez Kojime, że się tak wyrażę Nuke'owały Lodówkę*.

*Nuke The Fridge
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Browares » Cz cze 19, 08 22:59

Saladin, wolne żarty to są, na forum o MGS'ie, ktoś wypowiadający się pozytywnie o tej grze zawsze dostanie jakieś baty. Część z was, nie grająca w czwórke wiesza na niej wszleki osądy, a fabuła sucho przeczytana w necie, napewno nie oddaje tego jak jest w rzeczywistości (choć fakty pozostają faktami).

Zresztą zobaczyłem tą tendencje już dawno na forum (bo od dawna je na bieżąco przeglądam) i widziałem obraźliwe określenia "fanboy", co uważam samo w sobie skandalem. Grupa tych wytykających w taki hamski sposób wady MGS'a zawsze atakuje tych co tych wad albo nie widzą albo po prostu nie uważają tego za wady czy też im nie przeszkadzają.

To jest złe, tamto jest złe, ogólnie fabuła do niczego. Szydercze i ironiczne wyśmiewanie. A cała historia jest naprawdę wspaniała i robi wrażenie, uderza w emocje, dopina wszystkie wątki, a to czy chcieliście by tak były dopięte czy nie, no to już inwidualna sprawa.

Jak widzę notoryczne posty niektórych uyżytkowników typu: "a nie mówiłem, że będzie beznadziejnie, że Kojima robi telenowele, a nawet nie bo telenowela ma większy sens" to mnie krew zalewa. Bo to nie jest merytoryczna dyskusja na temat błedów czy wad, a zwykłe szczeniackie, na siłe szydercze wyśmiewanie. To skoro telenowela jest lepsza i ma większą wartość według niektórych, to ja nie mam pytań.

I zdania nie zmienie, ja uważam, że po raz kolejny dostałem coś niesamowitego, coś co wybiega ponad zwykłą gre. I po raz kolejny Kojima swoim dziełem zniszczył mnie (pozytywnie). Jeśli wy widzicie same wady, to tylko szkoda mi was, że tyle czekaliście na gre, a dostaliście coś gorszego od telenoweli.

(I domyślam się, że teraz z każdej strony dostane bat i przylegnie do mnie określnie "fanboy" - tak , jestem w takim razie "fanboyem".)
Browares
Inkarnacja VR

Postprzez Gac666xx » Cz cze 19, 08 23:03

"a fabuła sucho przeczytana w necie, napewno nie oddaje tego jak jest w rzeczywistości (choć fakty pozostają faktami). "

Wiesz, że można oglądnąć filmiki od początku do końca z gry? Razem z gameplayem itp. To nie jest suche czytanie w necie, a oglądanie przez ramię. Moim zdaniem wystarczające by ocenić.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Crusher » Pt cze 20, 08 07:25

Gac666 napisał(a):Wiesz, że można oglądnąć filmiki od początku do końca z gry? Razem z gameplayem itp. To nie jest suche czytanie w necie, a oglądanie przez ramię. Moim zdaniem wystarczające by ocenić.

Raczej to oglądanie przez ramie jednak nie oddaje w 100% tego co się dzieje w grze... pamiętaj zawsze to jednak TY trzymasz pada i GRASZ a nie, TYLKO OGLĄDASZ ;)
Crusher
Vamp

Postprzez Bizon » Pt cze 20, 08 09:13

RyuEX napisał(a):Raczej to oglądanie przez ramie jednak nie oddaje w 100% tego co się dzieje w grze... pamiętaj zawsze to jednak TY trzymasz pada i GRASZ a nie, TYLKO OGLĄDASZ ;)

Ale proszę was, czy to coś zmienia?
Ja obejrzałem WSZYSTKO na YT i naprawdę wszystko mi się podoba, oprócz tego, że Kojima po naciągał fakty. Sam w wywiadzie powiedział, że do MGS4 chce wprowadzić jak najwięcej postaci z poprzednich części. Zaowocowało to powiązaniami, które niby mają sens, ale nie zmienia to faktu, że są naciągane (Jak para-medic która nie dość, że zarządzała procesem klonowania, to jeszcze później zajmowała się Fox'em. Swoją drogą, to BARDZO wszechstronnie uzdolniona w medycynie musiała być.)
Ja również podziwiam tą grę, ale ten podziw nie nałoży mi klapek na oczy.
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Seba » Pt cze 20, 08 10:15

RyuEX napisał(a):
Gac666 napisał(a):Wiesz, że można oglądnąć filmiki od początku do końca z gry? Razem z gameplayem itp. To nie jest suche czytanie w necie, a oglądanie przez ramię. Moim zdaniem wystarczające by ocenić.

Raczej to oglądanie przez ramie jednak nie oddaje w 100% tego co się dzieje w grze... pamiętaj zawsze to jednak TY trzymasz pada i GRASZ a nie, TYLKO OGLĄDASZ ;)

No wiadomo, nie mogę krytykować fabuły bo hipek na ekranie nie ruszał się wg mojego widzi mi się :(. Cholera, trzeba kupić ps3 bo koledzy z foruma mnie nie akceptują ;(
Seba
Fire Trooper

Postprzez Gac666xx » Pt cze 20, 08 13:53

Boohoo nie seba? Typowa odpowiedź fanboya niestety. Nie masz PS3 to %@$%@#$%. Sorry ludzie, ale ja nie kupuje spleśniałego jabłka tylko po to by po ugryzieniu przekonać się czy jest spleśniałe :). Oczywiście radykalny przykład, ale mówienie, że to co ja widziałem na youtube czy innym źródłem jest czymś innym niż to co przeżyje gracz? Załamka.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SaladinAI » Pt cze 20, 08 15:53

Nie mogłem się powstrzymać. Wybaczcie ;)

he B&B Corps were a shallow group of enemies with no substance to them. So anyway, when you defeat them and dither about, you go into a "white room". But this room is special, want to know why?

It reflects meaninglessness, fictitiousness and mindlessness of the characters and, even further, the plot as a whole. The fact that they're beautiful underneath those beast-like mechanical suits is because it shows how shallow they are. They're just a sex object of desire and that's why their characters are so shitty, because it emphasizes their beauty which in turn emphasizes the fact that they suck. Want further proof they're just shallow sex objects? Stand still. Now they climb all over you and do things you could only dream of.

And what does this reflect? This reflects how shallow the game is; that characters exist in nothingness and are only there to make the game shit.

Or could there be homosexual undertones there? I mean, in MGS2 and 3 there were gay characters. What if, by having the beauties drain your health, Kojima is warning you away from women? The fact that Snake's only love interest in the entire series, Meryl, looks more like a man in MGS4 further illustrates this.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gac666xx » Pt cze 20, 08 15:57

Heheh coś w tym jest.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez kul2 » Pt cze 20, 08 20:05

Skonczcie.
Oceniacie gre po marnych reprodukcjach. Po slabej jakosci filmach na YT, po niekompletnej spisanej fabule. Mozecie mowic ze to nic nie zmienia i macie do tego prawo, ale tak nie jest.

Nie czujecie tego. Nie przezyliscie tego. Nie robiliscie nic by wywolac te filmy. Nie macie absolutnie bladego pojecia jakie uczucia pojawiaja sie w czasie gry i jak wielkich ich dopelnieniem sa te filmy.

Browares ma racje ta gre sie przezywa. Doswiadcza. Ja sie czuje. Wy o tym nie wiecie. Nie rozumiecie jakie to uczucie walczyc z bestiami. Uwazacie ze jest inaczej? Mylicie sie.

To jest temat o wrazeniach z MGS4. Nie o wrazeniach z filmikow czy opisu fabuly, wiec przestancie ten temat rozmywac panowie moderatorzy i panie administratorze.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Gac666xx » Pt cze 20, 08 21:07

Spierać się więcej nie będę.

Dodam tylko jedno. Miałem takie same odczucia przy MGS 3, coś mi się w nim nie podobało, a jak przeszedlem całość niedługo potem to i tak zdania nie zmieniłem.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SaladinAI » Pt cze 20, 08 21:15

Miałem dane uczucia po przeczytaniu scenariusza. Później przeczytałem posty od bodajże kilkudziesięciu osób które skończyły grę i miały identyczne jak ja odczucia oraz przemyślenia. Więc gadanie o przeżywaniu mnie ani trochę nie przekonuje.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez kul2 » Pt cze 20, 08 21:25

Miałem dane uczucia po przeczytaniu scenariusza. Później przeczytałem posty od bodajże kilkudziesięciu osób które skończyły grę i miały identyczne jak ja odczucia oraz przemyślenia. Więc gadanie o przeżywaniu mnie ani trochę nie przekonuje.

Chcesz mi powiedziec, ze o Twojej opinii decyduje opinia innych ludzi? Szukasz u innych potwierdzania swojego zdania? Nie wierze. Nie wierze rowniez ze czytanie scenariusza dostarczylo Ci tych samych uczuc ktore mialbys podczas walki z bosskami przykladowo.

Moze Wy nie rozumiecie, ze to nie Wasza gra. To gra Kojimy, jego swiat, on moze zrobic co chce. Moje wypociny na wiele tematow sa teraz do wyrzucenia. Trudno. To jest jego wizja. Moja wizja jego swiata nie jest wazna. Okazala sie zla interpretacja.

Przeczytajcie/obejrzyjcie jeszcze raz co mowi Big Boss i sie zastanowcie. Tylko wyniki tych swoich przemyslen dajcie do innego tematu.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Seba » Pt cze 20, 08 21:59

kul napisał(a):Miałem dane uczucia po przeczytaniu scenariusza.
Moze Wy nie rozumiecie, ze to nie Wasza gra. To gra Kojimy, jego swiat, on moze zrobic co chce. Moje wypociny na wiele tematow sa teraz do wyrzucenia. Trudno. To jest jego wizja. Moja wizja jego swiata nie jest wazna. Okazala sie zla interpretacja.

Przeczytajcie/obejrzyjcie jeszcze raz co mowi Big Boss i sie zastanowcie. Tylko wyniki tych swoich przemyslen dajcie do innego tematu.

Na takiej zasadzie nie można by było krytykować NICZEGO bo każda książka, film, gra, komiks czy cokolwiek innego to czyjaś wizja. Piszesz momentami jak obłąkany. MGS się przeżywa? Fajnie, nie zapominaj, że nie tylko ty czy inni którzy zachwalają 4 są doskonale zaznajomieni z tą serią.
Nie wiem czy zadałeś sobie trud przeczytania całego tematu ale pisałem wyraźnie, że klimat mi się bardzo podoba, jest typowo MGSowski, ale do cholery w jaki sposób zmieni się moje zdanie na temat rozwiązanie pewnych wątków fabularnych po zagraniu?

I nie pisz, że nie wolno mi się wypowiadać w tym temacie. Jest wyraźnie napisane "wrażenia z MGS4" a ja żadnych teletubisiów czy innych smerfów nie oglądałem.
Ostatnio edytowano Cz sty 01, 70 02:00 przez Seba, łącznie edytowano 1 raz
Seba
Fire Trooper

Postprzez kul2 » Pt cze 20, 08 22:13

ale do cholery w jaki sposób zmieni się moje zdanie na temat rozwiązanie pewnych wątków fabularnych po zagraniu?

Major Zero mial wizje. Big Boss mial wizje. Ty tez miales swoja wizje MGSowego swiata.
The Boss miala inna. Hideo Kojima mial inna niz Ty.
Oni sie mylili.
Big Boss to zrozumial. Ty nie potrafisz zaakceptowac tego co zmienil Kojima.

Nie wiem, moze poswieciles tej grze wiecej niz ja. Moze dales tej serii wiecej niz ja. Calkiem mozliwe, ze tak byla i stad w Tobie niechec do uszanowania wizji Kojimy.

Nie mowie ze Twoja wizja jest zla. Mowie tylko, ze jest inna niz Kojimy i mozesz do konca zycia mowic ze jest zle, albo to zaakceptowac.

Na kolejne flejmy nie bede odpowiadal.

Ah i to jest temat o wrazeniach z MGS4, a nie filmow na YT, ale juz to mowilem, prawda? Niech jakis mod to wszystko wydzieli.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Seba » Pt cze 20, 08 23:22

kul napisał(a):
ale do cholery w jaki sposób zmieni się moje zdanie na temat rozwiązanie pewnych wątków fabularnych po zagraniu?

Major Zero mial wizje. Big Boss mial wizje. Ty tez miales swoja wizje MGSowego swiata.
The Boss miala inna. Hideo Kojima mial inna niz Ty.
Oni sie mylili.
Big Boss to zrozumial. Ty nie potrafisz zaakceptowac tego co zmienil Kojima.

Eeee, dobra faktycznie lepiej skończyć taką dyskusję bo się nie dogadamy.

Ah i to jest temat o wrazeniach z MGS4, a nie filmow na YT, ale juz to mowilem, prawda? Niech jakis mod to wszystko wydzieli.

Jeżeli w temacie byłoby napisane "wrażenia po zagraniu w MGS4" to ok ale jest jak jest więc nie mam zamiaru wypowiadać się w innym temacie tylko tutaj dyskutować z wszystkimi ;)
Seba
Fire Trooper

Re: Wrażenia z MGS4 tych którzy nie grali.

Postprzez Seba » Pt cze 20, 08 23:36

no cholera, kul przy całym szacunku do ciebie to na prawdę jest żałosne. Więc mam rozumieć, że w tamtym temacie będziecie się teraz moczyć i pisać w co drugim poście "MGS4 trzeba przeżyć!!!!!!111111"?
A jak będę chciał się czegoś dowiedzieć o grze od osób, które ją ukończyły to mam założyć 3 temat?
Seba
Fire Trooper

Postprzez kul2 » Pt cze 20, 08 23:40

Osobiste wycieczki prosze kierowac na PW.
Nie rozmywaj kolejnego tematu.
kul2
Niewidzialna Armia

Re: Wrażenia z MGS4 tych którzy nie grali.

Postprzez Shinigami » So cze 21, 08 00:45

Seba napisał(a):no cholera, kul przy całym szacunku do ciebie to na prawdę jest żałosne. Więc mam rozumieć, że w tamtym temacie będziecie się teraz moczyć i pisać w co drugim poście "MGS4 trzeba przeżyć!!!!!!111111"?

Nie wyrażam ostatecznej opinii o filmie, który opowiadział mi ze szczegółami kolega, nie robię tego samego o grze w którą tylko widziałem jak ktoś gra.

Ninja Gaiden zajebiście podoba mi się na filmikach, gra jest super. Jak zagrałem okazało się, że jednak mi nie pasuje i nie podskakuje do DMC. Taka sama sytuacja jak z tymi, którzy grali w MGS4 i tymi, którzy nie. Inne odczucia, chłopaki.

I tyle tu ode mnie.
Shinigami
Olga Gurlkovich

Postprzez Gac666xx » So cze 21, 08 02:36

Jedna rzecz.

My nie grający mówimy o kilku szczegółach, a wy zmieniacie temat na całość. Możecie nie unikać pocisków bardzo bym prosił?

Ja nie psioczę na całą grę i od początku dwa czy trzy momenty tylko krytykuję, ale wy tego nie możecie pojąć... Typowe zachowanie fanboyowe.

No nic ja robie sobie przerwę od MGS dopóki nie zagram w MGS 4, bo to ciągnąć można bez końca gdy do kogoś nie dociera.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Lost » So cze 21, 08 09:35

Gac666 napisał(a):My nie grający mówimy o kilku szczegółach, a wy zmieniacie temat na całość. Możecie nie unikać pocisków bardzo bym prosił?

No nie, tym razem już nie wytrzymałem i doleję tym razem ja oliwy do ognia.
1) Chciałem zauwazyć, że Wy "niegrający" jak na razie macie najwięcej do powiedzenia o tej grze, w wyniku czego te kilka szczegułów zaczyna z czasem nabierać zupełnie innych kształtów.
Gac666 napisał(a):Ja nie psioczę na całą grę i od początku dwa czy trzy momenty tylko krytykuję, ale wy tego nie możecie pojąć... Typowe zachowanie fanboyowe.

2) Fanboy... nie potrafię pojąć Twojej logiki. Odkąd jestem na forum, to zawsze z Twojej strony słyszałem wieczne ataki na konsole. Xbox jest taki, a PS owaki. Kompy górą! A konsole do niczego, bo gry wydawane na nie są droższe, bo zużywają za dużo prądu etc. etc. Ze względu na szacunek jaki się ludziom należy, przemilczałem każdy cios i nigdy nawet nie przyszło mi do głowy, żeby nazwać Ciebie Fanboy'em. Ja szanowałem Ciebie więc uszanuj i nas - ludzi, dla których seria MGS jest wyjątkową.
3) Dlaczego mi cała ta sytuacja zaczyna przypominać nie mającą sensu walkę Kowalapl o wolność i prawa?
Lost
Zanzibar

Postprzez Shinigami » So cze 21, 08 10:12

Gac666 napisał(a):Ja nie psioczę na całą grę i od początku dwa czy trzy momenty tylko krytykuję, ale wy tego nie możecie pojąć... Typowe zachowanie fanboyowe.

Może się mylę, ale chyba jesteśmy na forum MGS, prawda? Więc nie nie ma tu złego w "byciu fanbojem". I, cholera, nic nie mam przeciwko krytykowaniu czwórki i Kojimy, bo mi też coś mogło nie podejść. Ale po prostu chodzi o to, że MGS, to jednak nie jest film i nie powinno się go oglądać, bo nie ma tej wczuwy. A czym jest ta "wczuwa" z której tak się śmieją niektórzy? Wystarczy znaleźć grę, którą się kocha i grać w nią, dammit :P

BTW, czemu temat zmienił się na "wojny tych, którzy grali z tymi, którzy nie grali" z wrażeń niegrających?
Shinigami
Olga Gurlkovich

Postprzez kul2 » So cze 21, 08 10:24

Wrazenia tych ktorzy grali - http://mgs.gram.pl/forum/viewtopic.php?t=1795
Wrazenia tych ktorzy nie grali - http://mgs.gram.pl/forum/viewtopic.php?t=1816

Klotnie w tym temacie. Nie ma sensu zasmiecac klotniami dobrych tematow.
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Crusher » So cze 21, 08 11:40

no to ja już nie rozumiem...
o co Wy się tak kłócicie cały czas?
Jak ktoś nie lubi MGS4 to niech nie gra i tyle, a Ci co chcą ją przeżyć i mieć
chociaż trochę satysfakcji z przejścia następnej części przygód sOLiD Snake'a to niech grają... Czy to takie trudne?!
Nie ma o co tu się kłócić właściwie każdy może mieć swoje zdanie i niech je ma, ale nie może tego zdania narzucać sobie innym...

Ale dla mnie i tak MGS4 zasługuje na ocene 9=/10 lub 8+/10, nie jest to doskonały MGS4... Przydałby się:
jakiś VR Training taki jak z MGS1(możliowść kierowania Raidenem i robienia nim specjalnych misji... jeeee!!) za którym bardzo tęsknie :(
Duel Mode(walki z bossami na czas itd.)
Demo Theater(filmiki wszystkie w jednym miejscu razem z flashbackami)
no i te DataBase(wszystkie dane na temat MGSów w jednym miejscu), które jednak już się pojawiło na jap PS Store czyż nie :P ale ja nie mam konta na jap PSS :(
wtedy dla mnie gra by zasłużyła sobie na te 10/10 ;)
Crusher
Vamp

Postprzez Gac666xx » So cze 21, 08 13:33

Lost napisał(a):
Gac666 napisał(a):My nie grający mówimy o kilku szczegółach, a wy zmieniacie temat na całość. Możecie nie unikać pocisków bardzo bym prosił?

No nie, tym razem już nie wytrzymałem i doleję tym razem ja oliwy do ognia.
1) Chciałem zauwazyć, że Wy "niegrający" jak na razie macie najwięcej do powiedzenia o tej grze, w wyniku czego te kilka szczegułów zaczyna z czasem nabierać zupełnie innych kształtów.

2) Fanboy... nie potrafię pojąć Twojej logiki. Odkąd jestem na forum, to zawsze z Twojej strony słyszałem wieczne ataki na konsole. Xbox jest taki, a PS owaki. Kompy górą! A konsole do niczego, bo gry wydawane na nie są droższe, bo zużywają za dużo prądu etc. etc. Ze względu na szacunek jaki się ludziom należy, przemilczałem każdy cios i nigdy nawet nie przyszło mi do głowy, żeby nazwać Ciebie Fanboy'em. Ja szanowałem Ciebie więc uszanuj i nas - ludzi, dla których seria MGS jest wyjątkową.
3) Dlaczego mi cała ta sytuacja zaczyna przypominać nie mającą sensu walkę Kowalapl o wolność i prawa?

Nie jestem fanboyem, bo nie trzymam tylko jednej strony, ale widze tak chciałeś to odebrać. Stawiam się za PC, ale także za konsolami. Piszę o ich wadach jak i zaletach i porównuję do innych platform, a to że sam posiadam PC to mówię o nim najwięcej. Ale nigdy w życiu nie powiedziałem, że coś totalnie ssie i że skoro myślicie inaczej, to sie nie znacie. Więc przestań.

Z mojej strony koniec.

Do tematu MGS 4 wracam w połowie lipca.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez KowalPL » So cze 21, 08 21:29

Nie chce mi sie czytac wszystkich waszych postow alep owiem wam tylko tyle:

Granie>Ogladanie

Nieg rales to nie krytykuj. Przynajmniej nie w ten sposob jakbys przeszedl ta gre 150 razy i znal kazdy jej sekret.
Obrazek
Obrazek
KowalPL
Night Sight

Postprzez kul2 » So cze 21, 08 21:30

Ostrzezenie pierwsze za nieczytanie calego tematu.
kul2
Niewidzialna Armia

Następna strona

Powrót do ARCHIWUM