Jak kogos złapać ?

W celach porządkowych.

Jak kogos złapać ?

Postprzez Q-bak » N lip 20, 08 00:55

Witam.
Wiem, ze zadaje strasznie glupie pytanie, ale......
Zaczalem grac i nie mam pojecia, jak moge kogos zlapac. Przed chwilka wymanewrowalem goscia w dzungli, co zajelo mi dobre 10min i zamiast finezyjnie zlapac go od tylu, trzeba bylo uporac sie z nim nozem. Podchodze na krzyzaku, cisne kolko i snake go po prostu uderza. Wytlumaczcie mi, jak to sie powinno robic ? Powinienem byc mozliwie jak najblizej, moze mam trzymac kolko ? Z tego co wiem moge miec bron CQC, jaką na pewno jest noz, w ktory bylem wyposazony, a nie wyszlo.
Prosze nie bic początkującego ;)
Q-bak
Machinegun Kid

Postprzez Gac666xx » N lip 20, 08 01:13

Dokładnie nie pamiętam, ale chyba trzeba kółko do połowy wcisnąć (znaczy lekko), wtedy Snake łapie, a jak za mocno w czasie trzymania gościa dociśniesz to poderżniesz mu gardło. Sprawdź sobie zresztą w instrukcji tam jest wyjaśnione.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez rimek » N lip 20, 08 01:16

Witam na forum.

A teraz konkret... zeby zrobic CQC musisz miec odpowiednią bron w reku np noz lub jakis pistolet mk22 lub M1903A3 LUB poprostu wcisnij R2 zeby nie miec zadnej, tak tez mozna ;)... gdy juz sobie wybierzesz jedna z tych opcji podchodzisz za pomoca strzalek do delikwenta, naciskasz KOLKO tak srednio (nie z calej pary bo inaczej zrobi uderzenie piescia) i po nacisnieciu trzymaj caly czas nie puszczaj pod zadnym pozorem bo inaczej go puscisz:D i np jak juz go zlapiesz i bedziesz go trzymac mozesz przycisnac mocniej to kolko caly czas je trzymajac <wtedy mu poderzniesz gardlo> mozesz rowniez puscic kolko naciskac bardzo szybko kwadrat <duszenie> a jak bedziesz naciskal dluzej ten kwadrat mozesz mu zlamac kark :D... jest jeszcze opcja rzutu, podchodzisz do goscia naciskasz kolko i strzalke/analog w przod ale na razie pocwicz duszenie/podrzynanie :D

pozdrawiam!
rimek
Coward Duck

Postprzez La-Li-Lu-Le-Lo » N lip 20, 08 01:22

Jest jeszcze opcja przesłuchania. Kiedy złapiesz kolesia naciśnij i przytrzymaj R3 (to znaczy prawy analog). Przystawiasz w ten sposób mu nóż do gardła, a on zaczyna gadać.
Obrazek
Unfortunately, killing is just one of those things that gets easier the more you do it.
La-Li-Lu-Le-Lo
Fortune

Postprzez Q-bak » N lip 20, 08 02:33

Raz udalo mi sie zlapac, ale z wrazenia nacisnalem za mocno. Matko, jaka ta gierka jest sadystyczna - naciskasz za mocno i caly kamuflaz sobie brudzisz :D
Drugiego zlapalem ale puscilem kolko, puszczajac tym samym jego i mi alarmu narobil. Wiecej juz tego bledu nie popelnie.
Wlasnie pokonalem The Paina i juz wiem, jak sie lapie ludzi - dosc dlugo mi to zajelo (nie smiejcie sie, mam teraz rowno 6h gry z sekundami)
Pozdrawiam i dzieki za szybka odpowiedz
Q-bak
Machinegun Kid

Postprzez rimek » N lip 20, 08 02:39

Zycze milej gry ;)...
rimek
Coward Duck

Postprzez Q-bak » Pn lip 21, 08 01:14

Tak sie wlasnie zastanawiam, ile jeszcze bede musial gardel rozplatac, zeby dobrze kogos zlapac.
To kolko mam trzymac czy tylko nacisnac ? Ktos napisal zeby trzymac, ale chyba jednak trzeba je tylko nacisnac
Q-bak
Machinegun Kid

Postprzez Gac666xx » Pn lip 21, 08 01:51

Q-Bak. Tak jak pisałem wcześniej, kółko, krzyżyk, trójkąt i kwadrat to przyciski analogowe.

Już tłumaczę. Otóż owe przyciski mają 2 stopnie nacisku. Lekki i ciężki.

Jak naciśniesz lekko i przytrzymasz to będziesz łapał i trzymał kolesia.
Jak naciśniesz lekko, złapiesz gościa, a jak docisniesz mocniej to mu poderżniesz gardło.

Tak więc by gościa trzymać trzeba wcisnąć przycisk lekko i go trzymać, wiadomo, że jak naciśniesz i puścisz to puszczasz przeciwnika.

Masz instrukcję do gry prawda?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Q-bak » Pn lip 21, 08 10:21

Tak. Problem w tym, ze caly czas wydaje mi sie, ze i tak lekko trzymam, a pan konczy swoje zycie przedwczesnie mimo to. Wiec bede probowal - przepraszam za upierdliwosc (tutoriale przegladnalem, ale niezbyt mi one cokolwiek rozjasnily)
Q-bak
Machinegun Kid

Postprzez Gac666xx » Pn lip 21, 08 12:16

Używasz oryginalnych Dual Shocków 2?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Q-bak » Pn lip 21, 08 12:23

dla wygody korzystam z pada od ps one - od ps2 czasami sam sie wylacza (jakies problemy na kablu)

prawdopodobnie tutaj jest (nomen omen ;) ) wąż pogrzebany.
Przełącze na tamten i sprawdze
Q-bak
Machinegun Kid

Postprzez Gillian » Pn lip 21, 08 12:46

Gac666 napisał(a):Już tłumaczę. Otóż owe przyciski mają 2 stopnie nacisku. Lekki i ciężki.

Mają 256 stopni nacisku. Tak dla sprostowania.

A pad z PSone nie ma analogowych przycisków, więc jak wspomniałeś - tu leży problem, panie Q-bak.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Pn lip 21, 08 12:53

Gac666 napisał(a):Już tłumaczę. Otóż owe przyciski mają 2 stopnie nacisku. Lekki i ciężki.

Może i mają, jednak w grach wykorzystuje się tylko w 2 stopnie.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gillian » Pn lip 21, 08 12:58

Gac666 napisał(a):Może i mają, jednak w grach wykorzystuje się tylko w 2 stopnie.

Nie. Zagraj w wyścigówkę jakąś. Poza tym w samym MGSie - wychylając się R-L'kami przykładowo zza rogu masz pełną kontrolę nad stopniem wychyłu.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Pn lip 21, 08 13:02

Możliwe, nie jestem ekspertem.

Ale nie zmienia to faktu, że do łapania przeciwnika wystarczą 2 xD.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Dracu » Wt lip 29, 08 22:49

La-Li-Lu-Le-Lo napisał(a):Jest jeszcze opcja przesłuchania. Kiedy złapiesz kolesia naciśnij i przytrzymaj R3 (to znaczy prawy analog). Przystawiasz w ten sposób mu nóż do gardła, a on zaczyna gadać.

Nie R3 tylko L3...

A przypadkiem pady nie maja 8 - stopniowego nacisku?
Dracu
Black Viper

Postprzez Gac666xx » Wt lip 29, 08 23:39

128 stopni to mają analogi w gałkach tak mi się wydaje, zaś przyciski pewnie koło 8 góra.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gillian » Śr lip 30, 08 00:39

ja napisał(a):Gac666 napisał/a:

Gac666 napisał(a):128 stopni to mają analogi w gałkach tak mi się wydaje, zaś przyciski pewnie koło 8 góra.

Na szybko znalezione w necie:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sixaxis#Sixaxis

a konkretnie:
The Sixaxis features finer analog sensitivity than the DualShock 2, increased to 10-bit precision from the 8-bit precision of the DualShock 2.[10]

gdzie link nr 10 prowadzi do:
http://www.us.playstation.com/PS3/Acces ... SCPH-98040

i gdzie jest napisane:
Key Features
(...)
The information detection (R2/L2, analog joy stick) has been increased from 8 bit to 10 bit

Co oznacza, że przyciski R2/L2 w Dual Shocku 2 (a co za tym idzie pozostałe, bo tylko L2/R2 i gałki miały podniesioną precyzję w SA - co wynika z informacji) oraz gałki analogowe miały 8-bitową precyzję. Co daje 256 stopni nacisku.

Dlaczego czytanie ze rozumieniem sprawia tyle problemów?
Dlaczego Gacu upierasz się przy tych swoich "wydaje mi się" liczbach, skoro łatwo można taką informację znaleźć? Dlaczego nie chciałeś mi uwierzyć, kiedy napisałem o tej 256-stopniowej precyzji? A nawet jeśli, to dlaczego nie sprawdziłeś jak jest w rzeczywistości, zanim podałeś te swoje 8 i 128?
Aż chciało by się tu wlepić pewien obrazek, który pojawił się w pewnym temacie...

Gac666 napisał(a):Możliwe, nie jestem ekspertem.

Często wypowiadasz się tonem eksperta, a gadasz bzdury.
Ta sytuacja to potwierdza.

Sorry za "publiczną prywatę", ale aż krew się gotuje...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Śr lip 30, 08 02:17

Nie wynika, że przyciski wszystkie były 8 bitowe, tylko wynika, że L2/R2 i analogi były. Reszta przycisków nie musiała być 8bitowa.

Gac666 napisał/a:
Możliwe, nie jestem ekspertem.

Często wypowiadasz się tonem eksperta, a gadasz bzdury.
Ta sytuacja to potwierdza.

Sorry za "publiczną prywatę", ale aż krew się gotuje...

Dlatego napisałem, że nie jestem ekspertem, a mam prawo do wypowiedzi. Niech Ci się krew nie gotuje, bo to się źle kończy. Gdy jestem pewien informacji to ją sprawdzam, a gdy tylko wzmiankuję, że mi się wydaje to o tym piszę, czytaj ze zrozumieniem.

Zaś jeszcze raz co do tego zdania:

Gac666 napisał/a:

To było łopatologiczne wyjaśnienie działania przycisków w MGS3, jak jest w innych grach to już nie powiedziałem prawda?

"Dlaczego Gacu upierasz się przy tych swoich "wydaje mi się" liczbach, skoro łatwo można taką informację znaleźć? Dlaczego nie chciałeś mi uwierzyć, kiedy napisałem o tej 256-stopniowej precyzji? A nawet jeśli, to dlaczego nie sprawdziłeś jak jest w rzeczywistości, zanim podałeś te swoje 8 i 128? "

Dlaczego? Ponieważ zwykle te informacje są wyssane z palca i tak na prawde jest to pewna forma oszustwa, ale nie wnikajmy w to dokładnie, przyjmimy, że tak jest wszędzie w tym biznesie.

Zresztą czy to ważne? Ja od początku chciałem tylko wytłumaczyć, że są 2 stopnie nacisku, by chłopak mógł złapać gościa, a nie ciągle mu podrzynać gardło, a czy ma milion stopni nacisku czy tylko 256 to nie ma znaczenia z racji tego, że w MGS 2 ani MGS 3 się tego nie wykorzystuje.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez La-Li-Lu-Le-Lo » Śr lip 30, 08 13:37

Dracu napisał(a):Nie R3 tylko L3...

Ta mój błąd, dzięki za poprawę.
Obrazek
Unfortunately, killing is just one of those things that gets easier the more you do it.
La-Li-Lu-Le-Lo
Fortune

Postprzez Dracu » Śr lip 30, 08 23:55

w MGS3 sa 3 stopnie nacisku przynajmniej...
przyklad...

wyciagnijcie np XM16E1 i delikutasnie wcisnijcie kwadrat w trybie ftp... nic sie nie stanie, troszke mocniej to nam go wyciagnie a jak mocno to zacznie strzelac....
gry-info.pl < - najwiekszy Polski portal o emulacji, zapraszamy!!
Dracu
Black Viper

Postprzez Socom » So gru 13, 08 15:45

To, że nic się nie dzieje to nie jest stopień nacisku... Po prostu do pewnego momentu gra traktuje to jakbyś nie naciskał go wcale. Gra obsługuje 2, w twoim przypadku: 1-wyciągnięcie broni, 2-strzał.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." -Voltaire
Socom
Zaczątek Eksperymentu

Postprzez Gac666xx » So gru 13, 08 16:46

Dracu napisał(a):w MGS3 sa 3 stopnie nacisku przynajmniej...
przyklad...

wyciagnijcie np XM16E1 i delikutasnie wcisnijcie kwadrat w trybie ftp... nic sie nie stanie, troszke mocniej to nam go wyciagnie a jak mocno to zacznie strzelac....

To znaczy ze jak delikatniusio wcisniesz, to przycisk jeszcze nie wie, że go nacisnałeś. Bo jaka różnica jest między nienaciśniętym przyciskiem, gdzie nic sie nie dzieje, a delikatniusio naciśniętym przyciskiem gdzie też O DZIWO nic sie nie dzieje (szok normalnie!).

PS. FTP to możesz sobie na mozilli włączyć.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez ArecaS » N gru 14, 08 14:57

Półstany przycisków (kocham tą nazwę :]) są i w MGS3, i w MGS2. Acz są tylko dwa. Słabe to wyjęcie broni, a silne naciśnięcie to strzał. Wymaga to jednak wprawy. No i różne bronie różnie reagują chyba, bo taki Kałach strzela niemal od razu po naciśnięciu kwadratu, a w klamkach nie zdarzyło mi się niechcący wystrzelić od kiedy opanowałem mniej więcej tą sztukę.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Powrót do ARCHIWUM