Fallout 3 + New Vegas

Moderator: GM

Postprzez Gac666xx » Pn lip 21, 08 18:18

Tak w ogóle to nie rozumiem ludzi, którzy narzekają na perspektywę widoku.

Popatrzmy sobie na takiego STALKER'a. Co prawda trochę momentami zabugowany lecz jeden z najbardziej klimatycznych tego typu gier dotychczas.

Ponure, zdewastowane okolice Czarnobyla przyprawiają podróżnika o dreszcze. Każdy zakamarek może się skończyć śmiercią, ponieważ anomalie są nieprzewidywalne.
Wspaniały klimat został zawarty w tej grze i akurat jako "klon" Fallout'a sprawdza się doskonale. Niestety gra kuleje pod względem rozmów z NPCami i tym, że nie ma tak na prawde w nim prawdziwego RPG (tylko małe zalążki, których nie dało się twórcom zrealizować).

Jednakże jakim wspaniałym przeżyciem jest podróż przez okolice jak i sam czarnobyl. Tego samego spodziewam się po Falloucie, że też będzie przyprawiał mnie o dreszcze i ciągnął w każdy zakątek, bo coś ciekawego błysnęło w oddali.

Świat tak jak i gry się zmieniają, ja pamiętam czasy gdzie gry typu River Raid, Boulder Dash, Bruce Lee i tym podobne były najlepszą rzeczą jaka mogła kogoś spotkać w grach. Potem przyszedł czas PC gdzie grafika jak i możliwości gier się rozbudowały (pierwszy raz spojrzeć na SimCity, szok normalnie ile możliwości, a taki Civilization?).

Dzisiejsze komputery i konsole mają jeszcze więcej do zaoferowania i powoli zataczamy koło. Gry już nie mają zaskakiwać grafiką jak to było kilka lat temu, a swoim skomplikowaniem i możliwościami. Powoli znów rynek się zmienia i nastanie czas fajnych gier, które przykują gracza na długo.

Wracając jeszcze do tematu, a dokładniej sporu: "Rzut izometryczny vs FPP"

Otóż w roku kiedy fallout powstał (czyli 97 rok) nie dało się odwzorować takiego świata nie dość, że w 3d to jeszcze w takiej perspektywie. Dlatego tak jak większość tytułów tamtych czasów zdecydowano na rzut izometryczny. Dzięki dodatkowym opisom w lewym dolnym ekranie mogliśmy wzbogacić nasze doświadczenia o kilka nowych detali.
Jednakże kto robiłby dodatkowe opisy jak to łóżko jest wyjątkowo niewygodne i skrzypiące skoro jak tylko staniemy na nie to słyszymy jak skrzypi, a gdy spojrzymy to widzimy podarty materac? W dzisiejszych czasach dodatkowy opis nie jest już potrzebny. Jednakże by to wszystko pokazać trzeba dobrego ustawienia kamery. Jak wiadomo rzut Izometryczny jest zawieszony wysoko i ciężko to wszystko pokazać. Zaś tryb pierwszej osoby nie dość, że pozwala nam się o wiele lepiej wczuć w postać to także pozwala nam dojrzeć te wszystkie perełki jakie twórcy dla nas przygotowali.
Ja osobiście jestem za, a że jestem wzrokowcem i w grach gdy dojrzę coś ciekawego to zwykle gapię się na daną rzecz podziwiając i komentując to jak najbardziej dla mnie dobre rozwiązanie.

Teraz chciałbym przytoczyć spór: "Walka turowa vs walka trybie rzeczywistym"

Tak więc podobny mamy dylemat. Kiedy powstał fallout procesory były o wiele wolniejsze, wyobraźcie sobie, że Fallouta odpalało się na komputerze z procesorem 486, który zwykle nie przekraczał 90MHZ (tak megaherzów, nie gigaherzów). I ci, którzy w fallouta grali wtedy na tych super szybkich maszynach wiedzą ile gra potrafiła liczyć trafienia krytyczne (czasem dało się kanapkę zrobić jeśli wynik okazywał się ponad 200-600 punktów). Tak więc w tym momencie walka turowa jak najbardziej wskazana, zwłaszcza, że system liczenia obrażeń i ogólne statystyki do prostych i łatwych w obsłudze nie należą (mnie na tym samym systemie tylko przelanym na papier obliczenie zwykłego obrażenia zajmuje jakieś 10-20sekund...).

Zaś dzisiaj? Silniki fizyczne Havok, procesory, które potrafią generować bardzo skomplikowany obraz 3D w kilka sekund, karty graficzne potrafiące generować piękną grafikę 3d w trybie rzeczywistym. To wszystko powoduje, że walka turowa jest po prostu zbędna.
Zaś popatrzmy na to z innej strony. Walka w Falloucie wcale nie była doskonała i już wam mówię dlaczego.
Otóż gdy zaczynaliśmy walkę to ta postać, która miała najwyższą inicjatywę zaczynała prawda? Owszem, tylko co się działo potem. Otóż w prawdziwym życiu wszystko dzieje się w tym samym momencie, gdy jest strzelanina to strzelają obie strony naraz. Zaś w falloucie mamy tak:

-Ja strzelam, bo mam najwyższą inicjatywę.
-Strzelają teraz moi kumple jeśli jakichś mam, bo są lepsi od przeciwników
-Strzelają przeciwnicy i to WSZYSCY (oprócz tych, których już rozwaliliśmy)

Trochę nierealistycznie i przy większych ilościach przeciwników szybko kończyło się to śmiercią. (Gdyby walka turowa wyglądała tak jak w Heroes of Might & Magic 5 to już by było znacznie lepiej. Postacie szybsze poruszają się częściej niż postacie wolne, ale tak to w Falloucie nie działało.)
W walce w czasie rzeczywistym nie dość, że możemy ocenić lepięj wroga to łatwiej nam się schować, ponieważ mamy detekcję kolizji, skakanie, kucanie i różne inne tricki ;), dzięki czemu albo możemy się gdzieś zabunkrować i wystrzelać przeciwników jak kaczki albo po prostu uciec. Proste i jak o wiele bardziej realistyczne.
Ja wiem, że to był urok w grze turowej, że to tak wszystko wyglądało, ale moim zdaniem był to efekt nie tyle co zamierzony, a konieczny.

Osobiście wierzę, że Fallout 3 będzie za pare lat rozpamiętywany jako wspaniały sukcesor serii Fallout i pomimo zmiany stylu tak na prawde pozostał taki sam. To widzę już w gameplayu, na który tak strasznie długo czekałem i to widziałem w Oblivionie i poprzednikach.

I teraz żeby wszystko było jasne. Osobiście obie części Fallouta przeszedłem po kilkanaście razy i jest to mój ulubiony cRPG wszechczasów, jednakże uważam jak uważam i mam nadzieje, że docieram do tych ludzi, którzy jeszcze mają wątpliwości.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gac666xx » Pn lip 21, 08 23:44

No nie gadajcie, że za długie by przeczytać i skomentować =='.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Bizon » Wt lip 22, 08 10:31

Ja skomentuję - GAC NA RACJĘ. Gdybym się z tobą nie zgadzał, to bym o tym napisał :D
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Uzion » Wt lip 22, 08 10:48

No ja tez przeczytalem. Co prawda od konca akapitami ;-)

Co tu duzo gadac. Doskonale wytlumaczyles te spory.
Jakos nigdy sie nie zastanawialem, nad tym dlaczego w starszych grach RPG o wiele czesciej jest rzut izometryczny czy walka turowa. Myslalem ze to po prostu taki gatunek, ktory bedzie trwal i trwal, a jednak teraz sie od tego odchodzi (odeszlo?) z powodu nowoczesniejszych procesorow.

Pamietam jak kiedys bylem zapalencem Jagged Alliance 2 i cholernie podobala mi sie tam walka turowa (po kilkudziesieciu godzinach gry zrobilo sie liniowo i potem niestety juz tylko zaczela mnie nudzic), a jakos rzut izometryczny czy grafika, wcale mi nie przeszkadzaly.
Uzion
The Fury

Postprzez Gac666xx » Wt lip 22, 08 11:43

No ale widzisz Jagged Alliance 2 to gra taktyczna i tutaj sens gry turowej jest o wiele lepiej wyjaśniony (nawiasem mówiąc mój ulubiony tytuł taktyczny tuż po serii X-com).

W tym systemie jest o tyle inaczej jednak, że twoja drużyna i drużyna wroga rusza się na zmianę, od czasu do czasu może się zdarzyć, że np. w twojej turze ktoś interweniuje lub na odwrót.

Jednakże patrząc na taki tytuł jak UFO: Aftermath i i jej kontynuację można dostrzec, że system taktyczny czasu rzeczywistego z możliwością pauzy sprawdza się jeszcze lepiej. Szkoda tylko, że gra nie jest tak bogata jak poprzedniczki.

Zaś wracając do JA2, niedługo ma wyjść JA3 więc zacieram łapki :).
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » Cz lip 24, 08 06:57

no ja tu nie umiem krytykować F3 za to że obecnie wygląda jak wygląda, czasy idą do przodu inaprawde ja się ogromnie ciesze że F3 wygląda jak Stalker + oblivion.

oczywiscie nie mam nic do zarzucenia co pisał Gac, gra na swoje czasy była taka jaka mogła być, teraz mamy tone nowych sliników graficznych, fizycznych i wszytsko idzie do przodu (wystarczy spojrzeć na nowe diablo, rzut izometryczny pozostał tylko dlatego że daje dobry widok, a pozatym kamera i 3D jak w W40K DoW).

Sam podchodze do F3 jako fan poprzednich tytułów Bethesty, pamiętam Morrowinda który naprawde dawał poczucie wielkiego świata, ogromnej fabuły, tony subquestów (przyejmność sprawial nawet quest polegający na zdobyciu dla kogoś zestawu obiadowego). Potem pojawił się oblivion, poprawiający ogrom mankamentów morrowinda, system walki, skradnia itd.
F3 wiem że będzie gra mixem TES5 z STALKEREM. Wiem że dostaniemy gre z poprawionymi błedami Obliviona, lepszym skardanie, strzelaniem itp.

teraz ludzie psioczą na F3 (podobnie psioczoo na obliviona), ale jak juz wyjdzie i ostygnie to nagle okaże się że jest kolejna gra roku, 10lecia itd.
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Half » Pt sie 29, 08 18:07

Recenzja dema F3 z GC serwisu No Mutants Allowed.

http://pl.nma-fallout.com/article.php?id=38699
Glut napisał(a):Bo gdyby nie istniały wersje pirackie, ludzie nie kupowaliby oryginałów.
Half
Achievementor

Postprzez Gac666xx » So sie 30, 08 03:21

http://www.shackvideo.com/?id=12816

Macie tu 5 częściowy gameplay.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Half » So sie 30, 08 13:25

Fallout 3 wymiata!

Tylko szkoda że to nie Fallout...
Glut napisał(a):Bo gdyby nie istniały wersje pirackie, ludzie nie kupowaliby oryginałów.
Half
Achievementor

Postprzez Bizon » So sie 30, 08 13:38

Half napisał(a):Tylko szkoda że to nie Fallout...

Wg. mnie wygląda jak stare Fallouty z perspektywy FPP. Naprawdę nie wiem o co ci chodzi Half...
Brakuje ci walki turowej?
Bizon

Postprzez Blady » So sie 30, 08 13:38

Jeśli to nie jest Fallout, to nie wiem, co nim jest. Tak, wiele elementów uproszczono, zmieniono lub całkowicie usunięto. Co z tego? Must buy dla ludzi, którzy pokochali poprzednie części. Nie mówię fanów, bo ci nadal będą uparcie twierdzić, że pre alpha F3 zrobiona przez Black Isle jest lepsza niż dzieło Bethesdy.
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez Bizon » So sie 30, 08 13:42

Blady napisał(a):Nie mówię fanów, bo ci nadal będą uparcie twierdzić, że pre alpha F3 zrobiona przez Black Isle jest lepsza niż dzieło Bethesdy.

Moim zadaniem taka rewolucja w świecie Fallouta, jest lepsza niż to co proponowało nam Balck Isle (kolejny krok ewolucji).
A fanem Fallouta jestem ogromnym, bo uważam F2 za jedną z gier GENIALNYCH.
Half, póki nie podasz jakiś argumentów co do tego, że podane przez Gaca filmiki nie świadczą o tym, ze to NAPRAWDĘ kolejny Fallout, nie spodziewaj się, że ci odpuszczę :p
Bizon

Postprzez Gac666xx » So sie 30, 08 13:55

Ja jestem wielkim fanem Fallouta i jakoś nie mówię ;]. Mnie się na prawde bardzo podoba. Fakt jest uproszczony, ale dopiero możliwości jego będziemy odkrywać po premierze.

Samo to, że można wsadzić odbezpieczony granat za pomocą pickpocket w gacie kolesia jest już rozbrajający xD.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Half » So sie 30, 08 15:26

Bizon napisał(a):Half, póki nie podasz jakiś argumentów co do tego, że podane przez Gaca filmiki nie świadczą o tym, ze to NAPRAWDĘ kolejny Fallout, nie spodziewaj się, że ci odpuszczę :p

Dla mnie liczy się tylko jedna rzecz: klimat.

Gdy gram w fallout'a czuję...

Czuje wiatr pustyni przez który piasek wpada mi do oczu.

Czuje zimno krypty która chociaż jest mym domem to i tak czuję w niej alienację.

Czuje radioaktywne ciepło kiedy wchodzę na skażony teren.

Czuję chęc zemsty gdy jakiś super mutant rozwali na pół mego Dogmeat'a chociaż zawsze mogę wczytac grę

Czuję ciężar Power Armoru i odrzut z mego wiernego Bozara kiedy biję się z jakimś durnym Wanaminngo w dusznej kopalni.

Gdy patrzę na te gameplaye i inne czuję...nic

Chociaż to zawsze może się zmienic...w grę jeszcze nie grałem, ale dam jej szansę...
Half
Achievementor

Postprzez Gac666xx » So sie 30, 08 16:02

Nie czujesz bo nie grasz, to samo co z MGSem 4 kul non stop powtarza :P.

Ja osobiście już po filmikach to czuję co opisujesz, tym bardziej, że graficznie fallout 3 trzyma się bardzo kurczowo stylistyki F1 i F2, w porównaniu np. to takiego Tactics czy Brotherhood of steel =='.

Już widziałem urywek gameplay z power armourem i vindicatorem w łapie, jest bomba i nawet lepiej się w to wczujesz niż byś chciał.

Dla mnie w falloucie głównie liczy się fakt, że zawsze było dużo gore, możliwość eksterminacji kogokolwiek, możliwość kradzieży xD, interakcja z ludźmi już widać, że jest na wysokim poziomie.

Jeśli zaś o czucie wiatru we włosach to na pewno w tej części lepiej się w to wczuć z powodu perspektywy z pierwszej osoby. Dodatkowo zauważ, jak świetne jest zmienianie stroju ile będzie możliwości ku temu. Same widoki świata zapierają dech, bo wiem, że wszędzie będziesz mógł pójść i wskoczyć, każdy budynek zwiedzić itp.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Bizon » So sie 30, 08 16:10

Tak jak powiedział Gac, w trzecim Falloucie powinieneś poczuć to wszystko poczuć jeszcze mocniej ze względu na perspektywę w jakiej będziesz grał.
Naprawdę Half, poczekaj do premiery i zagraj. Wtedy po rozmawiamy co jest nie tak (wiem z doświadczenia ;) ).
Bizon

Postprzez MrPayne » So sie 30, 08 16:30

Gah, Deus Ex był niezwykle klimatyczny, a był FPP. Myślę, że strach przed zmianą wizażu serii bierze się z analogii do skretyniałego w większości przypadków schematu (shoot'em all) i z nawiązań do Obliviona, który miał wady bardzo przeszkadzające w przeżywanie gry - zwłaszcza bezpłciowość, która tę grę by zabiła.
"I am the bone of my sword. Steel is my body, and fire is my blood. I have created over a thousand blades. Unknown to death.
Nor known to life. Have withstood pain to create many weapons. Yet, those hands will never hold anything. So as I pray... Unlimited Blade Works."

http://ja.gram.pl/MrPayne
MrPayne
Zanzibar

Postprzez Half » So sie 30, 08 16:39

Ja po prostu twierdzę że to nie jest pełno prawna kontynuacja z krwi i kości...Określam to tak samo jak w recenzji NMA "oparte na...".
Half
Achievementor

Postprzez Gac666xx » So sie 30, 08 16:56

No tyle, że... jakbyśmy dostali klona z ladniejszą grafiką, to 99% graczy by powiedziało, że do dupy gra. Zaś 1% sprzedaży nie pociągnęłoby Bethesdę do zrobienia dodatków i nowych gier.

Ja zaś twierdzę inaczej, jest to jak najbardziej pełnoprawna gra Ma praktycznie wszystko to co pierwowzór, a większości przypadków ma nawet lepsze rozwiązania. Grą opartą o może być Stalker np.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Half » So sie 30, 08 17:35

Ehhh...Wygląda na to że nie dojdziemy do porozumienia z prostego powodu:Ty oczekujesz od F3 czego innego i ja oczekuje czego innego.
Half
Achievementor

Postprzez uci » N sie 31, 08 16:51

nie wiem ja grając w F2 jakoś nie czułem tego wiatru pustyni, zaś w F3 patrząc po filmikach czuje to co w oblivionie - czuje się malutki w porównaniu do całego świata.
I że nie łatwym zadaniem będzie jego "podbicie".

Nie moge się doczekac kiedy dane mi będzie eksplorowac ten zdewastowany lotniskowiec z jednego z artów.
Więcej wiary half :P
uci
Uber Big Boss

Postprzez Technoshaker » Pn wrz 01, 08 19:50

Według mnie to nei to samo. Jestem fanem całej serii Fallout'a ale to co zobaczyłem mnie zszokowało. Nastawiałem się na strategie a tu FPP. Według mnie to jeden wielki Shit :P Ale cóż to moje zdanie. Wolny kraj...
Technoshaker
Arnold

Postprzez Gac666xx » Pn wrz 01, 08 19:55

Nastawiałeś sie na strategie? Lol

Ok niech ci bedzie ze F1 i F2 to strategia. Raczej powiedziałbym, że to gra Taktyczna jak później rozwinięty pod tym względem Tactics no ale nie wazne.

W Tacticsie mieliśmy też tryb czasu rzeczywistego i jak na mój gust sprawdzał się doskonale.

Tak więc w F3 mamy praktycznie to samo tyle, że w perspektywie pierwszej osoby. Wow... to musi być shit.

No nic ja tam się będę zagrywał w ten shit, wy najwyżej nie, trudno :).
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » Pn wrz 01, 08 20:15

no ale tez sie dziwie temu całemu marudzeniu, przecez jak gac mówi, tutaj sie nic nie zmieni, tylko kamera (bo będzie fpp).
Zostają APki, zostaje celowanie z %, nawet zostanie czas na myslenie, a do tego dojdą same pozytywne rzeczy, jak ulepszone skradanie czy otwieranie zamków.

Nie jestem pewnien ale to chyb bedzie pierwszy taktyczny fpp?
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Pn wrz 01, 08 20:23

Hmm... Deus Ex byłby podobny, ale tam był zwalony engine celowania :P. Na co ci wysokie umiejętności strzeleckie, skoro jak tylko celownik laserowy zamontujesz do pistoletu to snajperka idzie w odstawke. No ale nieważne.

W F3 grę będzie można przejść bez używania AP po prostu strzelając na pałę, ale wtedy jest bardzo nikła szansa na krytyki. Z drugiej strony po co? Skoro można wcisnąć pauzę rozdysponować AP i zobaczyć efekt? Ja widzę tu wiele możliwości strategicznych jak i taktycznych. W końcu liczy się też teren, zdolność ukrywania się, możliwość chowania się za obiektami.

Jest tu dużo więcej aspektów strategicznych niż w Tactics.

Zaś jak ktoś chce odpalić Bozara i patrzeć na siekę, nie większą frajdą będzie wziąć tego bozara i samemu puszczać serię i czuć jak pad się trzęsie ;)?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gillian » Pn wrz 01, 08 21:15

A ja mam taki problem, że ostatnio bardzo, ale to bardzo chciałem pograć w jakiegoś Fallouta, gdyż wcześniej nie miałem okazji - nie byłem zainteresowany, nie siedziałem w grach pecetowych, mniejsza z tym. Ale niestety - tu nawet nie oprawa mnie odepchnęła, bo na 2D zawsze miło popatrzeć. Dla mnie to ten totalnie archaiczny styl rozgrywki był po prostu nie do przejścia. Cóż...
Dlatego tak bardzo liczę na F3. Bo to będzie pewna namiastka tego klimatu, ale w całkiem świeżym wydaniu. No i po co tu marudzić? F3 to szansa dla takich, jak ja na to, by móc poczuć Fallouta w XXI wieku. A kto wie - może i dzięki niej zmuszę się, by pograć dłużej we wcześniejsze odsłony serii i odkryć ich głębię kryjącą się pod tą archaiczną realizacją?

PS. Ten temat aż się prosi o przesunięcie do odpowiedniego działu...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Wt wrz 02, 08 20:08

Właśnie zauważyłem, że nie jest w odpowiednim dziale :P.

Anyway. Bethesda już planuje dodatki do Fallouta 3 jak to było z Oblivionem :). Niestety tylko dla X-boxa i PC:

Fallout 3 to obecnie jedna z najbardziej oczekiwanych i wzbudzających najwięcej (zarówno pozytywnych jak i negatywnych) emocji wśród graczy pozycja. Wiadomo też, że tytuł Bethesdy doczeka się zawartości dodatkowej. DLC nie jest jednak zaplanowane dla wszystkich - posiadacze PS3 będą musieli obejść się smakiem.

Smutne... w końcu PS3 też ma możliwość online.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Half » Cz wrz 04, 08 00:18

Half
Achievementor

Postprzez Gac666xx » Cz wrz 04, 08 00:39

No i? Ja się w tym momencie zgadzam. Kiedyś jak się tworzyło grę to z pasją, jak książkę pisało się ją samemu.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez uci » Cz wrz 04, 08 05:08

i dobrze, jakby mieli sluchac tysiąca fanów fallouta, a przy czym każdy pewnie marudzil lub mowil co innego na dany temat to nic by nie zrobili
uci
Uber Big Boss

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole