Zasady poprawnego pisania...

Och mój słodki, ach mój piękny pierdolniku.

Moderatorzy: Hal, GM

Postprzez the_boss » Cz sie 21, 08 23:53

Uzion napisał(a):Jak to czym?

Tym ze wie.rz.ymy xD

Ban za dyskryminacje :icon_smile:
''Nikodem prosto z piekła rodem''
the_boss
Fire Trooper

Postprzez Gillian » Pt sie 22, 08 00:14

the_boss napisał(a):Ban za dyskryminacje

Dyskryminację ludzi, którym się nie chce popracować nad własną nieumiejętnością poprawnego pisania?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez the_boss » Pt sie 22, 08 01:53

co ja ci poradze ze cos czasem umknie?nigdy nie walnałeś jakiegoś byka? zdarza sie

pozatym geniuszem ortografii nie jestem za to dyslektykiem,owszem :icon_smile:
the_boss
Fire Trooper

Postprzez kul2 » Pt sie 22, 08 06:29

Masz Firefoxa, ktory podkresla bledy przeciez ;)
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez the_boss » Pt sie 22, 08 07:58

kul napisał(a):Masz Firefoxa, ktory podkresla bledy przeciez ;)

w takim razie wychodzi na to ze z 6 napisanych przez ciebie slow w 5 są blędy(emotikonki nie uwzgledniam;)).

Juz wiesz czemu zadko na niego zwracam uwage ;)
the_boss
Fire Trooper

Postprzez Infernal Warrior » Pt sie 22, 08 08:04

Nie cwaniakuj ja Cie prosze.

Co innego pisac bez znakow diakrytycznych, a co innego pisac "mojim", "propo", "wiezycie".

Poza tym, powod ktory podales wyzej jest dla mnie calkowicie niezrozumialy. Co ma jedno do drugiego?
Infernal Warrior
Raging Raven

Postprzez the_boss » Pt sie 22, 08 08:28

Infernal Warrior napisał(a):Nie cwaniakuj ja Cie prosze.

Co innego pisac bez znakow diakrytycznych, a co innego pisac "mojim", "propo", "wiezycie".

Poza tym, powod ktory podales wyzej jest dla mnie calkowicie niezrozumialy. Co ma jedno do drugiego?

Chodzi mi o to że podczas pisania jakiegokolwiek posta duzo osob nie pisze z tzw ''ogonkami'',o zamiast ó przez co słowo i tak jest podkreślane,dlatego mniej śledze podkreślane słowa.
Jednak czy sporadyczne gubienie liter (propo/apropo) lub wkradniecie sie innej ''Moim/Mojim'' wymaga takiej polemiki??
No ale ok. MASZ MNIE! słowo ''wieżycie''' napisałem błędnie bo nie wiedziałem jak sie je pisze.Niestety

i nie cwaniakuje
the_boss
Fire Trooper

Postprzez Infernal Warrior » Pt sie 22, 08 08:47

duzo osob nie pisze z tzw ''ogonkami'',o

Tutaj tego nie spotkasz.

Rob jak chcesz ale Twoja pisownia stawia Cie w odpowiednim swietle. Jesli bedziesz walil duzo bledow, to zostaniesz uznany za niepowaznego or sth like that.
To tylko dla Twojego dobra ;)
Infernal Warrior
Raging Raven

Postprzez the_boss » Pt sie 22, 08 09:02

Infernal Warrior napisał(a):
duzo osob nie pisze z tzw ''ogonkami'',o

Tutaj tego nie spotkasz.

Rob jak chcesz ale Twoja pisownia stawia Cie w odpowiednim swietle. Jesli bedziesz walil duzo bledow, to zostaniesz uznany za niepowaznego or sth like that.
To tylko dla Twojego dobra ;)

pomijanie ''ogonków'' jest powszechnie tolerowane przynajmniej tak mi sie wydaje ;)
Byki w zdaniach też mnie za bardzo nie rażą,ale jak ktoś zaczyna operować jakimś emo-żargonem typu ''Jush'' ''rusham'' ''boshe'' itp to mnie szlag trafia;/
Ostatnio edytowano Pt sie 22, 08 21:43 przez the_boss, łącznie edytowano 1 raz
the_boss
Fire Trooper

Postprzez kul2 » Pt sie 22, 08 15:59

szlak trafia;/

Taki turystyczny?
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez the_boss » Pt sie 22, 08 19:46

kul napisał(a):
szlak trafia;/

Taki turystyczny?

to sie rzeczywiście piszę przez g... :sad5: załamany....
the_boss
Fire Trooper

Postprzez Gac666xx » Pt sie 22, 08 19:48

Na prawde, wtyczka firefoxa nic nie kosztuje... A i mniej ludzi się śmieje z tego powodu.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Snake. » Pt sie 22, 08 20:01

Albo najpierw pisz wypowiedź w Wordzie, "on" Ci podkreśli ewentualne błędy. Później wklejaj.
[center]Nie pieprz,
[/center]
[center] CZATUJ![/center]
Snake.
The Fury

Postprzez the_boss » Pt sie 22, 08 20:07

Snake. napisał(a):Albo najpierw pisz wypowiedź w Wordzie, "on" Ci podkreśli ewentualne błędy. Później wklejaj.

Po prostu muszę uważniej patrzeć jak piszę;) bez worda też sie obejdzie ;)
the_boss
Fire Trooper

Postprzez Gillian » So sie 23, 08 00:07

Dyskleksja to jedna wielka ściema. Teraz każdy jest dysklektykiem, jeżeli nie chce mu się czytać i uczyć poprawnej pisowni. Nagle nam się namnożyło dyslektyków... bo tak łatwiej i zawsze jest wytłumaczenie dla własnego lenistwa.

Poza tym ty popełniasz notorycznie te same błędy, to nie jest "wkradnięcie się" czy też dysleksja (bo prawdziwi dyslektycy potrafią obok siebie napisać te same słowa z różnymi błędami i nawet nie widza różnicy). Ty mo(j)im zdaniem poprostu nauczyłeś się pisać niektóre wyrazy błędnie - z innymi nie masz problemu jakoś. Poza tym dysleksję nawet tą prawdziwą można leczyć. Ale po co, co nie?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » So sie 23, 08 00:40

No i w sumie wydaje mi się, że leczenie jej za pomocą pluginu do firefoxa to skuteczny sposób xD.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Johny Sasaki » So sie 23, 08 14:33

A moj firefox bez pluginu mi podkresla:P
ObrazekObrazek
Johny Sasaki
Zanzibar

Gram: MGS2,3,5

Postprzez Gac666xx » So sie 23, 08 14:57

No, bo plugin już jest wbudowany w przeglądarke pało ;).
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Uzion » So sie 23, 08 15:15

Kurcze, moglem sie nie odzywac...
The boss wybacz za wredny humor.

Ta sama droga: koledzy maja racje, uwazam, ze powinienes kontrolowac pisownie, poniewaz powszechnie zwraca sie na to uwage i stawia to jednak czlowieka pod innym swiatlem, ale to juz chyba bylo o tym pisane.

W sumie nie tylko o Ciebie chodzi, ale tez o wszystkich tych ktorzy odwiedza to forum. Moznaby to nazwac taka delikatna przestroga i wskazowka pomocna do zaklimatyzowania sie na forum.
Pozdrawiam.
Uzion
The Fury

Postprzez Hal » So sie 23, 08 17:08

A propos błędów ortograficznych.

"Po prostu" piszemy osobno.
Przeczytałem setki książek, po to tylko by zrozumieć, że wcale ich nie potrzebuję
Hal
Zanzibar

Gram: Gran Turismo 6

Postprzez Pabian01 » Śr sie 27, 08 09:35

twilite kid napisał(a):Dyskleksja to jedna wielka ściema. Teraz każdy jest dysklektykiem, jeżeli nie chce mu się czytać i uczyć poprawnej pisowni. Nagle nam się namnożyło dyslektyków... bo tak łatwiej i zawsze jest wytłumaczenie dla własnego lenistwa.

Moja nauczycielka od fizyki z technikum kiedyś powiedziała tak do jednego z moich kolegów:

- "Wiesz jaki jest najlepszy sposób na dysleksję?"

- "Nie."

- "Bat"

...Noi pogadane ;)
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez Mr_Zombie » Śr sie 27, 08 12:28

Dyskleksja to jedna wielka ściema. Teraz każdy jest dysklektykiem, jeżeli nie chce mu się czytać i uczyć poprawnej pisowni. Nagle nam się namnożyło dyslektyków... bo tak łatwiej i zawsze jest wytłumaczenie dla własnego lenistwa.

To nie jest tak, że zawsze dysleksja = lenistwo.
Miałem w podstawówce koleżankę, która leniwa ani niedouczona raczej nie była; wręcz przeciwnie - czytała sporo książek, była świetna z polskiego itp., a mimo to miała dysleksję i dysgrafię.
W liceum miałem również kumpla, który nie raz dostawał stypendia naukowe i również z polskim nie miał problemów (w sensie: czytanie książek, pisanie własnych tekstów). Ale również - dysleksja.

Faktem jednak jest, że obecnie tych dyslektyków to się namnożyło okrutnie. Ostatnio zaś dość popularna stała się też dyskalkulia (zaburzenie zdolności matematycznych) -- na pewno nie ma ona nic wspólnego z maturą z matematyki, która ma być wkrótce obowiązkowa...
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez Gillian » Śr sie 27, 08 20:00

Ja nie mówię, że to reguła. Znam rodzeństwo totalnych dysklektyków.
Taka dziewczyna, która potrafi napisać np 'monk' zamiast 'mąka', bo przecież literkę 'k' czyta się ka, więc po co drugie 'a' ; )? I koleś, który uważa się za neofuturystę i nie potrzebuje ortografii, a tak naprawdę potrafi napisać kilka razy ten sam wyraz z różnymi błędami i nie dostrzec różnicy, a człowiek oczytany, jak chyba nikt inny, kogo znam.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez MrPayne » Pt sie 29, 08 00:16

Ta zwiększona ilość dyslektyków bierze się głównie z rozszerzonego czasu pisania. Szczęka mi opadła, gdy widziałem ludzi ze średnią powyżej 5,5 na "dys" teście gimnazjalnym. Rodzice chcą zapewnić za wszelką cenę dzieciom lepszy start. Z drugiej strony, wielu nauczycieli ignoruje wszelkie "dysy" i utrudnia uczniom wiele spraw. I bądź tu, człowieku, mądry...
"I am the bone of my sword. Steel is my body, and fire is my blood. I have created over a thousand blades. Unknown to death.
Nor known to life. Have withstood pain to create many weapons. Yet, those hands will never hold anything. So as I pray... Unlimited Blade Works."

http://ja.gram.pl/MrPayne
MrPayne
Zanzibar

Postprzez Gac666xx » Pt sie 29, 08 01:02

Mnie to rozbraja ta cała popularność dysleksji, dysortografii, a tym bardziej dyskalkulii...

Nie to, że nie wierzę, że coś takiego istnieje, tylko, że ludzie to jest na prawde rzadkość, a w większości przypadków dzieciaki są leniwe i ściemniają, bo im kolega powiedział, że będzie łatwiej w szkole...

To jest tragedia, że dzieciaki teraz tak ściemniają, nie mają za grosz honoru by cokolwiek z tym robić, a potem kończą szkołę takie ciamajdy i debile i się dziwić, że mamy społeczność z mentalnością 5cio latka.

Aha i zanim powiecie, że się nie znam to muszę wam napisać, że moja mama jako nauczycielka była w gronie pedagogicznym, więc i ja chcąc nie chcąc się trochę o tym nasłuchałem.

Pamiętajmy, że wpierw powinna być nauka, a potem przyjemności. Patrząc co po niektórych tutaj widzę, że totalnie to pierwsze olewają... tragedia.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Mr_Zombie » Pt sie 29, 08 01:35

Tak swoją drogą, jestem ciekaw, jak sobie w pracy (albo z pracą) radzą ludzie z tą dyskalkulią, nawet jeżeli faktycznie jej nie mają, a mają ją tylko wpisaną w papierach. Zatrudnilibyście np. kogoś, kto ma problemy z dodawaniem? o_O
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez Pabian01 » Pt sie 29, 08 09:22

Mr_Zombie napisał(a):Zatrudnilibyście np. kogoś, kto ma problemy z dodawaniem? o_O

Racja. Niby teraz jest łatwiej ale co będzie za kilka lat jak będą szukać pracy. Może i teraz udają, ale jak będą udawać te 8 lat czy ileś to później wejdzie im to w krew i naprawdę będzie ciężko im to rzucić.

A tak przy okazji to nawet mnie ciocia namawiała żebym sobie załatwił jakieś "dys..."
No bezsens totalny. Raz że okłamyałbym siebie i innym, a dwa to wogóle pospolite oszustwo i tyle. Ja bym tak nie mógł.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez MrPayne » Pt sie 29, 08 09:46

Właśnie to mnie boli - często uczy się, że "drobne" oszustwo nie jest niczym złym. Przyzwalanie na wyssane z palca "dysy", piractwo - grzeszki, które przez powszechne przyzwolenie przestają być postrzegane jako coś złego... ale koniec offtopa. Problem istnieje i póki nie wymyśli się jakichś przejrzystych zasad dotyczących tych handicapów i ich przyznawania, wszystko będzie szło w złym kierunku.

Gac666 napisał(a):To jest tragedia, że dzieciaki teraz tak ściemniają, nie mają za grosz honoru by cokolwiek z tym robić, a potem kończą szkołę takie ciamajdy i debile i się dziwić, że mamy społeczność z mentalnością 5cio latka.

Honor? Uczciwość? Teraz dla większości uczniów liczy się to, kto potrafi sobie lepiej coś załatwić - jak już pisałem, mentalność odziedziczona po komunizmie, połączona z wszystkim na wyciągnięcie ręki (fastfood - McD, szybka muzyka - Eska, żadnego zainteresowania w ambitnej, tak samo z filmami... zauważam, że jeśli wkładasz coś w swój rozwój, zazwyczaj wychodzi to w twoich ambitniejszych upodobaniach, ale ludziom się nie chce). Znam jednak parę normalnych jednostek, które próbowały coś z tym zrobić, i naprawdę im się to udawało! Najprościej by było, gdyby "dysy" musiały przed kim odpowiadać z włożonego wysiłku w dorównanie innym. Gdyby takiego nie zaobserwowano - żegnaj się z przywilejami.
"I am the bone of my sword. Steel is my body, and fire is my blood. I have created over a thousand blades. Unknown to death.
Nor known to life. Have withstood pain to create many weapons. Yet, those hands will never hold anything. So as I pray... Unlimited Blade Works."

http://ja.gram.pl/MrPayne
MrPayne
Zanzibar

Postprzez Gac666xx » Pt sie 29, 08 12:38

Ja jeszcze rozumiem załatwić sobie papier jakiś na to by do wojska nie iść ;], bo wiadomo jak tam jest.

Sam jak miałem problemy z ortografią w 2giej klasie podstawówki nie chcąc by się ze mnie śmiano ćwiczyłem i ćwiczyłem, aż potem dostawałem najwyższe oceny z klasówek. Co prawda w liceum z językiem polskim było gorzej, ale to głównie dlatego, że miałem nauczyciela, który budził we mnie grozę no i trochę już mniej chciało mi się te wszystkie lektury czytać. Jednakże lektury, a poprawność języka to dwie różne rzeczy. Po prostu mnie bardziej interesowała fizyka i matematyka oraz biologia, niż polski. Niestety nasze szkolnictwo licealne jest zbyt ogólne by wszystkim się interesować (oczywiście wiadomo, zdarzają się tacy co to sobie spokojnie z tym radzą, tylko gratulować). Jednakże totalne olewactwo to jest złe podejście, które potem kończy się złą pracą lub jej brakiem, bidą, nędzą i świadomością, że zrąbało się swoje życie.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gillian » Pt sie 29, 08 19:59

Gac666 napisał(a):Jednakże lektury, a poprawność języka to dwie różne rzeczy.

Nie zgodzę się ; ). Bo jak możesz się nauczyć tej poprawności językowej? Oczywiście czytając.
Gillian
Uber Big Boss

Następna strona

Powrót do Pierdolnik