Horror przed sw. wszystkich zmarlych

Och mój słodki, ach mój piękny pierdolniku.

Moderatorzy: Hal, GM

Horror przed sw. wszystkich zmarlych

Postprzez Uzion » Pt paź 24, 08 21:04

No wlasnie. Pisze tutaj, bo mamy szerokie grono entuzjastow filmowych. No i gnebi mnie taki wlasnie problem. Jakos mam w zwyczaju raz na rok cos w tym stylu sobie obejrzec, a kompletna pustka w "zbiorze".

Interesuje mnie dobry horror, najlepiej zwiazany z trupami, cos pod sw. zmarlych. Byleby nie przekraczal zbytnio norm cenzury. Ma straszyc i wprowadzac w stan grozy, a nie pokazywac wybebeszone ciala i obrzydzac do oporu.

Co polecacie?
Uzion
The Fury

Postprzez uci » Pt paź 24, 08 21:14

Martwice mózgu ;)

A tak serio już to w każdym horrorze są trupy, no chyba ze chodzi o zombie, ale z tych to niestety mało które straszą.
Jeżeli nie widziałeś to dobrze starszący jest hiszpański REC lub wchodzący do naszych kin jego amerykhański remakhe "Kwarantanna"
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez Bizon » Pt paź 24, 08 21:38

Pierwszy Evil Dead :). Albo część drugą, jeżeli chcecie się naprawdę świetnie zabawić :).
Ale jeżeli chcecie zobaczyć naprawdę świetny horror i nieźle się wystraszyć, to polecam The Thing Johna Carpentera.c

(Swoją droga, nie obraziłbym się, gdyby to Carpenter zrobił film MGS. Klimat jaki stworzył w "The Thing" świetnie pasowały do Shadow Moses...)
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Słonio » Pt paź 24, 08 22:45

Również z całego serca polecam The Thing. Jeśli nie widziałeś pierwszej Nocy Żywych Trupów warto to nadrobić, nawet jeśli nie lubisz starszych filmów 8)

Uci jak porównałbyś Reca do amerykańskiego odpowiednika? Bo według mnie Reca już lepiej nie można było nakręcić, a Kwarantanny nie oglądałem.
Moje wymyślone roślinki zwiędły bo nie udawałem że je podlewam.
Słonio
Psycho Mantis

Postprzez uci » So paź 25, 08 09:28

Słonio ja tez kwarantanny nie oglądałem a i na pewno ogladać nie będę;)
Rec było dosknały taki jaki został zrobiony, ale o kwarantannie wspomniałem bo akurat komuś się spodoba bardziej niż orginał (mam kilku znajomych co uważają że amerykański The Grudge jest lepszy niż japoński)
uci
Uber Big Boss

Postprzez Uzion » So paź 25, 08 16:01

A cos nowszego, co wyszlo juz z kin?
Uzion
The Fury

Postprzez Boras » N paź 26, 08 10:52

Polecam Nightwatch (AKA Nocna zmiana / Nocny strażnik / Freeze) z Evanem McGregorem w roli głównej z 1997 roku, świetny film przez caly czas trzyma w napięciu! Co prawda niema tam zombiaków ale jest warty obejrzenia :)!
... odkąd nie jesz mięsa, salami to dla Ciebie rarytas...
Boras
Dostanie bana!

Postprzez Gac666xx » N paź 26, 08 14:23

The Thing... to jest to. Polecam ;]. Jeden z niewielu filmów, które mnie straszą.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SaladinAI » N paź 26, 08 18:30

American Pie - długo nie otrząśniesz się po obejrzeniu filmu.

Druga pozycja to Drabina Jakubowa - produkcja nie tylko straszna ale też niebanalna z nawiązaniami do filozofii, w ogóle klasyka (przy scenach w szpitalu na wszelki wypadek zapaliłem światło w pokoju).

Harry Angel - opowieść detektywistyczna, wyjątkowo mroczna osadzona w dusznym klimacie Nowego Orleanu z pojawiającymi się motywami voodoo.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez MrPayne » N paź 26, 08 19:28

Saladin01 napisał(a):Druga pozycja to Drabina Jakubowa - produkcja nie tylko straszna ale też niebanalna z nawiązaniami do filozofii, w ogóle klasyka (przy scenach w szpitalu na wszelki wypadek zapaliłem światło w pokoju).

Drabina Jakubowa robi OGROMNE wrażenie. Wcale nie skupia się na straszeniu widza, ale jeśli już to robi, to w sposób niebanalny i niesamowity. Dość powiedzieć, że ten obraz Lyne'a był główną inspiracją dla Silent Hilla 3. Zarówno fabularnie, gdyż pozostawia oryginalne i ciekawe tematy do rozmyślań po seansie, jak i "straszakowo" - najwyższa półka.

Scena w szpitalu rzeczywiście jest mocarna. Rzekłbym, że to wybitne dzieło chorego umysłu. :D
"I am the bone of my sword. Steel is my body, and fire is my blood. I have created over a thousand blades. Unknown to death.
Nor known to life. Have withstood pain to create many weapons. Yet, those hands will never hold anything. So as I pray... Unlimited Blade Works."

http://ja.gram.pl/MrPayne
MrPayne
Zanzibar

Postprzez Słonio » N paź 26, 08 19:41

Ze szpitalem w Drabinie jest dokładnie tak jak ze szpitalem w SH - ciężko przez niego przebrnąć przy zgaszonym świetle ;) Ale Uzion chciał dowiedzieć się o nowych filmach, chociaż dobrych horrorów już się raczej nie kręci...
Moje wymyślone roślinki zwiędły bo nie udawałem że je podlewam.
Słonio
Psycho Mantis

Postprzez MrPayne » N paź 26, 08 23:16

Tak... trzeba poczekać, aż weźmie się za straszenie ktoś, kto nie ma 700 litrów czerwonej farby na składzie.
"I am the bone of my sword. Steel is my body, and fire is my blood. I have created over a thousand blades. Unknown to death.
Nor known to life. Have withstood pain to create many weapons. Yet, those hands will never hold anything. So as I pray... Unlimited Blade Works."

MrPayne
Zanzibar

Postprzez Bizon » N paź 26, 08 23:36

MrPayne napisał(a):Tak... trzeba poczekać, aż weźmie się za straszenie ktoś, kto nie ma 700 litrów czerwonej farby na składzie.

Stanley Kubrick użył chyba więcej niż 700 litrów sztucznej krwi do zrobienia jednego z najbardziej przerażających ujęć w historii (kto widział trailer "Lśnienia" wie o czym mówię).
Bizon

Postprzez uci » Pn paź 27, 08 06:12

z nowości to też podskoczyłem kilka razy na Sierocińcu
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Pn paź 27, 08 13:35

do zrobienia jednego z najbardziej przerażających ujęć w historii

Chodzi Ci o krew zalewającą cały korytarz? Straszne to nie było ale bałem się jak ta stara i naga kobieta, z odpadającą skórą obejmowała głównego bohatera....brrrr!
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Bizon » Pn paź 27, 08 19:05

Saladin01 napisał(a):Chodzi Ci o krew zalewającą cały korytarz?

Tak. W filmie nie robiło to wrażenia, ale oglądając trailer wiedziałem, że muszę ten film zobaczyć. Z resztą, co ja będę gadał: http://pl.youtube.com/watch?v=I6qDqdYY6-Y.
Bizon

Postprzez Lost » Pn paź 27, 08 21:19

Uzion napisał(a):A cos nowszego, co wyszlo juz z kin?

Osobiście polecam obejrzeć "Statek widmo"(2002 r). Geniuszu pokroju wyżej wymienionych w tym temacie filmów nie uświadczysz w nim - niektóre rozwiązania fabularne są dość standardowe. Jeśli jednak przymkniesz oko na ten aspekt, to się dobrze będziesz bawił. Niektóre sceny "egzekucji" są bardzo.... wyrafinowane, że się tak wyrażę.
Lost
Zanzibar

Postprzez uci » Pn paź 27, 08 21:25

no mój ulubiony film z serii statki widmo;)

hmm, może jeszcze Wzgórza mają oczy, taki kawałek dobrego horroru
uci
Uber Big Boss

Postprzez Uzion » Pn paź 27, 08 22:50

Od razu sie lepiej na sercu poczulem, gdy przeczytalem wasze propozycje ;-)
A ten "Rec" wyszedl juz z kin na DVD?
Uzion
The Fury

Postprzez uci » Wt paź 28, 08 06:08

wydaje mi sie że juz powinien być...
uci
Uber Big Boss

Postprzez MrPayne » Wt paź 28, 08 18:19

Stanley Kubrick użył chyba więcej niż 700 litrów sztucznej krwi do zrobienia jednego z najbardziej przerażających ujęć w historii (kto widział trailer "Lśnienia" wie o czym mówię).

Ale dziś w "scary movies" nie zobaczysz gwiazd pokroju Nicholsona. A Stephen King (podobnie jak Kubrick) to klasa sama w sobie. Ostatni horror, jaki mi się podobał, to właśnie adaptacja jego w gruncie rzeczy słabego w porównaniu do obrazu 1408.

A dziś 700 litrów nie jest wisienką na torcie, a raczej samym tortem.

MrPayne
Zanzibar

Postprzez uci » Wt paź 28, 08 18:41

hmm tarantino w Kill Billu chyba użył więcej krwi, ale moge się mylić.

Ja znów opowiadań, ksiazek i filmów na podstawie Kinga nieznosze, poprostu zasypiam w połowie, że wspomne mgłe
uci
Uber Big Boss

Postprzez MrPayne » Wt paź 28, 08 18:52

uci napisał(a):hmm tarantino w Kill Billu chyba użył więcej krwi, ale moge się mylić.

Podejrzewam, ale QT popada w świadomy kicz, w przeciwieństwie do "zdolnych inaczej" twórców hamerykańskich horrorów.

Ja znów opowiadań, ksiazek i filmów na podstawie Kinga nieznosze, poprostu zasypiam w połowie, że wspomne mgłe

Opowiadanie czy film? Opowiadanie to moje ulubione dzieło Kinga, film budził mieszane uczucia.

MrPayne
Zanzibar

Postprzez uci » Wt paź 28, 08 19:00

opowiadania z racji że były krótkie przeczytałem, w ksiązkach zacinałem się w połowie, podobnie mam z filmami
uci
Uber Big Boss

Postprzez Biafra » Wt paź 28, 08 22:03

A może coś z nowości Blizna 3d albo Nocny Poaciag Pełen Mięsa?:D Oba premier mają 31 pazdziernika. A jeśli masz ochote na zombii a UCI wspomniał już o Tarantino to może Od zmierzchu do świtu. Horror to może nie jest ale czarna komedi z zombiakami na pewno.
Biafra
Machinegun Kid

Postprzez SincoderFX » Wt paź 28, 08 22:19

Szkoda, że nie ma już magazynu Czachopismo, tam zawsze lała się krew w recenzjach;) Ale teraz robią okrojoną wersję, gdzie też filmy recenzują. Gazeta przekształciła się w zin i nazywa się GRABARZ POLSKI;P

Do ściągnięcia za free na:

http://grabarz.net/
SincoderFX
Pyro Bison

Postprzez MrPayne » Śr paź 29, 08 19:04

O - Nocny Pociąg z Mięsem wyszedł spod ręki Ryuheia Kitamury, pana, który mieszał przy The Twin Snakes. Ciekawe, czy dobre.

MrPayne
Zanzibar

Postprzez kul2 » Śr paź 29, 08 19:16

Gorsze od Versus nie bedzie.
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez Boras » N lis 16, 08 12:16

jeśli chcecie obejrzec nocny pociąg z mięsem to tak jakbyście ogladali mocny pociąg do mięsa!:) film nie jest warty polecenia, jednorazowa produkcja amerykanska która wogole niestraszy!! TEN FiLM JEST STRASZNY TYLKO DLA DZIECI DO LAT 10 reszta ? reszte tego filmu mozna odgadnąć juz w polowie ... zaluje ze wydalem 13 zlotych na bilet do kina.
... odkąd nie jesz mięsa, salami to dla Ciebie rarytas...
Boras
Dostanie bana!

Postprzez uci » N lis 16, 08 13:24

no do kina na to bym nie poszedł, ale zobaczyć sobie jednorazowo, to nawet jest spoko:)
uci
Uber Big Boss

Następna strona

Powrót do Pierdolnik