GTA

Moderator: GM

Postprzez Operator » Pn gru 01, 08 12:13

Grać nie grałem (btw, czy ktoś wie gdzie można dostać demo?), ale sądząc po trailerach wygląda ładnie.
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez Gillian » Pn gru 01, 08 12:40

Operator napisał(a):czy ktoś wie gdzie można dostać demo?
Demo czwórki? A jak sobie wyobrażasz takie demo? ; )
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Operator » Pn gru 01, 08 14:43

twilite kid, kawałek mapy do zabawy, jakąś wczesną misję, albo coś w ten deseń.
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez SincoderFX » Pn gru 01, 08 18:36

To nie czasy GTA 2;)
SincoderFX
Pyro Bison

Postprzez Gac666xx » Pn gru 01, 08 19:40

Ograniczenie czasowe chociażby i ograniczenie mapy specjalną barierą oraz wycięcie pozostałej ilości mapy by nie zajmowało nie wiadomo ile.

SincoderFX to te czasy te, zdziwiłbyś się.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SincoderFX » Pn gru 01, 08 21:39

Jesteś w stanie podać mi przykład rozległej gry outdoorowej (ale nie tak starej jak pierwszy Far Cry), która doczekała się swojego dema?

(to tak z ciekawości, bo może o czymś nie wiem;))

Od GTA 2 Rockstar nie pokusiło się o zrobienie dema - i słusznie.
SincoderFX
Pyro Bison

Postprzez Sylvan Wielki » Pn gru 01, 08 21:53

Operator napisał(a):ale sądząc po trailerach wygląda ładnie.

Musi. Na konsolach bardzo dobrze się prezentuje a PC ver. zwyczajowo ładniejsza.
Obrazek
Sylvan Wielki
Mniejsza połówka "Myth busted"

Postprzez Gac666xx » Wt gru 02, 08 01:07

Nie jestem w stanie ci podać przykładu, bo nie gram w dema, więc nie obchodzą mnie.

Ja tylko twierdzę, że to się da zrobić.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SincoderFX » Wt gru 02, 08 11:18

Wszystko da się zrobić, pytanie tylko po co?;)
SincoderFX
Pyro Bison

Postprzez ArecaS » Wt gru 02, 08 11:33

A choćby po to, by ludzie mogli zobaczyć i przetostować grę, bo chyba nikt nie lubi wydawać tyle kasy w ciemno. Z drugiej strony GTA to GTA i sam tytuł sporo robi, a tak mogłyby odejść osoby, które po zagraniu w demo stwierdzą, że ta akurat część im się nie podoba.
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » Wt gru 02, 08 12:54

ArecaS napisał(a):a tak mogłyby odejść osoby, które po zagraniu w demo stwierdzą, że ta akurat część im się nie podoba.
Masz odpowiedź, dlaczego nikt dema nie zrobił.

Zresztą takie gry jak GTA ciężko by było jakkolwiek ocenić na podstawie wycinka miasta.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SincoderFX » Wt gru 02, 08 14:16

twilite kid napisał(a):Zresztą takie gry jak GTA ciężko by było jakkolwiek ocenić na podstawie wycinka miasta.

No właśnie. Kluczowe zdanie w tym wątku. Dlatego olewa się robienie dem rozległych gier outdoorowych, bo jakby na to nie patrzeć, w takim ograniczającym gracza demie nie byłyby zapewne niczym więcej jak... grą indoorową.
SincoderFX
Pyro Bison

Postprzez Gac666xx » Wt gru 02, 08 14:29

Bez przesady. Dajesz kolesiowi dzielnice całą, ustawiasz limit na 2 godziny gry i dajesz kilka misji i koniec.

Do GTA 2 dema nie było, ale GTA jeden demo miało i oddali tam całą pierwszą dzielnice Liberty City i 6minut gry. Gdyby nie fakt, że PCtowcy to spryciarze potrafiący wyłączyć limit czasowy to demo jak najbardziej udane. Ja na tym demie spędziłem pół roku zanim dorwałem pełną wersję.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SincoderFX » Wt gru 02, 08 16:05

Gac666 napisał(a):Do GTA 2 dema nie było

JASNE, że było. Do dzisiaj mam płyty z Gamblera i CD-Action z tym demem. Zresztą w googlu sprawdź;)
SincoderFX
Pyro Bison

Postprzez Gac666xx » Wt gru 02, 08 16:16

No to było, whatever xD.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gillian » Pn gru 08, 08 00:06

Po Falloucie 3 kolejne mega jaja. Grał już ktoś z was w pecetową konwersję czwórki? Udało się odpalić? A jak już udało się odpalić, to jak to chodzi? Słyszałem, że na C2D >3Ghz i 280GTX ledwo wyciąga 20fps. Wierzyć się nie chce, ze Rockstar tak zawalili sprawę.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SincoderFX » Pn gru 08, 08 01:33

Też właśnie słyszałem, że porażka na całej linii...
SincoderFX
Pyro Bison

Postprzez Gac666xx » Pn gru 08, 08 11:00

Też właśnie słyszałem. Szef mi jutro zda sprawozdanie, bo kupił, a ja na razie ściągam by zobaczyć jak chodzi.

Wydaje mi się jednak, że to kwestia sterowników.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SincoderFX » Pn gru 08, 08 13:57

Dla mnie to po prostu zła optymalizacja kodu gry. Na kompach GTA powinno śmigać aż miło - wina Rockstara moim zdaniem.
SincoderFX
Pyro Bison

Postprzez Gac666xx » Pn gru 08, 08 19:59

Kwestia w tym, że w czasie developowania gry testowali na różnych sprzętach i chodziło idealnie na maksymalnych detalach na takich sprzętach jak mój. Tak więc kwestia sterowników nvidii, co sie czasem zdarza.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gillian » Pn gru 08, 08 23:09

A ponoć z ATI nie chce w ogóle współpracować lub są wielkie problemy.
Jest też teoria spiskowa, że R* zrobili to specjalnie, żeby podbić sprzedaż konsol, a że po świętach wypuszczą patcha, który wszystko naprawia. Wiadomo - zawsze jest szansa, że zdruzgotany pecetowiec skoczy po konsolę, zwłaszcza, że na zachodzie taki X360 Arcade kosztuje dla nich grosze.

A na STEAM zwracają nawet kase za grę kupioną za pośrednictwem serwisu.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SincoderFX » Wt gru 09, 08 00:23

twilite kid napisał(a):Jest też teoria spiskowa, że R* zrobili to specjalnie, żeby podbić sprzedaż konsol, a że po świętach wypuszczą patcha, który wszystko naprawia.

Teoria spiskowa godna samego Pachtera;)
SincoderFX
Pyro Bison

Postprzez kotlet_schabowy » Wt gru 09, 08 18:34

Dziś "zbadam" sprawę, jak na razie wydaje mi się, że to gruby skandal, jednak pocieszył mnie kumpel, który mówi, że na ustawieniach "średnio niskich" w miarę komfortowo gra na procku 1,8 Ghz podkręconym do 2,4 Ghz, z grafiką 256 mb (niestety, nie pamiętam konkretnego modelu) no i 2 GB RAM. Zobaczymy, liczę na patche. Zresztąkwestia gry samej w sobie to jedno, a kwestia zabawy z jej instalacją, to podobno też niezłe jaja. Bywa, tak to jest bez konsoli :).
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez Gac666xx » Wt gru 09, 08 19:45

Bywa, tak to jest bez konsoli :)

To tylko dlatego, by piratom utrudnić życie, bezskutecznie bo i tak sobie poradzą. Ale nie martw się, za kilka lat będzie to samo na konsolach.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » Wt gru 09, 08 23:47

kotlet_schabowy napisał(a):Bywa, tak to jest bez konsoli :) .

Mam wersję na PS3. Grałem na x360 i wypada zaznaczyć , że na PC wygląda zdecydowanie lepiej. Przy najmniej u mnie. Stąd nie ma mowy o płaczach, że GTA IV na PC sux i wygląda dużo gorzej na klonie niż konsolach. Ale faktycznie, R* coś pokpiło sprawę i GTA IV to taki kolejny "Crysis".

Odwiedziłem kuzyna dzisiaj. Ma b. dobrego PC.
4GB pamięci, procesor dwurdzeniowy (3.2) i jedną z lepszych kart (4870).

Gra chodzi płynnie, ale całość ma ustawioną na średnich detalach i bodaj coś niżej niż 1600-1200 (jutro mogę dokładniej podać co i jak). Oczywiście o fHD może zapomnieć.

Tylko sprawa jest taka ,iż na takim sprzęcie powinna lepiej chodzić i to zdecydowanie - w porównaniu do konsol.
Sylvan Wielki

Postprzez Gillian » Śr gru 10, 08 01:03

Sylvan Wielki napisał(a):Gra chodzi płynnie, ale całość ma ustawioną na średnich detalach i bodaj coś niżej niż 1600-1200 (jutro mogę dokładniej podać co i jak). Oczywiście o fHD może zapomnieć.

A ja nie rozumiem, dlaczego wielu graczy obniża detale w celu podbicia rozdzielczości? Przecież przy wyższej rozdziałce lepiej widać graficzne niedoskonałości, co szczególnie boli, kiedy zmniejszamy ilość detali.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Śr gru 10, 08 01:11

Bo mają ekran 22" cali np. a ze to LCD to w natywnej lepiej wygląda.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » Śr gru 10, 08 23:54

twilite kid napisał(a):A ja nie rozumiem, dlaczego wielu graczy obniża detale w celu podbicia rozdzielczości? Przecież przy wyższej rozdziałce lepiej widać graficzne niedoskonałości, co szczególnie boli, kiedy zmniejszamy ilość detali.

Tak jak napisał Gac.

Zresztą nie ma co psów nad GTA IV na PC wieszać. Naiwne było myślenie, iż średnio dobre karty umożliwią wyciśnięcie wszystkich skoków z oprawy, przy takim świecie i fizyce.
Obrazek
Sylvan Wielki

Postprzez kotlet_schabowy » Cz gru 11, 08 01:42

Wiadomo, że przy założeniu "są ludzie, którym śmiga na maksymalnych w 60 fpsach, z tym, że dali 4000 zł za sprzęt", to o grze trudno mówić źle, z tym, że nikt nie mówi, że wygląda czy działa gorzej niż na konsolach, sęk w tym, że na maszynie, którą kupiłem w tym roku za ok 1500 zł (z kartą graficzną z raczej górnej półki, przynajmniej w czerwcu :)) ta gra "śmiga" na średnio zadowalającym poziomie przy niskiej rozdzielczości i innych ustawieniach, natomiast na konsoli, którą w tym roku mógłbym kupić za 600 zł, gierka śmiga w optymalnej jakości. Można więc czuć pewien niedosyt i lekki zawód jeśli chodzi o status komputera jako maszyny do gier. Tym bardziej, że gry takie jak GoW, CoD4 śmigają mi na maksymalnych ustawieniach aż miło.
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez Gac666xx » Cz gru 11, 08 05:09

Cough... Zacznijmy od tego, że mój sprzęt uciągnie Crysisa na max detalach przy średniej ilości 30 fpsów (Taki hit jak Dead space wyciąga stabilne 60 k/s i nawet sie nei zadławi, o DMC4 wyciągający 280, a średnio 100 już nie wspomnę). To co reprezentuje sobą GTA 4 to jakiś żal.pl normalnie.

No ale przejdźmy do konkretów:

Benchmark na najniższych detalach:

Statistics
Average FPS: 33.13
Duration: 37.13 sec
CPU Usage: 91%
System memory usage: 44%
Video memory usage: 40%
Graphics Settings
Video Mode: 800 x 600 (85 Hz)
Texture Quality: Low
Render Quality: Low
View Distance: 1
Detail Distance: 1
Hardware
Microsoft Windows XP Professional
Service Pack 2
Video Adapter: NVIDIA GeForce 8800 GTX
Video Driver version: 178.24
Audio Adapter: SoundMAX HD Audio
AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 5000+

Benchmark na wysokich ale nie maksymalnych detalach:
Statistics
Average FPS: 24.44
Duration: 37.40 sec
CPU Usage: 78%
System memory usage: 51%
Video memory usage: 86%
Graphics Settings
Video Mode: 1024 x 768 (85 Hz)
Texture Quality: High
Render Quality: High
View Distance: 27
Detail Distance: 43
Hardware
Service Pack 2

Benchmark na maksymalnych detalach:

Statistics
Average FPS: 19.75
Duration: 37.52 sec
CPU Usage: 84%
System memory usage: 52%
Video memory usage: 89%
Graphics Settings
Video Mode: 1024 x 768 (85 Hz)
Texture Quality: High
Render Quality: High
View Distance: 27
Detail Distance: 100
Hardware
Service Pack 2

(rozdziałka niska, ale mam monitor 17" i oszczędzam go, więc nie włączam 1280x960, zresztą 1024x768 w zupełności mi wystarcza)

Hmm czy ja widzę różnicę 20 fpsów? Wow... niesamowite. Co z tego, że gra jest ledwie grywalna na niskich detalach. I co jest najśmieszniejsze, momentami zapierdziela 60k/s a momentami jak tylko kamerę obrócę spada do 5-10... Ewidentnie błąd programowania lub jakiś memory Leak.

Co jest śmieszne to fakt, że gra na niskich detalach nie wygląda jakoś niesamowicie gorzej niż na maksymalnych detalach. Jedyne różnice to wiadoma ostrość tekstur, jakość cieni i ich ilość oraz odległość wyświetlania się modeli, ich gęstość i odległość pokazywania się ich detalu. Nawet ilości świateł ustawić nie można, ani wyłączyć bloom, chociażby po to by zobaczyć czy czasem więcej klatek nie będzie.

Co najśmieszniejsze, czytałem testy na gf 280 czyli jeden z najnowszych dzieci nvidii, klatki nie dużo większe, bo koło 30 na maks detalach. O jakies 40 za mało.

Mam szczerą nadzieję, że sterowniki Nvidii coś sytuację poprawią lub GTA 4 dostanie jakiegoś patcha szybko, albo po prostu sobie grę daruję, konsoli na pewno po to nie bede kupował.

Anyway. Przypomina mi się sytuacja jaka była z GTA SA. Pamiętam, że wymagania rekomendowane zaczynały się już na GF 4, ale gra ostro potrafiła zgrzytać na GF 6800. Dopóki nie wypuścili patcha gra była momentami tragicznie niegrywalna. Do czasu.

Wejdźmy teraz trochę na głowę grafice w GTA 4.

Moje pierwsze wrażenia z gameplayów i screenów były. Hmm niezła grafika, nie najlepsza, ale animacje za to rządzą. Stan rzeczy się trochę zmienił jak zagrałem. Powiem tak, engine wydaje się być tym samym co z SA, a grafika niewiele w stosunku do tego poprawiona. Trochę więcej polygonów na modelach, skupiając się głównie jednak na samochodach i głównych postaciach (pieszi już nie tacy ładni), tło ogólnie średniawe, brakuje jakichś lepszych tekstur, czy bump map. Nie wspominam już o tym jak gra paskudnie wygląda gdy jesteśmy w cieniu, przypominają się czasy GTA 3. W słońcu juz lepiej, cienie ładnie się rysują na wszystkim co popadnie, ale w sumie nic szczególnego. Do tego ładny bloom i tyle. W słońcu mi się podoba, w cieniu czy w nocy gra wygląda strasznie, dopiero światła reflektorów to poprawiaja.
Psioczę dlatego, że obiecali graficzną rewolucję, a tak na prawde to gówno zrobili i nie wiedzieć czemu takie kiepskie osiągi gra ma na PC jak i na konsolach. Na PS3 i PC gra potrafi ostro haczyć, a na otwartym terenie miasta fpsy nie przekraczają 20-30tu.
Ale o dziwo pamiętam dokładnie było tak w GTA: SA, ale to szczegół :/. Smutne.

Animacje zaś od razu poprawiają ocene tej gry. Dawno się tak nie uśmiałem rozjeżdzając pieszych lub specjalnie wpadając w jakiś słup. Nawet głupie wyskakiwanie z samochodu przy zbyt dużej prędkości przyprawia mnie o napad śmiechu, tak świetnie jest to zrobione. Endorphin się postarał muszę to przyznać.

Podoba mi się też system strzelania, rozbudowanie GTA:SA + cover jak w GeOW jakimś, sprytne. Dodatkowo swobodne strzelanie z samochodu robi swoje. Jest dużo trudniej kogoś zabić i dużo łatwiej jest zginąć. Jak w SA nigdy nie miałem problemu z 1 gwiazdką i zaieraniu pistoletów policjantom tak teraz tutaj to nie lada wyzwanie. Sam fakt, że jak jesteśmy za blisko to nas biorą na muszkę i Niko się poddaje utrudnia sprawę. Ale nie znalazłem jeszcze żadnego baseballa by ocenić lepiej sytuację xD.

Niesamowicie podoba mi się nowy system zniszczeń samochodów. Samochody wpierw wysiadają podziurawione kulami, a dopiero potem ewentualnie wybuchaja. We wszystkich gta nie realne było to, że zawsze ten samochód wybuchał. Było zabawne w wielu przypadkach, ale fajnie jest widzieć jakąś odmianę.
No i samo to, że zwykłym glockiem strzeliłem pilotowi helikoptera w głowę sprawia, że gra nabiera rumieńców i ciągnie coraz bardziej do realizmu, nie pozbawiając faktoru "fun".

Jak na razie ode mnie tyle. Miało być technicznie, ale wyszło także mini recenzyjnie, no ale to moje pierwsze wrażenia, nie bijcie. Pewnie pogram dłużej, ale jak na razie trochę jestem wkurzony na ten framework, w końcu odpalałem bardziej wymagające gry na tym sprzęcie i nie było mowy o takim epic failu jak przy marnej konwersji GTA 4.

Let us all pray for a patch to the mighty patch god of chaos.
Gac666xx
Big Boss

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole