przez Gac666xx » Cz gru 11, 08 05:09
Cough... Zacznijmy od tego, że mój sprzęt uciągnie Crysisa na max detalach przy średniej ilości 30 fpsów (Taki hit jak Dead space wyciąga stabilne 60 k/s i nawet sie nei zadławi, o DMC4 wyciągający 280, a średnio 100 już nie wspomnę). To co reprezentuje sobą GTA 4 to jakiś żal.pl normalnie.
No ale przejdźmy do konkretów:
Benchmark na najniższych detalach:
Statistics
Average FPS: 33.13
Duration: 37.13 sec
CPU Usage: 91%
System memory usage: 44%
Video memory usage: 40%
Graphics Settings
Video Mode: 800 x 600 (85 Hz)
Texture Quality: Low
Render Quality: Low
View Distance: 1
Detail Distance: 1
Hardware
Microsoft Windows XP Professional
Service Pack 2
Video Adapter: NVIDIA GeForce 8800 GTX
Video Driver version: 178.24
Audio Adapter: SoundMAX HD Audio
AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 5000+
Benchmark na wysokich ale nie maksymalnych detalach:
Statistics
Average FPS: 24.44
Duration: 37.40 sec
CPU Usage: 78%
System memory usage: 51%
Video memory usage: 86%
Graphics Settings
Video Mode: 1024 x 768 (85 Hz)
Texture Quality: High
Render Quality: High
View Distance: 27
Detail Distance: 43
Hardware
Service Pack 2
Benchmark na maksymalnych detalach:
Statistics
Average FPS: 19.75
Duration: 37.52 sec
CPU Usage: 84%
System memory usage: 52%
Video memory usage: 89%
Graphics Settings
Video Mode: 1024 x 768 (85 Hz)
Texture Quality: High
Render Quality: High
View Distance: 27
Detail Distance: 100
Hardware
Service Pack 2
(rozdziałka niska, ale mam monitor 17" i oszczędzam go, więc nie włączam 1280x960, zresztą 1024x768 w zupełności mi wystarcza)
Hmm czy ja widzę różnicę 20 fpsów? Wow... niesamowite. Co z tego, że gra jest ledwie grywalna na niskich detalach. I co jest najśmieszniejsze, momentami zapierdziela 60k/s a momentami jak tylko kamerę obrócę spada do 5-10... Ewidentnie błąd programowania lub jakiś memory Leak.
Co jest śmieszne to fakt, że gra na niskich detalach nie wygląda jakoś niesamowicie gorzej niż na maksymalnych detalach. Jedyne różnice to wiadoma ostrość tekstur, jakość cieni i ich ilość oraz odległość wyświetlania się modeli, ich gęstość i odległość pokazywania się ich detalu. Nawet ilości świateł ustawić nie można, ani wyłączyć bloom, chociażby po to by zobaczyć czy czasem więcej klatek nie będzie.
Co najśmieszniejsze, czytałem testy na gf 280 czyli jeden z najnowszych dzieci nvidii, klatki nie dużo większe, bo koło 30 na maks detalach. O jakies 40 za mało.
Mam szczerą nadzieję, że sterowniki Nvidii coś sytuację poprawią lub GTA 4 dostanie jakiegoś patcha szybko, albo po prostu sobie grę daruję, konsoli na pewno po to nie bede kupował.
Anyway. Przypomina mi się sytuacja jaka była z GTA SA. Pamiętam, że wymagania rekomendowane zaczynały się już na GF 4, ale gra ostro potrafiła zgrzytać na GF 6800. Dopóki nie wypuścili patcha gra była momentami tragicznie niegrywalna. Do czasu.
Wejdźmy teraz trochę na głowę grafice w GTA 4.
Moje pierwsze wrażenia z gameplayów i screenów były. Hmm niezła grafika, nie najlepsza, ale animacje za to rządzą. Stan rzeczy się trochę zmienił jak zagrałem. Powiem tak, engine wydaje się być tym samym co z SA, a grafika niewiele w stosunku do tego poprawiona. Trochę więcej polygonów na modelach, skupiając się głównie jednak na samochodach i głównych postaciach (pieszi już nie tacy ładni), tło ogólnie średniawe, brakuje jakichś lepszych tekstur, czy bump map. Nie wspominam już o tym jak gra paskudnie wygląda gdy jesteśmy w cieniu, przypominają się czasy GTA 3. W słońcu juz lepiej, cienie ładnie się rysują na wszystkim co popadnie, ale w sumie nic szczególnego. Do tego ładny bloom i tyle. W słońcu mi się podoba, w cieniu czy w nocy gra wygląda strasznie, dopiero światła reflektorów to poprawiaja.
Psioczę dlatego, że obiecali graficzną rewolucję, a tak na prawde to gówno zrobili i nie wiedzieć czemu takie kiepskie osiągi gra ma na PC jak i na konsolach. Na PS3 i PC gra potrafi ostro haczyć, a na otwartym terenie miasta fpsy nie przekraczają 20-30tu.
Ale o dziwo pamiętam dokładnie było tak w GTA: SA, ale to szczegół :/. Smutne.
Animacje zaś od razu poprawiają ocene tej gry. Dawno się tak nie uśmiałem rozjeżdzając pieszych lub specjalnie wpadając w jakiś słup. Nawet głupie wyskakiwanie z samochodu przy zbyt dużej prędkości przyprawia mnie o napad śmiechu, tak świetnie jest to zrobione. Endorphin się postarał muszę to przyznać.
Podoba mi się też system strzelania, rozbudowanie GTA:SA + cover jak w GeOW jakimś, sprytne. Dodatkowo swobodne strzelanie z samochodu robi swoje. Jest dużo trudniej kogoś zabić i dużo łatwiej jest zginąć. Jak w SA nigdy nie miałem problemu z 1 gwiazdką i zaieraniu pistoletów policjantom tak teraz tutaj to nie lada wyzwanie. Sam fakt, że jak jesteśmy za blisko to nas biorą na muszkę i Niko się poddaje utrudnia sprawę. Ale nie znalazłem jeszcze żadnego baseballa by ocenić lepiej sytuację xD.
Niesamowicie podoba mi się nowy system zniszczeń samochodów. Samochody wpierw wysiadają podziurawione kulami, a dopiero potem ewentualnie wybuchaja. We wszystkich gta nie realne było to, że zawsze ten samochód wybuchał. Było zabawne w wielu przypadkach, ale fajnie jest widzieć jakąś odmianę.
No i samo to, że zwykłym glockiem strzeliłem pilotowi helikoptera w głowę sprawia, że gra nabiera rumieńców i ciągnie coraz bardziej do realizmu, nie pozbawiając faktoru "fun".
Jak na razie ode mnie tyle. Miało być technicznie, ale wyszło także mini recenzyjnie, no ale to moje pierwsze wrażenia, nie bijcie. Pewnie pogram dłużej, ale jak na razie trochę jestem wkurzony na ten framework, w końcu odpalałem bardziej wymagające gry na tym sprzęcie i nie było mowy o takim epic failu jak przy marnej konwersji GTA 4.
Let us all pray for a patch to the mighty patch god of chaos.
What the frag ya lookin' at huh?