Wiele razy s?ysza?em, ?e...

Pytania dotyczące Sons of Liberty i dodatku Substance

Moderatorzy: Snake., GM

Wiele razy s?ysza?em, ?e...

Postprzez Jack-BB » So sie 20, 05 23:30

Wiele razy s?ysza?em, ?e MGS 2: SoL to gra przegadana itp. Ja tak nie uwa?am. Pod wp?ywem opini typu Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty to ca?kowicie przegadana gra itp. Postanowi?em spyta? si? o zdanie prawdziwych fanów serii. Czy waszym zdaniem Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty to gra przegadana i nudna? Ja, jak ju? wcze?niej napisa?em, uwa?am, ?e nie.

jungestuchol
Szkoda, ?e ju? nie ma tematów ze starego forum - mo?na by tam odsy?a?. No ale ?e w?a?nie ich nie ma, startujemy jeszcze raz - nie zamykam tematu.
Mialem tu jebitny obrazek, teraz mam bana.
Jack-BB
Uber Big Boss

Dobre pytanie...

Postprzez radoslav » N sie 21, 05 14:33

Zgaszam si? z Tob?, tym bardziej, ?e to bardzo wzgl?dne pytanie. Jak na gr? jest bardzo przegadana ale czy przez to nudna? Wed?ug mnie trudno by?oby równie dobrze opowiedzie? t? histori? sam? akcj? i pustym strzelaniem, ale z drugiej strony konwencja gry- Hollywoodzki blockbuster, na któr? zdecydowa? si? przy MGS2:SoL Kojima zobowi?zuje do nieco mniejszej lczby dialogów...Ale ci?gle trzeba pami?ta? o skomplikowaniu opowie?ci. Sam niedawno przeszed?em MGS3:SE a potem MGS2:SoL i musz? przyzna?- ró?nica jest ogromna ale to ju? inna bajka...
"Someone falls to pieces
Sleeping all alone, someone kills the pain
Spinning in the silence
She finally drifts away
Someone gets excited in a chapel yard
And catches a boquet
Another lays a dozen
White roses on a grave
And to be yourself is all that you can do..."
radoslav
Inkarnacja VR

Odp: Wiele razy s?ysza?em, ?e...

Postprzez kotlet_schabowy » N sie 21, 05 15:01

Moim zdaniem, dgy "przechodzi" si? MGS'a 2 po raz piewszy, to "fan'owi" na pewno nie przeszkadza du?a liczba rozmów i filmików. Ja czyta?em prawie wszystko, gdy? mnie to interesowa?o i chcia?em wiedzie? o fabule wszystko. W sumie za drugim razem te?, ale ju? niektóre rzeczy omija?em i przy ko?czeniu tej gry za nast?pnymi razami ju? mniej wi?cej cz?owiek wiedzia?, ?e jednak sporo tu gadania. Takie momenty to na przyk?ad spotkanie i pierwsze rozmowy z Peter'em Stillman'em i Emm? ! Tam mi si? to wydaje ju? troch? przesadzone. Ogólnie jednak nie zaliczy?bym tego do minusów gry. Zauwa?cie, ?e MGS 2 by? oceniany raczej przez pryzmat samych MGS'ów, ni? gier ogólnie. Fabu?? zbyt zamotana, postaci nie takie dobre itp, ale zastanówcie si?, przy ilu grach tak naprawd? po?wi?ca i? tej kwestii tyle uwagi ? Cz?sto wspomina si? w jednym akapicie, na przyk?ad "fabu?a jest niewysokich lotów, wi?c nie b?d? dok?adnie jej tu przytacza?", chyba ?e historia w jakiej? grze jest naprawd? ?wietna. Czas gry bez filmików i rozmów przez codec b?dzie dosy? krótszy ni? z nimi, ale po pierwsze, chyba nie "przechodzi" si? MGS'ów bez zapoznawania si? z nimi, a po drugie i tak ten czas gry nie by?by jako? szokuj?co niski, bior?c pod uwag? ?redni czas potrzebny na sko?czenie gier w dzisiejszych czasach (oko?o 10 godzin).
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez Jack-BB » N sie 21, 05 15:10

Ja kiedy gra?em w MGS 2 po raz pierwszy to bardzo wci?gn??a mnie ostatnia rozmowa Campbella z Raidenem. Ca?? rozmow? czyta?em wiele razy, ?eby wszystko poj??, bo ca?a fabu?a MGS 2 jest niezwykle zawi?a i, jak dla mnie, bardzo wci?gaj?ca, bo wiele mo?na si? z niej dowiedzie?. Je?li znasz angielski i lubisz czyta? w tym j?zyku, i lubisz filmy pokroju Sekcja 8 to polubisz MGS 2 za somplikowan? fabu?? i du?o rozmów, i wyja?niania o co w tym wszystkim chodzi. To moja opinia.
Mialem tu jebitny obrazek, teraz mam bana.
Jack-BB
Uber Big Boss

Postprzez Zombie_Snake » N sie 21, 05 18:37

Szczerze powiem, ?e równie? spotka?em si? z opiniami o ty, ?e MGS2: SoL jest przegadany. Nie tylko, ?e strony mediów ale równie? moich kumpli. Trudno temu zaprzeczy? patrz?c z punktu widzenia kompletnego laika w sprawach MGS. Co innego fani, do których niew?tpliwie si? zaliczam. Dla fanów, ka?da rozmowa, ka?de zdanie jest cegie?k? buduj?c? otoczk? wokó? mitu MGSa. Faktem jest, ?e niecierpliwych mo?e zm?czy? ci?g?e gdakanie przez Codec, ale warto pami?ta?, ?e w dialogach zawarte s? nie tylko pomoce dotycz?ce gameplayu, ale równie? smaczki, które wyniucha tylko prawdziwy fan i maniak. Teoretycznie ca?a magia MGS'a opiera sie na dialogach. Równie? tych przez Codec. Sumuj?c, zawsze nale?y patrze? na spraw? z kilku perspektyw. Moim, subiektywnym, zdaniem gra jest troszk? za bardzo przeci?gni?ta. Niektóre rozmowy mo?naby spokojnie przerobic na cut - scenki.
Zombie_Snake
Zanzibar

Postprzez Mr_Zombie » Pn sie 22, 05 12:30

Zgadzam si? z kul'em (EDIT: tfu - z kotletem :]), za pierwszym razem, gdy si? gr? przechodzi (prze?ywa ::) ) cut-scenki i codec nie przeszkadzaj?, wr?cz pomagaj? wczu? si? w ca?y ten klimat, wprowadzaj? do ?wiata gry.
Jednak, za którym? tam razem -- zaczyna ju? to denerwowa?. Szczególnie, ?e je?eli si? przyjrzycie, bardzo du?o gadania w Codecu i w cut-scenkach w misji Raidena po?wi?cona jest samemu gameplay'owi - w jaki sposób si? p?ywa, w jaki sposób pod??czy? si? do node'a, w jakis sposób neutralizowa? bomby itp. W ostateczno?ci okazuje si?, ?e naprawd? w grze jest 5min Codecu, 2 min grania, 5min Codecu, 2 min grania... Gdyby by?a mo?liwo?? jako? wy??czy? te rozmowy (np. opcja "Przesze?em ju? MGS2 i wiem co si? jak robi"), by?oby du?o lepiej.

Trzeba jednak te? przyzna?, ?e w grze zawarte jest bardzo du?o w?tków, które s? bardzo ma?o istotne dla rozwoju fabu?y (jak np. biseksualno?? Vampa) czy te?, które mo?naby?oby omin??, a nikt by nawet nie zauwa?y? ich braku (motyw rodziny Otacona), a którym po?wi?ca si? strasznie du?o czasu :|.
Ostatnio edytowano Wt sie 23, 05 10:28 przez Mr_Zombie, łącznie edytowano 1 raz
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez liquid kaczor » Wt sie 23, 05 01:25

Mr napisał(a):Zgadzam si? z kul'em

Trzeba jednak te? przyzna?, ?e w grze zawarte jest bardzo du?o w?tków, które s? bardzo ma?o istotne dla rozwoju fabu?y (jak np. biseksualno?? Vampa)

Z kim ??
Tutaj racja ten w?tek jest IMO niepotrzebny.

Gra?em kiedys z kumplem (laik z MGS) w SOL na Plancie i stwierdzi? ?e jest on jaki? dziwny "nic tylko filmiki albo gadaj? przez komórke(!), co to za CHORA gra!?!" Spodoba?o mu si? jednak jak zobaczy? jak Vamp zabija SEAL'SÓW. Potem powiada (jak pokona?em Harierra) "co? w tych filmach jest" i porzyczy? (i gra, i jest lepszy odemnie(!) ). Mnie MGS jest przegadany ale napewno nie nudny. Denerwuje mnie tylko te filmiki w których jest dok?adie pokazane co trzeba zrobi? (ok, mog? zosta? fajna rzecz ale powinna by? TYLKO na Easy albo pozim ni?ej) Ka?dy MGS jes chyba "przegadany" i to wg mnie jest nieodzown? cz??ci? serii, bez niech ( i codeca) MGS straci?by wiele ze swej mocy.
Obrazek
liquid kaczor
Olga Gurlkovich

Postprzez kul2 » Wt sie 23, 05 09:07

No z kul'em.
Kul'a nie znasz ?
Tu wszyscy znaja kul'a.
Taki wredny admin...
Mr. Zombie ;-)
'Tak kompleksowe podejście do budowania społecznej odpowiedzialności obywateli za swój osobisty i grupowy wpływ na konieczność obniżenia emisji gazów cieplarnianych w tym CO2, jest przesłanką wysokiej efektywności uzyskanych efektów.'
kul2
Niewidzialna Armia

Postprzez noth_1 » Śr sty 11, 06 15:14

Hmm... zdecydowanie przegadany, ale to wlasnie powod dla ktorego jest to moja ulubiona czesc, bo daje z siebie najwiecej (to ze byla rewolucja sama w sobie to inna bajka).Przeszedlem MGS3 i MGS3:S wiele razy i szczerze to nadal mnie historiia BB nie obchodzi, nie lekcewaze tej czesci ale wlasnie jeje wielkosc glownie postrzegam poprzez gameplay, a kiedy gram ponownie lub wracam pamiecia do MGS2 widze w wyobrazni glownie filmiki dialogi i cutscenki.Ale jestem jedna z tych osob ktora poprostu woli japna cyberpunk(NeoTokyo) i wspolczesne postmodernistyczne zabawy zwiazane z fabu?a, a MGS2 byl pierwsza gra ktora to wszystko miala w mega-mixe.
noth_1
Red Blaster

Postprzez liquid kaczor » Śr sty 11, 06 15:38

Noth kiedy ja wracam do któregokolwiek z MGS-ówto tak?e ma przed oczami filmiki i s?ysze g?osy (hehe), dopiero potem pojawia si? sam gameplay. Tak mam przy wiekszosci gierchyba, ?e to jaki? Doom(owiec).
Obrazek
liquid kaczor
Olga Gurlkovich

Postprzez Adamska » Śr sty 11, 06 19:04

Jack napisał(a):Wiele razy s?ysza?em, ?e MGS 2: SoL to gra przegadana...

Ja natomias s?ysza?em, ?e "jecha?a na s?awie pierwszej cz??ci" i mia?a wyci?gn?c kas? od tych, którzy zafascynowali sie MGS1, a takich by?o wielu ;)...
Ostatnio edytowano Śr sty 11, 06 19:06 przez Adamska, łącznie edytowano 1 raz
stoned to the bone.
Adamska
BiGoS

Gram: w gre.
Czytam: w myślach.

Postprzez PiotrB » Śr sty 11, 06 20:26

Adamska napisał(a):Ja natomias s?ysza?em, ?e "jecha?a na s?awie pierwszej cz??ci" i mia?a wyci?gn?c kas? od tych, którzy zafascynowali sie MGS1, a takich by?o wielu ;)...

Nie ma to jak s?ynna recenzja HIVa w PsxExtreme. Niemniej jednak MGS2 by? dla mnie jednak bardzo oryginalny.
PiotrB
The Fear

Postprzez Nr48 » Śr sty 11, 06 21:14

Owszem by? przegadany i to mocno, ale czy to jest wada? Moim zdaniem inaczej nie da?o si? przedstawi? tej fabu?y (no mo?e zamiast paru rozmów przez Codec mo?na by?o wrzuci? filmiki, ale to drobiazg). A to, czy komus fabu?a odpowiada, czy nie, to ju? chyba temat na inn? dyskusj?.
Nr48

Postprzez kmh » Śr sty 11, 06 21:16

Adamska napisał(a):Ja natomias s?ysza?em, ?e "jecha?a na s?awie pierwszej cz??ci" i mia?a wyci?gn?c kas? od tych, którzy zafascynowali sie MGS1, a takich by?o wielu ;)...

Nie gra?em w MGS1 i nie przeszkodzi?o mi to w zafascynowaniu si? MGS2 :). W?a?nie druga cz??? zatopi?a mnie w seri?.

Owszem, miejscami jest przegadana, ale za pierwszym razem WCALE mi to nie przeszkadza?o. Niedawno uko?czy?em MGS2 po d?ugiej przerwie przy okazji zakupienia Substance i jedyne co mnie denerwowa?o to to, ?e Raiden pomimo uko?czenia misji VR musia? dostawa? instrukcje jak si? czo?ga? i puka? w ?ciany. Denerwuj?ce. Tylko to :). Im d?u?sza przerwa, tym wi?cej mo?na pó?niej wybaczy? :P. ?ycie...
kmh
Uber Big Boss

Postprzez Adamska » Cz sty 12, 06 16:30

PiotrB napisał(a):Nie ma to jak s?ynna recenzja HIVa w PsxExtreme. Niemniej jednak MGS2 by? dla mnie jednak bardzo oryginalny.

A tak tak pami?tam Hiv'a ;D ile on wtedy da? dal MGS 2 ?? 8+ ??
stoned to the bone.
Adamska
BiGoS

Postprzez liquid kaczor » Cz sty 12, 06 16:48

8- (o fak racja mój b??d) a? dziwne, ?e PE jeszcze po tym funkcjonuj? =]
BTW
Ciekawe czy je?li MGS2 dosta?by 9- to tez by?by takie bulwersy, wypiminanie i bezsensowne dyskusje.
Ostatnio edytowano Cz sty 12, 06 19:58 przez liquid kaczor, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
liquid kaczor
Olga Gurlkovich

Postprzez Gac666x » Cz sty 12, 06 16:55

Fanboy to fanboy, jesli jego ukochana gra nie dostanie 20 na 10 to jest z?y ;).
I am your Doom...
Zapraszam -->the-predator.prv.pl
-->Aazero.com
Gac666x
Uber Big Boss

Postprzez kmh » Cz sty 12, 06 17:16

Adamska napisał(a):A tak tak pami?tam Hiv'a ;D ile on wtedy da? dal MGS 2 ?? 8+ ??

8-

8+ da? Myszaq przy okazji recenzji europejskiej wersji.
kmh
Uber Big Boss

Postprzez phsx » Cz sty 12, 06 18:45

Toz to profanacja ;) Najlepsza czesc serii tak ocenic, - oni nie umieli docenic geniuszu Kojimy ;D
phsx
Sniper Wolf

Postprzez PiotrB » Cz sty 12, 06 20:36

8- to zdecydowanie za ma?o, poniewa? wbrew pozorom MGS2 by? bardzo odkrywczy i wed?ug mnie zas?uguje conajmniej na 9+.
PiotrB
The Fear

Postprzez Adamska » Cz sty 12, 06 20:51

Ale nie usz?o mu to na sucho !!! W jednym z ostatnich komiksów Kleja (te? z PSX) by?o tak ze gdy HIV poszed? do nieba to anio? powiedza? "HIV?? Ten co da? 8- dla MGS2?? Ju? mi st?d". :D

Nie wiem czy dobrze powiedzia?em, ale w ka?dym razie to by?o co? w tym stylu ;)
stoned to the bone.
Adamska
BiGoS

Postprzez liquid kaczor » Cz sty 12, 06 22:59

By? tez palkat na którym Snake i mówi:
"ludzie nazekaj? na HIV'a
Pisz? listy, ?l? maile, ?e 8- dla MGS2 to skandal i ko?ec ?wiata !!!
Co oni, kurna, wiedz?o ?yciu?

TU NIE MA CO GADA?!!! TU TRZEBA DZIA?A?!!!"
trzymaj?c w jednym r?ku nó? a w drugim g?ow? HIV'a

ALE ALE NAWO?UJ? DO POWRÓCENIA DO TEMATU.
Dziekuj? :)
Obrazek
liquid kaczor
Olga Gurlkovich

Postprzez Mr_Zombie » Pt sty 13, 06 18:14

Przy okazji jeszcze przegadania -- wkurzaj?ce jest to, w jaki sposób programi?ci w wielu miejscach poszli na ?atwizn? i zamiast cut-scenek serwowali nam pogaduszki przez codec.
Wielokrotnie zdarza?a si? sytuacja, gdy Raiden i inna osoba by?y w jednym pomieszczeniu, sta?y tu? obok siebie, a mimo wszystko prze??czali si? na codec. Niby jest to w grze wyt?umaczone (?eby nikt nie móg? pods?uchiwa? takiej rozmowy), ale mimo wszystko jest to denerwuj?ce po pewnym czasie. Poza tym, z ca?? pewno?ci? ogl?danie filmików, na których postacie si? poruszaj?, wyra?aj? emocje ca?ym swoim cia?em, jest o wiele bardziej poci?gaj?ce ani?eli ogl?danie dwóch gadaj?cych g?ów i kilogramów tekstu :|.

To mi si? zreszt? podoba?o w MGS1 - ?e pomimo, i? zdarza?y si? czasami przyd?ugie rozmowy (z Baker'em, z Liquidem przed i po walce z MG i inne), to by?y one wyre?yserowane w taki sposób, ?e przyjemnie si? je ogl?da?o.
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez tomekd » Wt sty 17, 06 13:20

DObra moja kolej gra jest przegadana ale kto powiedzia? ,?e nudna(kto si? nie zgadza z psg-1 w ?eb ;))
tomekd
Uber Big Boss

Postprzez phsx » Wt sty 17, 06 15:33

Ta kto ma inne poglady - zabic :-\ Nie zgadzam sie z tym ze MGS2 jest gra przegadana, dla mnie jest najlepsza czescia, filmiki mi wogole nie przeszkadzaja moge ogladac je po 100 razy i nigdy ich nie wylaczam. Wkurza tylko jak ktos wspomnial ze niektore sceny sa w codecu - moim zdaniem to ejst bez sensu ???
phsx
Sniper Wolf

Postprzez Teddy » Śr lut 01, 06 05:01

Panowie, szczer? prawd? jest to, ?e.. MGS2 jest przegadany. Co wcale nie oznacza, ?e jest z?y. Wprost przeciwnie!
Zreszt? nie widzi mi si? inna metoda wyra?enia tego co chcia? nam przekaza? Kojima, bo jak niby? Przez ci?g?e walki, strzelanie i naparzanie si?? To bym nam wyszed? drugi TTS :) To jest w?a?nie styl, klimat ca?ego mgs'a komu to nie podchodzi niech lepiej odrazu od?o?y gr? na pó?k?. Defakto z drugiej strony, pojawiaj?cy sie ci?g?y d?wi?k codecu potrafi? czasem irytowa? najbardziej hardych graczy jednak?e je?eli si? jest zakochanym w tej grze to za pierwszym podej?ciem wogóle si? tego nie odczuwa. W bezdechu ?ledzimy fabu?e, s?uchaj?c text po texcie a? do samego ko?ca, a potem jeszcze raz i jeszcze raz. Oczywi?cie tak jak pisali?cie w grze jest kupa niepotrzebnych w?tków takich jak np. biseksualno?? Vampa, które spokojnie mo?na by zdeletowac a nikt by nawet po nich nie p?aka?. No i ten nieszcz?sny codec zamiast zwyk?ych cut scenek. Nie jest to nic innego jak zwyk?e lenistwo autorów.. lenistwo które na dodatek powoduje pewne luki w scenariuszu.
Obrazek
Wiem jak pasować do siebie mają części..
Teddy
Half Empty

Postprzez PiotrB » Śr lut 01, 06 18:56

Teddy napisał(a):Panowie, szczer? prawd? jest to, ?e.. MGS2 jest przegadany. Co wcale nie oznacza, ?e jest z?y. Wprost przeciwnie!
Zreszt? nie widzi mi si? inna metoda wyra?enia tego co chcia? nam przekaza? Kojima, bo jak niby? Przez ci?g?e walki, strzelanie i naparzanie si?? To bym nam wyszed? drugi TTS :) To jest w?a?nie styl, klimat ca?ego mgs'a komu to nie podchodzi niech lepiej odrazu od?o?y gr? na pó?k?. Defakto z drugiej strony, pojawiaj?cy sie ci?g?y d?wi?k codecu potrafi? czasem irytowa? najbardziej hardych graczy jednak?e je?eli si? jest zakochanym w tej grze to za pierwszym podej?ciem wogóle si? tego nie odczuwa. W bezdechu ?ledzimy fabu?e, s?uchaj?c text po texcie a? do samego ko?ca, a potem jeszcze raz i jeszcze raz. Oczywi?cie tak jak pisali?cie w grze jest kupa niepotrzebnych w?tków takich jak np. biseksualno?? Vampa, które spokojnie mo?na by zdeletowac a nikt by nawet po nich nie p?aka?. No i ten nieszcz?sny codec zamiast zwyk?ych cut scenek. Nie jest to nic innego jak zwyk?e lenistwo autorów.. lenistwo które na dodatek powoduje pewne luki w scenariuszu.

Dok?adnie. Fabu?a w MGS2 jest bardzo zawi?a i wielow?tkowa, ale to zalicza si? na plus.Mog?oby by? jednak wi?cej filmików, a nie rozmów przez Codec. Przyk?adowo niezbyt lubi? s?ucha? prawie 20 minutowej konwersacji Raiden'a z GW przed walk? z Solidus'em.
PiotrB
The Fear

Postprzez Mr_Zombie » Śr lut 01, 06 19:06

Swoj? drog?, ciekawe, co Solidus robi? w czasie, gdy Raiden gada? z "Rose" i "Pu?kownikiem" na temat kontroli danych, ludzko?ci itp (ostatnia rozmowa przez Codec). Przecie? ta gadka trwa?a dobre 15-20min., a Solidus sta? tu? obok :).
Mr_Zombie
The Fury

Postprzez PiotrB » Śr lut 01, 06 19:19

Mr napisał(a):Swoj? drog?, ciekawe, co Solidus robi? w czasie, gdy Raiden gada? z "Rose" i "Pu?kownikiem" na temat kontroli danych, ludzko?ci itp (ostatnia rozmowa przez Codec). Przecie? ta gadka trwa?a dobre 15-20min., a Solidus sta? tu? obok :).

Przygotowywa? si? do walki czekaj?c a? Raiden sobie pogada ;D.
PiotrB
The Fear

Postprzez Mr.Ocelot » Cz lut 02, 06 00:19

no i mo?e by? przegadany, ale jak dla mnie wysz?o mu to na plus, w ko?cu mo?na by?o pokazac wszystko, uczucia i akcje, wszytsko...

gdby nie tyle rozmów i gadek tak by?my mocno nie poznali takiej grupki bohaterów w tak krótkim czasie, niczym w dobrej ksi?zce gdzie po przeczytaniu 3 tomów znamy bohaterów na wylot, tylko ?e tutaj mamy to w wersji filmowej.

Uwa?am ze to dobrze ?e ta gra by?a taka:]
Mr.Ocelot

Następna strona

Powrót do Metal Gear Solid 2 i Substance