To nie jest blog dla starych ludzi czyli stary blog S01

W celach porządkowych.

Postprzez SaladinAI » So sty 24, 09 20:09

Chodzi głownie o to że ja gier na PS 2 już prawie nie kupuje. W sumie to miałem w planach zakup GTA VCS, problem w tym że Dual za 60 dych jest droższy od samej gry :|
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » So sty 24, 09 20:40

No ale do MGSa wrócisz pewnie kiedyś, więc i tak opłaca się mieć dobrego pada : )
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » So sty 24, 09 20:55

No tyle że za 130 zeta to ja kupię dobą grę na X'a ale dwie ;) Będę musiał pomęczyć się z tym co mam.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » So sty 24, 09 22:22

Ja miałem inny dylemat. Końcem wakacji moja PS2 była już w stanie agonalnym, a wiedziałem, że za 3 miesiące będę miał X'a. Co zrobiłem? Kupiłem nową czarną konsolkę : ). Za dużo dobrych gier PS2 miała, żebym ja się miał męczyć z zamulającym czytnikiem...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ArecaS » So sty 24, 09 22:32

Akurat w wypadku czytnika idzie go wyczyścić lub wymienić laser. Chybaś przepłacił. :]
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Gillian » N sty 25, 09 01:14

ArecaS napisał(a):Akurat w wypadku czytnika idzie go wyczyścić lub wymienić laser. Chybaś przepłacił. :]

Żebyś ty wiedział ile ja się ugimnastykowałem z czyszczeniem lasera. Po prostu - do peesdwójek (przynajmniej modeli 3xxxx) ładowali buble i tyle.
Nowy laser z wymianą osztowałby mnie ca 200-250zł. Tymczasem sprzedałem uszkodzoną konsolę za 150, dołożyłem 250 i kupiłem nową PStwo. Kto wie co by za pół roku padło jeszcze w tamtej...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Operator » N sty 25, 09 20:22

Saladin01 napisał(a):
Czyjej to produkcji?

Dunno, cena coś koło 1,50. Enyłej dla mnie one wszystkie smakują tak samo.

Jak byłem na Litwie to widziałem takie po średnio 39 groszy na dodatek ruskie (ruskie zupki z Radomia ;) )
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez Gillian » N sty 25, 09 22:00

Operator napisał(a):ruskie zupki z Radomia :)

Draże chińskie? A co wy w chinach byliście? A nie... w Bydgoszczy!

Tak mi się jakoś przypomniało : ).
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Śr lut 11, 09 21:38

Saladinblog #3

Joya jak nie kupiłem tak pewnie nie kupie.

The Lost and Damned kusi jak mało która gra, a przecież to tylko dodatek do gry właściwej. W zasadzie to Rockstar odmawia używania takiego termin do L&D i trudno im się dziwić. Wszak dodatkowe 20 godzin rozgrywki, nowy scenariusz, świeża perspektywa życia w USA bardziej pasują do określenia nowa gra. Potwierdza to także klasę R*, która nie oferuje nam kolejnego skoku na kasę, dwóch świeżych map i karabinu w kształcie kaczki. Szkoda że tylko w formie DLC, tym bardziej że jeden z braci Houser sam do niej nie jest przekonany , a skoro to nowa gra to aż się prosi o zapudełkowanie. Może przy DLC 2 czekać nas będzie mały pakiecik na półce sklepowej.

Dzieci Hurina straszą...swoją ceną. No dobra przesadzam, w końcu dostajemy ładne wydanie z ilustracjami ale to zawsze ta sama historia przerabiana na łamach Silmarillionu i Niedokończonych Opowieściach. Mogłem kupić i stałem jak debil w księgarni przez pół godziny jak to mam w zwyczaju, wyszedłem jednak z pustymi rękoma. Może się namyśle, lecz pech chciał że znalazłem nowiutkie wydanie Neuromancera za niemal połowę ceny wyżej omawianej książki. Pech także chciał że akurat siedzę w klimatach Śródziemia i przestawić się jest trudno. Znowu kasa. Jak wydadzą Historię Śródziemia chyba się powieszę...
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Śr lut 11, 09 22:18

Dzieci Hurina są dobra książką, taką wersją ostateczną tej historii, ale przyznam ze cena zbijała z nóg...a szkoda, mogli ją wydac w wersji bez obrazków i miękkiej oklądce, cena była by przystępniejsza
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SALADYN » Cz lut 12, 09 02:18

40zł za taką książkę to moim zdaniem uczciwa cena.

Jak wydadzą Historię Śródziemia chyba się powieszę...

"Encyklopedie Śródziemia" według mnie podpada pod to określenie :)
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez uci » Cz lut 12, 09 06:16

tylko że ta książka jest tylko w wersji "ładnej" z twardą okladką i artami, a wiadomo przez takie coś 15zł więcej książka kosztuje
uci
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » Cz lut 12, 09 09:33

A Duny? Za ponad 50zł chodzą :/. Ale może na allegro jakimś czy gdzieś będzie taniej? Ja przykładowo za Kafkę dałem 20zł + wysyłka na allegro od wydawnictwa, podczas gdy w księgarni kosztuje 45zł.

A to wydanie Neuromancera kupiłem ; )
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Cz lut 12, 09 13:57

Ja Diunę kupuje bo nie mam już wyboru. Miałem dwa wydanie A5 Zysku (po 25 zł za książkę) więc nie muszę całości kupować. A właśnie co do wydań Amberu. To mam wydanie Niedokończonych Opowieści w formacie A4, twarda okładka za około 39 zł. Dziś niemalże identyczne wydanie chodzi w okolicach 50 zł. Ja się pytam skąd taka podwyżka ceny? Silmarillion chodzi niemalże za tyle samo - ale Amber kiedyś kombinowało i wydało książkę w formacie A5 za około 29zł. I ta ostatnia opcja jest idealna dla osób z mniej zasobnych portfelem lub nie przekonanych. Dziś wszystkie wydania Hobbita i Władcy Pierścieni są ilustrowane, w A4 z twardą okładką i nikt nie ma wyboru.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SaladinAI » N lut 15, 09 13:33

Narzekanie, narzekaniem...

...ale Dzieci Hurina dumnie stoją już na półce :) Czytać jeszcze nie zacząłem ale w kwestiach formalnych, to cieszę się z okładki która jest trwałym elementem książki a nie kawałkiem papieru który wypada z ręki w czasie czytania. Odświeżona mapa Beleriandu daje radę, nie licząc środka który znalazł się na zgięciu stron. Ale w końcu nazwy są czytelne (nie to co format A5) i wiem gdzie leży Gondolin ;)

Neuromancera w księgarni już nie zastałem :O
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Snake. » N lut 15, 09 13:54

O Dzieciach Hurina jest jeszcze cos niecos w Niedokonczonych Opowiesciach jesli by Cie to zainteresowalo.
Ja czekam, i mam nadzieje, ze sie doczekam, przetlumaczonych tomow The History of Middle-Earth. ;)
[center]Nie pieprz,
[/center]
[center] CZATUJ![/center]
Snake.
The Fury

Postprzez Gillian » N lut 15, 09 14:07

Saladin01 napisał(a):Neuromancera w księgarni już nie zastałem

Allegro? : )

http://allegro.pl/search.php?string=neuromancer&buy=1
Księgarnie głównie.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » N lut 15, 09 16:11

twilite kid, pewnie za kilka dni znów będzie.

Wracając do Tolkiena, to....to.....jestem zły. Niestety po przeczytaniu kilku rozdziałów, okazało się że Dzieci to w 90% kalka tego co mogliśmy znaleźć w Niedokończonych Opowieściach. A tego czego nie tam nie było, uzupełniono tekstami z Silmarillionu. Zachęcony opiniami czytelników, spodziewałem się chociaż innej narracji, nowej perspektywy, fragmentów nowego tekstu....a dostałem w rękę kopię, sklejkę tekstu z innych książek Tolkiena. A Morgothowi...tzn. Amberowi należy się kij w oko. 40 dychy poszły w błoto lub w obrazki Alana Lee. Może dalej będzie lepiej ale na razie wnętrzności mi sie przewracają.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Snake. » N lut 15, 09 16:45

Przeczytaj Przedmowę na początku. Christopher nadaje tam o tym, że książka powstała dla tych, "ktorzy uwazaja opowiesci Dawnych Dni za nudne i trudne w odbiorze". I dalej: "Ta ksiazka jest zatem przede wszystkim przeznaczona dla tych (...) którzy nic o Turinie nie wiedzą."
Bierz tez poprawke na to ;)
Pomimo prawdy, ktora napisales, ja jestem zadowolony, bo te historie moglbym czytac caly czas.
Chris chcial zarobic.
Pozdrawiam.
[center]Nie pieprz,
[/center]
[center] CZATUJ![/center]
Snake.
The Fury

Postprzez SaladinAI » N lut 15, 09 17:17

Będę musiał pozbyć się uprzedzeń i liczyć na to że ktoś podratuje mnie gorzałą
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SaladinAI » N lut 15, 09 20:34

Hobbity nie są tym czym się wydają...

Generalnie po kilku kolejnych rozdziałach jestem bardziej pozytywnej myśli. Ale po kolei:

Po pierwsze: Tłumaczenie ciut inne od NO, w dodatku archaizacja niektórych zdań dodaje bardziej średniowiecznego kolorytu

Po drugie: Dodatki z Silmarillionu świetnie współgrają z resztą nadają opowieści szerszy kontekst historyczny

Po trzecie: Fragmentów zapożyczonych skądinąd nie zawsze pamiętam, a nie ma ich w NO

Po czwarte: I tak NO nie czytałem kilka lat więc nie potrzebnie się boczę (a chciałem kupić nowe Dzieci Diuny mając oryginał...)

Po piąte: Dzieci Hurina mają kilka dodatkowych rozdziałów których nie ma w NO, więc tutaj wszystko jest zebrane do kupy w przystępnej wersji

Po szóste: Ilustracje miło wzbogacają moją prymitywną wyobraźnię

Po siódme: Jestem głupi

Po ósme: Można być zawsze głupszym
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » N lut 15, 09 22:55

Dzieci hurina tak mają rozkręcają sie dopiero po kilku rozdziałach i wtedy nawet jak się już zna ta historię, to czyta się ją tak jakby była nowa, a ponad to jest więcej szczegółów detali etc.
uci
Uber Big Boss

Postprzez MrPayne » N lut 15, 09 23:10

Dzieci Hurina to moim zdaniem po prostu grecki dramat osadzony w Śródziemiu. Miałem identyczne odczucia zarówno przy nim, jak i Królu Edypie czy Antygonie. Niemniej takie uwspółcześnienie starych opowieści - jeśli możemy o takim w ogóle mówić - wychodzi mu na dobre, bo wzorzec jest może i archaiczny, ale niesamowity. A takie wątki jak Mim to mistrzostwo.
"I am the bone of my sword. Steel is my body, and fire is my blood. I have created over a thousand blades. Unknown to death.
Nor known to life. Have withstood pain to create many weapons. Yet, those hands will never hold anything. So as I pray... Unlimited Blade Works."

http://ja.gram.pl/MrPayne
MrPayne
Zanzibar

Postprzez SaladinAI » Pn lut 16, 09 18:56

Ja czekam, i mam nadzieje, ze sie doczekam, przetlumaczonych tomow The History of Middle-Earth.

Niestety Amber wali ściemę że nie maj pozwolenia. W Empiku można kupić angielskie wydanie, każdy z dwunastu tomów chodzi w okolicach 50 zł. Liczę że w rodzimym języku nie będzie aż tak drogo.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SaladinAI » Pt lut 27, 09 19:25

17 marzec

"Pustynna Arrakis stała się planetą o wilgotnym klimacie. Marzenie Fremenów spełniło się... lecz pustynnego ludu już nie ma. Zdegenerowani mieszkańcy Arrakis, za swoje marzenie o przemianie planety w ociekający wodą raj płacą wielką cenę – przyprawa, substancja niezbędna do życia miliardom obywateli Imperium, nie jest już produkowana. Jedynie, co dziesięć lat z gigantycznego zapasu, ukrytego gdzieś na Arrakis, Leto II Atryda wydziela niewielkie, ciągle niewystarczające racje.
Tak jak prawdziwych Fremenów, nie ma też czerwi pustyni. Wyginęły one wraz z przemianą planety. Ale powrócą... gdy Bóg Imperator odejdzie w pustynię... Nastaną czasy głodu przyprawy i rozproszenie rozsianej na odległych planetach ludzkości..."

Neuromancer musi poczekać...
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » So lut 28, 09 01:18

Diuna ???
Która to książka ???
SALADYN

Postprzez SaladinAI » So lut 28, 09 12:20

Tom czwarty, Bóg Imperator Diuny. Nie wiem jak z ceną będzie, poniżej 50 zł pewnie nie zejdą ale mam plan żeby kupić książkę w Dniu Książki. Niektóre księgarnie organizują wtedy nawet kilkudziesięcio procentową obniżkę.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SALADYN » So lut 28, 09 12:33

Ja tam z Diuną miałem styczność tylko dzięki grze na PSX Dune 2000 ale fragment który zapodałeś bardzo mnie zaciekawił , poczytam zobaczę może mi sie spodoba.
A zdaje się był też film na podstawie tego uniwersum ???
SALADYN

Postprzez Gac666xx » So lut 28, 09 12:39

Człowieku, nie oglądałeś filmu Diuna? Dostajesz bana, jak oglądniesz to ci odblokuję. Przynajmniej tyle mogę dla ciebie zrobic.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gillian » So lut 28, 09 12:44

Tak, film Lyncha (ponoć jeden z jego niewielu chyba "normalnych"). Zagrał tam też Sting, co zasługuje na uwagę. Filmu zresztą sam nie widziałem (choć miałem wiele okazji), bo chcę książki najpierw przeczytać.
Gillian
Uber Big Boss

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do ARCHIWUM