Gry i dojrzałość

Moderator: GM

Postprzez Gillian » Pt lut 27, 09 23:08

RyuEX napisał(a):uhhh... Killzone 2 to świetna gra i tyle Wam powiem
RyuEX napisał(a):Wiek: 15
PEGI napisał(a):Killzone 2: 18+

I nawet nie będę tu Ci mówił, że nie wolno, bo każdy wie, że wiek nie idzie w parze z dojrzałością. Chciałbym wiedzieć, czy kupiłeś sam normalnie w sklepie, ktoś Ci kupił czy przez net?

O kurde... konkret:
http://polygamia.pl/Polygamia/1,95338,6 ... 2_dni.html
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Crusher » So lut 28, 09 10:18

No proszę Cię! Przecież wiadomo że dużo "dzieci" gra w gry dla "dorosłych". Mnie się gra podoba po prostu i jeśli jestem za młody, nie dojrzały na tą grę to mnie to nie obchodzi...
Crusher
Vamp

Postprzez Gac666xx » So lut 28, 09 10:23

Pytanie po prostu skąd masz grę, bo jesteś nieletni.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gillian » So lut 28, 09 10:36

Masz problemy z czytaniem?
I nawet nie będę tu Ci mówił, że nie wolno, bo każdy wie, że wiek nie idzie w parze z dojrzałością.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Kazuun » So lut 28, 09 10:39

RyuEX napisał(a):...i jeśli jestem za młody, nie dojrzały na tą grę to mnie to nie obchodzi...

twilite kid zapytał o ciekawą rzecz, z której mógłby być jeszcze ciekawszy topic (ale nie w tym temacie), a Twoja odpowiedź zabrzmiała tak trochę agresywnie. Coś jak "Ja wiem swoje, a Wy się gońcie" - przynajmniej ja to tak odebrałem.
Mr Oogie Boogie says there's trouble close at hand
You better pay attention now, cause I'm the Boogie Man
And if you aren't shakin' there's something very wrong
Cause this may be the last time you hear the Boogie song
Kazuun
The End

Postprzez Blady » So lut 28, 09 11:31

Towarzysz jest NIEPEŁNOLETNI albo MAŁOLETNi, a nie, Nieletni. Nieletni to osoba niepełnoletnia, wobec której toczy się postępowanie sądowe. Szczegół.
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » So lut 28, 09 12:41

Hej, ja tu jestem sądem i właśnie z nim postępuję, tak więc jest nieletni ;].
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Crusher » So lut 28, 09 19:38

Spokojnie nie róbcie z tego afery ;)

Grę mam od rodziców, którzy specjalnie pojechali i kupili, a wiedzą co oznaczają te znaczki "+18" itd. Po prostu mam dobrych rodziców co rozumieją że "te złe, brutalne, krwawe gry" nie wpłyną na mnie źle(dobrze też nie)...

A tak w ogóle to np. jakbym ja poszedł do Empiku kupić se Killzone'a 2 to by mi nie pozwolili bo jestem niepełnoletni?
Crusher
Vamp

Postprzez Gac666xx » So lut 28, 09 19:52

Przynajmniej powinni ci zabronic, bo w koncu pisze +18 lat tak? One są od tego, od tego one są jakby to powiedział pan ze Stoku białego.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Crusher » So lut 28, 09 19:59

no to nieźle, bo już nie jedną gierkę ze znaczkiem "+18" kupowałem w najbliższym sklepie (czasem sam, czasem także z niepełnoletnim kumplem) i jakoś nigdy nikt mi nie zabronił... ehhh... widocznie kasa ważniejsza
Crusher
Vamp

Postprzez ivanesca » So lut 28, 09 20:01

Bo Wy tu wszyscy na pewno zaczęliście zaliczać tego typu gry dopiero z dniem otrzymania dowodu osobistego.A wcześniej to tylko pasjanse... A propos tego, że wiele rzeczy nie można przed 18stką- mnie w tym tygodniu dwóch "panów"(około 11-12letnich) zagadało czy im pół litra nie kupię. Dodam tylko, że szłam do pracy więc to było po 7 rano. Także RyuEX ty sobie spokojnie graj w Killzone tylko wódki jeszcze nie pij ;)
Never fear shadows, for shadows only mean there is a light shining somewhere near by.
ivanesca
Red Blaster

Postprzez Gac666xx » So lut 28, 09 20:18

Szczerze? W moich czasach nie było oznaczeń PEGI.

Nie mówię, że nie grałem, bo grałem w wiele rzeczy (GTA mając 12 lat) no ale takie czasy były. Od 2002 PEGI to standard, a ze gry coraz bardziej przypominają rzeczywistość to moim zdaniem powinno to być bardziej przestrzegane.

No ale koniec offtopu.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SALADYN » So lut 28, 09 20:22

Poza tym Polska to nie ześwirowana Ameryka żeby RyuEX zaraz kupował gnata i szedł do szkoły na polowanie i żeby się jeszcze później w sądzie tłumaczył że go gra do tego zmusiła.

A tak wracając do tematu jednak pozostając przy +18 dla tej gry , czytałem w recenzji z PSXE że w polskiej wersji językowej w grze straszne mięcho leci i to do tego jest to wynik inwencji twórczej tłumaczy z sony poland , prawda to czy przesadzają ???
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Gac666xx » So lut 28, 09 21:40

Patrząc na Mass Effect bardzo możliwe.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gillian » So lut 28, 09 21:43

Nie rozumiem, co ma do tego Mass Effect?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » So lut 28, 09 22:31

Słyszałeś polska wersje Mass effect ;]? Zwykle aktorzy udzielający głosy wymieniają się pomiędzy studiami, już nie mówiąc o tłumaczach, których jest mało. Jest wysokie prawdopodobieństwo "tfurczości", bo w mass effect było tego na prawde sporo.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Blady » N mar 01, 09 13:52

Wystarczy w demie Killzone 2 wybrać język polski aby przekonać się, że wszystkie "Holy shit" i "Fucking hell" zmieniono na... "Ojejku" oraz "Rety pana" (przytaczane z pamięci).

Ogólnie przekleństw BRAK w polskiej wersji Killzone 2. Czy to dobrze? Może nie przeszkadzałoby tak, gdyby chociaż polscy lektorzy wczuwali się w role. Wystarczy odpalić wersję rosyjską, żeby poczuć Niedźwiedziowatość naszych herosów. Nasi rodacy zaś brzmią, jakby ostrzał ich pozycji był tylko niewielkim dyskomfortem, a śmierć towarzysza szybko znikającym z pamięci faktem. Ot, miał chłop pecha. Pecha miał też ten, kto w pełnej wersji wybrał język polski i nie miał potem możliwości zmiany decyzji. Frajer.
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez Sylvan Wielki » N mar 01, 09 15:42

A tam, jakieś "giń ścierwo", "cholera" , da się usłyszeć. Choć faktycznie, gra ma +18 , w wersji USA (język), podobno jest, jak jest, stąd i tu chłopaki powinni używać polskich znaków interpunkcyjnych mowy potocznej.
Obrazek
Sylvan Wielki
Mniejsza połówka "Myth busted"

Postprzez kotlet_schabowy » Pn mar 09, 09 15:29

Sorry Gac, ale ładnie zajeżdżasz hipokryzją, nie kryjąc tego nawet.

W ogóle nie rozumiem tej "nagonki" nagłej, wielki szok, bo 15sto latek gra w Killzone 2 Oo. Wam po 20stce włączył się tryb moralizatorskiego rodzica, czy jak ?
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez Gac666xx » Pn mar 09, 09 15:39

Dlaczego hipokryzją? Zauważ, że jak ja byłem w waszym wieku, to gry nie były aż tak realistyczne pod względem grafiki jak dzisiaj.

Łatwiej było dzieciakom odróżnić rzeczywistość od fikcji, bo wszystko działo się w rozdzielczości 320x240 lub nieco wyższej, grafika jest paskudna (choć niesamowita jak na tamte czasy). Zresztą takie były czasy, że nikt nie myślał o przestrzeganiu tego, bo nie było świadomości społecznej iż to może stanowić zagrożenie.

W dzisiejszych czasach manhunta i tym podobnych to jednak jest różnica.

Wiedz też, że pomimo pokusy wielkiej, jak byłem młodszy nie sięgałem po takie tytuły jak Phantasmagoria, Realms of the Haunting i tym podobnych "krwawych" i fotorealistycznych gier o tematyce horroru (a tam były animacje z żywymi aktorami).

Gta 1 w tym momencie to pikuś, grafika bardzo nierealistyczna, postacie mikrusy i arcadeowy styl rozgrywki. Już GTA 3 było gorsze, szczególnie, że można było brać baseball'a i bić każdego przechodnia w tym starsze panie i prostytutki. W GTA nie odróżniałeś co to było.

Taki DOOM. Okay chodziło się i zabijało, ale mutanty, demony i tym podobne. W Wolfie zabijało się co prawda Nazistów, ale nie przechodniów i zwykłych cywili. Zresztą kto popatrzył wtedy na obie gry łatwo mógł stwierdzić, że to tylko zabawa (choć i tacy maniacy się znaleźli).

Jedyna gra, która mogła mi w tym wieku zagroźić to Fallout 3, ale w niego zagrałem w 8mej klasie podstawówki, ale dopiero zagłębiłem się późno w liceum.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Bizon » Pn mar 09, 09 16:52

Gac666 napisał(a):Jedyna gra, która mogła mi w tym wieku zagroźić to Fallout 3, ale w niego zagrałem w 8mej klasie podstawówki, ale dopiero zagłębiłem się późno w liceum.

Gac pracował w 8 klasie dla Bethesdy i już mógł pograć w F3 (to tak dla sprostowania ;) ).
Offtop się zrobił.
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez Operator » Pn mar 09, 09 18:10

Gac666 napisał(a):W moich czasach nie było oznaczeń PEGI.
Ale w latach 1994 do 2003 była ELSPA w której klasyfikacjach załapał się min. MGS i dostał 15+
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez Gillian » Pn mar 09, 09 18:20

Gac666 napisał(a):W moich czasach nie było oznaczeń PEGI.
No panowie na stadionach nie pisali markerem +18 na cd-rkach ;D
//joke : )

Oj tam, czepiacie się. Ja miałem, jeśli dobrze liczę, 14-15 lat kiedy zagrałem w to "ultra-brutalne" GTA III. I jakoś jestem normalny jeszcze... A w wieku 10 lat mordowałem w GTA1 i Carmageddonie.

Ja tylko byłem ciekaw, jak w przypadku RyuEX sklep zareagował na chęć kupna takiej gry przez nastolatka. A tu tyle szumu...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Pn mar 09, 09 19:39

O fakt, grałem masowo w carmageddon'a. Ale zauważ, że znowu grafika tam była ultra nierealistyczna stąd inne wrażenia.

Tam miał być Fallout, bez 3 ;].
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Crusher » Pn mar 09, 09 19:50

Nawet jeśli grafika w grach będzie super realistyczna to nie zmienia faktu że strzelasz, zabijasz tylko kupe textur i polygonów ;) Aktualnie najbardziej boje się o mojego młodszego brata(co btw. grał w GTA LCS w wieku 5 lat o_O na moim PSP - na szczęście rodzice się za niego wzięli i teraz gra tylko w Ratchety i LEGO :D), który traktuję to całą "zabawę" w Killzone 2 zbyt poważnie, patrząc jak ja gram.

Nadal się zastanawiam dlaczego takie wielkie halo nagle o to, że "dzieci" grają w gry dla dorosłych o_O
No cóż... Przynajmniej pierwszy raz stałem się (anty)bohaterem tematu na forum xD
Crusher
Vamp

Postprzez Operator » Pn mar 09, 09 20:03

Ha, nic nie przebije dorosłych, którzy pomimo nie wiadomo jakiej pozytywnej argumentacji na temat gry (wszystko jedno jakiej, czy to Resident Evil 4 czy Lumines albo i Empire Earth) wyskoczą z tekstem " A po co [grać]? " (Note: słowo w nawiasie kwadratowym nie zawszę występuje).
RyuEX napisał(a):że "dzieci" grają w gry dla dorosłych
Pewnie głównie chodzi o to, że pewna część "dzieci" za poważnie przejmują treść gry. (A dorośli [część] , jak się dowiedzą, że dzieciak zrobił coś "złego" to zawszę zwalą na... gry!)
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez Crusher » Pn mar 09, 09 20:17

Operator napisał(a):Ha, nic nie przebije dorosłych, którzy pomimo nie wiadomo jakiej pozytywnej argumentacji na temat gry (wszystko jedno jakiej, czy to Resident Evil 4 czy Lumines albo i Empire Earth) wyskoczą z tekstem " A po co [grać]? " (Note: słowo w nawiasie kwadratowym nie zawszę występuje).

No właśnie, dokładnie :( To jest najbardziej denerwujący mnie tekst... Na szczęście granie staje się już normą - "ojcowie uczą dzieci" itp. więc może i w przyszłości takich tekestów bedzie mniej ;)
Crusher
Vamp

Postprzez SaladinAI » Pn mar 09, 09 20:45

Powiem tak: nie mam zamiaru twierdzić że gry brutalne wpływają na psychikę młodych ludzi. W przeciwnym wypadku sam musiałbym być rasowym mordercą. Natomiast nie chciałbym by mój dziesięcioletni syn grał w GTA gdzie możemy przelecieć prostytutkę na kilka rożnych sposobów. Są pewne granice, szkoda że developerzy coraz bardziej chcę je przekraczać.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Kazuun » Pn mar 09, 09 20:53

Mnie się po prostu wydaje, tak jak ktoś wspomniał wyżej, że kiedyś była inna świadomość i wiedza na temat samych gier.
Grali nieliczni, zapaleńcy komputerowi. Inne czasy - inny świat. Teraz gdzie nie spojrzysz tam masz gry. DS czy PSP w autobusie, reklamy w mediach, multum czasopism o grach i tematyce sprzętowej. Każdy gra. jak nie na kompie, to na konsoli, nie na konsoli to na handheldzie... albo i na telefonie. Gry stały się częścią życia codziennego wielu osób, a nie jak kiedyś zajęciem marginalnej grupy osób. Stąd tez większe zainteresowanie owym rynkiem i większe teorie na temat szkodliwości/zalet grania i gier samych w sobie.

Takie tam wywody pisane w czasie respów w TSNK :P
Mr Oogie Boogie says there's trouble close at hand
You better pay attention now, cause I'm the Boogie Man
And if you aren't shakin' there's something very wrong
Cause this may be the last time you hear the Boogie song
Kazuun
The End

Postprzez Gac666xx » Pn mar 09, 09 21:38

No nie przesadzaj. Lata 90te i ich gracze to nie margines =='. Lata 70-80 te kwitły w grach, salony do gier, pierwsze domowe komputery i konsole.

Głównie chodzi tu jednak o grafikę i powaga tytułu. Pierwsze GTA było śmieszne, miało pseudo powazne misje, ale ogólnie nic szczególnego. Zaś trzecie GTA już jednak bardziej pachniało mafią, porachunkami i takim undergroundowym życiem. Samo to, ze były prostytutki czyni z tej gry produkt nieodpowiedni dla młodszej publiki.
Gac666xx
Big Boss

Następna strona

Powrót do Gry i Konsole