Mass Effect

Moderator: GM

Postprzez Gillian » N gru 21, 08 14:31

No właśnie ja też się boję. Czytałem, że gra kończy się w mało oczekiwanym momencie. I nie chciałbym "przypadkiem" sobie jej skończyć, pomijając misje poboczne. Dlatego też staram się regularnie cośtam na boku zrobić, aczkolwiek z drugiej strony wątek główny za bardzo wciąga.
Cieszę się, że przy Okami zerknąłem sobie do jakiejś solucji i na szczęście, nim wlazłem do ostatniej lokacji, wróciłem jeszcze zrobić to, czego nie zdążyłem.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Uzion » N gru 21, 08 15:09

Przeciez mozemy zaczac gre od nowa (zachowujac przy tym wczesniejsze doswiadczenie i umiejetnosci zdobyte podczas pierwszego przechodzenia) i wtedy zrobic wszystko na 100%. Mnie za pierwszym razem tez fabula za bardzo wciagnela i nie zrobiem wszystkiego, ale za to za drugim razem juz zaliczylem wszystko.
Uzion
The Fury

Postprzez Gillian » N gru 21, 08 15:52

No ale podczas drugiego przejścia znów musimy zaliczac, to co zaliczyliśmy podczas pierwszego? I znów musimy się przedrzeć przez główny wątek. A tu nie o to chodzi.
Ja chciałbym zaliczyć jak najwięcej za pierwszym przejściem, bo nie wiem, czy i kiedy znajdę czas na drugie.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Uzion » N gru 21, 08 16:00

No chyba, ze tak. Akurat w moim przypadku, musialem przejsc gre trzy razy, zeby sie nia nacieszyc ;-)
Uzion
The Fury

Postprzez SaladinAI » N gru 21, 08 19:11

Zawsze można zrobić sejwa przed końcem - jak w FF, zamiast walić do ostatniej lokacji zajmujemy się zadaniami pobocznymi.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » N gru 21, 08 23:08

Chodzi o to, żeby wiedzieć, gdzie ten koniec jest ; ).
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » Pn gru 22, 08 03:16

Nie leć na ILOS po misji w cytadeli gdzie zostajesz uziemiony i nie możesz polecieć.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SaladinAI » So gru 27, 08 18:39

Mass Effect za mną. Przynajmniej część scenariuszowa bo zostawiłem sobie kilka zadań pobocznych.

Na pisanie recki nie mam zamiaru się silić, choć to jedna z lepszych gier w jakie grałem. Szkoda że główna oś fabuły została opisana już w zapowiedziach przed wydaniem gry, nie mniej spora cześć wątków jak i ogrom stworzonego świata sprawiał wrażenie że nie miałem do czynienia, jak to ktoś opisał, z klasycznym filmem sf - to raczej niewiarygodnie przemyślana książka hard sf.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » N gru 28, 08 00:14

No ja dostałem GTA IV i Mass Effect na razie odszedł na bok. Niestety po nowym roku wszystko odejdzie na bok, tak do końca sesji pewnie :/.

No mnie na szczęście ominęły te zapowiedzi, gdzie niby została opisana główna oś fabuły. Bo generalnie od pierwszych minut gry nie wiedziałem, co się dzieje i co się będzie działo. Żaden szczegół ze scenariusza nie był mi znany. Jakkolwiek mnie bardziej od fabuły cieszy to, z jaką skrupulatnością został stworzony cały ten świat. Zależności pomiędzy rasami, ich stosunek wobec siebie, historia, technologia. Dla mnie to nawiększy atut tej pozycji.

Ach, no i bardzo ważne. Jaki czas gry? Ja jestem po Noverii i uratowaniu Liary, a przed Feros i Virmir, na liczniku 22h. Wydaje mi się, że dośc powoli gram :>
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » N gru 28, 08 15:05

Ja miałem około 33 godzin, czyli całkiem sporo.

Przy okazji: poprawka do tego co napisał Gac - jeżeli chcesz skończyć grę na 100%, musisz zrobić odpowiedniego sejwa przed misją na Virmirze, a nie przed Ilos.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gac666xx » N gru 28, 08 15:45

Sprawdzałem w poradniku na gamefaqs, że ostatnia misja to ILOS, ale może faktycznie przed virmirem.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SaladinAI » N gru 28, 08 15:47

Bo Ilos to ostatnia misja tyle że scenariuszowa. Natomiast ja dziś natrafiłem na zadanie które wymaga ode mnie powrotu na Cytadelę, co po opisanym przez Ciebie uziemieniu jest niemożliwe.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gac666xx » N gru 28, 08 17:05

Fakt.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Gillian » N gru 28, 08 18:59

Po Virmirze nie można wrócić na Cytadelę? Czyli po prostu przed Virmirem muszę zrobić wszystko co się da, przede wszystkim na Cytadeli?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Pn gru 29, 08 16:03

Nie. Po Virmirze wrócisz na Cytadelę ale to i tak nic nie zmienia. Są poboczne zadania które wymagają powrotu na Cytadelę - większość nie wymaga. Problem w tym żeby wiedzieć o które chodzi. Jutro je skończę więc napiszę o które chodzi - oczywiście wpierw należy skończyć te dane we wczesnej fazie gry.

Aktualizacja: Trochę wyolbrzymiłem. Okazało się że misja na Macedonii z najemnikami wymagała ode mnie powrotu na Cytadelę - prócz tego nic się nie pojawiło. Ale gdy jest się na Cytadeli warto odwiedzać większość pomieszczeń, bo zawsze jakieś zadanko się pojawi - choćby to była zwykła rozmowa.

Hmmm - najwyraźniej w grze mamy 62 zadania poboczne (około). Ja zrobiłem około 52 - kurde muszę się namęczyć ale wychodzi na to że nie da się ich zrobić za pierwszym razem. Jest zadanko które wymusza na nas posiadanie ponad 70% Renegata. W przypadku innego musimy mieć status kolonisty.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SaladinAI » So lut 21, 09 12:20

Zwiastun dwójki:

http://www.neogo.pl/trailer.php?id=45796

Ja wymiękam. Aha, spoilery :D
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Uzion » So lut 21, 09 12:52

Szok.
Uzion
The Fury

Postprzez ColonelAI » So lut 21, 09 13:40

Ciekawe czy od dwójki Mass Effect stanie się multiplatformowym tytułem. Z tego co wiem takie plotki krążą od czasu wyjścia na jaw prac BioWare'u nad nowym tytułem.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez SaladinAI » Wt lut 24, 09 20:40

Ciekawe czy od dwójki Mass Effect stanie się multiplatformowym tytułem.

Na bank, inaczej już dawno by ogłosili że dwójka trafi tylko na jedna konsolę. Ray Muzyka stwierdził ponadto że zamierzają dotrzeć do jak najbardziej szerokiego odbiorcy. Dla mnie to załatwia sprawę.

Ja zaczynam przechodzić ME po raz drugim wybierając tym razem styl Renegata. Daje to ciut więcej możliwości no i teksty postaci znacząco się różnią.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Wt lut 24, 09 22:11

no ale wystarczy wydać ME2 na XO i PC, i już odbiora jest bardzo szeroki, a o PS3 też nic nie mówią, wiec myślę że nie ma co sobie robić nadziei
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez SaladinAI » So lut 28, 09 13:20

Pytanie w kwestii ponownego przechodzenia. Czy jeżeli zaczynam nową grę od sejwa z postacią już wylevelowaną i chce grać na jak najwyższym poziomie trudności, to czy muszę zmienić poziom w opcjach w menu głównym czy zaraz po rozpoczęciu gry? Chodzi mi akurat o to czy zaliczy acziwa. Normalnie jest tak że jak wybiera się nową postać do grania, zaraz przed rozpoczęciem rozgrywki ustala się poziom trudności. Tutaj tak nie jest i trzeba to zrobić albo w menusach głównym albo w grze właściwej (a nie można zmieniać w czasie gry jeżeli zaliczam acziwa).
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » So lut 28, 09 13:41

A ja mam pytanie takie przy okazji. Skończyłem grę, ale ostatni sejw widzę że jest zapisany jeszcze przed końcem. Nie mam akurat możliwości tego sprawdzić, ale czy jest/była możliwośc zapisu po ukończeniu gry (jakiś clear save), czy to robi się samo? Bo jeśli bym chciał zacząc grę tak jak Saladin tą samą postacią, to chyba muszę mieć jakiegoś sejwa z ukończenej gry.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » So lut 28, 09 20:28

Ano nie ma sejwa. Przynajmniej gra nas nie prosi o jego dokonanie, nie wiem jak z auto zapisem. Natomiast zaczynając drugi raz dostajesz możliwość zaczęcia postacią z poziomem z pierwszego razu. Chociaż mi coś się level nie zgadza, tj. nie był chyba tak wysoki jak z końca gry, tak jakby potrzebny sejw był zrobiony wcześniej. Nie wiem dokładnie bo gram inaczej na razie.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » So lut 28, 09 20:47

No ja mam dylemat, bo chętnie koksiłbym dalej mojego Sheparda, ale z drugiej strony zacząlbym grę tym razem jako kobieta (posłuchałbym Jennifer ;D) z nieco inną przeszłością i innymi zdolnościami.

Jeśli juz jestem orzy głosac postaci. Słyszał ktoś tam Clarke'a? Bo niby użycza jakieś "additional voices" ; ). W KotORze można go było od razu rozpoznać, tu jakoś go nie słyszałem.

EDIT

IMDB napisał(a):Cam Clarke ... Advert / Male News Broadcasts / Additional Roles (voice)

Ooo! Te njusy na Cytadeli to on czytał? Nie poznałem...
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » So lut 28, 09 21:33

Ooo! Te njusy na Cytadeli to on czytał? Nie poznałem...

Serio?! Oh kurczaczek...

Ja gram nowym Shepardem, jako biotyk-żołnierz-kolonista na wyższym poziomie trudności. Później zabiorę się albo za kobitę albo dokończę Sheparda z pierwszego podejścia.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SaladinAI » Pn mar 02, 09 13:16

Przypomniało mi się że aktor podkładający głos pod Sarena to Fred Tatasciore czyli głos bestii w Beauty and the Beast Unit . Mała emgieesowa rodzinka nam się zebrała ;)
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SaladinAI » N mar 08, 09 16:23

Dobra już wiem jak jest z tym acziwem i zmianą poziomu trudności:

You do not need to start a new career to receive this achievement, just change the difficulty before the end of Eden Prime and don't touch it again.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez SaladinAI » Wt mar 17, 09 19:30

Mass Effect 2 is coming to PC and the Xbox 360 video game system in Early 2010.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gac666xx » Wt mar 17, 09 19:52

Woot... To widze poczekam do 2014, bo chciałem se trylogie od razu kupić.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SaladinAI » Wt mar 17, 09 22:45

Gorzej że trójka może wylądować na nowej generacji konsol. Nowe zdjęcie:

http://www.eurogamer.pt/gallery.php?gam ... 537#anchor

Nora Chory przebudowana?
SaladinAI
Cipher watches all

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry i Konsole