Początki takiego nooba jak ja

Tutaj rozmawiamy o MGO i MGO2

Moderator: GM

Postprzez liquidgary » Cz mar 26, 09 20:57

Mysle ze zamiast tyle pytac, powinienes troche pograc:)
MGO to nie COD, i campienie nie zda sie na wiele. Noobow mozna kampic ale bardziej doswiadczeni gracze przyjda po Ciebie hehe.

Co do podpisu PROvano- Wielka prawda. Sam gram na słuchawkach, inaczej sie nie da.
Pozdrawiam.
liquidgary
Fire Trooper

Postprzez Brylant156 » Cz mar 26, 09 22:03

Musze spróbować w takim razie gry na słuchawkach :P

P.s Provanooo czekam na Ciebie :D >:->
Brylant156
Black Viper

Postprzez PROvano » Cz mar 26, 09 23:29

Brylant to daj mi czas by się jako tako ogarnąć bo ostatnio za grałem się troszke w KZ... i jak by to powiedzieć wypadłem z Rytmu w MGO. Więc NOOOBZORD ze mnie jakich Mało! Więc spokojnie musze sobie walnąc rekreacyjny weekend na Battle Combat'ach i jak już wróci mi jako tako Forma to zagramy 1vs1 (: Ok? A ja gram na Głośnikach od kompa podłączonych do TV (wejście Jack i wszystko jasne) btw.
PROvano
Uber Big Boss

Postprzez Mikos_92 » Pt mar 27, 09 17:35

Witam :)

Sorki za tyle pytań i w ogóle. Serio dziękuje za wasze odpowiedzi :) Pierwsze rzetelne forum :) HEHEHE i chyba pierwsze na którym ludzie się nie kłócą. Gdziekolwiek wejdę na jakieś forum to wiara sobie oczy wydrapuje ;)

Niestety mam ale... ostatnie pytanie. Wybaczcie że tak offtopuje ale nie chce następnego tematy robić i go zaśmiecić jak ten. Pewnie moderatorzy już się gotują jak czytają ten temat i są tu rzeczy nie związane z nim. Chodzi mi o to czy da się podłączyć myszkę i klawe do ps3. Czy będą kompatybilne z nim w grach. Wiem że istnieje coś takiego jak Frag FX ale jakoś wole zwykła klawe i myszkę. Jeszcze do tego Frag FX kosztuje 299zł :/ Cena mówi sama za siebie.
Mikos_92
Coward Duck

Postprzez Kazuun » Pt mar 27, 09 17:42

Z tego co wiem to nie każda gra obsługuje myszkę i klawierkę. Unreal Tournament 3 obsługuje. Inna sprawa, ze z tego co się orientuję to Frag FX jest rozpoznawany przez konsolę jako pad, a nie jako mycha i klawiatura... więc teoretycznie w każdej grze by działał.
Mr Oogie Boogie says there's trouble close at hand
You better pay attention now, cause I'm the Boogie Man
And if you aren't shakin' there's something very wrong
Cause this may be the last time you hear the Boogie song
Kazuun
The End

Postprzez maciusman » Pt mar 27, 09 18:04

O Frag FX nie slyszalem , ale na pewno specjalna do PS3 ,do grania myszka i klawiera jest od Logitecha. Jej cena tez oscyluje w granicach 300 pln. Tanszych zamiennikow niestety nie znajdziesz.
maciusman
Red Blaster

Postprzez Mikos_92 » Pt mar 27, 09 21:35

No ale właśnie chodzi mi o to czy będzie trzeba jakoś kombinować aby ta klawa i myszka działała. Bo ten Frag FX wiem że na każdej grze działa ale jednak wolałbym zwyczajne metody. Ten Frag FX jakiś badziewny mi się zdaje:/ ale może się mylę i w sumie chciałbym się mylić, bo gdyby spełniał moje oczekiwania to od razu zamówienie na allegro :P
Mikos_92
Coward Duck

Postprzez Kazuun » Pt mar 27, 09 21:51

No niestety. Może się w przyszłości tak okazać, że kupisz grę a w niej klawiatura i myszka nie działa. Pod tym względem ja bym brał Frag FX. Teraz nowa jego wersja podobno jest całkiem porządnie wykonana. Poza tym zależy przy czym grasz.. bo ciężko Ci będzie myszkę i klawiaturę na kolanach na fotelu trzymać.. będzie się bujać.

Ale to już kto co woli...
Kazuun
The End

Postprzez ivanesca » So mar 28, 09 00:21

Frag podobno pozwala na szybszą reakcję i jest dokładniejszy w sterowaniu, ale mnie na przykład tylko wyprowadził z równowagi (a raczej do cierpliwych należę). Jeśli jesteś przyzwyczajony do sterowania padem to nie daj się skusić i nie inwestuj we Fraga bo ciężko Ci się będzie przestawić.
Never fear shadows, for shadows only mean there is a light shining somewhere near by.
ivanesca
Red Blaster

Postprzez Kazuun » So mar 28, 09 00:45

Hmm, przestawić? Rozumiem ivanesca, ze nie grywałaś zbyt wiele w strzelanki na PC, huh ?
Kazuun
The End

Postprzez ivanesca » So mar 28, 09 00:52

Nie Edziu. W ogóle nie grywałam na PC. Pottera tylko zaliczyłam i Syberię całą (point and click).
Never fear shadows, for shadows only mean there is a light shining somewhere near by.
ivanesca
Red Blaster

Postprzez Kazuun » So mar 28, 09 01:11

Tak sądziłem. Dlatego tez wnisokuję, że kolega by nie miał problemów z przestawieniem się. Sam pisał, ze jest przyzwyczajony :)

Dla mnie w przypadku klawiatury i myszy do konsoli sa dwa problemy. Czy będzie działać w grze którą chce... i czy będą miał ją gdzie trzymać. BO w takim wypadku trzeba grac przy stole, ławie czy biurku. Dla mnie nic nie przebije wygodnego fotela... a tu klawiatura odpada. Co innego Frag FX. Ot takie moje zdanie :)
Kazuun
The End

Postprzez Mikos_92 » So mar 28, 09 01:33

Masz racje :P Już zaczynam stukać na Fraga xD Właśnie w mgs'e doszedłem do piątego aktu :P Trochę przesadzili z tą fantazją jakoś klimatem bardziej trójeczka mi odpowiadała. Bez przesady ze Raiden zapierając się zatrzymał statek Liquida xD ale i tak gierka wymiata :D
Mikos_92
Coward Duck

Postprzez Kazuun » So mar 28, 09 01:39

Jeszcze taka jedna, mała uwaga. Czy owy FragFX ma być TYLKO do MGO. BO zwróć uwagę, ze w MGO znacznie częściej używasz "X;", "trójkata" itp niż w innych strzelankach. Może Ci się trochę niewygodnie to robić kciukiem...
Kazuun
The End

Postprzez ivanesca » So mar 28, 09 01:43

Klawiatura jest pewnie niewygodna ale frag też. Podkładka jest większa niż ta pod standardową mysz, sztywna. Mógłbyś położyć ją na boczku fotela jeśli jest szeroki ale dla mnie to już jest problem. Gram zawsze na dywanie oparta o łóżko- jak miałam z boku tę podkładkę to sięganie do niej odbierałam już jako "pozycję wymuszoną". A jak mi zimno to wskakuję pod pościel i przykrywam się cała (łącznie z dłońmi w których trzymam pada)- z fragiem już tego nie zrobię.
ivanesca
Red Blaster

Postprzez Kazuun » So mar 28, 09 01:50

Mój fotel ma oparcie szerokości 3 cm - odpada xD

ivanesca napisał(a):z fragiem już tego nie zrobię.

A czemu nie? Wg mnie się da. Poza tym ten argument odpada - facetom nigdy nie jest zimno. Jesteśmy gruboskórni :)
Kazuun
The End

Postprzez ivanesca » So mar 28, 09 02:02

A czemu nie?????? No jak Edziu z tymi kabelkami pod pościel?
ivanesca
Red Blaster

Postprzez Gac666xx » So mar 28, 09 03:02

Ja tam czasem z myszką i klawiaturą pod pościelą siedzę, da się ;].
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Mikos_92 » So mar 28, 09 14:59

Fraga nie tylko będę używał do mgs'a ;) Zresztą mówisz że może być niewygodnie z kciukiem :P Lol przecież się przyzwyczaję :P

Teraz mam pytanie odnośnie CQC ogólnie zajebista sprawa. Niestety nie wiem jak go używać skutecznie online:/ Chce złapać kolesia i tylko machnie ręką i nic. Może na 1 lv muszę od tyłu? Jak gram na tym typie rozgrywki że się używa tylko CQC to wciskam i nie łapie ich :( a oni mnie ściągają z 1 metra. Jak go szybko nabić ?? I czy ten skill szybko rośnie ? Chce się właśnie pobawić tym bajerkiem i rzucać wiarę na glebę :P Chodzi mi po prostu jak go skutecznie używać niestety mam 1 lv bo nigdy mi się to nie udaje, jak na razie miotam karabinem
Mikos_92
Coward Duck

Postprzez liquidgary » N mar 29, 09 23:49

Ustaw skill CQC, łapiesz kolesia kiedy jestes przy nim wciskajac i przytrzmujac R1. Najlepiej kiedy bedziesz "na kuckach", wtedy gosc ktory stoi nie zlapie ciebie ale ty jego tak.
Aha, MGO ma cos takiego jak trening..... Duzo sie tam mozna nauczyc, chociazby CQC na lalkach.
liquidgary
Fire Trooper

Postprzez Kazuun » Pn mar 30, 09 04:35

Mikos_92 napisał(a):Teraz mam pytanie odnośnie CQC ogólnie zajebista sprawa. Niestety nie wiem jak go używać skutecznie online:/ Chce złapać kolesia i tylko machnie ręką i nic. Może na 1 lv muszę od tyłu? Jak gram na tym typie rozgrywki że się używa tylko CQC to wciskam i nie łapie ich :( a oni mnie ściągają z 1 metra. Jak go szybko nabić ?? I czy ten skill szybko rośnie ? Chce się właśnie pobawić tym bajerkiem i rzucać wiarę na glebę :P Chodzi mi po prostu jak go skutecznie używać niestety mam 1 lv bo nigdy mi się to nie udaje, jak na razie miotam karabinem
Jak go szybko nabić? Jak wszystko. Stat boosting xD

A na poważnie. Moja metoda na w marę bezstresowe nabicie skilla CQC to przede wszystkim olanie gier typu "CQC only" , "Knife only". Powód? Jako, że dopiero zaczynasz przygodę z MGO i, powiedzmy sobie szczerze, mało jeszcze o niej wiesz, będziesz ostro dostawał po dupie w tego typu grach. Pamiętam swoje początki: 3 kille, 17 zgonów. Dla newbie bezsens, gdyż te gry są hostowane przez doświadczonych graczy (choć postać może być nowa i mieć lvl 0).

Mój sposób - mecze typu "SNIPERS only" w trybie Team Deathmatch. Jako, że tu przeważnie każdy się campi i używa lunety, to ma przez to bardzo ograniczone postrzeganie otoczenia poza swoim "celem", a to są świetne okazje do grabów CQC. Ze skilli proponuję Ci wziąć: Runner 1, CQC 1, Scanner 1 i Blade 1. Pozwoli Ci to rozwijać kilka skilli jednocześnie. Tak przygotowany ruszasz w bój.

Po pierwsze ZAWSZE biegaj z lekką bronią w ręce (granat, nóż, pistolet, C4 itp). Żadne strzelby, karabiny, snajperki gdyż z nimi po prostu biegasz wolniej. Poza tym trzymając snajperkę w rekach nie wykonasz rzutu CQC (przy M4 jest to wykonalne). Poruszasz się wyprostowany, ale jak chcesz się do kogoś zakraść to od razu w kucki i gałka lekko wychylona tylko. Pamiętaj, że Twoja postać jest cięższa od wróbelka i najzwyczajniej w świecie będziesz głośno tupał. Najgorzej po metalowych schodach itp (np hangar w G.G.) - CQC nie lubi tupania :)

Parę spraw:
- stojąc masz większy zasięg chwytu niż kucając
- kucając możesz zostać przewrócony poprzez "rolla", stojąc - nie
- czaj się za rogiem korytarzy, budynków i łap jak ktoś ma właśnie Cię minąć (na low lvlach to działa)
- jak kogoś dusisz staraj się tego nie robić na środku mapy bo Cię zdejmą szybciej niż myślisz
- jak kogoś ogłuszysz/udusisz to jego drużyna od razu to zobaczy na mini mapie, więc przygotuj się że za chwilkę wparuje Ci mały oddział SWAT. Uciekaj, albo zaczaj się na kolejnego pana.
- jeśli dostępne (w co wątpię) to używaj czasopism (wciskasz i trzymasz L1, potem R1 by położyć je na ziemi)

Twoim zadaniem jest latanie po mapce i szukanie delikwentów. Staraj się ich obchodzić i atakować z boku lub z tyłu. Procedura wygląda tak: lokalizujesz kolesia, podchodzisz, łapiesz go, używasz scannera na nim (wyekwipowane "S.S. Plug" jako item, "trójkąt" podczas trzymania kogoś w chwycie), potem dusisz do nieprzytomności, wyciągasz nóż i zabijasz nożem. Taka akcja pozwoli Ci rozwinąć aż 3 skille naraz (CQC, Scanner oraz zabicie nożem).

Przy odrobinie szczęścia dostaniesz może też stosunkowo prestiżowy emblemat Jaws (7,5% z wszystkich Twoich killów zadałeś nożem).

Pamiętaj, że snajperka nie służy Ci tu do zabijania jako broń podstawowa tylko jako broń dodatkowa. Używasz jej wtedy gdy jest np 2 kolesi. Jednego zdejmujesz, a drugiego sposobem opisanym powyżej (moja rada, nie używaj lunety w snajperce tylko wal jak z M4).

Wraz ze wzrostem skilli będziesz musiał się na jakieś zdecydować, ale do tego czasu powinieneś mieć już jakieś obeznanie jakie Ci pasują bardziej, a jakie mniej.

PS:
Zapomnij o częstszym używaniu CQC w późniejszych etapach gry w trybach innych niż Team Sneaking. MGO is all about runnin' and shootin'...

No, to by było na tyle. Chyba o niczym nie zapomniałem.
Kazuun
The End

Postprzez Mikos_92 » Pt kwi 03, 09 19:20

Panowie mam problem. Chciałem pierwszy raz zagrać w Surviwal czy jak to tam się pisze. Wchodzę i pisze ze czegoś potrzebuje. Na czym to polega?? Jakiś expans pack. Wchodzę na tą stronę loguje się i jakieś chińskie znaki mi tam wylatują :/ Jak to w ogóle wygląda i czym się tam płaci ?? Jakimiś punktami czy hajsem ?? xD
Mikos_92
Coward Duck

Postprzez Kazuun » Pt kwi 03, 09 19:40

Survival to jeden z 2 trybów w którym zarabiasz dla postaci ogromne ilości RWD pkt do wydawania na ciuchy itp. Aby w nim uczestniczyć potrzebujesz PRZYNAJMNIEJ dodatek GENE. Płacisz za niego normalną, żywą gotówką. Nie pamiętam ceny za niego. Koło 4 funtów pewnie jakoś. Wszystkie trzy (GENE, MEME i SCENE) dodatki kosztują 10 funtów.
I teraz największy problem. Na jaki kraj masz zarejestrowane KONAMI ID. Jak na Polskę, to musisz czekac na udostępnienie owych płatności via kasa z konta na PSS. Jak na inny kraj, to musisz mieć kartę kredytową pochodzącą z banku z tego właśnie kraju.
Kazuun
The End

Postprzez Mikos_92 » Pt kwi 03, 09 20:05

Zalogowane mam na Anglię jak mam zapłacić im kasę na konto ?
Mikos_92
Coward Duck

Postprzez ArecaS » Pt kwi 03, 09 20:35

Masz angielską kartę kredytową? Jak tak - reszta powinna być banałem. Jak nie - cóż... Zawsze zostaje Ci "goła" wersja. ;)
ArecaS
Miał 0 punktów w quizie

Postprzez Kazuun » Pt kwi 03, 09 20:40

Nie płacisz przelewem a jedynie podajesz numer swojej karty i samo Ci ściąga należna kwotę.
Kazuun
The End

Postprzez Mikos_92 » Pt kwi 03, 09 21:11

No cóż niestety nie posiadam :/ Moja kochana mamusia popyta znajomych czy maja xD A jak już będę miał te konto to na czym to polega gdzie podaje im nr tego konta ??
Mikos_92
Coward Duck

Postprzez Hebi » So kwi 04, 09 11:54

Wejdz do gry (MGO) a potem w ikonkach zobaczesz "MGO SHOP" wchodzisz tam , piszesz tam swoj konami ID etc. , klikasz next , potem wychodzi ci tabelka z cenami dodatkow, klikasz ktore chcez z nich kupic , jeszcze raz next. na koniec wbijasz numer karty ( visa lub mastercard ) , imie ; nazwisko , kraj , numer zamieszkania , numer telefon , email . i to chyba wszystko .
>>> http://oghc.blogspot.com/ <<<

"Life is complicated..."
Hebi
Shlasher Hawk

Postprzez Pabian01 » Wt kwi 14, 09 09:42

A powiedzcie mi dlaczego niektórzy podczas ostrzału zakładają boxy ? Mniejsze obrażenia czy co ?
I jeszcze jedno czy kiedy gość ma pudło założone to odejmuję mu stamine mk ?
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez sHNIKIEL » Wt kwi 14, 09 10:06

Pabian napisał(a):I jeszcze jedno czy kiedy gość ma pudło założone to odejmuję mu stamine mk ?

odejmuje mu stame MKII

Pabian napisał(a):A powiedzcie mi dlaczego niektórzy podczas ostrzału zakładają boxy ? Mniejsze obrażenia czy co ?

pudla nosza z pododu unikniecia łatwego padniecia przez HeadShot
sHNIKIEL
Black Color

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Metal Gear Online