Mikos_92 napisał(a):Teraz mam pytanie odnośnie CQC ogólnie zajebista sprawa. Niestety nie wiem jak go używać skutecznie online:/ Chce złapać kolesia i tylko machnie ręką i nic. Może na 1 lv muszę od tyłu? Jak gram na tym typie rozgrywki że się używa tylko CQC to wciskam i nie łapie ich :( a oni mnie ściągają z 1 metra. Jak go szybko nabić ?? I czy ten skill szybko rośnie ? Chce się właśnie pobawić tym bajerkiem i rzucać wiarę na glebę

Chodzi mi po prostu jak go skutecznie używać niestety mam 1 lv bo nigdy mi się to nie udaje, jak na razie miotam karabinem
Jak go szybko nabić? Jak wszystko. Stat boosting xD
A na poważnie. Moja metoda na w marę bezstresowe nabicie skilla CQC to przede wszystkim olanie gier typu "CQC only" , "Knife only". Powód? Jako, że dopiero zaczynasz przygodę z MGO i, powiedzmy sobie szczerze, mało jeszcze o niej wiesz, będziesz ostro dostawał po dupie w tego typu grach. Pamiętam swoje początki: 3 kille, 17 zgonów. Dla newbie bezsens, gdyż te gry są hostowane przez doświadczonych graczy (choć postać może być nowa i mieć lvl 0).
Mój sposób - mecze typu "SNIPERS only" w trybie Team Deathmatch. Jako, że tu przeważnie każdy się campi i używa lunety, to ma przez to bardzo ograniczone postrzeganie otoczenia poza swoim "celem", a to są świetne okazje do grabów CQC. Ze skilli proponuję Ci wziąć:
Runner 1,
CQC 1,
Scanner 1 i
Blade 1. Pozwoli Ci to rozwijać kilka skilli jednocześnie. Tak przygotowany ruszasz w bój.
Po pierwsze ZAWSZE biegaj z lekką bronią w ręce (granat, nóż, pistolet, C4 itp). Żadne strzelby, karabiny, snajperki gdyż z nimi po prostu biegasz wolniej. Poza tym trzymając snajperkę w rekach nie wykonasz
rzutu CQC (przy M4 jest to wykonalne). Poruszasz się wyprostowany, ale jak chcesz się do kogoś zakraść to od razu w kucki i gałka lekko wychylona tylko. Pamiętaj, że Twoja postać jest cięższa od wróbelka i najzwyczajniej w świecie będziesz głośno tupał. Najgorzej po metalowych schodach itp (np hangar w G.G.) - CQC nie lubi tupania
Parę spraw:
- stojąc masz większy zasięg chwytu niż kucając
- kucając możesz zostać przewrócony poprzez "rolla", stojąc - nie
- czaj się za rogiem korytarzy, budynków i łap jak ktoś ma właśnie Cię minąć (na low lvlach to działa)
- jak kogoś dusisz staraj się tego nie robić na środku mapy bo Cię zdejmą szybciej niż myślisz
- jak kogoś ogłuszysz/udusisz to jego drużyna od razu to zobaczy na mini mapie, więc przygotuj się że za chwilkę wparuje Ci mały oddział SWAT. Uciekaj, albo zaczaj się na kolejnego pana.
- jeśli dostępne (w co wątpię) to używaj czasopism (wciskasz i trzymasz L1, potem R1 by położyć je na ziemi)
Twoim zadaniem jest latanie po mapce i szukanie delikwentów. Staraj się ich obchodzić i atakować z boku lub z tyłu. Procedura wygląda tak: lokalizujesz kolesia, podchodzisz, łapiesz go, używasz scannera na nim (wyekwipowane "S.S. Plug" jako item, "trójkąt" podczas trzymania kogoś w chwycie), potem dusisz do nieprzytomności, wyciągasz nóż i zabijasz nożem. Taka akcja pozwoli Ci rozwinąć aż 3 skille naraz (CQC, Scanner oraz zabicie nożem).
Przy odrobinie szczęścia dostaniesz może też stosunkowo prestiżowy emblemat
Jaws (7,5% z
wszystkich Twoich killów zadałeś nożem).
Pamiętaj, że snajperka nie służy Ci tu do zabijania jako broń podstawowa tylko jako broń dodatkowa. Używasz jej wtedy gdy jest np 2 kolesi. Jednego zdejmujesz, a drugiego sposobem opisanym powyżej (moja rada, nie używaj lunety w snajperce tylko wal jak z M4).
Wraz ze wzrostem skilli będziesz musiał się na jakieś zdecydować, ale do tego czasu powinieneś mieć już jakieś obeznanie jakie Ci pasują bardziej, a jakie mniej.
PS:
Zapomnij o częstszym używaniu CQC w późniejszych etapach gry w trybach innych niż Team Sneaking. MGO is all about runnin' and shootin'...
No, to by było na tyle. Chyba o niczym nie zapomniałem.