MGS: Peace Walker

O brakującym ogniwie w historii Big Bossa

Moderator: GM

Postprzez Gillian » Cz cze 11, 09 22:24

Tylko co w języku angielskim Marines (piechota morska) mają wspólnego z "walk"? Skoro piechota to infantry, a nie "walkers".
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Simon » Cz cze 11, 09 22:28

Dokładnie, raczej bym się skłaniał ku 'niosącemu pokój'.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez Faja » Cz cze 11, 09 22:46

A na cholere chcecie to tłumaczyć?

Jest to zgrabna gra słów i niech taka zostanie.
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez Simon » Cz cze 11, 09 22:57

Faja napisał(a):Jest to zgrabna gra słów i niech taka zostanie.

Raczej podtytuł nie mający sensu.

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Postprzez Gac666xx » Cz cze 11, 09 23:24

twilite kid napisał(a):Tylko co w języku angielskim Marines (piechota morska) mają wspólnego z "walk"? Skoro piechota to infantry, a nie "walkers".

Dosłownie nie ma nic wspólnego, ale tym bardziej niosący pokój nie ma nic wspólnego ze słowami po angielsku.

Osobiście podałem tylko szalony pomysł nic więcej. Szczerze mówiac to ma małe znaczenie dla mnie podtytuł. Lepszy zresztą jest od Portable Ops, ktory był wyznacznikiem tego, że gra pojawi się na przenośnej konsoli.

Z drugiej strony Walkerami określa się pojazdy kroczące, co wskazywałoby na MGS'a.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez Simon » Cz cze 11, 09 23:36

Gac666 napisał(a):Z drugiej strony Walkerami określa się pojazdy kroczące, co wskazywałoby na MGS'a.

To fakt, w tym przypadku to i nawet ma to jakiś sens.

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Postprzez Szczur22 » Cz cze 11, 09 23:37

Może po prostu jest to kryptonim tego nowego Metal Geara którego widzimy w trailerze?
Szczur22
Inkarnacja VR

Postprzez SALADYN » Cz cze 11, 09 23:57

Szczur22 napisał(a):Dla tej gry jestem skłonny kupić PSP :D

Ja już dla niej kupiłem owy sprzęt , zapowiedź tej gry przelała czarę ;)

Szczur22 napisał(a):Może po prostu jest to kryptonim tego nowego Metal Geara którego widzimy w trailerze?

Tylko że on raczej lata nie chodzi.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez SaladinAI » Pt cze 12, 09 12:05

SALADYN napisał(a):Tylko że on raczej lata nie chodzi.

To może doczepią mu nogi? W końcu kiedyś ten wielki skok ewolucyjny zapowiadany przez Granina, nastąpić musi.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » Pt cze 12, 09 19:41

To by było bez sensu. Latający "Metal Gear" miałby wyewoluować w chodzącego (czyli chyba bardziej ograniczonego) robota? Jeżeli w tych latach dysponowaliby taką technologią, która pozwalałąby na konstruowanie latających mechów/whatever, to jaki sens byłby w konstruowaniu tego Peace Walkera, a co za tym idzie kolejnych Metal Gearów?
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Pt cze 12, 09 19:47

Latającego MG nie da się tak łatwo zakamuflować imho. I zapewne uderzenie za pomocą atomówki też zbyt wygodne nie jest. Zasięg RAXY był dość ograniczony, wymagający podrzutki mecha w pobliżu celu.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez kotlet_schabowy » So cze 13, 09 02:17

ColonelAI napisał(a):Przecież PW nie wyjdzie na PS2 (stara konsola)... Ta gra ma też (...)Z tą częścią na PS3 to jest takie samo argumentowanie w stylu "Dlaczego MGS2 wyszło PS2 a nie PS1". Na prawdę chciałbyś wszystkie części na PS1?

No niezbyt dobre porównanie, bo PS1 a PS2 to przeskok o jedną generację, a PSP jest technologicznie do tyłu w stosunku do PSP. Na logikę, oczywiście, MPO i Peace Walker mogłyby się pojawić na PS2, teoretycznie nawet by sprzedały się w dużo większej ilości egzemplarzy niż na PSP. Jednak prawo rynku widocznie jest takie, że trzeba "inwestować" w nowszą, jakby nie było, żyjącą konsolkę.

Oczywiście, PW zapowiada się interesująco i prawdopodobnie go skończę (PSP od kumpla), ale pod względem fabularnym, choć na pewno będzie ciekawie, to trochę męczą ten materiał już. Ujmę to tak : cieszy mnie, że to pokazują, ale z drugiej dostrzegam, że kręcą w tym za bardzo.
kotlet_schabowy
Zanzibar

Postprzez Faja » So cze 13, 09 09:28

kotlet_schabowy napisał(a): a PSP jest technologicznie do tyłu w stosunku do PSP.

Że jak proszę ? lol
What is a man? A miserable little pile of secrets! But enough talk... Have at you!
Faja
Big Boss

Postprzez SaladinAI » So cze 13, 09 10:59

kotlet_schabowy napisał(a):Jednak prawo rynku widocznie jest takie, że trzeba "inwestować" w nowszą, jakby nie było, żyjącą konsolkę.

Oficjalny powód jest raczej inny. KojiPro pragnie rozwijać możliwości jakie daje PSP a jakich nie uświadczymy na PS 3:

- gra trafia na PSP ze względu na rozgrywkę która jest unikalna dla tego rodzaju sprzętu, stąd tytuł nie trafia na PS 3
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » So cze 13, 09 11:09

Pytanie, jakie te możliwości daje PSP? To nie DS przecież, na którym Kojima miałby większe pole do popisu.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ColonelAI » So cze 13, 09 11:45

No nie wiem, DS jest dość ograniczony technologicznie. Tak naprawdę nie wiemy jakie rzeczy może PSP jeszcze pokazać. Myślę, że online będzie ważną częścią tej produkcji.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Gillian » So cze 13, 09 11:54

Czyli na PS3 nie ma online? Co jeszcze?

Co do DSa. Wolałbym ograniczoną technologicznię grę tym na sprzęcie ograniczonym technologicznie, ale korzystającą w jakiś nowatorski sposób z dobrodziejstw tego sprzętu.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Gac666xx » So cze 13, 09 12:57

Tak naprawdę nie wiemy jakie rzeczy może PSP jeszcze pokazać.

No nie przesadzaj, to przecież PS2 wcisnięte w małe pudło. GTA stories i GOW to max co z tego można wycisnąć.
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SaladinAI » So cze 13, 09 15:25

Zapewne chodzi o kooperację czterech graczy, praktycznie możliwość przejścia trybu scenariuszowego we czwórkę. Nie wiem jak to wygląda na PS 3, może na PSP jest bardziej wygodne czy coś w tym stylu, bo na razie nic innego nie zostało nam zdradzone. Konwersja przeszłaby bez problemu. Mówię o PS2. Wystarczy tylko pozbawić grę tych kilku elementów, które zapewne pozostaną uroczym dodatkiem bo trzon niczym wyjątkowym nie bedzie się wyróżniał.

Mnie ciekawi podejście Kojimy i Seana do tytułu. Obydwoje sugerują coś na kształt Rising dla PSP, choć na pierwszy rzut oka tego nie widać. Dziwnie podkreślają zupełną nowość, zarazem twierdząc iż elementy stealth zostaną zachowane. Może faktycznie chodzi o co-op. Przejście trybu fabularnego wraz z kumplami to dla serii rewolucja. Już sobie wyobrażam te taktyczne podejścia w dżungli, za każdym razem od innej strony, nieliniowe zadania, możliwość przejścia zadań na wiele różnych sposobów - to zapewne oznacza te kilkaset godzin gry.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Znamir » So cze 13, 09 15:37

Saladin01 napisał(a):Zapewne chodzi o kooperację czterech graczy, praktycznie możliwość przejścia trybu scenariuszowego we czwórkę. Nie wiem jak to wygląda na PS 3, może na PSP jest bardziej wygodne czy coś w tym stylu, bo na razie nic innego nie zostało nam zdradzone.

Można założyć, że kooperacja to czterech gości siedzących obok siebie z konsolkami i każdy kieruje innym klonem (zdecydowanie łatwiejsze do zrealizowania przy PSP niż PS3).
...
Znamir
Red Blaster

Postprzez Gac666xx » So cze 13, 09 16:29

zdecydowanie łatwiejsze do zrealizowania przy PSP niż PS3

Dlaczegoż niby to?

Już o multiplayerze MPO wszyscy zapomnieli?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SALADYN » So cze 13, 09 16:41

Saladin01 napisał(a): Już sobie wyobrażam te taktyczne podejścia w dżungli, za każdym razem od innej strony, nieliniowe zadania, możliwość przejścia zadań na wiele różnych sposobów - to zapewne oznacza te kilkaset godzin gry.

Taaak a Kojima to obiecywał ???
Bo jeśli tak to się nie podniecajcie w końcu on zawsze mówi jedno a robi drugie , w końcu MGS3 też miał być nieliniowy.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez ColonelAI » So cze 13, 09 18:14

Saladin01 napisał(a): Nie wiem jak to wygląda na PS 3, może na PSP jest bardziej wygodne czy coś w tym stylu

No nie przesadzaj. PSP ma lepszy online od PS3? Ad-hoc wymaga właśnie PS3 w pobliżu. Chodzi mi o wykorzystanie online charakterystycznego dla kieszonsolek. Wracając do grafiki na PSP. Widział ktoś Gran Turismo? Przecież to wygląda jak czwarta część i proszę mi nie porównywać PS2 do PSP bo to coś innego.

Kooperacja multi? To mogłoby być świetne i powiewem świeżości w sadze.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Gillian » So cze 13, 09 18:25

Ad-hoc wymaga właśnie PS3 w pobliżu.

Tak? To co to za Ad-hoc ; ). Przeciez ta architektura ma właśnie pozwalać urządzeniom na połączenie bez pośrednictwa żadnego rodzaju access pointa.

Saladin01 napisał(a):Przejście trybu fabularnego wraz z kumplami to dla serii rewolucja. Już sobie wyobrażam te taktyczne podejścia w dżungli, za każdym razem od innej strony, nieliniowe zadania, możliwość przejścia zadań na wiele różnych sposobów

Mówisz tak, jakbyś nie znał przyzwyczajeń Kojimy ; ).

Ale nie że nie chciałbym. Mówię tylko, że to jest mało możliwe. Tak mi intuicja i doświadczenie podpowiadają.

ColonelAI napisał(a):Widział ktoś Gran Turismo? Przecież to wygląda jak czwarta część i proszę mi nie porównywać PS2 do PSP bo to coś innego.
Nie wygląda. PSP renderuje w niższej rozdzielczości niż PS2, więc sporo jest możliwe z tego też względu.
Zresztą wystarczy porównać konwersje GTA z PSP na PS2.

A poza tym, jeżeli to grafika ma być tym atutem PSP, to byłby to jakiś żart. Więc nie szukajmy odpowiedzi w możliwościach technicznych. To właśnie może być ten co-op na czterech graczy. Co też nie jest jakimś wielkim osiągnięciem możliwym tylko na PSP.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ColonelAI » So cze 13, 09 18:35

No, ale na małym ekraniku tak wygląda. Dlatego mówię, że nie można mówić, że to takie małe PS2. Nie chodzi mi tylko o grafikę, ale np o rozleglejsze przestrzenie. Nie powiesz mi, że DS potrafi wygenerować takie rzeczy. Oczywiście ma dotykowy ekranik i też na niej gry świetne wychodzą, ale MGSa na miarę Peace Walkera tam nie widzę. Nie zapominajmy, że ta gra ma wspierać także "odrodzenie" PSP, które właśnie nastąpiło.

Zresztą PW na PSP ma tą przewagę nad teoretycznym PW na PS3, że można w niego zagrać na kibelku.
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Gillian » So cze 13, 09 18:49

DS nie musi umieć generwować takich rzeczy jak na PSP. Ale właśnie ma dotykowy ekranik i przez to mogłoby to dać spore pole do popisu takiemu pomysłowemu (kiedyś?) twórcy jak Kojima. Przecież chodzi o możliwości, których nie ma PS3 (w domyśle żadna inna konsola).

Zresztą na DS da się robić śliczne gry, czego Zelda jest dowodem.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez ColonelAI » So cze 13, 09 18:58

Zobaczymy co Kojima wymyśli, może czymś zaskoczy. Zelda czy FFIV wyglądają ładnie, ale i tak to nie jest poziom PSP. Są to dwie różne konsole, a każda z nich ma coś innego do zaoferowania. Obie są świetne i na obu wychodzą różne gry. Hideo chce wykorzystać możliwości PSP? Nie mam nic przeciwko.

Aha, chodziło mi o Ad-hoc Party na PS3 dzięki, któremu tworzy taką społeczność online dla posiadaczy PSP.
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez SaladinAI » So cze 13, 09 19:40

Ale nie że nie chciałbym. Mówię tylko, że to jest mało możliwe. Tak mi intuicja i doświadczenie podpowiadają.

Niby tak, ale swoje przypuszczenie wysuwam z trailera, gdzie jednak czterech Big Bossów zdawało się biegać w trybie scenariuszowym (choćby scena z rzekomym MG). Co do obiecanek Kojimy, to co jak co, lecz gra jest w dość zaawansowanym stadium z terminem rozwiązania w przyszłym roku, więc co dało się zrobić, jest zrobione.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Znamir » Pn cze 15, 09 11:58

Gac666 napisał(a):
zdecydowanie łatwiejsze do zrealizowania przy PSP niż PS3

Dlaczegoż niby to?

Już o multiplayerze MPO wszyscy zapomnieli?

Czterej goście z konsolami siedzący obok siebie. Japończycy mają lekkiego bzika na punkcie interakcji live. Nawet chyba jakieś zalecenie japońskiego rządu było aby gry multiplayer raczej zachęcały do bezpośredniego kontaktu pomiędzy użytkownikami niż tworzyły im odrębny świat. Wszystko to przez zjawisko hikikomori (Maksymalne izolowanie się od bezpośredniego kontaktu z innymi osobami. Ludzie przez kilka/naście lat potrafią nie wychodzić z własnego pokoju z wyjątkiem wycieczek do WC).
...
Znamir
Red Blaster

Postprzez Crusher » Pn cze 15, 09 12:23

Znamir napisał(a):Wszystko to przez zjawisko hikikomori (Maksymalne izolowanie się od bezpośredniego kontaktu z innymi osobami. Ludzie przez kilka/naście lat potrafią nie wychodzić z własnego pokoju z wyjątkiem wycieczek do WC).

Świat przyszłości... cyberpunk czeka...
Mi ten pomysł z multiplayerem się bardzo podoba. Na PSP często grałem z kumplami w MPO czy Tekkena to powiem że klimat jest znacznie inny od tego co na PS3. No i japończycy podobno częściej używają konsole przenośne niż stacjonarne, co mogło być jednym z wpływów wydania MGS PW na PSP.
Crusher
Vamp

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do MGS Peace Walker