Jakich zmian oczekujesz?

Kontynuacja losów Raidena od Platinum Games we współpracy z Kojima Productions. Czy fani to przeżyją?

Moderatorzy: Snake., GM

Jakich zmian oczekujesz?

Postprzez SaladinAI » Wt sie 11, 09 16:34

Hideo wraz z Rising zamierza otworzyć się na zachodnią filozofią tworzenia gier. Praktycznie: duże, otwarte światy, masa swobody. Naturalnie do takich pomysłów należy podchodzi sceptycznie, jeżeli wychodzą one z ust Kojimy. Ale ja wierzę że im się uda. Dopiero teraz Kojima angażuje studio w pełni: podzielił je na dwa zespoły z czego jeden ma realizować powyższą koncepcję.

Jeżeli walka ma wyglądać tak jak spekulujemy poniżej to otwarte tereny to podstawa. Ciasne uliczki i zamknięte pomieszczenia już nie wystarczą. Mogą być, owszem ale na znacznie szerszą skalę. Chcę mieć możliwość wyboru kilku dróg do celu, lub przynajmniej otwarty teren pozwalający na więcej - Raiden ze swoimi umiejętnościami tylko tak mógłby się w pełni spełnić.

Przy czwórce mówiono o ograniczonej wersji Codecu. Niech go usuną i zastąpią cyfrowym interfejsem, bazującym na rozszerzonej sieci neuronowej w mózgu postaci. Kupowanie programów i ładowaniu ich do mózgu jak w Graf Zero? Czemu nie? Zdobądź nową broń ale używac możesz ją dopiero po zdobyciu odpowiedniego kodu.
To swego rodzaju błędne kolo: roboty tworzące inne roboty
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez ColonelAI » Wt sie 11, 09 16:46

Oczekuję tego, że mimo iż gra będzie bardziej przystępna dla zachodnich graczy, nie straci swojej japońskiej duszy. MGS4 też miał mieć dwie strony konfliktu, pole walki itd. a co dostaliśmy każdy wie. Na resztę poczekam na oficjalną zapowiedź, nie chcę się nie potrzebnie jarać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Gillian » Wt sie 11, 09 17:04

Ja bym ogólnie oczekiwał jakichś małych elementów RPG. Nie tyle chodzi mi o statystyki i pakowanie postaci, ale o interakcję z otoczeniem, NPC itd.

I chętnie widziałbym rezygnację (przynajmniej częściową) z niegrywalnych przerywników. Fabuła gry powinna byc opowiadana przez gameplay. Mieliśmy już tyle filmowych MGSów, czas może odświeżyć przestarzałą konwencję.

No i oczywiście otwarty teren. Koniec z zamkniętymi pomieszczeniami, placykami, labiryntami. Brak loadingów co kilka minut. Rezgnacja z pudełkowej konstrukcji poziomów.

I przede wszystkim prostota fabularna. Chce wciągającej, złożonej, wielowątkowej i poruszającej historii, ale bez mieszania, bez zmieniania kanonu, bez przeginania, chorych motywów. Konkrety ; ).

No i mimo że ten MGS ma sie otworzyc na zachód, chciałbym żeby Kojima przestał oglądac sie na graczy i robił to co uważa za słuszne. Bo te wszytskie jego zagrywki pod publiczkę najczęsniej wychodziły mega słabo.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Wt sie 11, 09 20:02

twilite kid napisał(a):Fabuła gry powinna byc opowiadana przez gameplay.

Tylko nie w MGS. Ta seria była wyjątkowa właśnie przez swoją filmowość, a fabuła opowiadana w czasie rozgrywki wygląda straszenie sztywno - filmowość podkreśla jej atrakcyjność, choćby przez efektowne i dynamiczne sceny akcji jak moment na moście z Harrierem, Kasatką i Rayem. Tego nie da się osiągnąć ograniczając cutscenki.

twilite kid napisał(a):chciałbym żeby Kojima przestał oglądac sie na graczy i robił to co uważa za słuszne

Widzisz ta jego zagrywka ma finansowe konsekwencje: Kojima otwiera się na Zachód ponieważ to gwarantuje większy sukces grze.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » Wt sie 11, 09 20:06

Saladin01 napisał(a):Ta seria była wyjątkowa właśnie przez swoją filmowość
Właśnie - była. W dzisiejszych czasach już nie do końca ; ).

Saladin01 napisał(a):a fabuła opowiadana w czasie rozgrywki wygląda straszenie sztywno

A grałeś w którekolwiek Half Life? : )

Saladin01 napisał(a):filmowość podkreśla jej atrakcyjność, choćby przez efektowne i dynamiczne sceny akcji jak moment na moście z Harrierem, Kasatką i Rayem. Tego nie da się osiągnąć ograniczając cutscenki.
Patrz wyżej, w HL2 sie dało ; )

Nie mowię o całkowitym ograniczeniu. Ale rozmowy przez codec mogłyby byc prowadzone w czasie gameplayu. Można by wprowadzic jakieś aktywne uczestnictwo w dialogach, niektórych scenkach (ale nie QTE). Może coś delikatnie na wzór Fahrenheita czy Heavy Rain.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Wt sie 11, 09 20:17

twilite kid napisał(a):A grałeś w którekolwiek Half Life? : )

Grałem w jedynkę - nie widziałem że ta gra miała fabułę: biegniesz to jednego naukowca, ten mówi Ci co masz przestawić i idziesz dalej.

Właśnie - była. W dzisiejszych czasach już nie do końca ; ).

A grałeś w czwórkę ;)
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » Wt sie 11, 09 20:35

Dzisiaj każda gra jest filmowa, przez co kolejny filmowy MGS nie byłby niczym wyjątkowym. To chciałem powiedzieć ; ).

A HL nie miał jakiejś genialnej fabuły, chciałem zwrócić uwage na jej przedstawienie, zwłaszcza w dwójce, gdzie cały czas miało sie kontrolę nad postacią.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez uci » Wt sie 11, 09 20:42

jestem fanem HL1/2, ale nie lubie fabuły opowiadanej w gameplayu, gapimy się na kolesia, ten opowiada 5 minut o co kaman i jedziemy dalej, w halfie jakoś to przechodziło, ale jakoś nie widzę takiej sceny jak wielki showdown Liquida w 4ce widziany z oczu Snake'a.
Cut scenki w MGSach muszą zostać, ten tytuł zawsze był filmowy.

Czego oczekuje...

- więcej animacji bohatera, dobrym przkładem będzie tutaj Altair
- skakania
- plansz pozwalających na duży wybór eliminacji wrogów - jak w nowym batmanie
- przerobienie lub wywalenie treat ring
- night vision za bardzo ułatwiał gre, to już wole gogle termiczne
- fabuły niezależnej od sagi Snake'a
uci
Uber Big Boss

Czytam: MGS:Guns of the Patrits - Project Itoh

Postprzez ColonelAI » Wt sie 11, 09 22:43

W HL2 występuje dobry sposób przedstawienia historii, ale dzięki temu, że gracz ma pełną swobodę może łatwo przeoczyć coś istotnego. W wyreżyserowanych scenkach można całą uwagę skupić na czymś co autor chciał podkreślić. Ja w Risingu chcę scenek tyle, że krótszych i po części interaktywnych oraz wyboru w możliwości przejścia danego etapu.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez Snake. » Śr sie 12, 09 09:25

Aj tam, otrzymamy Prince of Persia na Bliskim Wschodzie. To by mi pasowało + możliwość wyboru kwestii w codecu + kompletne wymazanie Snake'a. Niech Kojima da spokój tej postaci.
[center]Nie pieprz,
[/center]
[center] CZATUJ![/center]
Snake.
The Fury

Postprzez Pabian01 » Śr sie 12, 09 10:27

Saladin01 napisał(a):Zdobądź nową broń ale używac możesz ją dopiero po zdobyciu odpowiedniego kodu.

? Jak dla mnie nie logiczne. Może dlatego, iż nie znam tej gry. Już ID broni jest bardziej realistyczne.

twilite kid napisał(a):Ja bym ogólnie oczekiwał jakichś małych elementów RPG. Nie tyle chodzi mi o statystyki i pakowanie postaci, ale o interakcję z otoczeniem, NPC itd.

O tak interakcja by się przydała. Machne mieczem w drzewo to je tne - szkoda, że drzew pewno nie będzie ale nic :P Machne drzewem przy ścianie czy w korytarzu to chce zostawić ślad na murze taki jak choćby w ostatnim Wolverinie.
O NPC kiedyś już gdzieś wspominałem, chyba w komentach na głównej. Zdecydowanie by się przydali. Oczywiście z możliwością ich ukatrupienia. Nie to, że bym chciał no ale pewien realizm powinien być.

Oczywiście moje fav QTE :D Zarówno podczas gameplayu jak i przy scenkach. Z tym, że z tym drugim bez przesady coś ala RE4, ale gdy nam się nie uda by nie było odrazu GAME OVER tylko jak w Soul Calibur 3 jakieś inne konsekwencje [Szkoda, że w SC4 ich nie ma]

Otwarty teren - owszem tak.

twilite kid napisał(a):I przede wszystkim prostota fabularna. Chce wciągającej, złożonej, wielowątkowej i poruszającej historii, ale bez mieszania, bez zmieniania kanonu, bez przeginania, chorych motywów. Konkrety ; ).

Racja, przecież da się wymyśleć oryginalną, wciągającą fabułę nie nawiązującą zawsze do BB, Patriotów itp.

uci napisał(a):jestem fanem HL1/2, ale nie lubie fabuły opowiadanej w gameplayu, gapimy się na kolesia, ten opowiada 5 minut o co kaman i jedziemy dalej

Nie grałem w to i to, ale z tego co czytam scenki musiały wygladać podobnie do tych z Assassin's Creed. ZUPEŁNIE mi się to nie podobało.

uci napisał(a):- więcej animacji bohatera, dobrym przkładem będzie tutaj Altair

Nathan [Uncharted] też może byc tutaj przykładem ;)

uci napisał(a):- przerobienie lub wywalenie treat ring

Wywalenie, miał być super patent, a kiedy go dostrzegam ? Gdy chcę zrobić fajną fotkę to mnie otacza i dupa. Mimo kilkukrotnego przejścia gry skorzystałem może 2 razy. W tym raz przy pierwszym uruchomieniu gry by sprawdzić patent...

Snake. napisał(a):To by mi pasowało + możliwość wyboru kwestii w codecu + kompletne wymazanie Snake'a. Niech Kojima da spokój tej postaci.

O to by było dobre z tym wyborem. Ale Snake niestety będzie oby tylko w jakiś wspomnieniach, na koniec gry Raiden nad jego grobem salutujący ?

Możliwość przejścia na wiele sposobów - nie w sensie gameplayu, ale w sensie dróg.
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez ColonelAI » Śr sie 12, 09 13:08

Idę o zakład, że w jakiś sposób Snake tak czy inaczej się nam podczas gry objawi. To dla graczy będzie tak samo jak Halo bez Master Chiefa. Ni ma Snejka? Toż to nie MGS! Myślę, że ludzie z KP o tym wiedzą.
ColonelAI
Raging Raven

Postprzez SaladinAI » Śr sie 12, 09 13:36

? Jak dla mnie nie logiczne. Może dlatego, iż nie znam tej gry. Już ID broni jest bardziej realistyczne.

Raiden nie musi umieć wszystkie obsługiwać - zresztą chodzi właśnie o ID, wykupienie swoistej licencji-programu umożliwiającej jej używanie.

Co do NPC - to od tego zawsze był Codec

Idę o zakład, że w jakiś sposób Snake tak czy inaczej się nam podczas gry objawi. To dla graczy będzie tak samo jak Halo bez Master Chiefa. Ni ma Snejka? Toż to nie MGS! Myślę, że ludzie z KP o tym wiedzą.

Albo będzie miał rolę Big Bossa - ciągle o nim gadają w czasie gry.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Śr sie 12, 09 14:25

W halo ODST master chiefa ma nie być...

Nie chciałbym jednak żeby to był PoP z raidenem zamiast księcia, zniszczyło by to dla mnie całkowicie klimat (tak jak 2 trony zniszczyły to co pokochałem w warrior within). Ok może być skakanie, bieganie po budynkach, ale w celu eliminacji wrogów, bardziej jak Assassins creed niż PoP.
I osobiście mam nadzieje że nie będzie QTE, klepanie guzików w czasie filmu zabija dla mnie dana cutscenke.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Simon » Śr sie 12, 09 15:21

Po pierwsze - żadnego ingerowania w długość czy rodzaj cutscenek a tym bardziej o zgrozo - żadnego z nich rezygnowania. To jest trademark Matali i ma tak pozostać i basta.
Po drugie, jeśli już jesteśmy przy cutscenach tooo...pogryzę Kojimę jeśli nadal będą się wliczać w czas gry.
Po trzecie, MGS z elementami i otoczeniem Assassin's Creed? I would love it!
Po czwarte, arsenał ma być skąpy. Jesli będzie tyle żelastwa co w MGS4 to ja wymiękam...
Po piąte, lepiej by była całkiem nowa fabuła, ale jakieś subtelne wspominki o BB i jego synach by nie zaszkodziły.
Po szóste, niech to będzie fuzja Metala, Tenchu i AC (OMG to będzie masakra!) ale pod żadnym pozorem niech nie robią z tego mashera buttonów.
No i finally, tak jak powiedzieliście, ogromny i otwarty teren z mnóstwem alternatywnych ścieżek a przy tym brak loadingów.
O muzykę się nie martwię bo to, obok cutscenek, jest także trademark serii.
Tego oczekuję ja, Simon.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez Crusher » Śr sie 12, 09 16:09

Oczekuje:
- Las/dżungla bez loadingów oraz rozwalone, klimatyczne, cyberpunkowe miasto;
- kupowanie/zbieranie ID do korzystania z odpowiednich broni;
- codecu z mnóstwem osób do pogadania(kilkanaście starczy + jakieś ukryte numery);
- żadne loadingi... ŻADNE;
- ciekawe cutscenki i zrobione tak żeby niebyły nudne i przydługawe;
- żeby gra była nadal skradanką;
- chce żeby gra trzymała nadal japoński klimat.
To tyle.
Crusher
Vamp

Postprzez uci » Śr sie 12, 09 18:11

nie wiem co ludzie mają do ilości broni z mgs4, nie mam nic do tego żeby w Risingu też było ich z 70, ale żeby można było nosić max 5 broni, albo ogranicznik wagowy, a zmiane broni tylko w konkretnych miejscach - np. auto drebina w jakimś miejscu mapy.
uci
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Śr sie 12, 09 18:16

Problem z bronią polega na tym że albo większości nie wykorzystamy albo nie ma różnicy między kolejnymi wersjami kałachów czy M z jakimś tam numerkiem. Wolę system z GTA 4 gdzie mamy jedno AK 47 i jedno M4.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Simon » Śr sie 12, 09 18:26

A ja wolę troszeczkę więcej realizmu. A więc Splinter Cell, GTA czy chociażby The Getaway style. Kilo żelastwa w MGSie mi po prostu przeszkadza a i czas coś z tym zrobić że broń pojawia się znikąd. W Portable Ops zostało to świetnie rozwiązane, a więc można? Moszna.
'A cornered fox is more dangerous than a jackal!'

Obrazek
Simon
Liquid Snake

Gram: MGSV The Phantom Pain

Postprzez Gillian » Cz sie 13, 09 00:24

A ja bym widział ogólnie taką fuzje Deus Ex z MGS. To byłoby idealne. Chociaż szykuje sie taki tytuł, a mianowicie Alpha Protocol, który podejrzewam, że zmiazdży ; ). No i Deus Ex 3 też nadciąga.

Ale mimo wszystko - elementy RPG w stylu Deus Ex, lekki cyberpunk i MGSowa skradankowa otoczka. To byłoby coś.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Wisniowsky » Śr sie 26, 09 18:58

Czego ja oczekuje od MGS:Rising -
Napewno chce zeby Fabula sie fajnie ciagnela dalej jak do tej pory.
Wiecej mozliwosci aby kogos zabic i oczywiscie skakanie.
Duzy otwarty swiat.
I moze jeszcze fajny bajer by byl jak wygrales z przeciwniekiem, daj my na to to byl Gray Fox i masz mozliwocs po wygranej walce go zabic albo zostawic, po prostu podejmowac decyzje ktore beda skutkowaly na pozniejsza rozgrywke, tak jak to bylo np. w GTA IV albo Far Cry 2.

To by bylo wszystko :D
Wisniowsky
Inkarnacja VR

Postprzez uci » Śr sie 26, 09 20:08

w 4ce można było już wybierać czy chcemy danego bossa zabić czy "uśpić" - tylko że fabułowo nic to nie zmieniało. Gdyby to miało skutek na dalsza grę, było by ciekawe.
uci
Uber Big Boss

Postprzez nobodylikeyou » Śr sie 26, 09 21:03

Ja zawsze miałem wrażenie że Ślicznotki jeszcze oddychają (po zwinięciu się przez nie w "kłębek")- może jednak przeżywały ? Nie. Chyba jednak nie.

twilite kid napisał(a):A ja bym widział ogólnie taką fuzje Deus Ex z MGS.

Marzenie ściętej głowy. Chociaż ostatnio sam C. Bleszinski przebąkiwał że fajnie było by umieścić elementy rpg w następnych "Girsach"- wzorem Bioschock'a.
Ostatnio edytowano Śr sie 26, 09 21:11 przez nobodylikeyou, łącznie edytowano 1 raz
nobodylikeyou
Vulcan Raven

Postprzez nobodylikeyou » Śr sie 26, 09 21:09

uci napisał(a):nie wiem co ludzie mają do ilości broni z mgs4, nie mam nic do tego żeby w Risingu też było ich z 70, ale żeby można było nosić max 5 broni, albo ogranicznik wagowy, a zmiane broni tylko w konkretnych miejscach - np. auto drebina w jakimś miejscu mapy.

Mają "to" że zamiast ilości przekładają Jakość. Zobacz jak to funkcjonuje np. w KZ 2- fakt silnik robi swoje, niemniej gdybyśmy zamiast tych 15-16 giwer mieli np. 50, raczej wątpliwe aby wszystkie były tak idealnie odwzorowane co wspomniane kilkanaście sztuk.
Motyw z Drebinem już przerabialiśmy i o ile w pierwszych dwóch aktach jego usługi były jakoś uzasadnione, tak na Shadow Moses czy Heaven'ie... Hmm. Kretyństwo.
nobodylikeyou
Vulcan Raven

Postprzez uci » Śr sie 26, 09 21:35

nie wiem, ja sprawdziłem wszystkie rodzaje broni i dało się odczuć różnice w każdym typie broni, a skoro potrafili to sprawić przy 70 broniach to po co dawać tylko 16.
Z drugiej strony myślę że jednak przy raidenie patent z 70 paroma pistoletami może nie przejść, bowiem białowłosy chłopak nastawiony jest na walkę bronią białą, ewentalnie jakiś pistolet czy karabin.
Musimy jeszcze poczekać i zobaczyć jak będzie wyglądał ten lighting bolt action.
uci
Uber Big Boss

Postprzez Pabian01 » Śr sie 26, 09 21:40

Byłoby miło gdyby ludzie co go robią sięgneli po te NAJlepsze pomysły z poprzednich części jak np. leczenie ran, oczywiście w odpowiedniej kolejności i może jeszcze coś by dodali.
Zaszywanie ran, bandażowanie, wydobywanie kul analogiem.

Kamuflaż, który sami sobie możemy stworzyć. Prosty edytorek by wystarczył + możliwość dzielenia się camo przez net z innymi. Oczywiście u mnie dominowałby biało-czerwony lub z Orzełkiem :)
Priority my butt
Pabian01
Jack the Ripper

Postprzez SaladinAI » Cz sie 27, 09 13:48

Patrząc na stój Raidena nie widzę tam miejsca na kamuflaż. Natomiast uważam że to będzie skradanka środowiskowa z wykorzystaniem elementów otoczenia.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez Gillian » Cz lis 26, 09 01:06

Tak się zastanawiam, czy nie fajnie by było dostać fabularnego spinoffa. Postaci mogłyby wrócić jako swoje alter ego, fabuła mogłaby przesunąć się kilkanaście lat w przód. Nic by się jakoś nie namieszało w kanonie. Dostalibyśmy zamkniętą zwartą historię z wczesnymi MG i MGSami jako tło. Takie coś mogłoby zagrać.
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez SaladinAI » Pt lis 27, 09 12:17

Ale przecież tak mogła by wyglądać kontynuacja - czas akcji: rok 2030 (Osobliwość!) z zupełnie nowy postaciami bez nawiązań do poprzedniczek.
SaladinAI
Cipher watches all

Postprzez uci » Pt lis 27, 09 18:25

wrzucić raidena w uniwersum snatchera - ktore jest jakby przyszłością uniwersum MGS, było by ciekawe.

Co do najlepszych rzeczy z poprzednich części dla mnie odpada opcja Cure - bo jak jest cyborgiem, to odpada standardowe samoleczenie
uci
Uber Big Boss

Następna strona

Powrót do Metal Gear Rising: Revengeance