Walka z psycho mantisem

Posty o grach Metal Gear Solid i Metal Gear Solid: Ghost Babel na Gameboy Color

Moderatorzy: Snake., Bizon, GM

Walka z psycho mantisem

Postprzez morros » Pt mar 27, 09 16:12

Witam, to mój pierwszy post. Mam bowiem problem z walką z psycho mantisem. Już dużo czasu (ok 10 min)czekam, aż przebudzi się Meryl, jednak nic się takiego nie dzieje.
morros
Inkarnacja VR

Postprzez Operator » Pt mar 27, 09 18:12

Najprostsze pytanie: czy masz oryginalną wersję gry? Jeżeli tak to na czym grasz?
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Postprzez morros » Pt mar 27, 09 18:19

Mam oryginalną na psxa, gram na emulatorze.
EDIT:Chyba mam, trzeba przełączyć kontroler, a na emulatorze ustawiłem tylko dla pad 2 takie same ustawienia jak dla 1 i chyba działa, zobaczymy.
morros
Inkarnacja VR

Postprzez Bizon » Pt mar 27, 09 20:14

morros napisał(a):Witam, to mój pierwszy post. Mam bowiem problem z walką z psycho mantisem. Już dużo czasu (ok 10 min)czekam, aż przebudzi się Meryl, jednak nic się takiego nie dzieje.

Obudzenie się Meryl jest uskryptowione, więc najpierw musisz zmęczyć Mantisa. Oczywiście przełączając kontroler do drugiego portu :)
https://www.youtube.com/user/BizonBlady
My mama said to get things done.
You'd better not mess with Major Tom...
Bizon
Rozwalił beton w drobny mak

Postprzez BShKF » Pt sie 21, 09 10:48

O co w ogóle chodzi o z tym przełączaniem pada do drugiego portu? Po co trzeba to robić podczas tej walki?
BShKF
Inkarnacja VR

Postprzez Gac666xx » Pt sie 21, 09 11:07

To taki trik by zadziwić gracza. Zmieniasz port po to by Psycho mantis nie mógł przewidzieć twoich ruchów.
What the frag ya lookin' at huh?
Gac666xx
Big Boss

Postprzez SALADYN » Pt sie 21, 09 11:10

BShKF napisał(a):O co w ogóle chodzi o z tym przełączaniem pada do drugiego portu? Po co trzeba to robić podczas tej walki?

Żeby Mantis nie czytał ci w myślach , zresztą spróbuj trafić go mając pada w pierwszym porcie a zauważysz różnicę mając pada w drugim porcie.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez BShKF » Pt sie 21, 09 11:36

SALADYN napisał(a):
BShKF napisał(a):O co w ogóle chodzi o z tym przełączaniem pada do drugiego portu? Po co trzeba to robić podczas tej walki?

Żeby Mantis nie czytał ci w myślach , zresztą spróbuj trafić go mając pada w pierwszym porcie a zauważysz różnicę mając pada w drugim porcie.

To niezły noob ze mnie. Zaciąłem się na tym etapie gry grając na PS2, będąc pewny, że to jakiś bug lub problem z emulacją z PSX :P Dlatego właśnie zacząłem od nowa na PC ;) Nigdy bym nie wpadł na to, że trzeba zmienić port - tego nie było jeszcze w żadnej grze ;)
BShKF
Inkarnacja VR

Postprzez SALADYN » Pt sie 21, 09 12:03

Magia czwartej ściany od Kojimy.
SALADYN
I was made to fight. I AM a gun

Postprzez Operator » Pn wrz 07, 09 17:52

W wersji komputerowej da się tego dziada zatłuc. Kiedyś tam sprawdziłem.
Operator
Laughing Octopus

Gram: USOSweb

Re: Walka z psycho mantisem

Postprzez facecamo » Cz wrz 10, 09 10:04

morros napisał(a):Witam, to mój pierwszy post. Mam bowiem problem z walką z psycho mantisem. Już dużo czasu (ok 10 min)czekam, aż przebudzi się Meryl, jednak nic się takiego nie dzieje.

Zazdroszczę Ci że grasz w tą najwspanialszą grę po raz pierwszy.Ja swój pierwszy raz miałem prawie 11 lat temu, a od nie tak dawna kupiłem na PSS USA i jade na PS3 :D
facecamo
Revolver Ocelot

Postprzez Dymek » Śr gru 30, 09 01:21

Kupę lat temu grając na PSX jeszcze do tego po japońsku przeszedłem z ojcem Mantisa po ponad godzinnej walce bez przełączania pada. Najciekawsze, że wtedy pierwszy raz z nim walczyliśmy xD dopiero potem dowiedziałem się o cudach drugiego portu.
Dymek
Uber Big Boss

Postprzez Blady » So sty 02, 10 21:33

Trudno mi uwierzyć, że ktoś był w stanie odłożyć grę na półkę myśląc, że jest zepsuta, bo nie poczekał, aż Colonel sam z siebie zadzwoni i powie I've GOT IT! i wprost powie nam, żeby zmienić port.

BTW - w wersji na Gamecuba też się da dziada załatwić bez przekładania pada - ot wystarczy z trybu FPP strzelać OBOK niego (a najlepiej pomiędzy nogi :D) a coktóraśtam kula go trafi. Trwa to jednak wieki, zbiłem mu połowę paska po czym zrezygnowałem.
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez Gillian » So sty 02, 10 22:05

Blady, on grał po japońsku ; )
Gillian
Uber Big Boss

Postprzez Blady » N sty 03, 10 02:33

Mam na myśli BShKF (swoją drogą chwytliwa ksywka) a nie Dymka...
The days of the car as a symbol of freedom are gone. The world wants us all in eco-boxes, wedged nose-to-tail with other eco-boxes. There are people who'd rather we took no pleasure from driving at all.
Blady
Uber Big Boss

Postprzez Johny » N lut 28, 10 01:17

Witam wszystkich.
Postanowiłem że nie będę zakładał nowego wątku. Moje pytanko dotyczy właśnie walki z Psycho Mantisem. W MGS gram drugi raz ale mój pierwszy raz był bardzo bardzo dawno i nie pamiętam nic. Otóż, wszystko idzie ładnie do momentu gdy Mantis 'sprawia' że Meryl chce sobie strzelić w głowę, wtedy to kamera kieruję się na postać Snake'a i się zatrzymuje :D i nic dalej się nie dzieje, tak jakby gra się zacięła, chociaż broń mogę zmieniać klawiszami 1,2 itd. O co chodzi ? Coś jest nie tak z grą czy po prostu muszę na coś poczekać ? :D Nie ukrywam że nie mam oryginalnej wersji :P
Johny
Inkarnacja VR

Postprzez Gillian » N lut 28, 10 01:22

Johny napisał(a):Nie ukrywam że nie mam oryginalnej wersji
Nie ukrywasz również, że nie czytałeś regulaminu.

Johny, ban.
Gillian
Uber Big Boss

Powrót do Metal Gear Solid